H χορογράφος Πατρίσια Απέργη στον Οίκο της Ταραχής

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Χορογραφικά αποκαλύπτεται επί σκηνής η έννοια της διαφορετικότητας με πιο ανοιχτό τρόπο. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Τα επτά σώματα των χορευτών που στέκουν στη σκηνή εκτελούν την ίδια χορογραφία. Κανένα δεν μοιάζει με το άλλο, η ίδια η κίνηση αποκτά προσωπικό χαρακτήρα και είναι το διαφορετικό σώμα που ορίζει ακόμα και την ανεπαίσθητη διαφοροποίησή του.

Λίγες ημέρες μέρες έμειναν μέχρι την πρεμιέρα του «Οίκου της Ταραχής», μιας παράστασης που χορογραφεί η Πατρίσια Απέργη με την ομάδα Αερίτες, θα ανέβει από τις 4 έως τις 7 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η πρόβα μοιάζει με ένα πάρτι που χρησιμοποιεί τις «εκρήξεις» της εποχής για να μας αποκαλύψει ότι μπορούμε να περάσουμε καλά, ακόμη και αν έχουμε δυσαρμονίες ή διαφωνίες.

Έξι χρόνια μετά το «Cementary» που παρουσίασε στον ίδιο χώρο, μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός προστατευμένου περιβάλλοντος με τοίχους από ασημένια μπαλόνια, ένα υλικό λαμπερό και εύθραυστο που από μακριά μοιάζει συμπαγές και ανθεκτικό. Ο κόσμος που έχει χτίσει μοιάζει με ουτοπία. Δεν έχει σχέση με το άπιαστο, το μακρινό, αλλά με τον τόπο όπου ποθούμε να κατοικούμε και να βρισκόμαστε. Πρόκειται για ένα περιβάλλον ευαίσθητο και εύθραυστο, αλλά προστατευτικό, που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλά.

«Το έργο μιλάει για όλα εκείνα τα σώματα που είναι διαφορετικά, τα πρόσωπα που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται με τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Δεν μιλά για τις έμφυλες ταυτότητες, τις φυλές, τη σωματικότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα».

Ο Οίκος της Ταραχής, ως τίτλος, εμπεριέχει την αντίφαση. Όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε τον οίκο, το σπίτι, την οικογένεια ως ένα καταφύγιο, ένα μέρος όπου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, αποδεκτοί και να εισπράττουμε αγάπη σε επίπεδο ουσιαστικό. Ταυτόχρονα, αυτό το ίδιο σπίτι, αυτός ο οίκος, μπορεί να επιφυλάσσει ταραχές, τριγμούς, όπως ακριβώς και η εποχή που ζούμε, μια εποχή αναβρασμού και ταραχής.

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Με πυρήνα το ανθρώπινο σώμα, η Πατρίσια Απέργη καταφεύγει σε μια παλιά ανάμνηση και εμπνέεται από το παλιό τσίρκο, όπως το θυμάται από τα παιδικά της χρόνια,  όπως το βλέπουν τα παιδιά, σαν τόπο αθωότητας και χαράς. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στη διάρκεια της έρευνας για τον «Οίκο της Ταραχής», η Πατρίσια Απέργη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιώντας residencies με σκοπό να συνομιλήσει με τους πρωτοπόρους του krump και του voguing και να κατανοήσει από κοντά το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο. Τον Δεκέμβριο του 2022 επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, την πόλη όπου θριαμβεύει το voguing μέσα από την παράδοση των ballrooms στο Χάρλεμ. Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, πήγε στο Παρίσι, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα εξέλιξης της street dance κουλτούρας, αφομοιώνοντας νέες κινητικές φόρμες και αισθητικές. To «εκπαιδευτικό» τουρ της Απέργη την έφερε σε νεοϋορκέζικα και παριζιάνικα ballrooms, kiki balls, battles και krump sessions, χώρους όπου αναδύονται νέοι τρόποι έκφρασης και οριοθέτησης μιας σύγχρονης ταυτότητας.

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΧΗΣ
Πατρίσια Απέργη

Χρησιμοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι κουλτούρες που ερεύνησε φέρνουν σε πρώτο πλάνο, εκτός από την κίνηση, και την ιδέα της δημιουργίας μιας οικογένειας στην οποία καταφεύγουν όσοι έχουν εκδιωχθεί από τη φυσική τους. Μέσω του voguing και του krumping μπορούν να βρουν μια άλλη που θα τους δώσει αγάπη, υποστήριξη, αποδοχή. Αυτά τα είδη γεννήθηκαν όταν η Πατρίσια Απέργη πήγαινε ακόμα σχολείο, στα ’90s ‒ τότε τα γνώρισε πρώτη φορά και τη γοήτευσαν. Σήμερα εμφανίζονται ξανά, πιο γνωστά και πιο δημοφιλή, κι εκείνη είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους τους, πρωτοπόρους καλλιτέχνες.

«Η πρόθεση της παράστασης δεν είναι να δούμε απλώς αυτά τα κινητικά είδη. Εδώ έχουμε μια μετουσίωση των ιστοριών τους μέσα από τον κινητικό κώδικα και τις αλήθειες μια χορευτικής ομάδας που φέρνει με τη σειρά της τη δική της αλήθεια πάνω στη σκηνή, σε αυτά που θέλουν να πουν οι χορευτές», λέει.

«Το έργο μιλάει για όλα εκείνα τα σώματα που είναι διαφορετικά, τα πρόσωπα που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται με τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Δεν μιλά για τις έμφυλες ταυτότητες, τις φυλές, τη σωματικότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα. Κάθε σώμα είναι ξεχωριστό και έχει σχέση με αυτό που μας προτείνουν οι καινούργιες κυρίως γενιές: να αγαπήσουμε το σώμα μας, να το αποδεχθούμε, να μην το πολεμάμε, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά να μετουσιώσουμε τη διαφορετικότητά μας σε προσόν».

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Τα σώματα που κατοικούν τη σκηνή του Οίκου της Ταραχής είναι περήφανα, έχουν ομορφιά και δύναμη. «Κι ας είναι αλλιώς. Κι ας μη θυμίζουν τον μέσο όρο. Είναι τα σώματα του σήμερα. Αυτά που αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι, που δεν μάχονται τη φύση, δεν την πολεμούν. Αντίθετα, αγκαλιάζουν τον εαυτό τους, τον σέβονται, τον αποδέχονται. Κι έτσι αποκαλύπτεται η ομορφιά της μοναδικότητάς τους», λέει η Πατρίσια Απέργη.

Με πυρήνα το ανθρώπινο σώμα, η Πατρίσια Απέργη καταφεύγει σε μια παλιά ανάμνηση και εμπνέεται από το τσίρκο, όπως το θυμάται από τα παιδικά της χρόνια, ως τόπο αθωότητας και χαράς. Πολύ μετά την πρώτη αυτή εντύπωση, αν το κοιτάξουμε προσεκτικά, ως ενήλικες, βλέπουμε τη δυστοπία, τη σκοτεινιά και τη λύπη που κρύβει, όπως και την ομάδα των ανθρώπων του, που είναι εκτός κοινωνίας και περιγράφονται με όρους και λέξεις που έχουν εκλείψει πια, ευτυχώς. Το σκεπτικό της Απέργη είναι πως αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα και σώματα μπορούν τη διαφορετικότητά τους να την κάνουν σόου, να τη δείξουν άφοβα και περήφανα να την παρουσιάσουν στο κοινό.

Η σημασία όλης αυτής της έκθεσης του ανθρώπινου σώματος παίζει κυρίαρχο ρόλο τόσο στη σχέση δημόσιου - ιδιωτικού όσο και στον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να δημοσιοποιούμε στα σόσιαλ μίντια αυτά που μας συμβαίνουν, να τα μετουσιώνουμε, στην ανάγκη που έχουμε για «ακολούθους», επιζητώντας την αποδοχή τους. Η Απέργη μεταφέρει ένα σύνολο προβληματισμών στη σκηνή κάνοντας και ένα εσωτερικό σχόλιο για όλα όσα περνούν οι καλλιτέχνες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί, για την ανάγκη να μοιραστούν τις ιδέες τους με το κοινό, αποζητώντας τη σύνδεσή μαζί του.

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Η έννοια της διαφορετικότητας αποκαλύπτεται επί σκηνής χορογραφικά με πιο ανοιχτό τρόπο. «Κάθε σώμα είναι διαφορετικό», βροντοφωνάζει κάθε κίνηση με την παραμικρή της εκδήλωση, κάνοντας τον θεατή να ταυτιστεί με κάτι πολύ πιο απλό, πολύ πιο μικρό, ελάχιστα διαφοροποιημένο, ωστόσο μοναδικό, λιγότερο «κανονικό» από το συνηθισμένο, με κάτι που δεν ανήκει υποχρεωτικά σε ένα είδος. 

«Με ενδιαφέρει να θέσουμε τα ερωτήματα», λέει η Πατρίσια Απέργη, «Τι είναι ωραίο; Την ομορφιά την ανακαλύπτουμε στη μορφή, στη φόρμα; Ή την ανακαλύπτουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, στην επαφή μας με άλλα όντα στο κόσμο που έχουμε χτίσει; Χορογραφικά, αυτό που προσπαθώ, είναι αυτές τις μικρές διαφορετικότητες των επιλογών των δικών μας ή αυτών που μας έχει δώσει η φύση να μπορούμε να τις περνάμε σιγά-σιγά μέσα από την ίδια την κίνηση, το ίδιο το λεξιλόγιο, προκειμένου ο θεατής να μπορεί να ταυτιστεί με αυτό».

Η προσέγγιση της Απέργη δεν συζητά για το άσπρο-μαύρο των μεγάλων διαφοροποιήσεων, χρησιμοποιεί μια άλλη προσέγγιση, ανοιχτή και ποιητική, που αποστρέφεται τις ταμπέλες, εντοπίζει και επικεντρώνει την προσοχή μας στο ανεπαίσθητο, στο πολύ προσωπικό, εν τέλει σε αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά κάθε προσωπικότητας και την αδιαμφισβήτητη μοναδικότητά της μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικοπολιτικών κραδασμών της τελευταίας δεκαετίας. Το σώμα περνά από τη στρέβλωση και τη φθορά και ορθώνεται, αναμετριέται, συνομιλεί και συντονίζεται τελικά με κάθε θεατή, προσκαλώντας τον σε ένα χορό ύπαρξης, περηφάνιας, αυτονομίας και αποδοχής που ακουμπάει τα όρια της κανονικότητας. 

Πατρίσια Απέργη Facebook Twitter
Κάθε σώμα είναι ξεχωριστό, κάθε σώμα είναι διαφορετικό, κάθε σώμα είναι μοναδικό και έχει σχέση με αυτό που μας προτείνουν οι καινούργιες κυρίως γενιές. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου


 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ