«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο Ναμπούκο του Σερεμπρένικοφ είναι ένας σύγχρονος, πανίσχυρος ηγέτης που κρατά την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
0

Ο σπουδαίος Κίριλ Σερεμπρένικοφ που η ρωσική κυβέρνηση κρατά σε κατ' οίκον περιορισμό στη Μόσχα σκηνοθέτησε μόλις τον Δημήτρη Πλατανιά στον «Ναμπούκο». Ποτέ άλλοτε πρόβες όπερας δεν θύμιζαν τόσο κατασκοπικό θρίλερ.

Κατασκοπικά σενάρια, USB sticks με υλικό που πηγαινοέρχονταν από χέρι σε χέρι και από χώρα σε χώρα, σκηνοθετικές οδηγίες μέσω οθόνης, πρόβες σε συνθήκες πρωτόγνωρες, καταστάσεις απίθανες, τραγουδιστές που συνεννοούνταν μέσω δικηγόρων, πανό που υψώνονται την ημέρα της πρεμιέρα και απαιτούν την απελευθέρωση κρατουμένων!

Όσο και να έχει εξελιχθεί ο τρόπος ανεβάσματος μιας όπερας, δεν είναι πολύ σύνηθες να δουλεύει κανείς σε περιβάλλον που παραπέμπει σε ταινία Τζέιμς Μποντ. Ο Δημήτρης Πλατανιάς είχε και αυτή την εμπειρία.

«Δεν τον ενδιέφερε να κάνει έναν ακόμα κλασικό "Ναμπούκο", να μιλήσει για πολιτικές που δεν μας είναι οικείες, αλλά να δείξει μέσα από ένα έργο αιώνων τη σημερινή, ωμή πραγματικότητα. Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Δεν ήθελε απλώς να διηγηθεί, ήθελε ίσως να προκαλέσει και περισσότερο να αφυπνίσει»

Ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη Γερμανία, καθώς τραγουδά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ναμπούκο» του Βέρντι που σκηνοθετεί στην Κρατική Οπερα του Αμβούργου ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ.

Ναι, ο 50χρονος δημιουργός, πρόσωπο μισητό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση, ο οποίος ζει εδώ και πολλούς μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό, σκηνοθέτησε τη νέα παραγωγή του γερμανικού λυρικού κολοσσού από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η πρεμιέρα δόθηκε την Κυριακή και στο φινάλε, εν μέσω αποθέωσης, ένα πανό που έγραφε «Free Serebrennikov» ανέμιζε στο Αμβούργο κι έστελνε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.

Σε μια προετοιμασία που θύμιζε αγώνα σκάκι μεταξύ του έγκλειστου σκηνοθέτη και της ρωσικής κυβέρνησης, ο Σερεμπρένικοφ πήρε με μερικές απίθανες κινήσεις την παρτίδα.

Χωρίς τηλέφωνο ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τον Οκτώβριο του 2017 ‒του επιτρέπεται μόνο η απλή χρήση υπολογιστή‒, ο σκηνοθέτης έγραψε αρχικά όλες του τις οδηγίες για τον «Ναμπούκο» σε ένα USB, το οποίο, με τη βοήθεια του δικηγόρου και της ομάδας συνεργατών του, έφτασε στο Αμβούργο.

 O έγκλειστος σκηνοθέτης μέσω Skype κατα τη διάρκεια των προβών

Στην πρώτη συνάντηση των συντελεστών ο βοηθός σκηνοθέτη παρουσίασε το περιεχόμενο του USB προκειμένου να έχουν όλοι σαφή εικόνα των σκηνοθετικών προθέσεων. Κατόπιν, και σε καθημερινή βάση, μια κάμερα κατέγραφε την πορεία των προβών.

Στο τέλος κάθε μέρας οι άνθρωποι της παραγωγής έστελναν το υλικό στον δικηγόρο του Σερεμπρένικοφ κι εκείνος του το παρέδιδε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Ο σκηνοθέτης, αφού παρακολουθούσε την πρόβα, κινηματογραφούσε τις παρατηρήσεις και τις αλλαγές που ήθελε να κάνει, επέστρεφε το στικάκι στον δικηγόρο του κι εκείνος το ξανάστελνε στο Αμβούργο!

Παρ' ότι αυτές οι αδιανόητες διαδρομές διήρκεσαν περίπου δύο μήνες (με τον ίδιο τρόπο, λίγους μήνες πριν, είχε σκηνοθετήσει από απόσταση το «Έτσι κάνουν όλες» για την Όπερα της Ζυρίχης), οι προθέσεις του σκηνοθέτη υπήρξαν σαφείς από την πρώτη στιγμή: ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ ήθελε να φτιάξει μια σύγχρονη, δυνατή παράσταση, με την οποία θα ξεχνούσαμε όσα ξέραμε για την περίφημη όπερα.

«Δεν τον ενδιέφερε να κάνει έναν ακόμα κλασικό "Ναμπούκο", να μιλήσει για πολιτικές που δεν μας είναι οικείες, αλλά να δείξει μέσα από ένα έργο αιώνων τη σημερινή, ωμή πραγματικότητα. Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Δεν ήθελε απλώς να διηγηθεί, ήθελε ίσως να προκαλέσει και περισσότερο να αφυπνίσει» μας λέει ο ξεχωριστός Δημήτρης Πλατανιάς.

«Ο δικός του Ναμπούκο είναι ένας σύγχρονος, πανίσχυρος ηγέτης που κρατά την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ο Τραμπ ή κάποιος άλλος, πάντως όχι ένας Ευρωπαίος πολιτικός, καθώς οι χαρακτήρες δεν έχουν τόσο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ξεκάθαρες αναφορές».

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Το διάσημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το «Va, pensiero» («Πέτα, σκέψη»), το τραγούδησε συγκινητικά η χορωδία του θεάτρου μαζί με αληθινούς πρόσφυγες που από καιρό είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη σκηνή.

Αντιθέτως, εξαιρετικά οικείος για το ευρωπαϊκό κοινό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Σερεμπρένικοφ έθιξε το μεταναστευτικό ζήτημα στον «Ναμπούκο». Για παράδειγμα, το διάσημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το «Va, pensiero» («Πέτα, σκέψη»), που έχει προσδώσει μυθικές διαστάσεις στην τρίτη πράξη της όπερας, το τραγούδησε συγκινητικά η χορωδία του θεάτρου μαζί με αληθινούς πρόσφυγες που από καιρό είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη σκηνή.

«Πράγματι, ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, όχι μόνο γιατί τα αληθινά πρόσωπα εξυπηρέτησαν την αφήγηση αλλά γιατί έγιναν ένα με τη βασική ιδέα της παράστασης» λέει ο Δ. Πλατανιάς.

Στο Αμβούργο, πάντως, έχει ταξιδέψει ήδη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, οπότε, ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον το στικάκι του Σερεμπρένικοφ να κάνει και τη διαδρομή Αθήνα-Μόσχα...

Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης αλλά ένας διεθνής, ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός που ζει για να μετουσιώνει σε τέχνη ό,τι ερεθίζει τις ευαισθησίες του.

Έχει φτιάξει υπέροχες ταινίες, όπως η «Προδοσία» (Φεστιβάλ Βενετίας 2012), ο «Πιστός» ή το έξοχο, μελαγχολικό, πολιτικό και τρομερά υπαινικτικό για την κατάσταση στην πατρίδα του «Καλοκαίρι», και συνηθίζει να απουσιάζει από τις πρεμιέρες των δημιουργιών του.

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης αλλά ένας διεθνής, ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός που ζει για να μετουσιώνει σε τέχνη ό,τι ερεθίζει τις ευαισθησίες του.

Στο Φεστιβάλ των Καννών οι ταινίες του προβάλλονται χωρίς αυτόν, κορυφαίοι καλλιτέχνες περιφέρονται στην Ευρώπη φορώντας κονκάρδες με τη φωτογραφία του, πανό υψώνονται με κάθε ευκαιρία, απαιτώντας την απελευθέρωσή του, υπογραφές κορυφαίων προσωπικοτήτων (από την Κέιτ Μπλάνσετ μέχρι τον Ολιβιέ Πι και τον Τόμας Οστερμάγερ) συγκεντρώνονται μήπως και πιεστεί η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ανήσυχου και πρωτοποριακού θεατρικού οργανισμού Gogol Center της Μόσχας, ο 50χρονος Κίριλ Σερεμπρένικοφ μίλησε πολύ και με πολύ μεγάλη τόλμη για θέματα που δοκιμάζουν τον συντηρητισμό των Ρώσων, έβγαλε γλώσσα και κατήγγειλε επανειλημμένα την πολιτική Πούτιν, εξέφρασε με κάθε ευκαιρία την υποστήριξή του στην LGBT κοινότητα και σε όσους φιμώνονται από τις κυβερνητικές τακτικές, επέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, προκάλεσε σάλο και λογοκρίθηκε για μια παράσταση-αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ επειδή έθιγε την ομοφυλοφιλία του και πλήρωσε τον πανκ λυρισμό του πολύ ακριβά.

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να φιμωθεί, τιμωρήθηκε για οικονομική απάτη. Η ρωσική κυβέρνηση, από την άλλη, τον κατηγορεί για διαφθορά και κατάχρηση κρατικών κονδυλίων ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2011 και 2014, τον κρατά εδώ και μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό και τον σέρνει σε ατελείωτες δίκες.

Τι κάνει εκείνος; Εμφανίζεται στις δικαστικές αίθουσες φορώντας μπλουζάκια με προκλητικές ερωτήσεις του Νικολάι Γκόγκολ, με λέξεις που παραπέμπουν στις «Mικρές Τραγωδίες» του Πούσκιν ή στον «Φάουστ», με στίχους της Αχμάτοβα, και τους ψιθυρίζει φράσεις από το «Va, pensiero» που λένε πως κανείς δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει τη σκέψη.

Πόσο μάλλον τη θέληση και την τέχνη...

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Η πρεμιέρα δόθηκε την Κυριακή και στο φινάλε, εν μέσω αποθέωσης, ένα πανό που έγραφε «Free Serebrennikov» ανέμιζε στο Αμβούργο κι έστελνε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.
«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς τραγουδά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ναμπούκο». Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Θέατρο / «Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης και ο Γιώργος Κουτλής συνσκηνοθετούν τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα των «Παιχτών» σε ένα νέο έργο με έναν αδηφάγο παραγωγό, έναν «ποιοτικό» σκηνοθέτη, έναν «εμπορικό» ηθοποιό, και τον γολγοθά της προετοιμασίας μιας παράστασης που πρέπει να αφορά τους πάντες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Θέατρο / Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Πατροκτονίες δεν επιτελούν, πλέον, μόνον οι γιοι αλλά και οι θυγατέρες, όπως διαπιστώνουμε στη μαύρη κωμωδία «Ο τρόμος του κροκόδειλου» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ένα τετραήμερο με ψηφιακή και αναλογική τέχνη στη Νέα Υόρκη

Αποστολή στη Νέα Υόρκη / «Ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος από το AI, αλλά ότι μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός»

Η LiFO παρακολούθησε τέσσερα έργα ψηφιακής τέχνης και χορού με τα οποία το Ίδρυμα Ωνάση και η πλατφόρμα Onassis ONX συμμετείχαν στο φημισμένο νεοϋορκέζικο φεστιβάλ «Under the radar».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
O οdy icons τραγουδάει Λαπαθιώτη σε μια παράσταση του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant

Θέατρο / «Ο Λαπαθιώτης έφερνε τη νύχτα μέσα στη μέρα, κάτι που σήμερα αποκαλούμε "κουίρ"»

Ο περφόρμερ και δημιουργός της αβανγκάρντ μουσικής οdy icons ερμηνεύει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μελοποιημένα από τον Χρίστο Θεοδώρου στη νέα παράσταση της bijoux de kant.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Θέατρο / Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Συνέδριο για το Ιράν» του Βιριπάγιεφ, έναν ιδιότυπο αγώνα λόγου που είναι σμιλεμένος σκηνοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μοιάζει με ακαδημαϊκή «εισήγηση».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM