Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο;

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο; Facebook Twitter
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, χθες το βράδυ στο Ηρώδειο
2

«Μα τι αριστουργηματικός χώρος είναι αυτός;». «Πόσο εντυπωσιακά ευρηματική είναι η Νόρμα που ετοίμασαν οι Λα Φούρα ντελς Μπάους!». «Είναι ζεστό το νερό μέσα στο οποίο κολυμπούν;». «Είναι κολυμβητές αυτοί που βρίσκονται τόση ώρα κάτω από το νερό;». Ήταν πολλές οι απορίες της Μαρίνα Αμπράμοβιτς χθες το βράδυ στο Ηρώδειο. Αλλά ήταν ακόμα μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός της τόσο για το μνημείο όσο και για την όπερα του Μπελίνι που έκλεισε χθες τον κύκλο των τεσσάρων παραστάσεών της.

Η ιέρεια της performance παρακολούθησε στο πλάι του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, την τελευταία βραδιά της Νόρμα και στο μυαλό της στριφογύριζαν πολλά. Τόσα που κάποια στιγμή είπε στους ανθρώπους του οργανισμού που τη ρώτησαν αν είναι εντάξει στον θώκο ή προτιμά να καθίσει σε θέσεις πιο ψηλά: «Πάνω στη σκηνή μπορείτε να με βάλετε; Μπορώ να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στο θέαμα;».

Είναι προφανές πως όταν ετοιμάζεις νέο project με αντικείμενο τη Μαρία Κάλλας δεν θα μπορούσες να λείψεις από μια νέα παραγωγή της Νόρμα (καθώς η Ελληνίδα ντίβα υπήρξε η κορυφαία Νόρμα του περασμένου αιώνα) και μάλιστα από μια ομάδα σαν τους ανατρεπτικούς προβοκάτορες από τη Βαρκελώνη, που τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους και στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (η λίστα των συνεργασιών τους με θέατρα και φεστιβάλ είναι ατελείωτη: Όπερα του Παρισιού, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Τεάτρο Ρεάλ Μαδρίτης, Ζάλτσμπουργκ, Βερόνα, Βρυξέλλες, Λιόν, Ρώμη, Φρανκφούρτη, Σίδνεϊ, Μόναχο, Χιούστον). Μάλιστα η Αμπράμοβιτς χθες περίμενε με ιδιαίτερη προσμονή την κορύφωση με την πυρά (φινάλε της Νόρμα) για να δει πώς διαχειρίστηκαν την εμβληματική σκηνή του οπερατικού ρεπερτορίου καθώς την έχει συμπεριλάβει στο πρότζεκτ «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» που ετοιμάζει σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Αθήνα - Γιατί παρακολούθησε τη «Νόρμα» της Λυρικής στο Ηρώδειο; Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη «Νόρμα» των Λα Φούρα ντελς Μπάους που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο. Φωτο: Γιώργος Κολλιδάς

Αυτός, λοιπόν, είναι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής της στην Αθήνα. Η πολυσχιδής και ανατρεπτική Σέρβα πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Γιώργο Κουμεντάκη για να κουβεντιάσουν την πρόοδο στο νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της με αντικείμενο την απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα. Μεγάλη θαυμάστρια της Κάλλας, η Αμπράμοβιτς ποθούσε τουλάχιστον 20 χρόνια να μεταφέρει με κάποιο τρόπο την αγάπη της για τη σοπράνο στη σκηνή. Αποφάσισε να το κάνει αναβιώνοντας επτά κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές της (εξού κι ο τίτλος) με τις οποίες σφράγισε για πάντα την ιστορία της όπερας.

«Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» (το έργο το είχε ήδη προαναγγείλει ο Γιώργος Κουμεντάκης στην περσινή ανακοίνωση του προγράμματος) χωρίζονται σε επτά μικρού μήκους ταινίες. Με τη συμμετοχή του Γουίλεμ Νταφόε, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα πεθάνει επτά φορές και στο τέλος της παράστασης θα αναμετρηθεί με τη Μαρίας Κάλλας, αφού η αυλαία θα πέσει με τον αληθινό θάνατο της ντίβας στο Παρίσι το 1977. Τη σκηνοθεσία μαζί με την Αμπράμοβιτς υπογράφει η Lynsey Peisinger, τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Ισραηλινός Yoel Gamzou και τη μουσική γράφει ο Marko Nikodijevic (οι πρωτότυπες συνθέσεις θα συνδυαστούν με αποσπάσματα από όπερες των Μπιζέ, Ντονιτσέτι, Πουτσίνι και Βέρντι).


Επιμένοντας στην ανάπτυξη ενός νέου κύκλου συνεργασιών-συμπαραγωγών με ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς των 20 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο πρότζεκτ της Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την Κάλλας μαζί με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

Θέατρο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Είναι μιά ευφυέστατη και αισθαντικότατη καλλιτέχνις και έχω την αίσθηση ότι ο ρόλος τής πάει κουτί-άλλωστε μοιάζει και στην ίδια τη Κάλλας και ιδιοσυγκρασιακά είναι το ίδιο ρηξικέλευθη όσο η θρυλική ντίβα.