Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Το Green Block of Flats αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική να συνδυάσει πολυτέλεια, αισθητική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
0


ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΑΚΙ στην καρδιά της Αθήνας, αρχίζει πλέον να «ανθίζει» το Green Block of Flats. Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας απαντά στη μετάβαση της πόλης σε μια νέα εποχή βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Για τους Aristides Dallas Architects ο σχεδιασμός μια σύγχρονης, καινοτόμου και πράσινης πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας ήταν μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τον υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους σε κάτι νέο, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής.

Η Design Director και Head of Sustainability του γραφείου, Μαργαρίτα Κυανίδου, ανέλαβε τον συντονισμό μιας νέας, σύνθετης ομάδας σχεδιασμού με εμπειρία στην πράσινη αρχιτεκτονική και στον βιώσιμο σχεδιασμό.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού επιλέχθηκε και η ομάδα μηχανικών και πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων του Στέφανου Παλλαντζά και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, ώστε να ολοκληρωθεί και να πιστοποιηθεί η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Το πράσινο κτίριο της οδού Ζαγρέως 20 εμπνέεται από τη δομή ενός τυπικού δεντρόσπιτου. Ο βασικός κορμός του κτιρίου περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου.

Με στόχο το μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, το κτίριο συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και αισθητική και αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύγχρονης προσέγγισης στη βιοκλιματική κατασκευή.

Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Το στοιχείο της φύσης είναι ενσωματωμένο διπλά στον σχεδιασμό, με πράσινους χώρους στις βεράντες και αρωματικά φυτά, που βελτιώνουν το μικροκλίμα και προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Η πολυκατοικία με πιστοποίηση Passivhaus (Α++) εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές ενέργειας και μειώνει τις εκπομπές CO2 χάρη στις προηγμένες σχεδιαστικές τεχνικές της. Η εξαιρετική θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες των παραθύρων και το εξελιγμένο σύστημα σκίασης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ενσωματώνουν αυτή τη φιλοσοφία, αναδεικνύοντας την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη διασφάλιση θερμικής άνεσης.

Σχεδιαστικά, το πράσινο κτίριο της οδού Ζαγρέως 20 εμπνέεται από τη δομή ενός τυπικού δεντρόσπιτου. Ο βασικός κορμός του κτιρίου περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου.

Σε αυτόν τον βασικό κορμό «αγκυρώνονται» οι όγκοι που ξεπροβάλλουν από τον πράσινο-ξύλινο κορμό, οι οποίοι στρέφονται προς την Ακρόπολη. Ο κατώτερος όγκος περικλείει την κατοικία, την πράσινη αυλή και τον κάθετο κήπο του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, προσδίδοντας ιδιωτικότητα.

Προκειμένου να έχουν καλύτερη έκθεση στον ήλιο όλες οι κατοικίες, ο όγκος του κορμού κλιμακώνεται σε δύο μικρότερους, δημιουργώντας έτσι μια σύνθετη και ενδιαφέρουσα οπτικά πρόσοψη, με εναλλαγές υπαίθριων και κλειστών χώρων. Οι εναλλαγές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα αισθητική και τεχνική επιλογή, αφού επιτρέπουν την αξιοποίηση των ενδιάμεσων δωμάτων και καθιστούν δυνατή τη φύτευση αυτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ιδιωτικότητα των διαμερισμάτων.

Τα συνθετικά στοιχεία του κελύφους του κτιρίου ενισχύουν τον καλύτερο φυσικό φωτισμό του, τον διαμπερή αερισμό, την οπτική αποφόρτιση και άνεση του εσωτερικού του, τη βελτίωση της ατμόσφαιρας του χώρου και γενικότερα του μικροκλίματος, τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό.

Το στοιχείο της φύσης είναι ενσωματωμένο διπλά στον σχεδιασμό, με πράσινους χώρους στις βεράντες και αρωματικά φυτά, που βελτιώνουν το μικροκλίμα και προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αυτές οι πράσινες ζώνες ομορφαίνουν εξωτερικά το κτίσμα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως η επένδυση του κελύφους με σύστημα σκίασης, τα πράσινα στέγαστρα, οι εξώστες και η αειθαλής αναρριχόμενη φύτευση στο πίσω μέρος, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας πράσινης πολυκατοικίας. Μια πράσινη πολυκατοικία σαν αυτή διαμορφώνει ιδανικές βιοκλιματικές συνθήκες για τους κατοίκους της, αυξάνει το ποσοστό πρασίνου καθ’ ύψος στην περιοχή και συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της «θερμικής αστικής νησίδας» στο κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη, το εσωτερικό του κτιρίου δεν στερείται κομψότητας και εκλεπτυσμένου, σύγχρονου design, που συνδυάζει το industrial στοιχείο με τον μινιμαλισμό. Κάθε διαμέρισμα, από τα πιο απλά μέχρι το εντυπωσιακό penthouse, είναι σχεδιασμένο με προσοχή στην αξιοποίηση του χώρου και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας χαλάρωσης.

Το Green Block of Flats αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική να συνδυάσει πολυτέλεια, αισθητική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αναδεικνύει την ομάδα εργασίας σε πρωτοπόρους στον τομέα. Παράλληλα, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διεπιστημονικής συνεργασίας μόνο αίσθημα αισιοδοξίας μπορεί να αφήσει: πως ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι κατασκευές θα συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της ευημερίας του πλανήτη, είναι εφικτό.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ