ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ εχθές τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll που καταγράφει την σειρά προτίμησης των υποψηφίων ευρωβουλευτων της. Η δημοσκόπηση καταγράφει τη δημοτικότητα των υποψηφίων κατά την εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας και η κατάταξη αυτή δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει ως έχει μέχρι να «τερματίσουν». Είναι ωστόσο ενδεικτική για τη δημοφιλία των υποψηφίων που μπήκαν στις λίστες και κυρίως για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Επίσης αναδεικνύει το ζήτημα (για πολλούς πρόβλημα) της εκλογής με σταυρό όταν η «εκλογική περιφέρεια» είναι όλη η Ελλάδα, κάτι που ευνοεί τα πανελληνίως γνωστά πρόσωπα και γενικά όσους αναδεικνύουν τα ΜΜΕ και ειδικά τα κανάλια, έναντι όσων δεν έχουν τον άπλετο χρόνο ή τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στα τηλεοπτικά πάνελ.
Στις δύο πρώτες θέσεις της χθεσινής δημοσκόπησης, και στα δύο κόμματα, βρέθηκαν πρόσωπα που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμία σχέση με το κόμμα, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση σε πολλά κομματικά στελέχη, αν και έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο.
Γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τις θέσεις τους για τη διεύρυνση και το βέτο; για το μεταναστευτικό; για την αγροτική πολιτική; για τα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και τον πόλεμο στην Ουκρανία; Αν έχουν απόψεις πάντως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν τις έχουν μοιραστεί ως τώρα και για αυτό δεν είναι γνωστές.
Από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας οι δημοφιλέστεροι υποψήφιοι κατά την εκκίνηση, για την έρευνα της Opinion Poll, είναι ο Γιώργος Αυτιάς και ο Πύρρος Δήμας. Από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Σοφία Μπεκατώρου και ο Νίκος Παππάς. Ενας τηλεπαρουσιαστής δηλαδή και τρεις γνωστοί αθλητές, με τον Πύρρο Δήμα να είναι ο μοναδικός που έχει πολιτική προϋπηρεσία (στο εθνικό κοινοβούλιο) αλλά με άλλο κόμμα (ΠΑΣΟΚ). Καμία από τις τέσσερις υποψηφιότητες δεν έχει “παραταξιακά” χαρακτηριστικά, αν και το ζητούμενο είναι κατά πόσο έχουν τις γνώσεις και τα εφόδια για να ασχοληθούν -σε περίπτωση που εκλεγούν- με τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα που θα απασχολήσουν την ευρωβουλή την επόμενη πενταετία.
Γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τις θέσεις τους για τη διεύρυνση και το βέτο; για το μεταναστευτικό; για την αγροτική πολιτική; για τα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και τον πόλεμο στην Ουκρανία; Αν έχουν απόψεις πάντως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν τις έχουν μοιραστεί ως τώρα και για αυτό δεν είναι γνωστές.
Οι παλιοί των ψηφοδελτίων, Μεϊμαράκης και Αρβανίτης, είναι αμφότεροι στην τρίτη θέση με 27%, πολύ πίσω από τα σαραντάρια και τα τριαπεντάρια των πρώτων, ενώ τηλεπαρουσιαστές, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί, μαζί με τους αθλητές, κυριαρχούν στην πρώτη δωδεκάδα και στις δύο λίστες.
Ο Φρέντης Μπελέρης είναι στην πέμπτη θέση των μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ, με 21,7%, ενώ η τηλεπαρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη στην έβδομη με 19,1%, αφήνοντας πίσω της στελέχη της Ν.Δ, πολλά εκ των οποίων δεν πλησιάζουν καν την πρώτη δεκάδα. Αξιοσημείωτη σε αυτή την πρώτη δημοσκόπηση είναι και η απουσία των «μεταγραφών» από το ΠΑΣΟΚ, όπως της Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Σωτήρη Σέρμπου και του Σπύρου Καρανικόλα. Βεβαίως πρόκειται για κουρσα που είναι σε εξέλιξη και όποιος είναι μπροστά στην εκκίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τερματίσει πρώτος αλλά και για αντικειμενικούς λόγους οι δημοσκοπήσεις για τα πρόσωπα δεν μπορεί να είναι απόλυτης ακρίβειας.
Στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δωδεκάδα είναι και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, αλλά και ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΝΔ, Βαγγέλης Αντώναρος, αφήνοντας πίσω του πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γνωστά και κυρίως τα “ιστορικά” στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν από το ψηφοδέλτιο του, και κανείς μπορεί να τα συναντησει μόνο στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς σε αυτές τις ευρωεκλογές.
Στην πρώτη δωδεκάδα των πιο δημοφιλών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και δύο “ξάδερφοι” και μάλιστα δίπλα-δίπλα, στην 7η και 8η θέση. Ο ξάδερφος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας και ο -new entry- ξάδερφος του νυν προέδρου, Βασίλης Κασσελάκης, άγνωστος μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ και νεοδημοκρατικής προέλευσης, αλλά παρόλα αυτά στην πρώτη δημοσκόπηση έχει “θριαμβεύσει”.