Η Μυρτώ Αλικάκη θέλει να δουλεύει και να μη μιλά καθόλου

Η Μυρτώ Αλικάκη θέλει να δουλεύει και να μη μιλά καθόλου Facebook Twitter
0

Στο μυαλό είναι ο στόχος! Αυτή είναι ίσως η πρώτη φράση της Κατερίνας Γώγου, που θυμάται κανείς. Είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στο Ρυθμός-stage, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα. Μελοποιημένα ποιήματα και θεατροποιημένα πεζά, ζωντανεύουν σε αυτό το αφιέρωμα.

Στη σκηνή, η Μυρτώ Αλικάκη, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο της.

Τη συναντήσαμε και μιλήσαμε για την παράσταση:

Τι ακριβώς κάνετε επί σκηνής;

Αυτή είναι μια παράσταση στην οποία διαβάζω αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενα της Κατερίνας Γώγου και η Νάνα Μπινοπούλου με τον Κώστα Χαριτάτο θα ερμηνεύουν τα μελοποιημένα ποιήματά της από την πολυσυλλεκτική παραγωγή «Πάνω κάτω η Πατησίων».

Αυτά εναλλάσσονται στη σκηνή με τα τραγούδια και προβολές οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού (από slideshow γνωστού και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, αποσπάσματα από παλιές και νεώτερες ταινίες στις οποίες συμμετείχε και super8 film από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Κορδέλλα, τραβηγμένο από τον ίδιο στο σπίτι της Κατερίνας).

Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με το έργο της Κατερίνας Γώγου;

Πέρσι ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά, όταν διάβασα κάποια ποιήματά της σε μια παρουσίαση.

Την είχα ακουστά, αλλά μέχρι τότε δεν είχα μπει στον κόπο και χοντρικά ήξερα περίπου αυτό που πιστεύει ο κόσμος.

Πως σου φάνηκε η ποίησή της;

Μου άρεσε που διάβασα πολλά πράγματα πίσω από τους στίχους και τα κείμενα, τα οποία αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Στην πρώϊμη περίοδό της γράφει μια επαναστατική ποίηση με αναρχικά στοιχεία, αλλά στη συνέχεια αλλάζει η προβληματική της. Αποτάσσει το αμιγώς πολιτικό και αρχίζει να την απασχολεί το πιστεύω της.

Ποιό είναι αυτό;

Να είναι οι άνθρωποι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Εκεί ακριβώς βιώνει και μια ματαίωση μέσα στις υπαρξιακές της αναζητήσεις και στη συνέχεια το περιθώριο και τη μοναξιά.

Την απασχολεί η σχέση της με το παρελθόν και η μητρότητα. Ειδικά η μητρότητα, την απασχολεί πολύ. Κατά τη γνώμη μου είναι μια εσωτερική ποιήτρια και αν θέλουμε να μιλήσουμε γραμμικά για το έργο της βλέπουμε μια διαδρομή από το πνεύμα της επανάστασης στην εσωτερικότητα.

Εσύ στη σκηνή την υποδύεσαι;

Οχι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό είναι ένα αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου. Εγώ, σαν ηθοποιός, διαβάζω τα ποιήματα και κάποια πεζά της, δεν την υποδύομαι. Διαβάζοντάς την, επιχείρησες να βρεις μια άλλη πλευρά της; Εγώ προσπαθώ να την αντιμετωπίσω όπως πιστεύω και όχι ακριβώς όπως πιστεύεται.

Δηλαδή;

Να βρω τη δυναμική της, την τρυφερή της πλευρά, την παιδική της πλευρά και το πιο ευάλωτό της κομμάτι.

Ο κόσμος που έρχεται στην παράσταση πως αντιμετωπίζει αυτά που ακούει;

Η Κατερίνα Γώγου, με έναν τρόπο είναι επίκαιρη κάθε τόσο. Αυτά που έχει γράψει ακουμπάνε στις εποχές και στις γενιές. Έρχονται συνομίληκοί της, ή λίγο νεώτεροί της, έρχονται 35άρηδες που την έχουν ακούσει ή έχουν διαβάσει αποσπασματικά κάποια ποιήματα και βλέπεις την αντίδρασή τους. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα, μια δύναμη και αυτό δείχνει ότι τα γραπτά της ξεπερνούν το χρόνο και φτάνουν όλο και σε περισσότερους ανθρώπους σαν να γράφτηκαν χθες.

Είναι αλήθεια ότι σιχαίνεσαι τις συνεντεύξεις;

Ναι. Αλλά έχω συνηθίσει.

Με το κεφάλι θρύψαλα

απ΄ τη μέγγενη των παζαριών σας

την ώρα της αιχμής και κόντρα στο ρεύμα

θ΄ ανάψω μια μεγάλη φωτιά

και κει θα ρίξω όλα τα Μαρξιστικά σας βιβλία

έτσι που να μη μάθει ποτέ η Μυρτώ

τα αίτια του θανάτου μου.

Μπορείτε να της πείτε ότι δεν άντεξα την άνοιξη

ή πως πέρασα με κόκκινο.

Ναι. Αυτό είναι πιο πιστευτό.

Με κόκκινο. Αυτό να της πείτε.

Ξεκίνησα να αντιγράφω 4 από τα ποιήματα που διάλεξαν ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας και η Μυρτώ Αλικάκη από αυτά που διαβάζονται στην παράσταση. Δε μου κάθεται το μονοτονικό. Ήθελα τις σελίδες του βιβλίου. Λίγο παλιές, τσαλακωμένες, με τυπογραφικά που δεν υπάρχουν.
Προτιμώ αυτή τη μορφή που ακολουθεί.

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ