Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο;

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο; Facebook Twitter
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, χθες το βράδυ στο Ηρώδειο
2

«Μα τι αριστουργηματικός χώρος είναι αυτός;». «Πόσο εντυπωσιακά ευρηματική είναι η Νόρμα που ετοίμασαν οι Λα Φούρα ντελς Μπάους!». «Είναι ζεστό το νερό μέσα στο οποίο κολυμπούν;». «Είναι κολυμβητές αυτοί που βρίσκονται τόση ώρα κάτω από το νερό;». Ήταν πολλές οι απορίες της Μαρίνα Αμπράμοβιτς χθες το βράδυ στο Ηρώδειο. Αλλά ήταν ακόμα μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός της τόσο για το μνημείο όσο και για την όπερα του Μπελίνι που έκλεισε χθες τον κύκλο των τεσσάρων παραστάσεών της.

Η ιέρεια της performance παρακολούθησε στο πλάι του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, την τελευταία βραδιά της Νόρμα και στο μυαλό της στριφογύριζαν πολλά. Τόσα που κάποια στιγμή είπε στους ανθρώπους του οργανισμού που τη ρώτησαν αν είναι εντάξει στον θώκο ή προτιμά να καθίσει σε θέσεις πιο ψηλά: «Πάνω στη σκηνή μπορείτε να με βάλετε; Μπορώ να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στο θέαμα;».

Είναι προφανές πως όταν ετοιμάζεις νέο project με αντικείμενο τη Μαρία Κάλλας δεν θα μπορούσες να λείψεις από μια νέα παραγωγή της Νόρμα (καθώς η Ελληνίδα ντίβα υπήρξε η κορυφαία Νόρμα του περασμένου αιώνα) και μάλιστα από μια ομάδα σαν τους ανατρεπτικούς προβοκάτορες από τη Βαρκελώνη, που τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους και στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (η λίστα των συνεργασιών τους με θέατρα και φεστιβάλ είναι ατελείωτη: Όπερα του Παρισιού, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Τεάτρο Ρεάλ Μαδρίτης, Ζάλτσμπουργκ, Βερόνα, Βρυξέλλες, Λιόν, Ρώμη, Φρανκφούρτη, Σίδνεϊ, Μόναχο, Χιούστον). Μάλιστα η Αμπράμοβιτς χθες περίμενε με ιδιαίτερη προσμονή την κορύφωση με την πυρά (φινάλε της Νόρμα) για να δει πώς διαχειρίστηκαν την εμβληματική σκηνή του οπερατικού ρεπερτορίου καθώς την έχει συμπεριλάβει στο πρότζεκτ «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» που ετοιμάζει σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο; Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη «Νόρμα» των Λα Φούρα ντελς Μπάους που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο. Φωτο: Γιώργος Κολλιδάς

Αυτός, λοιπόν, είναι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της στην Αθήνα. Η πολυσχιδής και ανατρεπτική Σέρβα πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Γιώργο Κουμεντάκη για να κουβεντιάσουν την πρόοδο στο νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της με αντικείμενο την απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα. Μεγάλη θαυμάστρια της Κάλλας, η Αμπράμοβιτς ποθούσε τουλάχιστον 20 χρόνια να μεταφέρει με κάποιο τρόπο την αγάπη της για τη σοπράνο στη σκηνή. Αποφάσισε να το κάνει αναβιώνοντας επτά κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές της (εξού κι ο τίτλος) με τις οποίες σφράγισε για πάντα την ιστορία της όπερας.

«Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» (το έργο το είχε ήδη προαναγγείλει ο Γιώργος Κουμεντάκης στην περσινή ανακοίνωση του προγράμματος) χωρίζονται σε επτά μικρού μήκους ταινίες. Με τη συμμετοχή του Γουίλεμ Νταφόε, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα πεθάνει επτά φορές και στο τέλος της παράστασης θα αναμετρηθεί με τη Μαρίας Κάλλας, αφού η αυλαία θα πέσει με τον αληθινό θάνατο της ντίβας στο Παρίσι το 1977. Τη σκηνοθεσία μαζί με την Αμπράμοβιτς υπογράφει η Lynsey Peisinger, τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Ισραηλινός Yoel Gamzou και τη μουσική γράφει ο Marko Nikodijevic (οι πρωτότυπες συνθέσεις θα συνδυαστούν με αποσπάσματα από όπερες των Μπιζέ, Ντονιτσέτι, Πουτσίνι και Βέρντι).


Επιμένοντας στην ανάπτυξη ενός νέου κύκλου συνεργασιών-συμπαραγωγών με ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς των 20 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την Κάλλας μαζί με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

Θέατρο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο making of του Respublika: Στη Μαλακάσα φτιάχνουν μια μικρή πόλη

Respublika / Onassis Stegi / Στο making of του Respublika: Στη Μαλακάσα φτιάχνουν μια μικρή πόλη

Πώς στήνεται η τεράστια παραγωγή του Λούκας Τβαρκόβσκι, που παρουσιάζει η Στέγη στο Terra Vibe; Τι θα δούμε, τι θα βιώσουμε και γιατί η εξάωρη αυτή εμπειρία υπόσχεται να είναι μία από τις πιο ελεύθερες (και απελευθερωτικές) της ζωής μας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Respublika / Onassis Stegi / «Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Ο Λούκας Τβαρκόβσκι περιγράφει όσα απροσδόκητα συνέβησαν ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας ηθοποιών ώστε να προκύψει η εξάωρη παράσταση «Respublika», μια περφόρμανς που καταλήγει σε rave party, ξεκίνησε από τα δάση της Λιθουανίας και τη φέρνει η Στέγη στη Μαλακάσα.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Τόσκα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / «Τόσκα»: Η ιστορία της θρυλικής όπερας του Πουτσίνι

Ανατρέχουμε στο παρασκήνιο και στα πρώτα ανεβάσματα της διάσημης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, με αφορμή την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» στην Επίδαυρο: Η πρώτη συνάντηση του Τιμοφέι Κουλιάμπιν με τους ηθοποιούς

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» στην Επίδαυρο: Η πρώτη συνάντηση του Τιμοφέι Κουλιάμπιν με τους ηθοποιούς

Ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης βασίζεται σε μια σειρά ανατριχιαστικών γεγονότων του παρασκηνίου της εξουσίας και του πολέμου σε αντιστοιχία με τον αρχαίο μύθο της Ιφιγένειας και του Αγαμέμνονα και ετοιμάζει για την Επίδαυρο μια πολιτικά φορτισμένη παράσταση της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κριστόφ Βαρλικόφσκι: «Διάλεξα το θέατρο για να εξαφανιστώ απ’ την κανονική ζωή»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Κριστόφ Βαρλικόφσκι: «Διάλεξα το θέατρο για να εξαφανιστώ απ’ την κανονική ζωή»

Ο κορυφαίος Πολωνός σκηνοθέτης ανοίγει το φετινό ξένο ρεπερτόριο της Πειραιώς 260 επιστρέφοντας στην Ελίζαμπεθ Κοστέλο, την αγαπημένη του λογοτεχνική ηρωίδα που δημιούργησε η πένα του νομπελίστα J.M. Coetzee, με τη συναρπαστική νέα παράσταση «Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / Το πρωτοποριακό θέατρο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη καθιερώνεται στη Νέα Υόρκη

Η LiFO ταξίδεψε στο Μανχάταν και παρακολούθησε από κοντά τη νέα παράσταση των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι επέστρεψαν για πέμπτη συνεχή χρονιά στο φημισμένο The Tank Theater, δείχνοντας τον δρόμο για την ουσιαστική εξωστρέφεια του ελληνικού θεάτρου. Διακεκριμένοι Αμερικανοί που παρακολούθησαν την παράσταση περιγράφουν τις εντυπώσεις τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η τραγική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη γίνεται θεατρική παράσταση

Θέατρο / Η σοκαριστική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη έγινε θεατρική παράσταση

Η παράσταση-ντοκουμέντο «801,5 μ.» βασίζεται στην υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η οδύνη που δεν εκλύεται

Θέατρο / Η οδύνη που δεν εκλύεται

Μέσα από μια πολυπρισματική θεατρική αφήγηση ο συγγραφέας του έργου «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» επιχειρεί να αναδείξει το πολυσύνθετο τοπίο καταπίεσης και εκφοβισμού που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα βίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Φωκάς Ευαγγελινός: «Με ζουρνάδες έχω μεγαλώσει, στις ντίσκο χόρευα επειδή χόρευαν γύρω μου»

Οι Αθηναίοι / Φωκάς Ευαγγελινός: «Με ζουρνάδες έχω μεγαλώσει, στις ντίσκο χόρευα»

Από τους πιο αγαπητούς χορευτές και χορογράφους της Ελλάδας, ο Φωκάς Ευαγγελινός αφηγείται την πορεία του από τις εποχές που η τέχνη του χορού δεν έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης μέχρι σήμερα που -ευτυχώς- τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Είναι μιά ευφυέστατη και αισθαντικότατη καλλιτέχνις και έχω την αίσθηση ότι ο ρόλος τής πάει κουτί-άλλωστε μοιάζει και στην ίδια τη Κάλλας και ιδιοσυγκρασιακά είναι το ίδιο ρηξικέλευθη όσο η θρυλική ντίβα.