Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η Λιβ Ούλμαν στο νησάκι Φόρε (Fårö)
1

Το Bergman Estate, το οποίο βρίσκεται στο νησάκι Φόρε (Fårö) της Βαλτικής, υπήρξε για περισσότερα από 40 χρόνια το ησυχαστήριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, του σημαντικού Σουηδού σκηνοθέτη του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας, που έγινε διάσημος διεθνώς κυρίως χάρη στις ανυπέρβλητες ταινίες του.


Αποτελείται από τέσσερα σπίτια και έναν κινηματογράφο, ένα εκ των οποίων υπήρξε η προσωπική του κατοικία. Το νησάκι βρίσκεται βορειοανατολικά του Γκότλαντ, του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, και είναι προέκτασή του.


Έπεσε στην αντίληψη του Μπέργκμαν το 1960, όταν έκανε το ρεπεράζ για το «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη». Όχι μόνο έκανε τα γυρίσματα εκεί αλλά το ερωτεύτηκε σε σημείο που το επέλεξε ως μόνιμη κατοικία του, χτίζοντας εκεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κατοικιών, για να μπορεί να φιλοξενεί φίλους καλλιτέχνες.

Το σπίτι και οι χώροι όπου έζησε και δημιούργησε ο σκηνοθέτης παραμένουν όπως ήταν μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του και είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ τα τρία άλλα οικήματα διατίθενται προς χρήση από τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.


Στο Φόρε, το οποίο διαθέτει αμμώδεις παραλίες, γύρισε και την «Περσόνα» το 1966, την «Ντροπή» το 1968, τη μίνι τηλεοπτική σειρά (που μόνταρε και σε ταινία) «Σκηνές από έναν γάμο» το 1973, όπως και δύο ντοκιμαντέρ που αφιέρωσε στον ίδιο τον τόπο, για να εμποδίσει με τον τρόπο του τη μετανάστευση των νέων στις μεγάλες πόλεις.

Τώρα πια το Φόρε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένας δημοφιλής προορισμός. Εκείνη την εποχή, πάντως, η απόλυτη απομόνωση και το γκρίζο τοπίο, όπως και οι άνθρωποί του, πρόσφεραν έμπνευση για τη συγγραφή και την προετοιμασία των αριστουργημάτων που έχουμε δει όλοι στη μεγάλη οθόνη.


Οι κάτοικοι του νησιού, όσο ζούσε, σέβονταν τον μεγάλο δημιουργό, δεν τον ενοχλούσαν, μέχρι που τον προστάτευαν από αδιάκριτους επισκέπτες. Κι εκείνος τους βοηθούσε, προσφέροντας συχνά εργασία στους ντόπιους τεχνίτες και κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στηρίξει τη μικρή οικονομία του νησιού. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, δίπλα σ' εκείνον της τελευταίας του συζύγου, Ίνγκριντ.

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Aποτελούσε επιθυμία του, μετά τον θάνατό του, το Φόρε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων που σχετίζονται με την τέχνη.


Το σπίτι και οι χώροι όπου έζησε και δημιούργησε ο σκηνοθέτης παραμένουν όπως ήταν μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του και είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ τα τρία άλλα οικήματα διατίθενται προς χρήση από τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.


Στον κινηματογράφο του συμπλέγματος μπορεί να δει κανείς ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, στον ίδιο χώρο όπου έβλεπε καθημερινά ταινίες ο ίδιος ο Μπέργκμαν.


Από το 2010 που άνοιξε τις πόρτες του, το Bergman Estate, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δέχεται κάθε χρόνο, μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου (από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο παραμένει κλειστό), καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους που αποζητούν έναν χώρο για να απομονωθούν και να εργαστούν πάνω σε κάποιο πρότζεκτ, όχι απαραίτητα σχετιζόμενο με το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.


Άλλωστε, αποτελούσε και επιθυμία του ίδιου, μετά τον θάνατό του, το Φόρε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Ακόμα περισσότερο, να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πνευματικών αναζητήσεων.

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Στο Φόρε, το οποίο διαθέτει αμμώδεις παραλίες, γύρισε και την «Περσόνα» το 1966, την «Ντροπή» το 1968, τη μίνι τηλεοπτική σειρά (που μόνταρε και σε ταινία) «Σκηνές από έναν γάμο» το 1973, όπως και δύο ντοκιμαντέρ.


Το Bergman Estate, το οποίο διευθύνει η Λιν Ούλμαν, κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν, προσκαλεί κάθε χρόνο ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο να περάσουν ένα διάστημα, από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και να εργαστούν εμπνεόμενοι από τον χώρο, σε απόλυτη ηρεμία και απομόνωση. Οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, λ.χ. τα παιδιά τους. Επίσης, η φιλοξενία δεν είναι ανοιχτή μόνο σε μεμονωμένα άτομα αλλά και σε ομάδες ατόμων, μια θεατρική ομάδα, μια μικρή ορχήστρα ή ένα team σεναριογράφων.


Το Estate παρέχει δωρεάν τους χώρους διαμονής, καθώς και μια σειρά από υπηρεσίες, ενώ η μοναδική «απαίτηση» εκ μέρους του ιδρύματος είναι οι προσκεκλημένοι να ανταποδώσουν τη φιλοξενία στην κοινότητα του Φόρε με όποιον τρόπο επιλέξουν: μια διάλεξη, μια ανάγνωση, μια παράσταση, μια προβολή ίσως. Γενικώς, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού, το οποίο πρέπει να παραμένει ζωντανό, ακόμα και όταν το καλοκαιρινό κύμα τουριστών αποχωρεί.


Το χρονικό διάστημα για της αιτήσεις φιλοξενίας για το 2019 έχει ξεκινήσει ήδη (από 1η Οκτωβρίου) και λήγει στις 28 Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονικές αιτήσεις στο: http://bergmangardarna.se.

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια