Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Το Green Block of Flats αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική να συνδυάσει πολυτέλεια, αισθητική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
0


ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΑΚΙ στην καρδιά της Αθήνας, αρχίζει πλέον να «ανθίζει» το Green Block of Flats. Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας απαντά στη μετάβαση της πόλης σε μια νέα εποχή βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Για τους Aristides Dallas Architects ο σχεδιασμός μια σύγχρονης, καινοτόμου και πράσινης πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας ήταν μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τον υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους σε κάτι νέο, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής.

Η Design Director και Head of Sustainability του γραφείου, Μαργαρίτα Κυανίδου, ανέλαβε τον συντονισμό μιας νέας, σύνθετης ομάδας σχεδιασμού με εμπειρία στην πράσινη αρχιτεκτονική και στον βιώσιμο σχεδιασμό.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού επιλέχθηκε και η ομάδα μηχανικών και πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων του Στέφανου Παλλαντζά και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, ώστε να ολοκληρωθεί και να πιστοποιηθεί η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Το πράσινο κτίριο της οδού Ζαγρέως 20 εμπνέεται από τη δομή ενός τυπικού δεντρόσπιτου. Ο βασικός κορμός του κτιρίου περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου.

Με στόχο το μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, το κτίριο συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και αισθητική και αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύγχρονης προσέγγισης στη βιοκλιματική κατασκευή.

Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Το στοιχείο της φύσης είναι ενσωματωμένο διπλά στον σχεδιασμό, με πράσινους χώρους στις βεράντες και αρωματικά φυτά, που βελτιώνουν το μικροκλίμα και προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Η πολυκατοικία με πιστοποίηση Passivhaus (Α++) εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές ενέργειας και μειώνει τις εκπομπές CO2 χάρη στις προηγμένες σχεδιαστικές τεχνικές της. Η εξαιρετική θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες των παραθύρων και το εξελιγμένο σύστημα σκίασης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ενσωματώνουν αυτή τη φιλοσοφία, αναδεικνύοντας την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη διασφάλιση θερμικής άνεσης.

Σχεδιαστικά, το πράσινο κτίριο της οδού Ζαγρέως 20 εμπνέεται από τη δομή ενός τυπικού δεντρόσπιτου. Ο βασικός κορμός του κτιρίου περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου.

Σε αυτόν τον βασικό κορμό «αγκυρώνονται» οι όγκοι που ξεπροβάλλουν από τον πράσινο-ξύλινο κορμό, οι οποίοι στρέφονται προς την Ακρόπολη. Ο κατώτερος όγκος περικλείει την κατοικία, την πράσινη αυλή και τον κάθετο κήπο του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, προσδίδοντας ιδιωτικότητα.

Προκειμένου να έχουν καλύτερη έκθεση στον ήλιο όλες οι κατοικίες, ο όγκος του κορμού κλιμακώνεται σε δύο μικρότερους, δημιουργώντας έτσι μια σύνθετη και ενδιαφέρουσα οπτικά πρόσοψη, με εναλλαγές υπαίθριων και κλειστών χώρων. Οι εναλλαγές αυτές αποτελούν ταυτόχρονα αισθητική και τεχνική επιλογή, αφού επιτρέπουν την αξιοποίηση των ενδιάμεσων δωμάτων και καθιστούν δυνατή τη φύτευση αυτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ιδιωτικότητα των διαμερισμάτων.

Τα συνθετικά στοιχεία του κελύφους του κτιρίου ενισχύουν τον καλύτερο φυσικό φωτισμό του, τον διαμπερή αερισμό, την οπτική αποφόρτιση και άνεση του εσωτερικού του, τη βελτίωση της ατμόσφαιρας του χώρου και γενικότερα του μικροκλίματος, τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό.

Το στοιχείο της φύσης είναι ενσωματωμένο διπλά στον σχεδιασμό, με πράσινους χώρους στις βεράντες και αρωματικά φυτά, που βελτιώνουν το μικροκλίμα και προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αυτές οι πράσινες ζώνες ομορφαίνουν εξωτερικά το κτίσμα αλλά και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως η επένδυση του κελύφους με σύστημα σκίασης, τα πράσινα στέγαστρα, οι εξώστες και η αειθαλής αναρριχόμενη φύτευση στο πίσω μέρος, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας πράσινης πολυκατοικίας. Μια πράσινη πολυκατοικία σαν αυτή διαμορφώνει ιδανικές βιοκλιματικές συνθήκες για τους κατοίκους της, αυξάνει το ποσοστό πρασίνου καθ’ ύψος στην περιοχή και συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της «θερμικής αστικής νησίδας» στο κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη, το εσωτερικό του κτιρίου δεν στερείται κομψότητας και εκλεπτυσμένου, σύγχρονου design, που συνδυάζει το industrial στοιχείο με τον μινιμαλισμό. Κάθε διαμέρισμα, από τα πιο απλά μέχρι το εντυπωσιακό penthouse, είναι σχεδιασμένο με προσοχή στην αξιοποίηση του χώρου και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας χαλάρωσης.

Το Green Block of Flats αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική να συνδυάσει πολυτέλεια, αισθητική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αναδεικνύει την ομάδα εργασίας σε πρωτοπόρους στον τομέα. Παράλληλα, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διεπιστημονικής συνεργασίας μόνο αίσθημα αισιοδοξίας μπορεί να αφήσει: πως ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι κατασκευές θα συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της ευημερίας του πλανήτη, είναι εφικτό.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM