Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης 

Οι χίλιες και μια μέρες της κυβέρνησης  Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του, προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΑΝΥΕΙ τον έκτο χρόνο της, πολλά απ’ όσα υποσχόταν ο πρωθυπουργός το 2019 δεν έχουν γίνει ακόμα. Ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, καθώς, όπως είπε πρόσφατα στη ΔΕΘ, έχουν ακόμα «χίλιες μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές» και μέχρι το 2027 το κράτος «θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος» της εποχής των μνημονίων. Την επιστροφή στην προ μνημονίων εποχή, όμως, πρέπει να την ξεχάσουμε, όπως τόνισε, γιατί τότε «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», και αυτή ήταν μια φράση που είχε καιρό να ακουστεί.

Οι επόμενες εκλογές, με βάση τις οποίες σχεδιάζει πάντα κάθε ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να γίνουν το 2027, αλλά η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, θα γίνει τον επόμενο μήνα. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα (που μπορεί να είναι και η νυν) ηγεσία να αγχώσει την κυβέρνηση;

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζουν να νιώθουν άτρωτοι και θεωρούν πως όποιος και αν βγει, δεν θα μπορέσει να τους απειλήσει. Η σχέση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η χειρότερη δυνατή, οπότε μάλλον θα προτιμούσε οποιονδήποτε άλλον. Την καλύτερη προσωπική σχέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου, όπως είναι γνωστό, αλλά τον Παύλο Γερουλάνο τον σέβεται λόγω και της μεγαλοαστικής καταγωγής του. Τον Χάρη Δούκα τον βλέπει ως άλλον έναν «πρασινοφρουρό» από τα παλιά. Θεωρεί πιθανό, αν εκλεγεί, να οδηγήσει το κόμμα σε συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να το «συριζοποιήσει». Αυτό θεωρεί ότι είναι το πιο βολικό σενάριο, διότι πιστεύει ότι θα συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους και θα παρασύρει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, αφενός δεν θα είναι στη Βουλή για να πιέζει τον πρωθυπουργό, αφετέρου θα κρίνεται όχι μόνο για όσα λέει, όπως γίνεται συνήθως με κάθε αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και από το έργο που κάνει στην Αθήνα ως δήμαρχος. Αν τα καταφέρει ως δήμαρχος Αθηναίων να παρουσιάσει έργο, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί. Αν όμως δεν τα καταφέρει, μια κακή εικόνα της Αθήνας ενδεχομένως να υπονομεύσει και την πορεία του κόμματος.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον φοβάται και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μπορεί να αύξησε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ περίπου πέντε μονάδες, «αλλά πάει σιγά και δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα». Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ανησυχούν και υπενθυμίζουν τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και τη χελώνα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να στρίψει πιο δεξιά το τιμόνι, άλλωστε θεωρεί ότι όσοι του ασκούν δεξιά κριτική στη ΝΔ αποτελούν μειοψηφία. Οπότε στο κέντρο, όπου θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του (που κινδυνεύει), προτιμά να μην έχει κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Όμως, από τη μια αναφέρει ότι έχει λάβει το μήνυμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και από την άλλη, παρά την πτώση του ποσοστού της ΝΔ, επισημαίνει ότι αυτή βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, αφού κατηγόρησε ως μεμψίμοιρους όσους μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε «ποιο χέρι είναι άραγε ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους, αν όχι αυτό της κυβέρνησης, ώστε να φτάσουμε τελικά ενωμένοι στο ασφαλές λιμάνι της Ελλάδας του 2027».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, πάντως, το 69% απαντά ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί και μόνο το 23% απαντά ότι λειτουργεί. Το επιτελικό κράτος στην πραγματικότητα είναι ο ευφημισμός του επιτελείου του πρωθυπουργού, το οποίο αποτελεί τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Το 76% των πολιτών αισθάνεται λίγο έως καθόλου ασφάλεια από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ αρκετά έως πολύ απαντά το 22%. Σχεδόν μοιρασμένοι είναι οι πολίτες στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης (και αυτό είναι μάλλον το θετικότερο αποτέλεσμα γι’ αυτήν, καθώς φανερώνει αρκετή ανοχή), με το 51% των ερωτηθέντων να απαντάει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 29% είναι λίγο και το 18% πολύ ή αρκετά. Το περίφημο μήνυμα των ευρωεκλογών για το 67% δεν ελήφθη και μόνο το 28% απαντά θετικά.

Εκείνο που «σώζει» όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης» το 54% απαντά «κανένα», ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% και πολύ πίσω όλοι οι άλλοι. Όμως αυτό το ευνοϊκό σκηνικό λόγω της αδυναμίας της αντιπολίτευσης υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τη δυναμική που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Κατά τα άλλα, η ΝΔ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια των 50 χρόνων της και με αυτή την αφορμή να συσφίξει τις σχέσεις της ηγεσίας με την κομματική βάση, τμήμα της οποίας έχει απομακρυνθεί τελευταία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Οπτική Γωνία / Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έναν χρόνο μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τα λάθη και τις αστοχίες που του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, για το έργο του δημάρχου Χάρη Δούκα αλλά και τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν με θέρμη τον Κασσελάκη ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι ανεπαρκής και πολύ lifestyle, ενώ συμπεριφέρονται σαν να ήταν κάποια φυσική καταστροφή που έπληξε το κόμμα τους, παραβλέποντας ότι τους τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ήταν επιλογή τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
androulakis doukas

Οπτική Γωνία / Η κούρσα των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ, το ασυμβίβαστο και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ

Τι σημαίνουν οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, ποιο είναι το πρόβλημα με το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα και γιατί προσεγγίζουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ τα «ορφανά του Τσίπρα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ