LIVE!

«Mr. Harrigan’s Phone»: Μια ενδιαφέρουσα διασκευή Στίβεν Κινγκ στο Netflix

«Mr. Harrigan’s Phone»: Μια ενδιαφέρουσα διασκευή Στίβεν Κινγκ στο Netflix Facebook Twitter
Διαθέτει, βεβαίως, το στοιχείο του φανταστικού, δεν αποτελεί, όμως, κατάθεση στο είδος του τρόμου, παρά το ανατριχιαστικό εύρημα των τηλεφωνικών κλήσεων από τον άλλο κόσμο.
0

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ διάλειμμα μερικών ετών, το brand name του Στίβεν Κινγκ επανήλθε δυναμικά στο κινηματογραφικό προσκήνιο χάρη στο πρώτο μέρος του «It», που αποτέλεσε εμπορική επιτυχία ανέλπιστου μεγέθους και πυροδότησε μια νέα έκρηξη από μεταφορές Κινγκ σε μεγάλη και μικρή οθόνη.

Από εκείνες που γεννήθηκαν για την πλατφόρμα του Netflix υπάρχει το «Gerald’s Game» του Μάικ Φλάναγκαν, που είναι η καλύτερη όλων, αλλά καταστρέφεται από τον ξεκάρφωτο επίλογό του –το πρωτογενές υλικό φταίει γι’ αυτό–, το «1922», που είναι μια ατμοσφαιρική απλή ιστορία και διαθέτει την καλύτερη ερμηνεία του Τόμας Τζέιν, και το «In the Tall Grass», που είναι και η μοναδική αστοχία της «συντροφιάς». Στην τελευταία έρχεται τώρα να προστεθεί το «Mr. Harrigan’s Phone».

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα της συλλογής «If it Bleeds», που κυκλοφόρησε προ διετίας, το φιλμ διαφέρει από τις προηγούμενες διασκευές Κινγκ της πλατφόρμας στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια καθαρή ιστορία τρόμου.

Διαθέτει, βεβαίως, το στοιχείο του φανταστικού, δεν αποτελεί, όμως, κατάθεση στο είδος του τρόμου, παρά το ανατριχιαστικό εύρημα των τηλεφωνικών κλήσεων από τον άλλο κόσμο. Περισσότερο θυμίζει παραμύθι με μερικά μακάβρια στοιχεία – το για ακόμα μια φορά υπέροχο μουσικό score του Χαβιέ Ναβαρέτε προς αυτή την κατεύθυνση υποδεικνύει άλλωστε.

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα της συλλογής «If it Bleeds», που κυκλοφόρησε προ διετίας, το φιλμ διαφέρει από τις προηγούμενες διασκευές Κινγκ της πλατφόρμας στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια καθαρή ιστορία τρόμου.

Στην ταινία o Κρεγκ, ένα νεαρό αγόρι που έχασε πρόσφατα τη μητέρα του, προσλαμβάνεται από τον κύριο Χάριγκαν, έναν ηλικιωμένο πολυεκατομμυριούχο που ζει απομονωμένος στην έπαυλή του και έχει μειωμένη όραση, ώστε να του διαβάζει τρεις φορές την εβδομάδα βιβλία. Σαν ανταμοιβή ο κύριος Χάριγκαν δίνει στον Κρεγκ χαρτζιλίκι καθώς και ένα δελτίο «ξυστό» τέσσερις φορές τον χρόνο, το οποίο μοιράζει στους νικητές μέχρι 3.000 δολάρια.

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Κρεγκ αναπτύσσει φιλική σχέση με τον κύριο Χάριγκαν. Όταν ο Κρεγκ κερδίσει 3.000 δολάρια ξύνοντας ένα από τα δελτία, θα αγοράσει ένα smartphone για τον κύριο Χάριγκαν ώστε να επικοινωνούν. Ο τελευταίος πεθαίνει κάποια στιγμή, μα η επικοινωνία τους συνεχίζεται και μετά θάνατον με σκοτεινές επιπτώσεις.

«Mr. Harrigan’s Phone»: Μια ενδιαφέρουσα διασκευή Στίβεν Κινγκ στο Netflix Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ στο ρόλο του κυρίου Χάριγκαν.

Διαβάζεις τη σύνοψη κι εκ πρώτης όψης περιμένεις μία από τις συνήθεις, ηθικές ιστορίες του Κινγκ όπου η τεχνολογική εφεύρεση είναι περισσότερο πηγή κινδύνου παρά μέσο διευκόλυνσης – απειλή στα γραπτά του έχουν αποτελέσει ακόμα και πρέσες σιδερώματος, χώρια που τα κινητά τηλέφωνα επανειλημμένα διευκολύνουν τη δράση του Κακού στις ιστορίες του.

Μερίδα της αμερικανικής κριτικής είδε στην ταινία το απλοϊκό (και υπαρκτό, για να είμαστε δίκαιοι) επιμύθιο ότι «τα smartphones μας κάνουν κακό» και αφόρισε το φιλμ. Κάποιοι πιο ευγενικοί στάθηκαν στο αγαπητικό σκέλος της ιστορίας – πιστεύουμε στα φαντάσματα και στη μεταθανάτια ζωή επειδή δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την ολοκληρωτική απώλεια των αγαπημένων μας.

Υπάρχει, όμως, ένα δεύτερο επίπεδο στη διασκευή του Τζον Λι Χάνκοκ, σεναριογράφου, μεταξύ άλλων, των ιστγουντικών «Perfect World» και «Midnight in the Garden of Good and Evil», παρακαλώ. Mε μικρές, πλην καίριες αλλαγές, ο Χάνκοκ μετατρέπει την ηθική ιστορία του Κινγκ σε μια αντικαπιταλιστική παραβολή.

Ο κύριος Χάριγκαν –μια μειλίχια εκδοχή μεφιστοφελισμού με τη μορφή του Ντόναλντ Σάδερλαντ– είναι η προσωποποίηση του νεοφιλελεύθερου προτύπου πάνω στο οποίο δομήθηκε η αμερικανική και, κατ’ επέκταση, η δυτική κοινωνία κατά το τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα. Ο Χάριγκαν έχτισε την περιουσία του μέσω του αδυσώπητου, ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού και παραμένει αμετανόητος μέχρι το τέλος της ζωής του – σκεφτείτε τη συμβουλή που δίνει στον Κρεγκ.

Παρά τη σημαίνουσα φύση της εργασίας του Κρεγκ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι ο μόνος του σύνδεσμος με τον έξω κόσμο, και εξελίσσεται με τα χρόνια στον μοναδικό του φίλο, η ανταμοιβή του είναι ένα αμελητέο ποσό και τα δελτία ξυστό – η ψευδαίσθηση της ευκαιρίας δηλαδή, ένας άλλος πυλώνας του καπιταλισμού.  

«Mr. Harrigan’s Phone»: Μια ενδιαφέρουσα διασκευή Στίβεν Κινγκ στο Netflix Facebook Twitter
Στην ταινία o Κρεγκ (Τζέιντεν Μάρτελ), ένα νεαρό αγόρι, προσλαμβάνεται από τον κύριο Χάριγκαν, έναν ηλικιωμένο πολυεκατομμυριούχο με μειωμένη όραση, ώστε να του διαβάζει.

Κι έπειτα, προσέξτε την ταφόπλακα του κυρίου Χάριγκαν στο φινάλε. Ως έτος θανάτου αναφέρεται το 2008, δηλαδή η χρονιά του κραχ, αυτής της δυστυχώς πρόσκαιρης πλην εμφατικής κατάρρευσης του συστήματος και της ιδεολογικής στάσης που ο κύριος Χάριγκαν πρεσβεύει. Στο διήγημα του Κινγκ, ο χαρακτήρας πεθαίνει απλά το καλοκαίρι του 2009, χωρίς η χρονολογία να παρουσιάζει κάποιο σημειολογικό ενδιαφέρον.

Kι έπειτα –εδώ ακολουθεί spoiler– ακόμα και το φινάλε, ενώ μοιάζει ίδιο, είναι διαφορετικό. Στο διήγημα ο Κρεγκ πετά το smartphone του στη λίμνη και κλείνει τον εσωτερικό του μονόλογο με ένα «όταν πεθάνω, θέλω να μη με αποτεφρώσουν και οι τσέπες μου να είναι άδειες». Πρακτικά ο Κινγκ εστιάζει στην αποδοχή του μεταφυσικού κόσμου και κηρύττει την ψηφιακή αποσύνδεση.

Στην ταινία του Χάνκοκ, ο ήρωας λέει απλά «όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν με άδειες τσέπες». Με όσα έχουν προηγηθεί, γίνεται σαφές ότι ο Kρεγκ της ταινίας αναφέρεται σε όσα εκπροσωπούσε ο κύριος Χάριγκαν, συμβολίζει την επόμενη γενιά που αποφασίζει να στρέψει την πλάτη της στην (ανύπαρκτη) Εδέμ που έταξαν ο Μίλτον Φρίντμαν και οι μαθητές του.

Ο ίδιος ο Κινγκ δήλωσε ενθουσιασμένος με τη μεταφορά του διηγήματός του. Υποθέτουμε ότι η διατήρηση της πρόζας του έπαιξε κάποιον ρόλο σ’ αυτό τον ενθουσιασμό, καθώς όταν μια ταινία παρεκκλίνει λίγο από τα γραπτά του, ο παραγωγικός συγγραφέας συνηθίζει να γκρινιάζει – το «The Mist» αποτελεί εξαίρεση.

Φυσικά, με δεδομένα τα κινηματογραφικά «τέρατα» που έχουμε δει κατά καιρούς με πρώτη ύλη τα γραπτά του Κινγκ, η ταινία του Χάνκοκ είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής. Ταυτόχρονα, όμως είναι και κρίμα που ο τελευταίος δεν μπόρεσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό της μετατροπής ενός διηγήματος επαρκούς για ένα επεισόδιο του «Twilight Zone» σε δραματουργία ικανή να στηρίξει μια ταινία μεγάλου μήκους, όπως είναι κρίμα που το μεταφυσικό εύρημα του διηγήματος είναι μάλλον τετριμμένο – ακόμα και στο προαναφερθέν «Twilight Zone υπάρχει ένα παρεμφερές επεισόδιο, σκηνοθετημένο από τον Ζακ Τουρνέρ.

Κι αν συνυπολογίσεις όσα σκαρφίστηκε ο Χάνκοκ για να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει νοηματικά την ιστορία του Κινγκ, ένα μέρος σου λογαριάζει την ταινία για χαμένη ευκαιρία.

Οθόνες
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM
Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Οθόνες / Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις διασκευάζει για λογαριασμό του Netflix μια τριλογία δικών του βιβλίων, σε ένα σπονδυλωτό, χαριτωμένο και καλόψυχο φιλμ, απευθυνόμενο κυρίως σε θεατές μικρότερης ηλικίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και Kalamata Short Docs Film Festival 

Οθόνες / 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Ένα πλούσιο κινηματογραφικό δωδεκαήμερο

Η Καλαμάτα και άλλες δεκατρείς πόλεις της Πελοποννήσου έγιναν σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξαν και αφορμές για προβληματισμό, όχι μόνο αναφορικά με την έβδομη τέχνη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

The Review / Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο Βασίλης Λούρας σχολιάζουν το πολυαναμενόμενο biopic «Maria», την ερμηνεία της Αντζελίνα Τζολί, τις ιστορικές ανακρίβειες και το αν τελικά μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για την πολύπαθη divina.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ