Μια σπουδαία Γαλλίδα χορογράφος, η Julie Desprairies, η μυστηριακή παράδοση της Ελευσίνας και οι κάτοικοί της συνδέονται στο Μυστήριο 55, με αφετηρία τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, για να δημιουργήσουν έναν χορογραφικό περίπατο δύο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης μέχρι το Πάρκο Πλάτωνος, από τη δύση ως την ανατολή.
Ένα άλλο Μυστήριο είναι ο τίτλος της δουλειάς της Julie Desprairies στην οποία περίπου εκατό κάτοικοι και έξι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα συμπράξουν στο αντιφατικό τοπίο της Ελευσίνας με ένα in-situ έργο που θα αντλήσει από τις χορευτικές και μουσικές παραδόσεις του τόπου και με αναφορά στα Μικρά και Μεγάλα Μυστήρια που πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα, τη λατρεία της θεάς της γεωργίας Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, καθώς και στις θυσίες, τις προσφορές και τους ύμνους που περιελάμβαναν οι μυστικιστικές πομπές στην Ιερά Οδό.
Μέσα σε αυτόν τον σπάνιο πλούτο της Ελευσίνας, με το αρχαιολογικό και μυθολογικό της ενδιαφέρον, με τις κοινότητες και το εργατικό παρελθόν, τη σύνθετη βιομηχανία, την ανθρώπινη και φυσική κληρονομιά, η Julie Desprairies καλείται να αναδημιουργήσει ένα περιβάλλον σύνδεσης των πολιτισμών, των εθίμων, των ανθρώπων που θα ενωθούν ανεξάρτητα από την ηλικία και την καταγωγή τους μέσα σε ένα «άλλο μυστήριο».
Οι παραστάσεις που δημιουργώ ποικίλλουν ως προς την κλίμακα: μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο. Αυτές οι δημιουργίες έχουν διάφορες μορφές: σόου, ταινίες, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, παραστάσεις. Για μένα το σημαντικό είναι «να κάνω ορατή την κίνηση των τόπων».
Η Ελευσίνα είναι αυτή τη φορά η σκηνή της Γαλλίδας χορογράφου και οι κάτοικοι είναι οι ερμηνευτές των έργων της, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται στον δημόσιο χώρο, από την Ευρώπη μέχρι τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή. Η δουλειά της είναι φτιαγμένη από τους κατοίκους για τους κατοίκους και στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2021 θα δούμε το έργο που θα συνδημιουργήσει με τους Ελευσίνιους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές.
Ως μονοπάτι των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών, η Ιερά Οδός θα διαγράψει τη δική της πορεία σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, που δεν θα γιορτάζουν κάποια θεά, αλλά θα τιμούν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας. Οι μυστικιστικές φόρμες και τα αντικείμενα που αποκαλύπτονται στα Μυστήρια θα αντικατασταθούν από καθημερινές συζητήσεις και αντικείμενα που διαμορφώνουν την πόλη του σήμερα.
Η Desprairies μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο θέτει τα ερωτήματα αν μπορεί ο χορός ως όχημα σήμερα να συνδράμει στη διαβούλευση των πολιτών και με ποιον τρόπο ένα καλλιτεχνικό έργο θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές για την πόλη.
Για να οργανώσει την καλλιτεχνική της δράση και προκειμένου να αναδείξει τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Ελευσίνας μέχρι και σήμερα, η Desprairies ήρθε σε επαφή, στο πλαίσιο δύο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, χαρτογράφησε τους χορούς της Ελευσίνας και διερεύνησε την ευρύτερη έννοια του χορού με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό.
Μιλά στο lifo.gr για την ιδέα και την προετοιμασία του έργου της σε μια πόλη που την έχει εμπνεύσει και εντυπωσιάσει με το παρελθόν και το παρόν της.
— Μιλήστε μας για την ιδέα του έργου σας.
Για την Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δημιουργούμε έναν χορογραφικό περίπατο δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Ελευσίνας από την ανατολή ως τη δύση.
Η Ελευσίνα είναι γνωστή για τους μύθους, τα μυστήρια και την αρχαία λατρεία της θεάς της γεωργίας Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Οι μυστικιστικές πομπές και οι αντίστοιχες τελετουργίες χρησιμοποιούσαν την ιερή διαδρομή και χαρακτηρίζονταν από θυσίες, προσφορές και ύμνους, ενώ στην αρχαιότητα υπήρχαν τα Μικρά και τα Μεγάλα Μυστήρια.
Δημιουργούμε, λοιπόν, την παράσταση Un Autre mystère (Ένα άλλο μυστήριο) που θα συγκεντρώσει Ελευσίνιους κάθε ηλικίας και καταγωγής σε μια διαδρομή στον εγκαταλελειμμένο σιδηρόδρομο. Αυτή θα είναι η ιερή μας διαδρομή. Το έργο μας θα βασίζεται σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, που δεν θα γιορτάζουν κάποια θεά, αλλά θα τιμούν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.
Σε αυτό το in situ project, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από εκατό κάτοικοι της πόλης και πέντε χορευτές από τη Γαλλία και την Ελλάδα, θέλουμε να προσκαλέσουμε το κοινό σε ένα συγκινητικό ταξίδι στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, καθώς και στη μουσική και χορευτική της παράδοση.
— Με ποιον τρόπο οι κοινότητες περιλαμβάνονται / εμπλέκονται στα έργα σας;
Η ομάδα μας Des Prairies έχει δημιουργήσει περισσότερες από 30 in situ δημιουργίες στην Ευρώπη, στη Βραζιλία και στη Μέση Ανατολή: από χορευτικά έργα, εγκαταστάσεις και video dance μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις. Η κάθε πόλη είναι πάντα η σκηνή μας και οι κάτοικοί της είναι οι ερμηνευτές.
Στην Ελευσίνα η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το έργο μας και έδειξε από την πρώτη μέρα ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Είναι, άλλωστε, μια πόλη του χορού και των χορευτών. Για τον λόγο αυτό, συναντήσαμε τοπικούς συλλόγους που προωθούν παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική λαογραφία.
Κατά τη διάρκεια των δύο residencies που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελευσίνα, παρά την πανδημία, συναντήσαμε κοινότητες, μαγειρέψαμε μαζί και αφιερώσαμε χρόνο παρακολουθώντας τους χορούς τους. Μάθαμε επίσης πολλά για τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ακόμα και για τις συνταγές μαγειρικής τους.
— Για την Ελευσίνα ποια πρακτική και μεθοδολογία ακολουθήσατε;
Δημιουργώ χορογραφικά έργα με βάση το πλαίσιο με το οποίο επιθυμώ να καταπιαστώ. Αφού διενεργήσω μια λεπτομερή μελέτη των τοποθεσιών και της απαίτησής τους, δημιουργώ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «εφαρμοσμένο χορό», που συχνά περιλαμβάνει τους κατοίκους αλλά και όσους τους χρησιμοποιούν.
Οι παραστάσεις που δημιουργώ ποικίλλουν ως προς την κλίμακα: μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο. Αυτές οι δημιουργίες έχουν διάφορες μορφές: σόου, ταινίες, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, παραστάσεις. Για μένα το σημαντικό είναι «να κάνω ορατή την κίνηση των τόπων».
— Τι θα θέλατε να δείξετε από την Ελευσίνα μέσα από αυτό το έργο;
Η Ελευσίνα είναι μια ζωντανή και ποικιλόμορφη πόλη που συνδυάζει σύνθετους βιομηχανικούς χώρους, φυσική και ανθρώπινη κληρονομιά. Με αυτή τη δημιουργία και την επικείμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην πόλη το 2023, θέλω να διερευνήσω τη θέση του σύγχρονου χορού στη βοτανική και στον αστικό σχεδιασμό.
Τι θα γινόταν, αν η χορογραφική τέχνη είχε μια λειτουργία σχεδιασμού; Τι θα γινόταν αν ένα καλλιτεχνικό έργο άνοιγε αστικές προοπτικές; Τι θα γινόταν, αν η διαβούλευση των πολιτών γινόταν μέσω του χορού;
Ένα Άλλο Μυστήριο | Un Autre Mystère
Compagnie des Prairies - Julie Desprairies
13 & 14 Νοεμβρίου 2021 | Ώρα έναρξης: 11.00 & 16.00
Ένας χορογραφικός περίπατος δυο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της Ελευσίνας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.
Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος
Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη
Χάρτης της διαδρομής εδώ
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων εδώ