Όσκαρ εκπλήξεις - που δεν είχαν συνέχεια...

Όσκαρ εκπλήξεις - που δεν είχαν συνέχεια... Facebook Twitter
Ρενέ Ζελβέγκερ
0

Άλλοι προσπαθούν μια ζωή, βλέπε Πίτερ Ο' Τουλ, και το Όσκαρ τους ξεφεύγει. Άλλοι προσπαθούν σκληρά και διακρίνονται, το παίρνουν επιτέλους και καταρρέουν, έχοντας ησυχάσει ,όπως στην περίπτωση της Ρενέ Ζελβέγκερ και του Μάρτιν Λαντάου. Παρακάτω είναι 9 περιπτώσεις καλλιτεχνών που σαν πυροτέχνημα πήραν Όσκαρ σχεδόν από το πουθενά, δίκαια τις περισσότερες φορές, αλλά στη συνέχεια τους έφαγε το σκοτάδι, καθώς όχι μόνο δεν ξαναβρέθηκαν υποψήφιοι στα βραβεία της Ακαδημίας, αλλά δεν ξαναβρήκαν το δρόμο τους στο σινεμά γενικότερα.

Ο Χενγκ Σ. Νγκορ απέσπασε δίκαια ένα Όσκαρ δεύτερου ρόλου το 1985 για τον ρόλο του δημοσιογράφου από την Καμπότζη, στο Κραυγές και Σιωπή του Ρόναλντ Τζόφι. Η ιστορία του, τραγική. Ξέφυγε από τους κόκκινους Χμερ στη χώρα του, πολέμησε με πάθος τον κομμουνισμό και έχασε τη γυναίκα του πάνω στη γέννα του παιδιού τους. Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ, έζησε μόνιμα στην Αμερική μετά το όσκαρ αλλά τον σκότωσαν μέλη μιας συμμορίας που προσπάθησε να τον ληστέψει, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους δώσει το πορτοφόλι με τη φωτογραφία της νεκρής συζύγου του.

Χάρολντ ΡάσελΟ Χάρολντ Ράσελ ήταν βετεράνος πολέμου που έχασε και τα δυο του χέρια από έκρηξη. Στα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας υποδύθηκε μια παραλλαγή του εαυτού του και βραβεύτηκε με δυο Όσκαρ την ίδια χρονιά, ένα τιμητικό γιατί νόμιζαν πως δεν πρόκειται να πάρει άλλο, και το κανονικό που κέρδισε από έκπληξη. Ο Ράσελ και ο Νγκορ έκαναν λίγες και μικρές εμφανίσεις στη συνέχεια, χωρίς αντίκτυπο, αλλά έμειναν στην ιστορία ώς οι μόνοι ερασιτέχνες με Όσκαρ ερμηνείας

Η Μάρλι Μάτλιν ήταν ειδική περίπτωση. Κωφάλαλη ηθοποιός, έπαιξε τον καλύτερο ρόλο κωφάλαλης που έχει γραφεί μαζί με εκείνον της Άνι Σάλιβαν, αυτόν της Σάρα στα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού. Παρέλαβε το Όσκαρ από τα χέρια του τότε συντρόφου της, Γουίλιαμ Χέρτ. Όπως και για Καμποτζιανούς γιατρούς ή βετεράνους πολέμου χωρίς χέρια, αποδείχτηκε πως ήταν πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο με αναπηρία να κάνει καριέρα, έστω κι αν ήταν ηθοποιός, και στη συνέχεια έπαιξε όπου μπόρεσε.

Όσκαρ εκπλήξεις - που δεν είχαν συνέχεια... Facebook Twitter
Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ

Ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ πήρε Όσκαρ στο Jerry Maguire βασικά γιατί επαναλάμβανε υπέροχα τη φράση «Show me the money». Οι μετέπειτα εμφανίσεις του μοιάζουν επώδυνες ως αόρατες.

Η Μίρα Σορβίνο έπαιξε σε έναν από τους πιο αστείους γυναικείους ρόλους που έχει γράψει ο Γούντι Άλεν, αυτόν της καλόκαρδης πόρνης στην Ακαταμάχητη Αφροδίτη. Έκτοτε έπαιξε στο εντελώς αποτυχημένο Mimic και σταδιακά αποσύρθηκε, όχι επίσημα, αλλά τουλάχιστον έτσι πιστεύουν όσοι δεν βλέπουν τις ταινίες που γυρίζει.

Η Λουίζ Φλέτσερ, πήρε Όσκαρ και μάλιστα πρώτου ρόλου για τον απεχθή ρόλο της νοσοκόμας Ρέιτσεντ στη Φωλιά του Κούκου. Κανονικά, θα έπρεπε να δεχθεί τα καλύτερα σενάρια, αλλά μάταια περίμενε το ξέφωτο. Πήρε ό,τι βρήκε και ζει ακόμη στην ανάμνηση μιας υπέροχης στιγμής, Όπως φέρεται να είπε στον Γουόλτερ Ματάου, «το μόνο που θα έχω καταφέρει είναι πως τη μέρα του θανάτου μου, θα πουν πως απεβίωσε η κάτοχος του Όσκαρ Λουίζ Φλέτσερ».

Όσκαρ εκπλήξεις - που δεν είχαν συνέχεια... Facebook Twitter
H Λουίζε Ράινερ στην απονομή του 1936. Πλάι της οι Πολ Μιούνι και Φρανκ Κάπρα

Η Λουίζε Ράινερ από τη Βιέννη είναι πρώτη ηθοποιός που πήρε κολλητά δυο Όσκαρ στη δεκαετία του 30 για τον Υπέροχο Ζίγκφιλντ και το Κάτω από το Βλέμμα του Βούδα. Το στούντιο MGM θεώρησε πως με τα Όσκαρ της δεν χρειαζόταν περαιτέρω φροντίδα και την παραμέλησε σε βαθμό που εκείνη τα παράτησε και έφυγε στην Αγγλία, όπου παντρεύτηκε έναν γιατρό και επανήλθε ελάχιστα και σποραδικά στο σινεμά. Πάντως, σήμερα είναι μια χαρά και κατέχει το ρεκόρ της γηραιότερης κατόχου Όσκαρ. Έκλεισε αισίως τα 104 χρόνια! Την είχα δει πριν από 17 χρόνια στο Λος Άντζελες και έβριθε από ενέργεια και μπρίο.

Ο Τζον Άβιλτζεν πήρε Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Ρόκι. Ακούστε ποιους κέρδισε: τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τη Λίνα Βερτμίλερ, τον Αλαν Πάκουλα και τον Σίντνεϊ Λιούμετ. Ντροπή! Αλλά ακόμη μεγαλύτερη ντροπή που μετά από δυο αποτυχημένες ταινίες post Oscar, μάλιστα η μία με τον Μάρλον Μπράντο, το Formula, το μόνο που κατάφερε ήταν τα δυο πρώτα Καράτε Κιντ και ο πέμπτος Ρόκι. Βέβαια, ήταν η χρονιά του Ρόκι, που στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, κέρδισε ακόμη και τον Ταξιτζή του Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος στην πεντάδα των σκηνοθετών!

Από την άλλη οι Three Six Mafia ένα ραπ γκρουπ από το Μαϊάμι, με σκοτεινούς στίχους και συνηθισμένο ήχο δεν τους ήξερε παρά μόνο ένα μικρό ειδικό κοινό πριν το Όσκαρ τραγουδιού, το πιασάρικο It's hard out here for a pimp από την ταινία Hustle and Flow. Η έκπληξη ήταν μεγάλη γιατί όλοι περίμεναν νίκη της Ντόλι Πάρτον με τη σύνθεση της για το Transamerica. Το συγκρότημα, που δεν το είχε ακούσει κανείς, έκανε δίσκους που έγιναν πλατινένιοι, εμπλουτίζοντας το κοινό τους, αλλά στο σινεμά δεν εξελίχτηκαν, αφού έγραψαν τραγούδια για ταινίες τύπου Jackass.

2006, η ασυνήθιστη, ραπ εμφάνισή τους στα βραβεία Όσκαρ

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM