Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ

Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Ο τίτλος του θεάματος δηλώνει τη σκέψη πίσω από την πράξη: «A O Lang Pho» σημαίνει Από το χωριό στους δρόμους της πόλης...
0

Τέσσερις καλλιτέχνες του τσίρκου, με εκπαίδευση και εμπειρία στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές σκηνές αλλά και γνώση της μακράς παράδοσης της ακροβατικής τέχνης στις χώρες της ανατολικής Ασίας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του, σε μια εναλλακτική μορφή τσιρκολάνικου θεάματος, στον αντίποδα του εμπορικού, παρηκμασμένου, συχνά κακόγουστου τσίρκου που εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου.


Οι αδελφοί Νguyen Nhat Ly, Νguyen Lan Maurice και Νguyen Tan Loc και ο Tuan Le ακολουθούν τον δρόμο του Νέου Τσίρκου (Νouveau Cirque): το θέαμα υπηρετεί μια βασική ιδέα, ένα σενάριο στο οποίο εντάσσονται τα επιμέρους ακροβατικά νούμερα. Η μουσική έχει έντονη συμβολή στην κινητική δραματουργία: εκτελείται ζωντανά και ακολουθεί τη σκηνική δράση από την αρχή έως το τέλος. Δεν υπάρχουν νούμερα με ζώα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν πολλαπλές δεξιότητες, είναι ακροβάτες, αθλητές, χορευτές και περφόρμερ μαζί.

Tο εικοσαμελές σύνολο από το Βιετνάμ φτιάχνει μια χειροποίητη παράσταση που ενδιαφέρεται να συνδυάσει την Ιστορία της χώρας από την οποία προέρχονται με την κινητική ποίηση των ακροβατικών, των πολεμικών τεχνών και των χορευτών του δρόμου.


Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις υπερπαραγωγές των γνωστών «βιομηχανοποιημένων» παραστάσεων καναδέζικου τύπου, το εικοσαμελές σύνολο από το Βιετνάμ που θα δούμε στην Πειραιώς 260 φτιάχνει μια χειροποίητη παράσταση που ενδιαφέρεται να συνδυάσει την Ιστορία της χώρας από την οποία προέρχονται με την κινητική ποίηση των ακροβατικών, των πολεμικών τεχνών και των χορευτών του δρόμου.


Ο τίτλος του θεάματος δηλώνει τη σκέψη πίσω από την πράξη: A O Lang Pho σημαίνει Από το χωριό στους δρόμους της πόλης. Σε όλη τη μακρά Ιστορία του το Βιετνάμ υπήρξε μια αγροτική χώρα, με μεγάλη παραγωγή ρυζιού και τσαγιού. Η καταστροφή που επέφερε στην αγροτική οικονομία της χώρας ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν τεράστια. Δραστικές αλλαγές σημειώθηκαν και σταδιακά από τη δεκαετία του '80 το Βιετνάμ ακολούθησε τον δρόμο της ελεύθερης αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και της βιομηχανοποίησης, της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της τουριστικής βιομηχανίας.
Στην παράσταση A O Lang Pho θα δούμε πώς το παραδοσιακό βιετναμέζικο χωριό, στη ζωή του οποίου βασική πρώτη ύλη ήταν το μπαμπού, αντικρίζει τον θορυβώδη, βίαιο κόσμο των σύγχρονων πόλεων. Βασικό σκηνικό αντικείμενο γίνεται το στρογγυλό καλάθι από μπαμπού και τα ίδια τα καλάμια, με τα οποία στήνονται επί τόπου σκηνικά (και πάνω στα οποία θα παρασταθούν μικρές σκηνές της ζωής στους αγροτικούς οικισμούς, που χάθηκαν). Κύκλοι και κάθετοι άξονες (καλάθια και καλάμια), άλλα παραδοσιακά αντικείμενα/εργαλεία από μπαμπού, θα αποτελέσουν τα μόνα, ταπεινά, μέσα που χρειάζονται οι καλλιτέχνες της ομάδας για να μαγέψουν το κοινό. Τέσσερις μουσικοί επί σκηνής οδηγούν τη χορογραφημένη κίνησή τους με συνθέσεις εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μουσική του νότιου Βιετνάμ (ένα είδος μουσικού θεάτρου που λέγεται Cai Luong). Στο τέλος, βέβαια, μια χορευτική σκηνή χιπ-χοπ θα δηλώσει ότι η μοντέρνα δυτική επιρροή έχει εγκατασταθεί, έχοντας προκαλέσει ήδη μεγάλες αλλαγές και πολιτιστικές αλλοιώσεις στον τρόπο ζωής και στους ανθρώπους της πανέμορφης και πολύπαθης χώρας.

Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter

Νέο Βιετναμέζικο Τσίρκο: TUAN LE - NGUYEN NHAT LY -NGUYEN LAN MAURICE - NGUYEN TAN LOC
Από το χωριό στους δρόμους της πόλης
30 Ιουνίου & 1-2 Ιουλίου


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
Στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέα
Xώρος Δ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ