Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.
0

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 2 Ιουλίου με το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, τους Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Κώστα Μερετάκη (παραδοσιακά και λαϊκά κρουστά) και Γιάννη Πλαγιανάκο (κοντραμπάσο). Η παράστασή τους, που έχει τίτλο «Περιπλανώμενο» και θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη της Ελένης Βιτάλη, του Κώστα Τριανταφυλλίδη και της Σοφίας Παπάζογλου και του μουσικού Ηλία Μαντικού στο κανονάκι, είναι μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας. Μια διαδρομή από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις πιο «κλειστές», παρεΐστικες γιορτές, με δύο ξεχωριστές στάσεις στη μουσική του Πόντου, σε αυτήν που καλλιεργήθηκε στα παράλια της Μικρασίας αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Στις 9 Ιουλίου, ο Νίκος Κυπουργός θα παρουσιάσει μια ατμοσφαιρική βραδιά με τα «Κυπο-Θεατρικά» του, αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του για το θέατρο, που εκτείνεται από το αρχαίο δράμα ως το μιούζικαλ. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αλλά και άγνωστα τραγούδια του, όπως ο Γιάννης Διονυσίου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαρία Κατριβέση, ο Δημήτρης Πακσόγλου και η Μαρίνα Σάττι με τις Ερασμία Μαρκίδη και Έλενα Παπαδημητρίου. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Το θεατρικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 15 και 16 Ιουλίου με το έργο της Κάλλιας Παπαδάκη «Ρίζες από βαμβάκι». Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή, είναι τοποθετημένο στο καλοκαίρι του 1978 σ’ ένα χωριό του Έβρου. Ο Αίαντας, μετά από χρόνια σπουδών Φιλολογίας, επιστρέφει στη γενέτειρά του, πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν, αλλά βρίσκεται προ εκπλήξεως όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του αδελφό Οδυσσέα που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη. Θολωμένος από θυμό, βάζει φωτιά στο πατρικό του για να τους κάψει όλους στον ύπνο τους, αλλά ο άνεμος αλλάζει ρότα και τα σχέδιά του καταρρέουν. Εν τέλει αυτοκτονεί και τότε ξεσπάει ένας οικογενειακός εμφύλιος σε σχέση με την ταφή του σώματός του. Η σκηνοθεσία είναι της Έφης Θεοδώρου, η μουσική των Jan Van Angelopoulos και Φώτη Σιώτα. Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Βαλαής, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος και Χάρης Τζωρτζάκης. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Στις 22 και 23 Ιουλίου ακολουθούν οι «Επιτρέποντες», μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου, σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Μια μουσική κωμωδία η οποία, με όχημα το χιούμορ, ανοίγει τη συζήτηση για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας, καθώς η έννοια της συναίνεσης εκ μέρους της γυναίκας αμφισβητείται, ενώ η αντρική επιβολή θεωρείται δεδομένη. Σε μια νυχτερινή γιορτή αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη ένας άντρας και μια γυναίκα ενώνονται ερωτικά. Η ηρωίδα της ιστορίας αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, όπως ακριβώς και οι σύγχρονες γυναίκες, την ώρα που τα πάντα τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, των ανθρώπων και των θεών, οι δυο ήρωες τελικά παντρεύονται και «τέλος καλό, όλα καλά». Ένα τέλος που καθαγιάζει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Παίζουν οι: Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Στις 29 και 30 Ιουλίου ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η OSMOSIS θα πραγματοποιήσουν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «ΤΟΥΡΝΕ», της παράστασης που αναβλήθηκε πέρσι λόγω των πυρκαγιών. Ο περφόρμερ-δημιουργός, κάπου ανάμεσα σε χορό, θέατρο και εικαστικές τέχνες, εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου παράλληλα με τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, αλλά ταυτόχρονα και μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, ο οποίος ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Ερμηνεύουν ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Ευθύμιος Μοσχόπουλος και η Έλενα Τοπαλίδου.  

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Στις 5 και 6 Αυγούστου ο κινηματογραφικός κυρίως σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί το έργο του Ηλία Μαγκλίνη «Φάκελος Βάνκαου», εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη. Πρόκειται για την περίπτωση Βάνκαου (Wahncau), όπου μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση, δηλαδή όχι με τη συνήθη μεταθανάτια μυϊκή παράλυση, η οποία εν προκειμένω αντικαταστάθηκε από μια σπάνια ακαριαία πτωματική ακαμψία. Καθώς έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους, παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Όπως η αρχαία ηρωίδα που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και στα ερείπια των ναών. Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη κ.ά.

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter

Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα εκδοθεί το νέο έργο του Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Γίνεται δέντρο το πουλί;». Είναι βασισμένο στον Ίωνα, τη «λιγότερο τραγική» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ένα έργο που διαλαμβάνει ανάλαφρα, μα καίρια, θεμελιώδη και διαχρονικά ζητήματα όπως οι ρίζες κάθε ανθρώπου και η σχέση του με τους γονείς του, βιωμένη ή φαντασιακή, η εξουσία και η ανάγκη της να προεκτείνεται στο μέλλον, ο γάμος ως φρίκη και ως φωλιά, ο έρωτας που φθίνει και ο πόθος που αναπάντεχα ανθεί. 

Το πρωτοποριακό εγχείρημα της απευθείας ανάθεσης πρωτότυπων θεατρικών κειμένων με αφετηρία αρχαία έργα σε Έλληνες συγγραφείς σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία την προηγούμενη χρονιά. Φέτος οι συγγραφείς προέρχονται από τον χώρο της πεζογραφίας. Να σημειώσουμε ότι στο ρεπερτόριο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα Αίας και Άλκηστη σε νέες σκηνοθετικές προσεγγίσεις από τον Αργύρη Ξάφη (Εθνικό Θέατρο) και τον Johan Simons (Schauspielhaus Bochum) αντίστοιχα. 

TAKIM
Περιπλανώμενο
Ειδική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη / Τραγουδούν οι Σοφία Παπάζογλου και Κώστας Τριανταφυλλίδης
2/7, 21:30

Νίκος Κυπουργός
Τα Κυπο-Θεατρικά
9/7, 21:30

Έφη Θεοδώρου
Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη / Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή
15/7-16/7, 21:30

Βασίλης Μαυρογεωργίου
Επιτρέποντες του Μενάνδρου
22/7-23/7, 21:30

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS
ΤΟΥΡΝΕ
29/7-30/7, 21:30

Σύλλας Τζουμέρκας
Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη / Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη
5/8-6/8, 21:30

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Επτά τραγωδίες και μια κωμωδία, δύο διεθνείς και έξι εγχώριες παραγωγές και ένα πλήθος ετερόκλητων ηθοποιών θα βρεθούν στα φετινά Επιδαύρια, που στοχεύουν στη μαζική επιστροφή του κοινού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Τρεις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες και δυο σκηνοθέτες φωτογραφίζονται στους χώρους της Πειραιώς 260 και παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες θεατρικές τους προτάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Θέατρο / «Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης και ο Γιώργος Κουτλής συνσκηνοθετούν τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα των «Παιχτών» σε ένα νέο έργο με έναν αδηφάγο παραγωγό, έναν «ποιοτικό» σκηνοθέτη, έναν «εμπορικό» ηθοποιό, και τον γολγοθά της προετοιμασίας μιας παράστασης που πρέπει να αφορά τους πάντες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Θέατρο / Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Πατροκτονίες δεν επιτελούν, πλέον, μόνον οι γιοι αλλά και οι θυγατέρες, όπως διαπιστώνουμε στη μαύρη κωμωδία «Ο τρόμος του κροκόδειλου» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ένα τετραήμερο με ψηφιακή και αναλογική τέχνη στη Νέα Υόρκη

Αποστολή στη Νέα Υόρκη / «Ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος από το AI, αλλά ότι μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός»

Η LiFO παρακολούθησε τέσσερα έργα ψηφιακής τέχνης και χορού με τα οποία το Ίδρυμα Ωνάση και η πλατφόρμα Onassis ONX συμμετείχαν στο φημισμένο νεοϋορκέζικο φεστιβάλ «Under the radar».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
O οdy icons τραγουδάει Λαπαθιώτη σε μια παράσταση του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant

Θέατρο / «Ο Λαπαθιώτης έφερνε τη νύχτα μέσα στη μέρα, κάτι που σήμερα αποκαλούμε "κουίρ"»

Ο περφόρμερ και δημιουργός της αβανγκάρντ μουσικής οdy icons ερμηνεύει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μελοποιημένα από τον Χρίστο Θεοδώρου στη νέα παράσταση της bijoux de kant.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Θέατρο / Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Συνέδριο για το Ιράν» του Βιριπάγιεφ, έναν ιδιότυπο αγώνα λόγου που είναι σμιλεμένος σκηνοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μοιάζει με ακαδημαϊκή «εισήγηση».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM
Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ