Γυναίκες στο επίκεντρο: 13 παραστάσεις με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες

Γυναίκες στο επίκεντρο: 13 παραστάσεις με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες Facebook Twitter
Η Νένα Μεντή πρόκειται να υποδυθεί τη Μαρίκα Κοτοπούλη.
1

Η απόλυτη γυναικεία καλλιτεχνική μορφή του 20ού αιώνα, η αξεπέραστη Μαρία Κάλλας, ενσαρκώνεται μοναδικά από τη Μαρία Ναυπλιώτου στην παράσταση Master Class που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και επιστρέφει, μετά τα αλλεπάλληλα περσινά sold-out για δεύτερη σεζόν (Θέατρο Δημήτρης Χορν).

Μετά τις επιτυχίες της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και των Γυναικών του Παπαδιαμάντη, ο Πέτρος Ζούλιας συναντά ξανά τη Νένα Μεντή, αυτήν τη φορά για να εμπνευστούν από τη μυθιστορηματική ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο Μαρίκα (Θέατρο Χώρα, από 13/12).

All-female διανομή που περιλαμβάνει τις Μαρία Καβογιάννη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη και Ευδοκία Ρουμελιώτη θα συναντήσουμε στο Top Girls, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, ένα δημοφιλές βρετανικό φεμινιστικό έργο που λειτουργεί καταρχήν ως κριτική στον θατσερισμό (Θέατρο Πόρτα, από 2/11).

Δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, η Ναταλία Τσαλίκη και η Όλια Λαζαρίδου, συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής, στον νοσταλγικό Αέρα, ένα κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας (Θέατρο Ιλίσια Βολανάκη).

Γυναίκες στο επίκεντρο: 13 παραστάσεις με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες Facebook Twitter
Η Άλκηστις Πουλοπούλου και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συμπρωταγωνιστούν στο «Lulu».

Το γυναικείο αρχέτυπο της Lulu δεσπόζει στο θρυλικό ομώνυμο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ που γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έγινε μία από τις πρώτες τεράστιες επιτυχίες του βωβού κινηματογράφου (To Κουτί της Πανδώρας, 1929). Στην παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά τον εμβληματικό ρόλο κρατά η Άλκηστις Πουλοπούλου και την πλαισιώνουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλέκος Συσσοβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Άκης Σακελλαρίου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 6/11).

Η μυθική αντιζηλία ανάμεσα στις βασίλισσες Ελισάβετ της Αγγλίας και Μαρία της Σκωτίας μεταφέρεται επί σκηνής με τις Κατερίνα Μαραγκού και Παρθενόπη Μπουζούρη στη Μαρία Στιούαρτ που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου (Θέατρο Άλμα, από 2/11).

Η Ελένη Ράντου ξεχωρίζει σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της θεατρικής της καριέρας, στην Τζάσμιν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Γούντι Άλεν και συνεχίζεται με επιτυχία για δεύτερη σεζόν (Θέατρο Διάνα).

Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί εκ νέου τη Λυδία Φωτοπούλου και τη Μαρία Κατσιαδάκη στο έργο Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της (είχε πρωτοανέβει στο Αμόρε) που ακολουθεί τις δύο ηρωίδες στο ταξίδι τους από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου (Θέατρο Άλμα, από 11/11).

Γυναίκες στο επίκεντρο: 13 παραστάσεις με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες Facebook Twitter
Η Μαρία Κατσιαδάκη και η τη Λυδία Φωτοπούλου παίζουν στο έργο «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της».

Αέρα νοσταλγίας κουβαλούν και οι Φάλαινες του Αυγούστου, το γνωστό έργο του Ντέιβιντ Μπέρι που έγινε ταινία το 1987 με την Μπέτι Ντέιβις. Στη νέα θεατρική διασκευή που υπογράφει σκηνοθετικά ο Πέτρος Ζούλιας θα δούμε την Τζένη Ρουσσέα και την Έρση Μαλικένζου, και μαζί τους τον Νίκο Γαλανό (Θέατρο Χώρα).

Έναν από τους ύψιστους χαρακτήρες της κλασικής δραματουργίας, την Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν, θα υποδυθεί φέτος η Μάνια Παπαδημητρίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Καμτσή (Τόπος Αλλού, από 23/11).

Δύο χρόνια μετά την επανεφεύρεση της Λολίτας στο Lolita Reversed, ο Χρήστος Καρασαββίδης επιστρέφει στο μυθιστόρημα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ και δημιουργεί εκ νέου μια σκοτεινή και τολμηρή παράσταση, τη Lolita Reversed: Dark, που είναι προορισμένη να διχάσει (Tempus Verum, από 25/10).

Την πολύπλοκη εκ φύσεως σχέση μάνας-κόρης εξετάζουν η Ελένη Καστάνη και η Ευγενία Σαμαρά στο συγκινητικό Μαμά, που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν (Θέατρο Βασιλάκου).

Έναν συνταρακτικό μονόλογο μιας γυναίκας που κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού της θα ερμηνεύσει, τέλος, η Μαρία Κορινθίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη, στο Τζόρνταν (Alhambra Art Theatre, από 4/11).

Γυναίκες στο επίκεντρο: 13 παραστάσεις με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες Facebook Twitter
Η Μαρία Κορινθίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη, στο «Τζόρνταν».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

σχόλια

1 σχόλια