Τι είπε και τι δεν είπε στη χθεσινή ανακοίνωσή του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός

Τι είπε και τι δεν είπε στην χθεσινή ανακοίνωσή του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αναφέρθηκε σε συλλογική αποτυχία που διακρίνει πίσω από την τραγωδία. Φωτ.: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images/Ideal Images
0

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μήνυμά του είπε ότι θα υπάρξει κάποια ανακούφιση στο εθνικό τραύμα των Τεμπών όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Πώς όμως θα αναζητηθούν και θα τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που βρήκε ενδείξεις για πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, ζήτησε από την  ελληνική δικαιοσύνη να προβεί στις δέουσες ενέργειες και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν το επέτρεψε; Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και δεν έδωσε καμία εξήγηση για την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού κράτους είναι η διαχρονική ατιμωρησία των πολιτικών, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει καθιερώσει διαφορετικούς όρους για την ποινική τους ευθύνη, σε σχέση με των υπολοίπων Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η  Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Δεν είπε όμως για ποιον λόγο οι βουλευτές της ΝΔ, που είναι πλειοψηφία, αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που ζήτησε η αντιπολίτευση και είχαν σημαντικά στοιχεία να καταθέσουν, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν προειδοποιήσει για ορισμένες από τις μοιραίες παθογένειες και τα προβλήματα. Όσο για τα διαχρονικά κενά του κράτους, την ευθύνη για την κάλυψη τους τα τελευταία 5 χρόνια την έχει αυτή η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι ο στρατηγικός σκοπός της είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός. Γιατί δεν τον είδαμε στον σιδηρόδρομο τα προηγούμενα χρόνια; Έστω κάποια βήματα εκσυχρονισμού του. 

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του αναφέρθηκε σε συλλογική αποτυχία που διακρίνει πίσω από την τραγωδία. Ευθύνες για την κατάρρευση του σιδηροδρόμου μπορεί να έχουν και προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως με αυτήν την κυβέρνηση σκοτώθηκαν οι 57 και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει για τα αίτια της αποτυχίας της δικής του κυβέρνησης σε αυτό.  

«Το Δημόσιο να μη μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί» είπε, ωστόσο η στοιχειωμένη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση δεν καθυστερούσε να υλοποιηθεί από τη γραφειοκρατία, αλλά μάλλον από τη διαφθορά που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πίσω από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της παράδοσης του έργου, τις οποίες έχει φωτίσει και η δημοσιογραφική έρευνα.  

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της προόδου, αλλάζοντας το κράτος και ανατρέποντας παθογένειες του χθες, μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει πραγματικότητα. 

Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού κράτους είναι η διαχρονική ατιμωρησία των πολιτικών, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει καθιερώσει διαφορετικούς όρους για την ποινική τους ευθύνη, σε σχέση με των υπολοίπων Ελλήνων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υπογράφουν αυτές τις μέρες ένα ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρονται για την συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών στα Τέμπη και ζητούν την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για ένα ποτάμι οργής που η κυβέρνηση οφείλει να μην το περιφρονήσει γιατί θα φουσκώσει κι άλλο.  

Αν ο πρωθυπουργός θέλει πράγματι να ανατρέψει τις παθογένειες, να ρίξει φως στις ευθύνες για τα Τέμπη και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, ας επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών, βάσει των στοιχείων που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Διαφορετικά, κανείς δεν θα πειστεί ότι η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. 

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Ελλάδα / Τέμπη: Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν πως η έκρηξη που προκλήθηκε τη στιγμή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών δεν δικαιολογεί το γνωστό, νόμιμο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ