Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης

Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης Facebook Twitter
Η Γαλλία είναι και κάτι άλλο και αυτή την ταυτότητα επιθυμεί να δείξει. Mustafa Ciftci/Anadolu via Getty Images
0

ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ των Ολυμπιακών Αγώνων με μια μέρα καθυστέρηση. Έχοντας διαβάσει σχόλια βιτριολικά, άρχισα να ανησυχώ κάπως: μήπως είμαι λίγο ηλίθια που μου άρεσε η τελετή; Μήπως είμαι πολύ ποπ και λίγο σοβαρή; Και αυτό παίζει. 

Ήταν μεγάλης διάρκειας, συμφωνούμε, αλλά πώς αλλιώς, αφού τα πλοιάρια που έφερναν τους αθλητές και ροκάνιζαν τον χρόνο δεν γίνεται να τρέχουν. Ήταν και ο χορηγός πρώτο τραπέζι πίστα, αλλά οι Ολυμπιακοί δεν είναι εδώ και δεκαετίες αγώνες με κότινο και αθωότητα, και εδώ μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων τάισε τους αγώνες. Τα λοιπά ας τα βρουν μεταξύ τους οι οίκοι μόδας. 

Σε αυτό το πλαίσιο πώς θα έκανε μια γιορτή κάποιος, που θα αφορούσε τον γηγενή πληθυσμό του αρχικά –ο οποίος έδειχνε ενθουσιασμένος–, θα τον κρατούσε στην πόλη μέσα στο καλοκαίρι που το Παρίσι αδειάζει και θα έστελνε και ένα σήμα για μια χώρα με το πέπλο του φασίστα ακροδεξιού να αιωρείται πάνω από το κεφάλι της; Με τη συμπερίληψη και την ιστορικότητα. Με το να κάνει τους αγώνες κτήμα της πόλης. Ευφυής και επικίνδυνη ιδέα με ρίσκο και μεγάλο κόστος. Εκ των υστέρων και ένας τεχνικός άθλος: με αυτή τη βροχή όλα άνοιξαν, πέταξαν, δούλεψαν με συντονισμό ωρολογιακής ακρίβειας, κανένας δεν γλίστρησε, οπότε εμείς οι τηλεθεατές πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.

Η περιπετειώδης διαδρομή μιας χώρας διασχίζει την πόλη –ιδανικό σκηνικό–, πιο θεαματικά και από τους κορυφαίους αγώνες του Λονδίνου το 2012. Με το «καλημέρα» ο Ζιντάν, προσπερνώντας μποτιλιαρίσματα και ξινές κυρίες, εγκλωβίζεται στο μετρό και παραδίδει τη φλόγα σε τρία μικρά τυπάκια. Στα χέρια τους θα μεταφερθεί με ασφάλεια, η φλόγα, το μέλλον – μα δεν είναι αυτό συμβολισμός; 

Δεν είναι μόνο οι κλειδαριές αγάπης στην Pont des Arts, δεν είναι μόνο η πόλη των ερωτευμένων αλλά και των προσφύγων εδώ και αιώνες, είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, που εκτός από ιστορία έχει πλούσιο παρόν, παιχνιδιάρικο και σκανδαλιστικό, χωρίς ενοχές, έχει πνοή, σεξουαλικότητα και χαρά της ζωής.

Δεν είναι συμβολικός ο τρόπος με τον οποίο διατρέχουν την ιστορία τους και τη σχολιάζουν, και στο σύγχρονο αφήγημα βάζουν το παλιό και το καινούργιο, το χέβι μέταλ και τη ραπ, την Νταλιντά και την Γκάγκα, το παρκούρ και την όπερα και το μπαλέτο και το καν-καν και τον σύγχρονο χορό και τη μόδα, και όλους πέρα από φύλο και φυλή;

Κάθε σκηνή έχει αφήγηση και συμβολισμό –δεν είναι κουτόφραγκοι–, όταν βάζουν τη ραπ και την ορχήστρα μαζί κάτι σημαίνει, μπορείτε όλοι μαζί, και όταν μπαίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διαβάζουν Μοπασάν και Δουμά και Βερλέν και το Le Diable au corps του Ραντιγκέ μας κλείνουν το μάτι. Οι γκέι και οι polyamorous λένε πως το να έχεις άλλες ερωτικές επιλογές δεν σημαίνει ότι είσαι απελέκητος, αμόρφωτος και γραφικός. Μέγα μήνυμα για την πορεία του ανοιχτού πνεύματος σε αυτήν τη χώρα σήμερα, που επισήμως λέει ότι θα υπερασπιστεί με πάθος τα αρχικά της ιδεώδη.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η μετάδοση. Δεν ήξεραν οι άνθρωποι λίγη ιστορία και λίγη Γαλλία –ούτε την ακέφαλη Μαρία Αντουανέτα αναγνώρισαν– να εξηγήσουν ότι οι Γάλλοι σαρκάζονται άνετα εδώ και αιώνες, να πουν δυο λόγια για τα πρόσωπα στο Λούβρο που φύγουν από το κάδρο να χαζέψουν το δρόμο, δεν είχαν τόλμη να πουν δυο λόγια για τα queer άτομα, έκαναν τους τυφλούς σε κάτι που οι Γάλλοι έδειχναν με λαμπρότητα. Και αν ο αφηγητής δεν κάνει συνδέσεις, άσ' τα κλάψ' τα. Όλο το κράξιμο έπεσε στους παρουσιαστές της Γιουροβίζιον, εδώ σιγή ασυρμάτου.

Αυτή η τελετή έδειξε ότι δεν λέγονται όλα «γαλλική κομψότητα», όπως την εννοούμε, αυτό είναι εξαγώγιμος επιτυχημένος μύθος και τουριστική φαντασίωση. 

Η Γαλλία είναι και κάτι άλλο και αυτή την ταυτότητα επιθυμεί να δείξει: δεν είναι μόνο οι κλειδαριές αγάπης στην Pont des Arts, δεν είναι μόνο η πόλη των ερωτευμένων αλλά και των προσφύγων εδώ και αιώνες, είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, που εκτός από ιστορία έχει πλούσιο παρόν, παιχνιδιάρικο και σκανδαλιστικό, χωρίς ενοχές, έχει πνοή, σεξουαλικότητα και χαρά της ζωής, και λατρεύει τον Διόνυσο, τις φεμινίστριες και τη Σελίν Ντιόν, τον Ναδάλ και τον Ζιζού και τον Τεπέ και την Αγιά Νακαμουρά.

Είμαστε στο 2024, λέει το Παρίσι, ας βγούμε στην πόλη που έχει θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς σε τρομοκρατικές επιθέσεις να γιορτάσουμε ασφαλείς. Ça ira, όλα θα πάνε καλά, όπως τραγουδούσαν στη γαλλική επανάσταση, θα έχουμε πάντα το Παρίσι στο μυαλό μας, με το χάος του, το λάθος του, τις αντιφάσεις του, που ξέρει να γιορτάζει τη νέα ελευθερία. Και δίνει και ένα άλλο παράδειγμα: οι αγώνες δεν είναι καρτ-ποστάλ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντιδρά στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου στην τελετή έναρξης

Διεθνή / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντιδρά στην αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» στην τελετή έναρξης

«Παρότι η τελετή προσέφερε υπέροχες στιγμές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού της Χριστιανοσύνης» τονίζεται σε ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ντοκουμέντο / Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ημερολογιακές καταγραφές, αδημοσίευτες φωτογραφίες, υλικό που βλέπουμε για πρώτη φορά: Το μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ