Όχι, αυτή δεν είναι η Μόνα Λίζα

Η απίθανη ιστορία γύρω από το πιο διάσημο αντίγραφο της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
The Hekking Mona Lisa. Το έργο θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie's, 11-18 Ιουνίου. Η αξία του υπολογίζεται σε €200.000-300.000.
0

Η ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λόγω του μυστηρίου που τον περιβάλλει. Η γυναίκα που ποζάρει, ο τρόπος που φιλοτεχνήθηκε ο πίνακας, αλλά και η διάσημη κλοπή του έργου από το Λούβρο εντείνουν εδώ και αιώνες το μυστήριο.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που σχετίζεται με το έργο. Πρόκειται για τα αντίγραφα του έργου, που είναι εξίσου διάσημα και γνωστά, από ένα αντίγραφο μαθητή του Ντα Βίντσι που βρίσκεται σήμερα στο Πράδο της Μαδρίτης μέχρι τη Μόνα Λίζα του Άντι Γουόρχολ.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's στο Παρίσι βγάζει σε δημοπρασία τον Ιούνιο, με τιμή εκτίμησης τις 300.000 ευρώ, το πιο διάσημο αντίγραφο, τη Μόνα Λίζα του Ρέιμοντ Χέκινγκ, ένα αντίγραφο του πρωτότυπου έργου που αγοράστηκε από τον έμπορο αντικών σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Νίκαια. Λόγω της μοναδικής ιστορίας του ζωγράφου και του ιδιαίτερου ενθουσιασμού και της επιμονής του συλλέκτη ότι κατέχει το αληθινό έργο, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν για άλλη μια φορά στην πώληση και την ιστορία του Χέκινγκ που έφτασε να γίνει και ντοκιμαντέρ από την Pathé, να τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη θεωρία του που αμφισβήτησε άμεσα το Λούβρο, λέγοντας ότι μετά την κλοπή της Μόνα Λίζα από το μουσείο το 1911 από τον Βίντσενζο Περούτζια, δεν έγινε ποτέ επιστροφή του αυθεντικού έργου.

«Η τέχνη προκαλεί, συναρπάζει και μερικές φορές δημιουργεί εμμονή» δήλωσε ο Pierre Etienne, Διευθυντής των Christie's. «Η περίπτωση του Χέκινγκ αντανακλά τη γοητεία που άσκησε το συγκεκριμένο έργο τέχνης σε έναν άνδρα με πάθος για την τέχνη. Ήταν το ιδανικό του».

«Η τέχνη προκαλεί, συναρπάζει και μερικές φορές δημιουργεί εμμονή» δήλωσε ο Pierre Etienne, Διευθυντής των Christie's. «Η περίπτωση του Χέκινγκ αντανακλά τη γοητεία που άσκησε το συγκεκριμένο έργο τέχνης σε έναν άνδρα με πάθος για την τέχνη. Ήταν το ιδανικό του».

Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του 1950, όταν ο έμπορος αντικών Ρέιμοντ Χέκινγκ ανακάλυψε ένα πορτρέτο που άλλαξε εντελώς τη ζωή του.

Το έργο ήταν ένα ιταλικό αντίγραφο του 17ου αιώνα, αλλά ο Χέκινγκ ήταν πεπεισμένος ότι ήταν η αληθινή Μόνα Λίζα. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της καριέρας του για να αποδείξει ότι το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν αυτό που είχε αγοράσει για 3 λίρες, ενώ το έργο στο Λούβρο ήταν αντίγραφο.

Η απίθανη ιστορία γύρω από το πιο διάσημο αντίγραφο της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
Ο έμπορος αντικών Ρέιμοντ Χέκινγκ.

Ο Χέκινγκ υποστήριξε σθεναρά ότι ο πίνακας που επέστρεψε στην αίθουσα του Λούβρου μετά την κλοπή του δεν ήταν το πραγματικό έργο. Ήταν επίσης σίγουρος ότι το μουσείο δεν θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ζωγραφική τους ήταν η αυθεντική.

Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, ο Χέκινγκ έδειξε το έργο στον διάσημο ιστορικό τέχνης Max Jacob Friedländer. Παρά το γεγονός ότι ο Friedländer ήταν ειδικευμένος στη φλαμανδική ζωγραφική και εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν στο τέλος της καριέρας του, διατύπωσε τη θεωρία ότι το έργο που κατείχε ο Χένινγκ θα μπορούσε να είναι η Μόνα Λίζα, κάτι που τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει μια ταινία για την Pathé που τον δείχνει να εξετάζει τον πίνακα, ενώ κάλεσε εμπειρογνώμονες για να την εξετάσουν στο παραπλανητικό περιβάλλον του σπιτιού του στο χωριό Magagnosc, κοντά στο Grasse, για να δώσει βάρος στις αξιώσεις του. Η ταινία βγήκε όταν το Λούβρο είχε στείλει τη Μόνα Λίζα στην Ουάσιγκτον για να εκτεθεί.  

Αν και σήμερα φαίνεται απίθανο, η υπόθεση αντιμετωπίστηκε σοβαρά από την ιστορική κοινότητα της τέχνης. Έχει αποκαλυφθεί αλληλογραφία και άρθρα γραμμένα στα γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά, που όλα αξιολογούν τον ισχυρισμό ότι αυτός ο πίνακας θα μπορούσε να εξεταστεί ως αυθεντικός. Η επιμονή του Χέκινγκ είναι σήμερα πολύ διάσημη και η ιστορία γνωστή σε όλους τους επιμελητές τέχνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ Η απίθανη ιστορία γύρω από το πιο διάσημο αντίγραφο της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
Δημοσιεύματα στον τύπο που δείχνουν την αίσθηση που είχε προκαλέσει η περίπτωση του Χέκινγκ και του πιο διάσημου αντιγράφου της Μόνα Λίζα

Για τους νέους συλλέκτες, η εικόνα της Μόνα Λίζα αντιπροσωπεύει «την υψηλότερη έκφραση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης», που ίσως εξηγεί την αυξανόμενη τάση στη συλλογή αντιγράφων της Μόνα Λίζα. Ένα αντίγραφο του πίνακα του 17ου αιώνα πουλήθηκε για 1.695.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Ο Χέκινγκ παθιάστηκε με τον πίνακα και τον συναρπαστικό κόσμο του Ντα Βίντσι και δημιούργησε το δικό του κόσμο και τη δική του ιστορία. Αυτός ο πίνακας, που βγαίνει σε δημοπρασία, φτιαγμένος από έναν ανώνυμο Ιταλό καλλιτέχνη των αρχών του 17ου αιώνα, δεν είναι τόσο συναρπαστικός όσο το έργο στο Λούβρο, αλλά έχει μια ιστορία αντάξια του μυστηρίου του πίνακα που μεταφέρεται μέσα στον χρόνο.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι άγριες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι αναζωπυρώνονται

Εικαστικά / Οι άγριες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι αναζωπυρώνονται

Με την αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατό του, έχει προγραμματιστεί για φέτος μια σειρά μεγάλων εκθέσεων του έργου του, ενώ παράλληλα αναζωπυρώνονται οι «άγριες ιστορίες αχαλίνωτης φαντασίας» που συνοδεύουν τον ίδιον και τον έργο του

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ