Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η Λιβ Ούλμαν στο νησάκι Φόρε (Fårö)
1

Το Bergman Estate, το οποίο βρίσκεται στο νησάκι Φόρε (Fårö) της Βαλτικής, υπήρξε για περισσότερα από 40 χρόνια το ησυχαστήριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, του σημαντικού Σουηδού σκηνοθέτη του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας, που έγινε διάσημος διεθνώς κυρίως χάρη στις ανυπέρβλητες ταινίες του.


Αποτελείται από τέσσερα σπίτια και έναν κινηματογράφο, ένα εκ των οποίων υπήρξε η προσωπική του κατοικία. Το νησάκι βρίσκεται βορειοανατολικά του Γκότλαντ, του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, και είναι προέκτασή του.


Έπεσε στην αντίληψη του Μπέργκμαν το 1960, όταν έκανε το ρεπεράζ για το «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη». Όχι μόνο έκανε τα γυρίσματα εκεί αλλά το ερωτεύτηκε σε σημείο που το επέλεξε ως μόνιμη κατοικία του, χτίζοντας εκεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κατοικιών, για να μπορεί να φιλοξενεί φίλους καλλιτέχνες.

Το σπίτι και οι χώροι όπου έζησε και δημιούργησε ο σκηνοθέτης παραμένουν όπως ήταν μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του και είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ τα τρία άλλα οικήματα διατίθενται προς χρήση από τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.


Στο Φόρε, το οποίο διαθέτει αμμώδεις παραλίες, γύρισε και την «Περσόνα» το 1966, την «Ντροπή» το 1968, τη μίνι τηλεοπτική σειρά (που μόνταρε και σε ταινία) «Σκηνές από έναν γάμο» το 1973, όπως και δύο ντοκιμαντέρ που αφιέρωσε στον ίδιο τον τόπο, για να εμποδίσει με τον τρόπο του τη μετανάστευση των νέων στις μεγάλες πόλεις.

Τώρα πια το Φόρε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένας δημοφιλής προορισμός. Εκείνη την εποχή, πάντως, η απόλυτη απομόνωση και το γκρίζο τοπίο, όπως και οι άνθρωποί του, πρόσφεραν έμπνευση για τη συγγραφή και την προετοιμασία των αριστουργημάτων που έχουμε δει όλοι στη μεγάλη οθόνη.


Οι κάτοικοι του νησιού, όσο ζούσε, σέβονταν τον μεγάλο δημιουργό, δεν τον ενοχλούσαν, μέχρι που τον προστάτευαν από αδιάκριτους επισκέπτες. Κι εκείνος τους βοηθούσε, προσφέροντας συχνά εργασία στους ντόπιους τεχνίτες και κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στηρίξει τη μικρή οικονομία του νησιού. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, δίπλα σ' εκείνον της τελευταίας του συζύγου, Ίνγκριντ.

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Aποτελούσε επιθυμία του, μετά τον θάνατό του, το Φόρε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων που σχετίζονται με την τέχνη.


Το σπίτι και οι χώροι όπου έζησε και δημιούργησε ο σκηνοθέτης παραμένουν όπως ήταν μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του και είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββατοκύριακου, ενώ τα τρία άλλα οικήματα διατίθενται προς χρήση από τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.


Στον κινηματογράφο του συμπλέγματος μπορεί να δει κανείς ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, στον ίδιο χώρο όπου έβλεπε καθημερινά ταινίες ο ίδιος ο Μπέργκμαν.


Από το 2010 που άνοιξε τις πόρτες του, το Bergman Estate, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δέχεται κάθε χρόνο, μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου (από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο παραμένει κλειστό), καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους που αποζητούν έναν χώρο για να απομονωθούν και να εργαστούν πάνω σε κάποιο πρότζεκτ, όχι απαραίτητα σχετιζόμενο με το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.


Άλλωστε, αποτελούσε και επιθυμία του ίδιου, μετά τον θάνατό του, το Φόρε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Ακόμα περισσότερο, να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πνευματικών αναζητήσεων.

Αν θες να ζήσεις (για λίγο) στο νησί του Μπέργκμαν μπορείς να στείλεις μια αίτηση Facebook Twitter
Στο Φόρε, το οποίο διαθέτει αμμώδεις παραλίες, γύρισε και την «Περσόνα» το 1966, την «Ντροπή» το 1968, τη μίνι τηλεοπτική σειρά (που μόνταρε και σε ταινία) «Σκηνές από έναν γάμο» το 1973, όπως και δύο ντοκιμαντέρ.


Το Bergman Estate, το οποίο διευθύνει η Λιν Ούλμαν, κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν, προσκαλεί κάθε χρόνο ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο να περάσουν ένα διάστημα, από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και να εργαστούν εμπνεόμενοι από τον χώρο, σε απόλυτη ηρεμία και απομόνωση. Οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, λ.χ. τα παιδιά τους. Επίσης, η φιλοξενία δεν είναι ανοιχτή μόνο σε μεμονωμένα άτομα αλλά και σε ομάδες ατόμων, μια θεατρική ομάδα, μια μικρή ορχήστρα ή ένα team σεναριογράφων.


Το Estate παρέχει δωρεάν τους χώρους διαμονής, καθώς και μια σειρά από υπηρεσίες, ενώ η μοναδική «απαίτηση» εκ μέρους του ιδρύματος είναι οι προσκεκλημένοι να ανταποδώσουν τη φιλοξενία στην κοινότητα του Φόρε με όποιον τρόπο επιλέξουν: μια διάλεξη, μια ανάγνωση, μια παράσταση, μια προβολή ίσως. Γενικώς, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού, το οποίο πρέπει να παραμένει ζωντανό, ακόμα και όταν το καλοκαιρινό κύμα τουριστών αποχωρεί.


Το χρονικό διάστημα για της αιτήσεις φιλοξενίας για το 2019 έχει ξεκινήσει ήδη (από 1η Οκτωβρίου) και λήγει στις 28 Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονικές αιτήσεις στο: http://bergmangardarna.se.

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια