«ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ»: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς

«ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ»: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς Facebook Twitter
Μια παράσταση πυκνή, γυμνή από σκηνοθετικές φλυαρίες, που επιχειρεί να βάλει τα γεγονότα σε μια σειρά, να συμπληρώσει το παζλ της αμνησίας.
0

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ περάσει από το Πολυτεχνείο και ο νεαρός κόσμος που φτάνει στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου για να παρακολουθήσει την παράσταση της ομάδας Ματαρόα ξέρει ότι αυτό το χρονικό που γιορτάζεται στα σχολεία κάθε χρόνο δεν έχει ειπωθεί στο θέατρο.

Αυτή είναι η μοναδική παράσταση φέτος που ασχολείται με αυτό το θέμα και με όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973 και μας πηγαίνει πίσω στη σιωπή και τη λογοκρισία που ασκούσε το δικτατορικό καθεστώς αλλά και στην καρδιά μιας μαζικής εξέγερσης που έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

«Το Πολυτεχνείο αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας κοινωνίας που σπάει τη σιωπή της και μέσα από το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί ανοικτά για πρώτη φορά την ανατροπή του καθεστώτος. Μέσα από τις μαρτυρίες του βιβλίου του Ιάσονα Χανδρινού "Όλη Νύχτα Εδώ" και αρχειακό υλικό δομήσαμε μια αφήγηση πλήθους, εξερευνώντας τις συνθήκες που οδήγησαν φοιτητές, οικοδόμους και πολίτες να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο, να παρακάμψουν κομματικές και ιδεολογικές ταυτότητες και να ενωθούν για να διεκδικήσουν υψηλότερα ιδανικά. Κι όμως αυτή η κορυφαία και ανεπανάληπτη στιγμή της ελληνικής ιστορίας δεν αφορούσε το σύνολο της κοινωνίας.

Οι αριθμοί συγκλονιστικοί. Σε τέσσερις ημέρες, 324.000 σφαίρες, 1.103 τραυματίες και 24 επιβεβαιωμένοι νεκροί, που εκτείνονται από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι του Ζωγράφου και τον Νέο Κόσμο.

Πολλοί συνέχιζαν, κυριευμένοι από τον φόβο, να σιωπούν ή ακόμα χειρότερα ανέβηκαν στις ταράτσες των απέναντι κτιρίων και πυροβολούσαν με μανία όποιον τολμούσε να προσεγγίσει το Πολυτεχνείο. Οι αριθμοί συγκλονιστικοί. Σε τέσσερις ημέρες, 324.000 σφαίρες, 1.103 τραυματίες και 24 επιβεβαιωμένοι νεκροί, που εκτείνονται από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι του Ζωγράφου και τον Νέο Κόσμο.

ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς Facebook Twitter
Τι θυμόμαστε και τι ξεχνάμε; Τι επιλέγουμε ως εφόδιο για να προχωρήσουμε και με ποιο θέμα δεν ασχολούμαστε ποτέ; Φωτ.: Φώτης Σκουρλέτης

Οι δύο ερωτήσεις που επανέρχονται διαρκώς στην παράσταση, "Εσύ θυμάσαι που ήσουν 17.11.73;" και "Παππού, τι έκανες στη Χούντα;", μας φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπους με το κεντρικό ερώτημα της παράστασης, αν η προσωπική πολιτική στάση είναι και ο μόνος δρόμος αντίστασης. Ή η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος είναι καθαρά εθιμοτυπική;» λέει ο Μάνος Βαβαδάκης για την παράσταση.

Το «ΤΑΝΚ/Όλη Νύχτα Εδώ» ήρθε ως φυσικό επακόλουθο μετά τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση για να καλύψει τα ερωτήματα σχετικά με την αντίσταση αυτού του λαού στην επτάχρονη σκληρή δικτατορία.

Η αφήγηση της παράστασης κυλά σαν νερό. Ο Μάνος Βαβαδάκης ασχολείται με αυτό το πεδίο στις θεατρικές του αναζητήσεις, την ιστορία, βάζοντας το κοινό σε μια διαδικασία αναζήτησης της κρίσιμης λεπτομέρειας, της αλήθειας που συχνά καλύπτεται από τις βιαστικές επίσημες αφηγήσεις.

Η σκηνική ανασύνθεση ώρα με την ώρα εκείνων των τεσσάρων ημερών επιχειρεί να εξερευνήσει την ιστορική αλήθεια και οι ηθοποιοί της ομάδας, Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη γίνονται μέσα από μια απλή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκηνική πράξη οι μάρτυρες και οδηγοί σε ένα μονοπάτι της ιστορίας πολύ κοντινό και πολύ ανεξερεύνητο.

Η «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν, το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού με 84 μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, εφημερίδες, λευκώματα, αρχειακό υλικό, συγγράμματα όπως «Τα παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη και η πολύ σημαντική έρευνα του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου γίνονται τα εργαλεία της έρευνας που φτάνει στη σκηνή του θεάτρου για να νοηματοδοτήσει εκ νέου ένα γεγονός που, συνδεδεμένο σήμερα με μια σχολική αργία, κοντεύει να χάσει την ουσία του. Και για να θυμίσει σε όλους μας ότι η αξία της πάλης, η διεκδίκηση συχνά αυτονόητων αξιών και δικαιωμάτων, έχει δύναμη και δυναμική και συνέχεια μέχρι σήμερα.

ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς Facebook Twitter
Η θεατρική εμπειρία γίνεται θεατρική «προίκα», η αρχή ίσως για πολλούς μιας ανάμνησης και μιας νέας αναζήτησης.
ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς Facebook Twitter
Η μοναδική παράσταση φέτος που ασχολείται με αυτό το θέμα και με όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973 και μας πηγαίνει πίσω στη σιωπή και τη λογοκρισία που ασκούσε το δικτατορικό καθεστώς.

Είναι μια παράσταση πυκνή, γυμνή από σκηνοθετικές φλυαρίες, που επιχειρεί να βάλει τα γεγονότα σε μια σειρά, να συμπληρώσει το παζλ της αμνησίας, μια παράσταση πολιτική αλλά και πολύ προσωπική, που μας θυμίζει έναν νεότερο εαυτό που είχε τον πόθο να παλέψει για το δίκαιο και το καλύτερο, να μην παραιτηθεί και να μάθει να μη σιωπά.

Αυτή η λιτή και πολύ ουσιαστική αφήγηση έχει αξία στο θέατρο και φτάνει εδώ χωρίς σοβαροφάνεια, αλλά μόνο με σεβασμό απέναντι σε γεγονότα που κινούν και πυροδοτούν ερωτήματα του σήμερα, φτιάχνοντας μια γέφυρα με την ανάμνηση του παρελθόντος, οδηγώντας μας σε ιστορικά μονοπάτια, κάνοντας κοινό κτήμα και συλλογική εμπειρία μια στιγμή που καθόρισε τα κινήματα της εποχής της και εξακολουθεί να επηρεάζει την προβληματική του σήμερα.

Τι θυμόμαστε και τι ξεχνάμε; Τι επιλέγουμε ως εφόδιο για να προχωρήσουμε και με ποιο θέμα δεν ασχολούμαστε ποτέ; Υπάρχουν αξεδιάλυτοι μύθοι από εκείνες τις ημέρες; Ως θεατής δεν μπορεί παρά να αρχίσεις να αναρωτιέσαι. Η θεατρική εμπειρία γίνεται θεατρική «προίκα», η αρχή ίσως για πολλούς μιας ανάμνησης και μιας νέας αναζήτησης. Είναι η στιγμή που το θέατρο ξεπερνά το όριο των προσωπικών και υπαρξιακών παθών και λειτουργεί σαν οδηγός μας στο παραμελημένο μονοπάτι της ιστορίας, κάνοντάς το εύκολα προσβάσιμο και από άλλη σκοπιά ενδιαφέρον.

ΤΑΝΚ/ Όλη Νύχτα Εδώ: Μια παράσταση για την εξέγερση μιας γενιάς Facebook Twitter
«Το Πολυτεχνείο αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας κοινωνίας που σπάει τη σιωπή της και μέσα από το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί ανοικτά για πρώτη φορά την ανατροπή του καθεστώτος».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ