Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
0

«Όλες οι επιστήμες εξελίσσονται μέσα από νέες ανακαλύψεις. Αξιοποιούν την προγενέστερη γνώση, ενσωματώνουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και επιδιώκουν μέσα από νέες προσεγγίσεις και οπτικές να ανακαλύψουν νέα μοντέλα πρόβλεψης των πραγμάτων» λέει ο Τσαμπίκος Πετράς, Principal Architect στο γραφείο PETRĀS architecture. «Τι γίνεται, όμως, με την αρχιτεκτονική; Αναζητά, ως επιστήμη και ως τέχνη, να ανακαλύψει κάτι ή απλώς ανακυκλώνει ιδέες, μορφές και σχεδιαστικές προσεγγίσεις σε ένα διεθνές στερέωμα όπου όλα κατά κάποιον τρόπο έχουν ειπωθεί;» αναρωτιέται.

Το παραπάνω ερώτημα έχει απασχολήσει πολύ το γραφείο PETRĀS architecture, ειδικότερα την τελευταία περίοδο, κατά την οποία ζούμε έντονη ανάπτυξη του αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως και μια ραγδαία αλλαγή σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως τονίζει ο αρχιτέκτονας, η παγκόσμια συνδεσιμότητα και τα social media, η τεχνολογική επανάσταση του AI, οι γεωπολιτικές μεταβολές και οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, η κλιματική αλλαγή, η μεταβολή των αναγκών και των προσδοκιών των χρηστών, είναι λίγες μόνο από τις παραμέτρους που περιγράφουν έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και ταχύτατα.

Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

«Ας δούμε το παράδειγμα της Ελλάδας: Η πόλη αλλάζει, η ύπαιθρος αλλάζει, τα νησιά αλλάζουν. Την επόμενη δεκαετία θα βιώνουμε το ελληνικό αστικό, περιαστικό και νησιωτικό τοπίο διαφορετικά απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια έκρηξη νέων ιδεών, νέων μορφών και νέων κατασκευών που σταδιακά υλοποιούνται σχεδόν σε όλη την επικράτεια και θα μεταβάλουν τη χωρική εμπειρία μας στις πόλεις και στους οικισμούς. Κάποιες από αυτές τις ιδέες θα επιβεβαιωθούν, άλλες θα απορριφθούν, άλλες θα δημιουργήσουν νέες προσδοκίες και μνήμες στους μελλοντικούς χρήστες, με τρόπο και επιπτώσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε» σημειώνει ο Τσαμπίκος Πετράς.

«Μέσα σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο αισθανόμαστε ότι οι σχεδιαστικές συνταγές του παρελθόντος δεν θα λειτουργήσουν με επιτυχία στο μέλλον, γι’ αυτό και επιδιώκουμε συνεχώς να προσεγγίζουμε κάθε έργο με τρόπο μοναδικό, προσπαθώντας να συγκεράσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, κάθε έργου και χρήστη και να ανακαλύψουμε μια νέα αρχιτεκτονική, που θα απαντά στο συνολικό πρόβλημα» προσθέτει.

Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Ακριβώς γι’ αυτό στο γραφείο PETRĀS architecture επιδιώκουν να εμπλέκονται σε έργα πολλαπλών κλιμάκων, διαφορετικών συνθετικών συγκροτήσεων και σε διαφορετικούς τόπους. Σχεδιάζουν παράλληλα εξοχικές κατοικίες στα ελληνικά νησιά, συγκροτήματα κατοικιών σε επαρχιακές πόλεις με συγκλονιστικές τοπιακές και πολιτιστικές ποιότητες, μουσειακούς χώρους και εμπορικά κτίρια, κτίρια πολυκατοίκησης στο κέντρο της Αθήνας, συγκροτήματα πολυκατοικιών στα νότια και βόρεια προάστια, ακόμη και ειδικά εκπαιδευτικά κτίρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Κατά κάποιον τρόπο επιδιώκουμε την άρση της εξειδίκευσης σε ένα εστιασμένο πεδίο σχεδιασμού και αναζητάμε έργα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με στόχο την ευρύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής και τη συνεχή επέκταση της γνώσης μας επί του αντικειμένου. Μια τέτοια προσέγγιση μας συγκρατεί ώστε να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και παράλληλα μας επιτρέπει να μπολιάζουμε κάθε έργο με ιδέες που μπορεί να προέρχονται από έργα άλλης κλίμακας και άλλης τυπολογίας» διευκρινίζει ο Τσαμπίκος Πετράς και συνεχίζει δίνοντας κάποια παραδείγματα:

Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

«Σε μια πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό η χωρική οργάνωση των εσωτερικών κοινοχρήστων και ιδιωτικών χώρων εκφράζεται στην όψη μέσα από την εμπλοκή γραμμικών εξωστών με κυβικούς όγκους από διάτρητη λαμαρίνα, ενώ σε ένα συγκρότημα δύο κατοικιών στην Πάρο ο τοίχος και η αναδίπλωσή του σε κάτοψη παράγει το σύνολο ως μια μονοκοντυλιά που αλλάζει τα κοίλα άλλοτε προς τα μέσα και άλλοτε προς τα έξω, δημιουργώντας μια ρυθμική εναλλαγή μεταξύ κλειστών και ανοιχτών χώρων.

»Στο νέο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, για το οποίο λάβαμε το Α΄ Βραβείο σε συνεργασία με το γραφείο Fereos Architects LLC, οι αίθουσες διδασκαλίας αρθρώνονται ως ολισθαίνοντα πρίσματα κατά μήκος ενός εσωτερικού δρόμου, ανακαλώντας την αστική οργάνωση των εσωτερικών πεζοδρόμων στην παλιά πόλη της Λεμεσού.

»Στο Αμόνι Κορινθίας μια ελεύθερη καμπύλη διαπερνά τον πυρήνα του συγκροτήματος σαν αέρινη αύρα και ορίζει τη μικρή κοινόχρηστη πλατεία του συνόλου ως πέρασμα και ως κοινό χώρο αναφοράς γύρω από τον οποίο συστρέφονται οι μονάδες.

»Στη Βούλα, σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, μια πολυκατοικία αναπτύσσει ένα σύστημα εξωστών που δίνει δυναμική πλεύσης στην όψη και της αποδίδει γλυπτικότητα κάτω από το έντονο αττικό φως, ενώ σε ένα συγκρότημα πολυκατοίκησης στη Νέα Ερυθραία η επανάληψη ενός domus παράγει ένα σύστημα διαμερισμάτων που διαπλέκονται και στρέφονται προς έναν εσωτερικό κατάφυτο κοινόχρηστο κήπο».

«Σε κάθε νέο έργο επεμβαίνουμε ως εξερευνητές και εφευρέτες και προσπαθούμε να φέρουμε στο φως μια νέα ανακάλυψη ανάμεσα στον χρήστη, στην ύλη και στο νόημα. Στην πραγματικότητα, δεν ανακαλύπτουμε κάθε φορά ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής: Ανακαλύπτουμε έναν νέο κανόνα μετασχηματισμού του χώρου, έναν ρυθμικό τρόπο που τα πράγματα συσχετίζονται μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό, να επικοινωνήσουν τον χαρακτήρα τους και να διατηρήσουν την ολότητά τους ως ενιαία έργα» καταλήγει ο Τσαμπίκος Πετράς.

petras-architecture.com

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ