Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλάει στη LiFO για την "Ιφιγένεια"

Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλάει στη LiFO για την "Ιφιγένεια" Facebook Twitter
0

 

Η Μαρία Πρωτόπαππα είναι μια υπέροχη ηθοποιός. Κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών με την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για το έργο.

"Γιατί κάνω την Ιφιγένεια; Μου άρεσε το κείμενο. Μου αρέσει ο Ευριπίδης. Το σκεφτόμουνα χρόνια. Ήθελα να παίξουν αυτοί οι ηθοποιοί αυτούς τους ρόλους. Νοιώθω σαν να το ξέρω αυτό το έργο. Το έχω δει σε πολλές παραστάσεις. Στην πρώτη παράσταση που έπαιζα στο Τέχνης, ήμουνα στο χορό της Ιφιγένειας.
Σε μια άλλη έπαιξα την Ιφιγένεια. Μέσα μου, έλεγα πάντοτε "δε μπορεί, κάτι άλλο είναι αυτό το πράγμα".

"Έχει κάτι περίεργα επικοινωνιακά κόλπα ο Ευριπίδης, κλείνει το μάτι στο θεατή, είναι λίγο "εσύ αποφασίζεις", λίγο ένα ξεμπροστιασμένο παραμύθι. Εκεί που λέει τους μύθους όπως τους θέλεις, ξαφνικά τους αλλάζει και παίζει με το θεατή, αφήνει τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τη δραματουργία την πείραξα ελάχιστα. Υπάρχουν κάποια δικά μας κείμενα, και χρησιμοποίησα μια παλιά μετάφραση σε "μαλλιαρή", γραμμένη τη δεκαετία του τριάντα από έναν ποιητή, τον Απόστολο Μελαχρινό."

"Προσπάθησα να μπω στην ψυχολογία του ηγέτη. Τι πρόσωπα είναι αυτά σε σχέση με εμάς; Ηθελα να μπω στα διλήμματα των ηγετών που βρίζουμε. Να έρθουμε στη θέση τους σε σχέση με τις αποφάσεις. Δεν ήθελα να κάνω απλώς μια αναπαράσταση ενός μύθου. Άλλα με απασχολούν: ποια είναι η ευθύνη για τις επιλογές μας και πως αυτές οι ευθύνες αλλάζουν χέρια".

"Το ότι οι ευθύνες δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, αλλά ενός συνόλου και πως αυτό το σύνολο παίρνει μέρος σε ένα έγκλημα ή σε μια επιτυχία και στη συνέχεια πως το επεξεργάζεται αυτό. Ο Ευριπίδης, ευθέως, έβαζε τους συμπολίτες του απέναντι στα διλήμματα, δεν πρότεινε βάσει ας πούμε μιας χριστιανικής ηθικής, το καλό ή το κακό".

"Η Ιφιγένεια για μένα είναι ένα κατασκεύασμα της εξουσίας δεν είναι θύμα. Είναι μια έφηβη, ένα ίμο ή μια χεβιμεταλού που φτάνει μια μέρα στον πατέρα της που αλλιώς της τα είχε πει και αντιμετωπίζει μια άλλη πραγματικότητα. Δεν θέλω να μπω στην ψυχολογία της και δε με ενδιαφέρει ο ένας άνθρωπος. Προσπαθώ να φέρω αυτή την κατάσταση λίγο κοντά μου, σε πράγματα που με αφορούν. Μια σκηνή μπορεί να είναι άκρως οικογενειακή, σε μια κουζίνα στα Πατήσια, όπως αυτές που έχουμε ζήσει όλοι με μια οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, και αυτό το μικρό, ο μικροθύλακας γίνεται μεγάλο, πολιτειακό, ανοίγοντας τον συνειρμό σαν φόρμα, παραστασιακά".

"Εξάλλου και αυτά τα έργα με αυτό παίζουν. Με το οικογενειακό που το μεγαλώνουν σε κλίμακα. Γιατί η μικρή κλίμακα μπορεί πολύ εύκολα να την καταλάβει κανείς και να την νοιώσει. Μετά το μεταφέρουμε στη μεγάλη κλίμακα για να καταλάβουμε πως είμαστε και όλοι οι γύρω. Με όλο τον κόσμο. Με όλους αυτούς που ζούμε μαζί".

άνω μια πειραματική δουλειά και το φεστιβάλ μου δίνει αυτή την ευκαιρία. Δεν πήγαν να κάνω εξυπνάδες, δε με έπιασε και σκηνοθετίτιδα, αλλά θέλω πολύ να δημιουργήσω συνειρμούς γι αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι".

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κληρονομιά μας, ένα πανόραμα της και της ιστορίας των γκέι ανδρών

Θέατρο / «Η κληρονομιά μας»: Η ιστορία της gay κοινότητας γίνεται ένα συγκινητικό θεατρικό έργο

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ, ένα έργο με αφετηρία την γκέι ζωή που αφορά την αγάπη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, είτε ομόφυλες είτε ετερόφυλες, τα όνειρα, τους φόβους και τα ματαιωμένα σχέδια. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Θέατρο / Γαλήνη Χατζηπασχάλη: «Δεν μιλάμε για τα σεξουαλικά βοηθήματα κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές»

Πρωταγωνιστεί στο «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», μια παράσταση που φωτίζει το πώς, ακόμη και σήμερα, δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ. Με αφορμή το έργο, κάναμε μια απρόβλεπτη συζήτηση με την αγαπημένη ηθοποιό για τα ταμπού, την εμμηνόπαυση και τη γυναικεία σεξουαλική χειραφέτηση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Θέατρο / Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Mια επιμελής εικονογράφηση του μπρεχτικού αριστουργήματος εκτυλίσσεται ενώπιόν μας, χωρίς να δονείται από καμία εσωτερική αναγκαιότητα - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Βαρόνος “Φ”»: Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Θέατρο / Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Πιάνοντας το νήμα από την ιδέα μιας καυστικής κωμωδίας ηθών του 1870 που μιλά για την απάτη, η ιστορία ενός ψευτοευγενούς στην παράσταση «Βαρόνος “Φ”» φτάνει στη σύγχρονη υποκρισία και στον εαυτό που θέλουμε να δείχνουμε στην κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ