Δήμαρχος Μυκόνου: «Έχουμε ζητήσει μόνιμο εισαγγελέα στη Μύκονο για την καλύτερη εφαρμογή των νόμων»

Κωνσταντίνος Κουκάς: «Έχουμε ζητήσει μόνιμο εισαγγελέα στο νησί για λόγους καλύτερης εφαρμογής των νόμων» Facebook Twitter
Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και πολύ αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να συνεχίσει η Μύκονος να είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αφορούν τη Μύκονο, με αρνητικό πρόσημο. Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι το νησί έχει γίνει πλέον συνώνυμο της αυθαιρεσίας, της ανομίας και των συνεχόμενων λουκέτων;
Αν με ρωτάτε εάν υπάρχει παραβατικότητα και ανομία στη Μύκονο, θα σας απαντήσω ευθέως ναι. Εάν όμως με ρωτάτε για το αν η Μύκονος είναι συνώνυμο της παραβατικότητας και της ανομίας, θα σας απαντήσω ευθέως όχι. Θα σας το πω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Η Μύκονος εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, ο οποίος ανταγωνίζεται με επιτυχία κάθε χρόνο άλλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Είναι ο τόπος που έχει προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και προβάλλει τη χώρα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά μέσω των social media.

Το δικό μου όραμα είναι να συμβάλω ώστε η Μύκονος να είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο που θα απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στο πρόβλημα της άλογης ανάπτυξης και από κορυφαίος τουριστικός προορισμός να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό.

— Μπαρ-υπερπαραγωγές, ξυλοδαρμοί αρχαιολόγων, μαφίες και απρόσιτες τιμές είναι μερικά από τα θέματα που συναντάμε επίσης στην ειδησεογραφία. Αναρωτιέμαι πώς η τοπική κοινωνία της Μυκόνου αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις.
Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο αυτή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων είναι η ελληνική πολιτεία. Γνωρίζει ότι διεκδικούμε για πάρα πολλά χρόνια ‒και ευτυχώς επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έγινε πράξη‒ τη δημιουργία της υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ., πλήρως στελεχωμένης. Η Μύκονος για πάρα πολλά χρόνια δεχόταν εκατομμύρια επισκέπτες και υπήρχαν μόλις λίγοι δεκάδες αστυνομικοί για την επιβολή του νόμου, πράγμα ανέφικτο. Η τοπική κοινωνία, επίσης, γνωρίζει ότι εμείς ζητήσαμε για λόγους καλύτερης εφαρμογής των νόμων και αποτροπής παραβατικών φαινομένων μόνιμο εισαγγελέα στο νησί, τουλάχιστον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι όταν ζητήσαμε εγγράφως από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου την επίβλεψη των παραλιών μας, η υπηρεσία απάντησε ότι υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος ‒ναι, μόνο ένας‒ για όλες τις Κυκλάδες.

Η τοπική κοινωνία, σε κάθε περίπτωση, ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της νομιμότητας. Όμως, από τη στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε να θέσει σε προτεραιότητα την αυστηρή επιβολή της νομιμότητας στη Μύκονο, θα ήταν εποικοδομητικό και κυρίως δίκαιο να θέσει σε προτεραιότητα και τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και του προσωπικού του δήμου, τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομών, την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και αθλητισμού, να επιστρέψει τη διαχείριση των παραλιών στους δήμους, και να έχει μια πιο ισορροπημένη λογική όσον αφορά τις απαγορεύσεις. Για παράδειγμα, η πολιτεία έχει απαγορεύσει για τρίτη χρονιά την έκδοση νέων αδειών ξενοδοχείων στη Μύκονο, αλλά εξαιρεί τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

— Ένα από τα θέματα που διαβάσαμε, πάλι τελευταία, είναι και το πρόβλημα της στέγασης των καθηγητών των μισών σχολείων της Μυκόνου. Τι έχει συμβεί και πώς μπορεί να λυθεί αυτό το σοβαρό θέμα;
Καταρχάς, να σας ενημερώσω ότι ο δήμος Μυκόνου είναι ο πρώτος ο οποίος εισηγήθηκε νόμο στο υπουργείο Εσωτερικών, που ψηφίστηκε το 2017 και επιτρέπει στους δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στους γιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Από το 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε τη διάθεση 350.000 ευρώ ετησίως, αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, στους δημόσιους υπαλλήλους. Από το 2018 λειτουργούμε δημοτικό κοιτώνα για παροχή (μέσω κριτηρίων) δωρεάν κατοικίας στους εκπαιδευτικούς. Το 2021 τέθηκε σε λειτουργία και δεύτερος κοιτώνας με χαμηλό μίσθωμα για τους εκπαιδευτικούς της Άνω Μεράς και διατίθενται επιπλέον δωμάτια στο νησί.

Άρα ο δήμος τα τελευταία έξι χρόνια, σταθερά και με συνέπεια, δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Φέτος θα δαπανήσει 600.000 ευρώ για να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται στο νησί μας. Επιπλέον, ένα από τα πρώτα θέματα που θέσαμε δυναμικά στη διαδικασία κατάρτισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΕΠΣ) ήταν και η επίλυση και νομική κάλυψη της κατασκευή κοινωνική κατοικίας από τον δήμο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς καλούμε την πολιτεία να δώσει επιπλέον κίνητρα και να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει υψηλό κόστος διαβίωσης.

— Το τουριστικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί από τη Μύκονο την έχει καταστήσει πρωτοπόρο στον ελληνικό τουρισμό και συμβάλλει κατά πολύ στην οικονομία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι ευνοείται η «ταϊλανδοποίηση» του νησιού. Αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί; Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε ως δήμος;
Εμείς διαχρονικά αντιδρούμε σε πολιτικές όπως η δημιουργία καζίνου, τουριστικών χωριών υπό μορφή μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, στο έλλειμμα αστυνόμευσης, στην αδυναμία της Κτηματικής Υπηρεσίας να επιβλέψει την εφαρμογή των νόμων στις παραλίες, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου αλλά και σχεδόν όλων των δημόσιων υπηρεσιών, και βέβαια στην απουσία επικαιροποιημένου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από πέντε χρόνια μήνυση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη και επαρκή αστυνόμευση σε ένα νησί που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

Άρα, αυτό που κάναμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιούμε όλα τα προβλεπόμενα νομικά και θεσμικά μέσα για να αποτρέπουμε καταστάσεις που αλλοιώνουν το μυκονιάτικο τοπίο (μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις), να χρηματοδοτούμε δράσεις και πολιτικές για τη στήριξη των δημόσιων υπαλλήλων, να διεκδικούμε και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Μύκονο των επόμενων δεκαετιών, να συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς (π.χ. υπουργείο Τουρισμού) και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του νησιού και, βέβαια, να ασκούμε μια πολιτική διεθνών σχέσεων για να αναδείξουμε και το άλλο πρόσωπο της Μυκόνου, αυτό της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτισμού. Το δικό μου όραμα είναι να συμβάλω ώστε η Μύκονος να είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο που θα απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στο πρόβλημα της άλογης ανάπτυξης και από κορυφαίος τουριστικός προορισμός να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό.

— Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί απ’ όλα όσα ακούτε και διαβάζετε και ποια τα κυρίαρχα παράπονα των ντόπιων;
Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και πολύ αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να συνεχίσει η Μύκονος να είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός. Απλώς πιστεύουμε στο ρητό «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Το τρίπτυχο της ουσιαστικής συνεργασίας πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών είναι ξεκάθαροι κανόνες που θα ισχύουν για όλους - μέτρο στις πολιτικές χωρίς υπερβολές και εντυπωσιασμούς - σεβασμός στην προσφορά του νησιού στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και οι σημαντικές αρχαιότητες της Μυκόνου 

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο Μ. Ψαρρό και οι αρχαιότητες της Μυκόνου

Από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας με παγκόσμια φήμη και «όνομα», ταυτόχρονα όμως εκτεθειμένη σε πολεοδομικές και άλλες αυθαιρεσίες, η Μύκονος είναι γνωστή για πολλά πράγματα, όχι όμως τόσο όσο θα όφειλε αναφορικά με τις αρχαιότητες και την πλούσια ιστορία της που σίγουρα δεν βρέθηκαν στην επικαιρότητα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Guardian: Η Μύκονος έχει χορτάσει από τουρισμό με σαμπάνια- «Παιδική χαρά για πλούσιους και διάσημους»

Διεθνή / Guardian: Η Μύκονος έχει χορτάσει από τουρισμό με σαμπάνια- «Παιδική χαρά για πλούσιους και διάσημους»

«Το ελληνικό νησί πλουτίζει ως παιδική χαρά για πλούσιους και διάσημους επισκέπτες. Αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η ανάπτυξη έχει παρατραβήξει», γράφει η Helena Smith
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ