17 Νοέμβρη: Ο ένας που βγήκε, οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή

17 Νοέμβρη: Ο ένας που βγήκε, οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή Facebook Twitter
Οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Χριστόδουλος Ξηρός στη δίκη της 17 Νοέμβρη, το 2003. Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ του Ηρακλή Κωστάρη, μόλις πέντε κρατούμενοι έχουν απομείνει στη φυλακή όλοι κι όλοι από τους 14 που είχαν καταδικαστεί για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη κι αυτοί θεμελιώνουν δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης, καθώς οι τέσσερις συμπλήρωσαν ήδη τα 19 χρόνια έκτισης ποινής και ο Κουφοντίνας τα συμπληρώνει τον Σεπτέμβριο. Μπορεί οι προηγούμενοι να αποφυλακίστηκαν αθόρυβα, οι περιπτώσεις του Κουφοντίνα και του Γιωτόπουλου όμως, αναμένεται να προκαλέσουν διχογνωμία και εντάσεις.

Πριν από δεκαεννέα χρόνια μια βόμβα που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού σήμανε την αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», η οποία παρέμενε επί σειρά ετών ασύλληπτη.

Από τους 18 που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τα εγκλήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, καταδικάστηκαν οι 14 και σήμερα, μετά την αποφυλάκιση και του Ηρακλή Κωστάρη, στη φυλακή παραμένουν οι 5.

Από αυτούς σχεδόν μόνο ο Δημήτρης Κουφοντίνας τραβά κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο πλέον ξεχασμένος και ο μόνος που δεν του έχει δοθεί άδεια ποτέ.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στις 17 Ιουλίου 2002, δεν έχει πάρει άδεια ποτέ και δεν έχει βγει από τη φυλακή ούτε για μία μέρα εδώ και 19 χρόνια, παρότι όλοι οι ισοβίτες, μετά από ορισμένα χρόνια κάθειρξης, δικαιούνται άδεια. Οι δικαστικές αρχές έχουν απορρίψει όλα του τα αιτήματα, επί όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν αυτά τα χρόνια. Μετά και την έβδομη απόρριψη άδειας, σταμάτησε για αρκετά χρόνια να ζητά. Κατάθεσε ξανά αίτηση το 2018, αλλά δεν έλαβε καν απάντηση. 

Παλαιός υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει πως «είναι πάγια αρχή του ποινικού δικαίου, ότι μεταξύ των δύο νόμων εφαρμόζεται ο επιεικέστερος. Άρα και στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων κρατουμένων πρέπει να εφαρμοστεί ο επιεικέστερος νόμος. Δεν σημαίνει όμως ότι αν έχεις συμπληρώσει τον χρόνο, βγαίνεις αμέσως όπως στον νόμο περί αποσυμφόρησης. Αυτό εναπόκειται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα κρίνει έχοντας υπόψιν το είδος των εγκλημάτων που διέπραξαν

Στον Δημήτρη Κουφοντίνα άρχισαν να δίνονται άδειες μετά το 2017, κάτι που προκάλεσε τότε την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, καθώς και των πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που είχαν επίσης θύματα. Έντονα είχε αντιδράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της ΝΔ τότε, δηλώνοντας ότι «οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη, όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Σε παρόμοια σκληρό ύφος και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και νομικός, Γιώργος Καμίνης, είχε δηλώσει ότι «άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της "17 Νοέμβρη", δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή».

Το 2017, πάντως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε δύο άδειες των έξι ημερών και τέσσερις διήμερες. Κάπου τόσες ήταν οι ημέρες άδειας που έλαβε και το 2018. Τον Μάιο του 2019 ωστόσο, δεν του εγκρίθηκε η (7η) άδεια και εκείνος είχε διαμαρτυρηθεί κάνοντας απεργία πείνας.

Εκείνη την περίοδο όμως πλησίαζαν οι εκλογές και η τότε κυβέρνηση δεν ήθελε να συνεχίσει να κατηγορείται από τη ΝΔ (και κάποιες πρεσβείες που ενοχλήθηκαν) ότι του προσφέρει προνομιακή μεταχείριση. Τον Αύγουστο του 2018 ο Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας του Βόλου (από τις φυλακές του Κορυδαλλού στις οποίες βρισκόταν).

Ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας είναι οι δύο από τους πέντε καταδικασμένους της «17 Νοέμβρη» που παραμένουν στην φυλακή. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποφυλακιστεί και συνεχίζουν τη ζωή τους. Στη φυλακή παραμένει και ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος άρχισε να παίρνει άδειες πολύ νωρίτερα από τον Κουφοντίνα, αλλά στην έβδομη άδεια που έλαβε, τον Ιανουάριο του 2014, δεν επέστρεψε και συνελήφθη έναν χρόνο μετά, στις 3 Ιανουαρίου του 2015, αφού είχε προλάβει να εμπλακεί σε διάφορες ενέργειες.

Ο τέταρτος που παραμένει στις φυλακές είναι ο Σάββας Ξηρός, αν και αυτός λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας του είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί από το 2015, με βραχιολάκι, αλλά δεν το ήθελε και το αρνήθηκε επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Ο πέμπτος είναι ο Βασίλης Τζωρτζάτος ο οποίος λαμβάνει τακτικά άδειες και μέχρι πρότινος ήταν μαζί με τον Ηρακλή Κωστάρη που αποφυλακίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

17 Νοέμβρη: Οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή Facebook Twitter
48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή, το 2017. Φωτο: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για τη «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου του 2002 όταν μία βόμβα «έσκασε» στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Τον Δεκέμβριο του 2005 άρχισε η δίκη των μελών της οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2007.

Οι αποφάσεις για τους κατηγορούμενους είχαν μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με τις πρωτόδικες. Από τους 18 κατηγορούμενους που ήταν αρχικά, καταδικάστηκαν οι 14, ενώ αθωώθηκαν η
Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Γιάννης Σερίφης, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης και ο Ανέστης Παπαναστασίου.

Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη, αλλά έχουν αποφυλακιστεί προ καιρού, ο Πάτροκλος Τσελέντης (25 χρόνια), ο Βασίλης Ξηρός (25 χρόνια), ο Κώστας Τέλιος (22 χρόνια), ο Κώστας Καρατσώλης (17 χρόνια ), ο Σωτήρης Κονδύλης (11 χρόνια και 3 μήνες), ο Θωμάς Σερίφης (8 χρόνια) και ο Διονύσης Γεωργιάδης (8 χρόνια), σχεδόν όλοι με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο Νίκος Παπαναστασίου είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης, αλλά η ποινική του δίωξη έπαυσε λόγω παραγραφής.

Από όσα λίγα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τους αποφυλακισμένους, ο Βασίλης Ξηρός ασχολείται με την κτηνοτροφία, ο Κώστας Καρατσώλης εργάζεται ως κηπουρός, ο Διονύσης Γεωργιάδης ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, όπως και ο Νίκος Παπαναστασίου, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης και ο Θωμάς Σερίφης εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι μετά την αποφυλάκισή τους παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά, άλλοι συνέχισαν τη ζωή τους στην οικογένεια που είχαν δημιουργήσει πριν συλληφθούν και φυλακιστούν. 

Πού βρίσκονται και πού παραμένουν κρατούμενοι οι 5

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σήμερα είναι στην 5η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια. Οι αδελφοί Ξηροί είναι στην Κ2, στις παλιές γυναικείες φυλακές, στο υπόγειο. Πρόκειται για τα κελιά που είχαν ετοιμάσει ειδικά για τη 17Ν όταν τους συνέλαβαν.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός παλαιότερα ήταν και αυτός στην 5η πτέρυγα στον Κορυδαλλό, μέχρι που πήρε την 7η άδεια και δεν επέστρεψε.

Ο Τζωρτζάτος μαζί με τον Κωστάρη, που αποφυλακίστηκε, ήταν και οι δυο τους στην ΚΑΥΦ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) και συγκεκριμένα στο φούρνο των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου οι κρατούμενοι φτιάχνουν ψωμί και το μοιράζουν στα νοσοκομεία.

«Έβγαιναν με οδηγό και έκαναν διανομή τα ψωμιά, πηγαίνοντας δρομολόγια» απαντά σε ερώτηση μας για τη δουλειά στο φούρνο των φυλακών ο Αντώνης Αραβαντινός, αρχιφύλακας στην ΚΑΥΦ, επί σειρά ετών συνδικαλιστής-εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο οποίος έχει διατελέσει και αρχιφύλακας των φυλακών του Κορυδαλλού για χρόνια. Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τον νόμο, σε λίγες μέρες αποφυλακίζονται και οι υπόλοιποι που έχουν απομείνει στη φυλακή».

Στην ερώτηση γιατί βρίσκονται σε διαφορετικές φυλακές και πτέρυγες οι πέντε εναπομείναντες κρατούμενοι, απαντά: «Τη φυλακή που θα πάει ο κρατούμενος την αποφασίζει ένα όργανο που λέγεται ΚΕΜ - Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών».

Στην αρχή ήταν όλοι μαζί, αλλά αυτό δεν κράτησε. Έχει γίνει γνωστό ότι δεν είχαν καλές σχέσεις όλοι μεταξύ τους. «Είχαν βάλει ένα χώρισμα και ήταν μισοί από εδώ και μισοί από εκεί, γιατί υπήρχαν φασαρίες και διενέξεις πριν τους χωρίσουν».

Πρώτοι από το «υπόγειο» του Κορυδαλλού έφυγαν ο Τζωρτζάτος και ο Κωστάρης και πήγαν στην ΚΑΥΦ, στον φούρνο. Μετά έφυγε ο Χριστόδουλος Ξηρός για να πάει στην πτέρυγα Κ1 από όπου πήρε άδεια και την παραβίασε. Όταν τον συνέλαβαν, τον έστειλαν στα Χανιά και μετά στη Νιγρίτα – που θεωρούνται πολύ σκληρές φυλακές. Αργότερα βρέθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων και μετά επέστρεψε πάλι στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου έφεραν για ένα διάστημα ξανά και τους Κωστάρη και Τζωρτζάτο, για λίγο, για να ξαναγυρίσουν μετά στην ΚΑΥΦ.

Όταν έφτιαξαν τις φυλακές τύπου Γ στον Δομοκό, επί Σαμαρά, τους πήγαν εκεί, την πρωτοχρονιά του 2015. Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τις φυλακές τύπου Γ και επέστρεψαν όλοι στον Κορυδαλλό. Πλην του Δημήτρη Κουφοντίνα που πήγε στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, αλλά αντέδρασε η Εισαγγελέας επόπτρια και τον γύρισαν πάλι στον Κορυδαλλό, από όπου στη συνέχεια όμως ξαναεφυγε για να πάει στις αγροτικές φυλακές, στην Κασσαβέτεια. 

Ο Αντώνης Αραβαντινός επισημαίνει ότι η αναγκαστική εργασία απαγορεύεται στις φυλακές. «Και στους φούρνους και στις αγροτικές φυλακές πηγαίνουν όσοι το θέλουν και δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι προτιμούν να δουλεύουν από το να κάθονται στο κελί τους» λέει. Στην ΚΑΥΦ παίρνουν μισθό 150 ευρώ το μήνα. 

Η περίπτωση Γιωτόπουλου

17 Νοέμβρη: Οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή Facebook Twitter
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, το 2005 στο Εφετείο, στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Φωτο: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο 77χρονος σήμερα Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έκανε συνεχώς αιτήσεις για άδεια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά του την αρνούνταν, παρά την προχωρημένη ηλικία του. Με βάση τον νόμο ωστόσο, τη δικαιούνταν, όπως λέει και ο δικηγόρος του. Ο νόμος αναφέρει ότι οι ισοβίτες μπορούν να αιτηθούν άδειας όταν εκτίσουν 8 χρόνια. Όταν εκείνος έκανε την πρώτη αίτηση, είχε ήδη εκτίσει παραπάνω.

Όσοι έχουν δει τον Γιωτόπουλο στη φυλακή λένε ότι μιλούσε μόνο με τον Τζωρτζάτο όταν ήταν μαζί και ότι διαβάζει συνέχεια. Όταν ήταν νέος σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι και μετά οικονομικά. Ως φυλακισμένος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Θεμελιώδη Μαθηματικά.

Ο δικηγόρος του, Ιπποκράτης Μυλωνάς, πριν από λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι στον Γιωτόπουλο «όχι μόνο δεν δίνουν άδεια, αλλά δεν του απαντούν καν στα αιτήματά του». Σε ερώτησή μας γιατί, κατά τη γνώμη του, το ζήτημα των αδειών του Γιωτόπουλου δεν πήρε ποτέ δημοσιότητα αντίστοιχη με αυτή που πήραν τα αιτήματα άλλων κρατούμενων, απάντησε: «Δεν θέλει ο ίδιος, τι να πω. Στην αρχή είχε κάνει κάποιες αιτήσεις και είχαν απορριφθεί. Ύστερα σταμάτησε να κάνει για ένα διάστημα. Τα τελευταία τρία χρόνια που ξανάκανε αιτήσεις, του απορρίφθηκαν πάλι ενώ σε κάποιες δεν του απαντούσαν καν».

Ο κ. Μυλωνάς χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο ότι δεν του έδωσαν καμία άδεια όλα αυτά τα χρόνια. «Μέσα στη φυλακή έχει κάνει δύο μεταπτυχιακά κι έχει τελειώσει το διδακτορικό του στα μαθηματικά. Διά αλληλογραφίας, στη Γαλλία. Δηλαδή ως κρατούμενος είναι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς. Εννοείται ότι δεν έχει πειθαρχικά. Είχε κάνει αιτήσεις αποφυλάκισης με βάση τον νόμο, αλλά δεν έγιναν δεκτές. Του έλεγαν ότι μπορεί να βγει μόνο όταν συμπληρώσει 19 πραγματικά χρόνια έκτισης. Τα 19 πραγματικά χρόνια είναι τον Ιούλιο του 2021».

«Ο Γιωτοπουλος πέρα από τα μεροκάματα που έχει, γιατί όταν σπουδάζεις υπολογίζονται ευεργετικά οι σπουδές σου, έχει και τον ευεργετικό υπολογισμό λόγω ηλικίας. Όταν είσαι μεγαλύτερος από 75 ετών, κανονικά έχεις ευεργετικό υπολογισμό. Πρόκειται περί νομικού σκανδάλου. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ποτέ δεν έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της τρομοκρατίας, άρα δεν μπορούν να πουν ότι είναι ένας αμετανόητος τρομοκράτης που συνεχίζει να διαδίδει αυτές τις απόψεις». Ούτε θόρυβο θέλει να κάνει, μας είπε. Όταν είχε να πει κάτι, έστελνε μία επιστολή στον τύπο.

Σύμφωνα με τον νόμο και οι τελευταίοι 5 κρατούμενοι για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» έχουν πλέον το δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις αποφυλάκισης, αφού αυτές τις μέρες συμπληρώνουν 19 χρόνια φυλάκισης. Εξαιρείται ο Χριστόδουλος Ξηρός επειδή είχε δραπετεύσει.

Το εάν και ποιοι θα αποφυλακιστούν τελικά θα κριθεί το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση

Για το θέμα των ισοβιτών της 17Ν είχε ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση πριν από δύο χρόνια μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο. Κάποιοι δικαστές είχαν υποστηρίξει τότε ότι ο νέος ποινικός κώδικας ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση των ισοβιτών της 17Ν και ότι δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους σε ισόβια για τρομοκρατία από την απόλυση με όρους, ούτε από την κράτηση στο σπίτι με «βραχιολάκι» όπως τους εξαιρούσε ο προηγούμενος νόμος.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είχε υποστηρίξει ότι ο νέος ποινικός κώδικας αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους πολυισοβίτες, κάτι για το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε αντίθετη άποψη.

«Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη» είχε πει ο Μ.Καλογήρου, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέμενε για απαράδεκτες μειώσεις ποινών. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι στο τέλος της θητείας της προώθησε έναν νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος «δίνει το δικαίωμα σε όλους όσοι έχουν βαριές καταδίκες, ανάμεσά τους και τους τρομοκράτες της 17Ν, να πάνε σπίτι τους».

17 Νοέμβρη: Ο ένας που βγήκε, οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή Facebook Twitter
Κώστας Μπακογιάννης

Ο γιός του δολοφονημένου Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας, δήλωσε για τον Κουφοντίνα: «Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ό,τι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματά του...»

Παλαιός υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει πως «είναι πάγια αρχή του ποινικού δικαίου, ότι μεταξύ των δύο νόμων εφαρμόζεται ο επιεικέστερος». «Άρα και στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων κρατουμένων πρέπει να εφαρμοστεί ο επιεικέστερος νόμος. Δεν σημαίνει όμως ότι αν έχεις συμπληρώσει τον χρόνο, βγαίνεις αμέσως όπως στον νόμο περί αποσυμφόρησης. Αυτό εναπόκειται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα κρίνει έχοντας υπόψιν το είδος των εγκλημάτων που διέπραξαν, αν είναι επικίνδυνοι να τα επαναλάβουν, τη στάση που είχαν στις φυλακές, αν έχουν πειθαρχικά κ.ά.».

«Η θέση μας για την αποφυλάκιση ενός κρατούμενου δεν μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το σε ποια έδρανα καθόμαστε ως συνήγοροι» αναφέρει στη LiFO ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. «Όταν τέθηκε θέμα αύξησης του 18μηνου επειδή ήταν κρατούμενος ο Ρουπακιάς, δεν βγήκε κανένας από εμάς να πει να αυξηθεί το 18μηνο, αντίθετα είπαμε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, αφού έχουν περάσει τα χρονικά όρια. Δεν θα είχα διαφορετική θέση στο θέμα των αποφυλακίσεων, ακόμα και αν στη θέση του Κουφοντίνα, του Ξηρού και όλων αυτών ήταν, για παράδειγμα, ο Μιχαλολιάκος ή οποιοσδήποτε άλλος. Ο σωφρονισμός έχει συγκεκριμένη λειτουργία και η θέσπιση των ορίων του χρόνου φυλάκισης και της έκτισης των ποινών είναι δεδομένη και ισχύει για όλους. Ολοι οι κρατούμενοι της 17Νοέμβρη πληρούν τα κριτήρια, τα πέντε άτομα που είναι ακόμα στη φυλακή, και θεωρώ ότι πρέπει να βγουν εφόσον έχουν συμπληρωθεί τα 19 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο νόμος βάσει του οποίου μπορούν να αποφυλακιστούν είναι ο παλαιότερος, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι και πιο ευνοϊκός. «Το άρθρο 110 του ποινικού κώδικα προβλέπει ότι είναι υποχρεωμένος αυτεπαγγέλτως ο διευθυντής των φυλακών να υποβάλει αίτηση και έκθεση στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, και μάλιστα δύο μήνες πριν από την συμπλήρωση του ορίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 63χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας, που συμπληρώνει 19 χρόνια στη φυλακή τον Σεπτέμβριο, κατέθεσε ήδη αίτημα για την (υφ' όρων) αποφυλάκιση του. Η υφ’ όρων απόλυση είναι η αποφυλάκιση του κρατουμένου με περιοριστικούς όρους που θα του επιβάλει το Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο, το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να μη δεχθεί το αίτημα της υφ’ όρων απόλυσης.

17 Νοέμβρη: Οι πέντε που παραμένουν στη φυλακή Facebook Twitter
Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον τότε απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, Μάρτιος 2021. Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην περίπτωση Κουφοντίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και πολιτικές και από τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς πολλοί, όπως η οικογένεια Μπακογιάννη, επικαλούνται συχνά τα τελευταία χρόνια ότι «δεν έχει δηλώσει μεταμέλεια». «Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ό,τι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματα του...» έχει δηλώσει ο Κώστας Μπακογιάννης. 


Σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ποινικού Κώδικα, «η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί, αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων».

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι τον Σεπτέμβριο η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ, καθώς θα προκαλέσει νέες διενέξεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το «Είμαστε ο ανθός της ελληνικής νεολαίας» στο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη»

Δημήτρης Πολιτάκης / Από το «Είμαστε ο ανθός της ελληνικής νεολαίας» στο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη»

Αποτελεί αυτό το πανό, που εμφανίστηκε στη διαδήλωση για τον Δ. Κουφοντίνα, μια σύγχρονη μετάλλαξη του «κλασικού» αναρχικού συνθήματος; Αν ναι, πρόκειται για μια μάλλον δυσάρεστη εξέλιξη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Άνθρωπος στη σκιά»: Ένα πολιτικό μυθιστόρημα του Νικόλα Σεβαστάκη

Βιβλίο / «Άνθρωπος στη σκιά»: Ένα πολιτικό μυθιστόρημα του Νικόλα Σεβαστάκη

Μέσα από τη μυθοπλασία, ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και συνεργάτης της LiFO προσεγγίζει τη σχέση της αριστεράς με την τρομοκρατία φέρνοντας στην επιφάνεια το μεταπολιτευτικό ιδεολογικό σύμπλεγμα που γέννησε τις πιο ακραίες μορφές βίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξτρεμισμός εν ζωή χωρίς λήθη

Κοινοί Τόποι / Εξτρεμισμός εν ζωή χωρίς λήθη

Οι εγχώριοι τρομοκράτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παλιά τους δύναμη οφειλόταν ακριβώς στο γεγονός ότι μπορούν να καθορίσουν σε ορισμένες συγκυρίες την ημερήσια ατζέντα, συμμετέχοντας με τον τρόπο τους στη γενικότερη κοινωνική και πολιτική δυσφορία.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ
Γιώργος Μομφερράτος: «Σήμερα ο πατέρας μου ίσως έκλεινε τα 95 του, αν δεν τον είχε δολοφονήσει η 17Ν»

Σαν Σήμερα / Γιώργος Μομφερράτος: «Σήμερα ο πατέρας μου ίσως έκλεινε τα 95 του, αν δεν τον είχε δολοφονήσει η 17Ν»

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα γέννησης του Νίκου Μομφερράτου και σχετικές αναφορές του «Ερασιτέχνη Επαναστάτη» Απόστολου Δοξιάδη σε αυτόν, ο γιος του γράφει ένα θερμό κείμενο στο LIFO.gr
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ