Τα Τέμπη, η ευθύνη των υπουργών και η υποκρισία

σπιρτζης καραμανλής Facebook Twitter
H πλειοψηφία της Βουλής έχει αρνηθεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία κατόπιν ενδείξεων ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη. Φωτ.: Eurokinissi
0



Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
 της πλειοψηφίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής έκλεισε τον πρώτο κύκλο της διερεύνησης των ευθυνών χωρίς να δοθούν περισσότερες απαντήσεις, καθώς δεν προέκυψε τίποτα περισσότερο απ’ όσα είχε αναδείξει ήδη η δημοσιογραφική έρευνα.

Ο πρωθυπουργός απουσίαζε, καθώς δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί ξανά για τα Τέμπη και επέλεξε να παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Οι συνεργάτες του είπαν ότι ήταν μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία δεν είχε να προσφέρει κάτι, αφού έχει μιλήσει για το θέμα στο παρελθόν και ό,τι ήταν να πει το είπε. Η αλήθεια είναι ότι τα κόμματα έχουν αρχίσει ήδη την προεκλογική τους καμπάνια και στο εξής η αντιπολίτευση θα προσπαθεί να «παγιδεύσει» τον πρωθυπουργό, ενώ εκείνος θα προτιμά μόνο τις ασφαλείς εμφανίσεις.

Οι αλληλοκατηγορίες των πολιτικών για τα Τέμπη συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχει σχεδόν από καμία πλευρά διάθεση για συνεργασία προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και να διορθωθούν τα προβλήματα ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια δυστυχήματα.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται

Το θέμα των Τεμπών παραμένει ανοιχτό στη Δικαιοσύνη, η οποία συνεχίζει την έρευνα. Σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, η πλειοψηφία της Βουλής έχει αρνηθεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία κατόπιν ενδείξεων ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, για την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 σχετικά με την τηλεδιοίκηση. Εάν, ωστόσο, ο εφέτης ανακριτής που ερευνά την υπόθεση θεωρήσει ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων, μπορεί να στείλει ξανά αίτημα στη Βουλή βάσει του νόμου του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Δηλαδή η υπόθεση των πολιτικών ευθυνών δεν θα κλείσει όσο η έρευνα της Δικαιοσύνης θα συνεχίζεται.

Περί ευθύνης υπουργών

Ωστόσο, το ψήφισμα που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στο διαδίκτυο για συλλογή υπογραφών δεν μπορεί να προκαλέσει καμία αλλαγή του σχετικού νόμου όπως ζητά, καθώς αυτή μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος. Το 2019, επί κυβέρνησης ΝΔ, έγινε μια θετική αλλαγή με την κατάργηση της σύντομης παραγραφής για τους υπουργούς, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για όλες τις περιπτώσεις.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν σήμερα το θέμα των ευθυνών των πολιτικών προσώπων και παρότι πριν το 2015 στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ζητούσαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν ανέλαβαν την εξουσία και έγιναν κυβέρνηση, δεν πήραν την παραμικρή πρωτοβουλία για την υλοποίηση εκείνης της δέσμευσής τους. Αντιθέτως, έκαναν και οι ίδιοι πολλές φορές χρήση των προνομίων που ο νόμος αυτός προσφέρει στα πολιτικά πρόσωπα.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και επικοινωνιακός θόρυβος

Όσο για την Ευρωπαία εισαγγελέα, οι δηλώσεις της οποίας προκάλεσαν πολύ θόρυβο, δεν είπε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, ότι το άρθρο 86 εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει από μόνη της τις ευθύνες των πρώην υπουργών (Σπίρτζη και Καραμανλή εν προκειμένω), καθώς χρειάζεται σε κάθε περίπτωση η έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής. Μπορεί οι συνεντεύξεις που έδωσε να είναι κάτι που δεν συνηθίζεται και αυτό να θεωρήθηκε ως παρέμβαση και να ενόχλησε τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση, ωστόσο όσα είπε είναι τα αυτονόητα. Η αντιπολίτευση μπορεί να ερμήνευσε τα λεγόμενά της ως «εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στο έργο της», αλλά εκείνη δεν είπε αυτό.

Ο κ. Σπίρτζης, με επιστολή του την Πέμπτη το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζήτησε να συσταθεί ειδική επιτροπή για να διερευνήσει τη δική του ευθύνη του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, προκειμένου «να αντιμετωπίσει τις ποικίλες υπόνοιες και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος του», ενώ γνωρίζει ότι τα φερόμενα ποινικά αδικήματα που τον αφορούν έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ίδιο να υποστεί νομικές συνέπειες, οπότε μόνο επικοινωνιακή σημασία μπορεί να έχει η κίνησή του.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, μία από τις πολλές επιτροπές της Ευρωβουλής, η οποία εξετάζει αιτήματα πολιτών των κρατών-μελών, έκανε αποδεκτή την πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού από τον σύλλογο των οικογενειών των θυμάτων, για να συζητηθεί το θέμα και να ζητηθεί και η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως είπε, «η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μάς δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει για ακόμα μια φορά». Ούτε αυτή η διαδικασία όμως μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω επί της ουσίας.

Τα Τέμπη, η ευθύνη των υπουργών και η υποκρισία Facebook Twitter
Η Μαρία Καρυστιάνου στο Ευρωκοινοβούλιο. Φωτ.: Eurokinissi

Οι συνήθεις κομματικές έριδες

Οι αλληλοκατηγορίες των πολιτικών για τα Τέμπη συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχει σχεδόν από καμία πλευρά διάθεση για συνεργασία προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και να διορθωθούν τα προβλήματα ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια δυστυχήματα. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στη Βουλή για συντονισμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την εξεταστική «παρωδία» και τη συζήτηση στη Βουλή «4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης».

Βέβαια, όλες οι εξεταστικές που έχουν γίνει στο παρελθόν από τη Βουλή –όποιο κόμμα και αν είχε την πλειοψηφία– σε παρόμοια αποτελέσματα έχουν καταλήξει. Έτσι, όλοι υπέθεταν ότι και αυτήν τη φορά θα γινόταν το ίδιο, το αντίθετο θα ήταν έκπληξη. Ακόμα και για την υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε πριν από χρόνια, όταν η εξεταστική επιτροπή της Βουλής τη διερεύνησε, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε με δηλώσεις του την έντονη δυσαρέσκεια που φαίνεται πως υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για «πολιτική εκμετάλλευση» των Τεμπών από την αντιπολίτευση και προκαλώντας νέες αντιπαραθέσεις. «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και άλλο να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη», είπε.

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η αιχμή αυτή αφορούσε κυρίως τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη τον οποίο κατηγορούν ότι έχει προσκολληθεί στην κ. Καρυστιανού για να είναι στην επικαιρότητα για ψηφοθηρικούς λόγους εν όψει ευρωεκλογών. «Δεν επέδειξε ποτέ παρόμοια ευαισθησία για τα θύματα στο Μάτι που δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί, παρότι η Δικαιοσύνη καθυστέρησε πολύ περισσότερο. Ούτε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους έφερε στην Ευρωβουλή ούτε τις ευθύνες της κυβέρνησης κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο, οπότε η πολιτική εκμετάλλευση είναι προφανής» λένε, υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τέτοια εκμετάλλευση στην Ευρωβουλή με το Μάτι».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι την υπόθεση στο Μάτι την έκρινε η Δικαιοσύνη, αλλά κρίθηκαν και από τις εκλογές του 2019. «Δεν μπορεί κάθε φορά να γίνεται συμψηφισμός με το Μάτι και τη Μάνδρα. Αυτά κρίθηκαν από τον λαό», αναφέρει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και με τον χαρακτηρισμό «βδέλλες» τον οποίο θεωρούν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε προς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας ότι αυτός «ανήκει σε όσους συνεχίζουν να δείχνουν ασέβεια στο αίμα και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών» και δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» και θα στέκεται δίπλα στους συγγενείς των 57 θυμάτων «μέχρι τη δικαίωσή τους».

Πείθουν κανέναν οι στείρες αντιπαραθέσεις οι οποίες εκδηλώνονται με αφορμή ένα τρομερό δυστύχημα που αποκάλυψε όλες τις παθογένειες της χώρας μας που παραμένουν ανέγγιχτες; Μία απάντηση θα δοθεί εμμέσως στις ευρωεκλογές.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Πρόθυμος να ελεγχθεί από Προανακριτική δηλώνει ο Σπίρτζης

Πολιτική / Τέμπη: Πρόθυμος να ελεγχθεί από Προανακριτική δηλώνει ο Σπίρτζης

«Χρέος μου να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και απόπειρα σπίλωσης» αναφέρει ο Χρήστος Σπίρτζης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τέμπη: Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν καριέρα δίπλα σε μια πονεμένη μάνα

Πολιτική / Μαρινάκης για Τέμπη: Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν καριέρα σαν βδέλλα δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων

«Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη» επισήμανε
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ