Μασσαλία: εισβολή και σαμποτάζ στο εργοστάσιο La Malle της Lafarge
από 200 ακτιβιστές
lundimatin#363, 12 Δεκεμβρίου 2022
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο Bouc-bel-Air του νομού Bouches-du-Rhône, 200 άτομα κατευθύνθηκαν στο χώρο του εργοστασίου τσιμέντου της Lafarge για να ξεκινήσουν την αποξήλωσή του. Η εταιρεία είναι παγκοσμίως γνωστή για μερικά κατορθώματα: είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές που εκπέμπουν CO2 στη Γαλλία, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ συνεχίζει να παρουσιάζεται ως μια από τις ναυαρχίδες της γαλλικής βιομηχανίας και να ρίχνει εκατομμύρια τόνους μπετόν. Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται για τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι ακτιβιστές, όμως τους λόγους τους καταλαβαίνουν όλοι. Λάβαμε ένα σύντομο βίντεο, ένα επεξηγηματικό δελτίο τύπου και κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε φωτορομάντζο από εκείνο το Σάββατο, όταν η τσιμεντοβιομηχανία έχασε τον αποτεφρωτήρα της, αρκετά από τα μηχανήματα εργοταξίου, πολλά σακιά τσιμέντου και μερικούς ηλεκτρικούς πίνακες. "Μια μέρα, όλα πληρώνονται", συμπεραίνει ένα tag που έμεινε στο χώρο.
lundimatin
Η ανακοίνωση
Στις 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα, 200 άτομα εισέβαλαν και αφόπλισαν αιφνιδιαστικά το εργοστάσιο La Malle της Lafarge στο Bouc-Bel-Air της Bouches-du-Rhône. Σε μια αποφασισμένη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, οι υποδομές του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας που ρυπαίνει ανεξέλεγκτα δέχθηκαν επίθεση με κάθε μέσο: σαμποτάζ του αποτεφρωτήρα και των ηλεκτρικών συσκευών, κομμένα καλώδια, σκισμένα σακιά τσιμέντου, κατεστραμμένα οχήματα και μηχανήματα εργοταξίου, κατεστραμμένες βιτρίνες γραφείων, τοίχοι βαμμένοι με tags...
Η Lafarge-Holcim είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και παραγωγούς CO2 στη χώρα. Ενώ διερευνάται στο πλαίσιο διαφόρων αντιτρομοκρατικών δικαστικών διαδικασιών, η πολυεθνική προσπαθεί συστηματικά να αποσιωπήσει τις επιθέσεις εναντίον της. Εδώ, στο Bouc-Bel-Air, στοχεύσαμε τους κλιβάνους, που επί μακρόν τροφοδοτούνταν με βιομηχανικά απόβλητα και ελαστικά, και αποτελούν σήμερα το σύμβολο του greenwashing. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντική και έχει καταγγελθεί πολλές φορές από τον Τύπο και τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, οι καμινάδες εξακολουθούν να φτύνουν το δηλητήριό τους.
Στη Γαλλία και την Ελβετία, τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και πιο αποφασιστικές δράσεις στοχεύουν τη Lafarge-Holcim: μπλόκα "Τέλος στα Εργοτάξια" το 2020, ταυτόχρονες καταλήψεις και σαμποτάζ 4 εργοστασιακών χώρων από εκατοντάδες άτομα τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Μεγάλος Κίνδυνος Express", διαδοχικές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του οικότοπου του Saint-Colomban από τη Lafarge στην περιοχή Loire-Atlantique, η Zad [zone à défendre: ζώνη προς υπεράσπιση -σ.σ.] του Λόφου ενάντια στην επέκταση του λατομείου της Lafarge στην Ελβετία.
Μετά τις οικτρές αποτυχίες της COP27 και τις προβλέψιμες της COP15 Βιοποικιλότητα και χωρίς να περιμένουμε μια COP 2050 και 3 βαθμούς περισσότερο, επιστρέψαμε σήμερα με στόχο να κάνουμε εμείς οι ίδιοι χρήση από τώρα των κατάλληλων μέσων για να σταματήσουμε αυτές τις κατασκευαστικές βιομηχανίες που καταστρέφουν τη γη.
"Η Lafarge και οι συνεργοί της αγνοούν την οργή των γενεών που αφήνουν χωρίς μέλλον σε έναν κόσμο ρημαγμένο από τις ανομίες τους. Οι μηχανές, τα σιλό και οι αναμικτήρες τους είναι όπλα που μας σκοτώνουν. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους αναγκάσουμε να σταματήσουν. Γι' αυτό και θα συνεχίζουμε να διαλύουμε εμείς οι ίδιοι αυτές τις υποδομές της καταστροφής. Καλούμε όλους όσοι υπερασπίζονται τη γη να καταλάβουν, να αποκλείσουν και να αφοπλίσουν το μπετόν."
Ο όμιλος Lafarge Holcim, με κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να συνεχίσει τον παράλογο κυνήγι του κέρδους, αδιαφορώντας για τις οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες που προκαλεί. Η Lafarge και τα στελέχη της, που διώκονται σε διάφορες χώρες, έχουν αποδείξει τον κυνισμό τους μέσω της εμπλοκής τους στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Καταδικάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2022 σε 778 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του ISIS, ενώ μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, οι διαδοχικές επιλογές τακτικής που έκανε το γαλλικό κράτος, μέσω των ανταλλαγών μεταξύ της DGSE [Υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας -σ.σ.] και της Lafarge, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ομαλή λειτουργία του καπιταλισμού απαιτεί τη στενή συνεργασία κράτους και βιομηχάνων.
Αφαιρούν το πέτρωμα υπό κρατική προστασία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούν τον πόλεμο. Πουλούν το τσιμέντο για να ξαναχτίσουν ό,τι γκρέμισαν οι πόλεμοι. Και στην πορεία, καταστρέφουν τις συνθήκες διαβίωσης και το περιβάλλον μας, για να χτίσουν έναν κόσμο από μπετόν και θάνατο, ακόμη κι όταν πρόκειται για greenwashing βασισμένο στην ουδετερότητα του άνθρακα ή στα τσιμέντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγονται από την αποτέφρωση απορριμμάτων. Από την εξόρυξη άμμου, μέχρι την παραγωγή τσιμέντου και σκυροδέματος, μέχρι τα μεγάλα περιττά έργα, ολόκληρη η αλυσίδα της κατασκευαστικής βιομηχανίας είναι μια οικολογική καταστροφή. Ο κατασκευαστικός τομέας, από την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τις χρήσεις του, είναι υπεύθυνος για το 39% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως. Εδώ, στο Bouc-Bel-Air, η εταιρεία δεν δίστασε ποτέ να προσφύγει στο lobbying ώστε να υπερβεί τις περιβαλλοντικές νόρμες για τη σκόνη και το διοξείδιο του θείου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις 50 πιο ρυπογόνες εγκαταστάσεις στη Γαλλία, οι 20 είναι εργοστάσια τσιμέντου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του συγκεκριμένου, το οποίο παράγει περισσότερους από 444.464 τόνους CO2 ετησίως και τροφοδοτεί τους κλιβάνους του με χιλιάδες παλιά ελαστικά και κάθε είδους τοξικά απόβλητα.
Στα τοπία μας, όπως και στη φαντασία μας, το μπετόν έχει γίνει ο κανόνας υπό την πίεση των λόμπι και τη συνενοχή των δημόσιων αρχών. Βρίσκεται στην καρδιά των πιο παράλογων έργων της τελευταίας δεκαετίας: τα εργοτάξια της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, το αεροδρόμιο Notre-Dames-des-Landes, η επέκταση του λατομείου Château-Gontier στη Mayenne, ή ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από εδώ, η τσιμεντοποίηση γεωργικών εκτάσεων στο Pertuis..... Εφόσον η κυβέρνηση υπεραμύνεται με κάθε τρόπο τους πόρους της και τα μεγάλα της έργα, εφόσον έχει εφεύρει ακόμη και τον όρο οικοτρομοκρατία για να νομιμοποιήσει το κυνήγι των περιβαλλοντικών ακτιβιστών, και εφόσον σήμερα τίποτα δεν τους σταματά, θα τους σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι. Η ματαίωση με όλα τα κατάλληλα μέσα των οικοκτόνων σχεδίων χρήσης γης και η καταστροφή των υποδομών που τα καθιστούν δυνατά είναι οι μόνες επιλογές για να ξανακάνουμε τον κόσμο επιθυμητό.
Δεν θέλουμε κανέναν αποικιοκρατικό οικο-καπιταλισμό, καμία πολεμική οικονομία, καμία κυνική και χειραγωγούμενη οικολογική μετάβαση. Να γιατί επιτεθήκαμε σήμερα στη Lafarge-Holcim.