Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλάει στη LiFO για την "Ιφιγένεια"

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλάει στη LiFO για την "Ιφιγένεια" Facebook Twitter
0

 

Η Μαρία Πρωτόπαππα είναι μια υπέροχη ηθοποιός. Κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών με την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για το έργο.

"Γιατί κάνω την Ιφιγένεια; Μου άρεσε το κείμενο. Μου αρέσει ο Ευριπίδης. Το σκεφτόμουνα χρόνια. Ήθελα να παίξουν αυτοί οι ηθοποιοί αυτούς τους ρόλους. Νοιώθω σαν να το ξέρω αυτό το έργο. Το έχω δει σε πολλές παραστάσεις. Στην πρώτη παράσταση που έπαιζα στο Τέχνης, ήμουνα στο χορό της Ιφιγένειας.
Σε μια άλλη έπαιξα την Ιφιγένεια. Μέσα μου, έλεγα πάντοτε "δε μπορεί, κάτι άλλο είναι αυτό το πράγμα".

"Έχει κάτι περίεργα επικοινωνιακά κόλπα ο Ευριπίδης, κλείνει το μάτι στο θεατή, είναι λίγο "εσύ αποφασίζεις", λίγο ένα ξεμπροστιασμένο παραμύθι. Εκεί που λέει τους μύθους όπως τους θέλεις, ξαφνικά τους αλλάζει και παίζει με το θεατή, αφήνει τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τη δραματουργία την πείραξα ελάχιστα. Υπάρχουν κάποια δικά μας κείμενα, και χρησιμοποίησα μια παλιά μετάφραση σε "μαλλιαρή", γραμμένη τη δεκαετία του τριάντα από έναν ποιητή, τον Απόστολο Μελαχρινό."

"Προσπάθησα να μπω στην ψυχολογία του ηγέτη. Τι πρόσωπα είναι αυτά σε σχέση με εμάς; Ηθελα να μπω στα διλήμματα των ηγετών που βρίζουμε. Να έρθουμε στη θέση τους σε σχέση με τις αποφάσεις. Δεν ήθελα να κάνω απλώς μια αναπαράσταση ενός μύθου. Άλλα με απασχολούν: ποια είναι η ευθύνη για τις επιλογές μας και πως αυτές οι ευθύνες αλλάζουν χέρια".

"Το ότι οι ευθύνες δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, αλλά ενός συνόλου και πως αυτό το σύνολο παίρνει μέρος σε ένα έγκλημα ή σε μια επιτυχία και στη συνέχεια πως το επεξεργάζεται αυτό. Ο Ευριπίδης, ευθέως, έβαζε τους συμπολίτες του απέναντι στα διλήμματα, δεν πρότεινε βάσει ας πούμε μιας χριστιανικής ηθικής, το καλό ή το κακό".

"Η Ιφιγένεια για μένα είναι ένα κατασκεύασμα της εξουσίας δεν είναι θύμα. Είναι μια έφηβη, ένα ίμο ή μια χεβιμεταλού που φτάνει μια μέρα στον πατέρα της που αλλιώς της τα είχε πει και αντιμετωπίζει μια άλλη πραγματικότητα. Δεν θέλω να μπω στην ψυχολογία της και δε με ενδιαφέρει ο ένας άνθρωπος. Προσπαθώ να φέρω αυτή την κατάσταση λίγο κοντά μου, σε πράγματα που με αφορούν. Μια σκηνή μπορεί να είναι άκρως οικογενειακή, σε μια κουζίνα στα Πατήσια, όπως αυτές που έχουμε ζήσει όλοι με μια οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, και αυτό το μικρό, ο μικροθύλακας γίνεται μεγάλο, πολιτειακό, ανοίγοντας τον συνειρμό σαν φόρμα, παραστασιακά".

"Εξάλλου και αυτά τα έργα με αυτό παίζουν. Με το οικογενειακό που το μεγαλώνουν σε κλίμακα. Γιατί η μικρή κλίμακα μπορεί πολύ εύκολα να την καταλάβει κανείς και να την νοιώσει. Μετά το μεταφέρουμε στη μεγάλη κλίμακα για να καταλάβουμε πως είμαστε και όλοι οι γύρω. Με όλο τον κόσμο. Με όλους αυτούς που ζούμε μαζί".

άνω μια πειραματική δουλειά και το φεστιβάλ μου δίνει αυτή την ευκαιρία. Δεν πήγαν να κάνω εξυπνάδες, δε με έπιασε και σκηνοθετίτιδα, αλλά θέλω πολύ να δημιουργήσω συνειρμούς γι αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι".

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ