Αδελφοί Μενέντεζ: Από τη δολοφονία των γονιών τους στο Netflix και την Κιμ Καρντάσιαν

OXI - Αδελφοί Μενέντεζ: Από τους βιασμούς και τη δολοφονία των γονιών τους, στο Netflix και την Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ. / Getty Images
0

ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, άλλοι είχαν ακούσει κάτι και αρκετοί την έμαθαν τώρα λόγω της μεταφοράς της στη μικρή οθόνη: η ιστορία των αδελφών Μενέντεζ, σχεδόν 35 χρόνια μετά τη δολοφονία των γονιών τους, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» του Netflix, που είναι εμπνευσμένη από την πολύκροτη υπόθεση.

Τον Αύγουστο του 1989 οι Κίτι και Χοσέ Μενέντεζ βρέθηκαν νεκροί στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς. Ο 21χρονος τότε Λάιλ καλεί το 911 ενημερώνοντας πως κάποιος σκότωσε τους γονείς του. Στη συνέχεια, μαζί με τον 18χρονο αδελφό του, Έρικ, αποφασίζουν να υποστηρίξουν ότι βρήκαν τους γονείς τους δολοφονημένους.

Στην αρχή η αστυνομία θεώρησε πως πίσω από τις δολοφονίες κρύβονται άτομα του υπόκοσμου, ή η μαφία, όμως γρήγορα ο Έρικ και ο Λάιλ μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών λόγω των καθόλου διακριτικών κινήσεών τους. Αμέσως μετά τον θάνατο των γονιών τους, άρχισαν να ξοδεύουν αλόγιστα σημαντικά ποσά από την οικογενειακή περιουσία, να επενδύουν σε πολυτελή ακίνητα και να κάνουν και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, γεγονός που δημιούργησε υποψίες στην αστυνομία.

Η αλήθεια δεν άργησε να έρθει στο φως. Σχεδόν έξι μήνες μετά, τον Μάρτιο του 1990, οι αρχές συνέλαβαν τον Λάιλ και λίγο αργότερα τον μικρότερό του αδελφό. Ο Έρικ φέρεται πως ομολόγησε την πράξη τους στον ψυχολόγο του, κάτι που οδήγησε στην καταγραφή των συνομιλιών και στη σύλληψή τους. Ωστόσο σύντομα θα γινόταν αντιληπτό πως οι δολοφονίες των γονιών τους ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

OXI - Αδελφοί Μενέντεζ: Από τους βιασμούς και τη δολοφονία των γονιών τους, στο Netflix και την Κιμ Καρντάσιαν Facebook Twitter
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ στη δίκη για τη δολοφονία των γονιών τους. / Getty Images

Στις καταθέσεις τους κατά τη διάρκεια της δίκης τα δύο αδέλφια υποστήριξαν πως οδηγήθηκαν σε αυτό το σημείο μετά τη χρόνια σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση που δέχονταν από τον πατέρα τους.

Η κοινή γνώμη «πάγωσε» από τις αποκαλύψεις των αδελφών, οι οποίοι εξομολογήθηκαν πως η μητέρα τους γνώριζε τα πάντα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, μάλιστα, ο Χοσέ βίαζε, μεταξύ άλλων, τον Λάιλ από 6 χρονών.

Το 1996 καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς το δικαίωμα αναστολής. Η ιστορία τους συγκλόνισε, δίχασε αλλά και προβλημάτισε την κοινή γνώμη, σχετικά με το εάν πράγματι υπήρξαν θύματα κακοποίησης, αν πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή ή αν τελικά το κίνητρό τους ήταν απλώς η υπέρογκη περιουσία των γονιών τους.

Τα ερωτήματα αυτά επανήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή τόσο τη σειρά όσο και την ανάμειξη της Κιμ Καρντάσιαν, η οποία τους επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες στη φυλακή.

Αδελφοί Μενέντεζ: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας για τη σειρά

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς αλλά και το ντοκιμαντέρ που αναμένεται να προβληθεί στο Netflix, με τις συζητήσεις να αναζωπυρώνονται στα social media, τόσο για την ποινή των αδελφών όσο και για το πώς παρουσιάζονται τα γεγονότα.

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειας Μενέντεζ, η σειρά είναι γεμάτη ανακρίβειες που αποπροσανατολίζουν το κοινό από την αλήθεια. Η σειρά επικρίθηκε από την οικογένεια, σύμφωνα με τον «Guardian», με τη σύζυγο του Έρικ σε ανακοίνωσή της να κάνει λόγο για «ανέντιμη απεικόνιση» των γεγονότων και παράλληλα να επικρίνει τα «φρικτά και κατάφωρα ψέματα» που εμπεριέχονται σε αυτή.

«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς να έχει δει τη σειρά. Είναι πολύ, πολύ δύσκολο, αν πρόκειται για τη ζωή σου, να τη βλέπεις στην οθόνη», ήταν η απάντηση του δημιουργού της σειράς, Ράιαν Μέρφι. Στον απόηχο των εξελίξεων, συγγενείς των αδελφών Μενέντεζ προέβησαν σε μία ακόμη κίνηση, καθώς μαζεύουν υπογραφές για την αποφυλάκισή τους.

Πληροφορίες της εφημερίδας «The Sun» αναφέρουν πως η πρώτη ξαδέλφη τους συγκεντρώνει υπογραφές από συγγενείς τους προκειμένου να βγουν από τη φυλακή, σημειώνοντας πως έχουν πληρώσει το τίμημα για την πράξη τους. «Τα ξαδέλφια μου έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία των γονιών τους, ελπίζω επιτέλους να απελευθερωθούν», φέρεται να υποστήριξε.

Αδελφοί Μενέντεζ: Η επίσκεψη της Κιμ Καρντάσιαν στη φυλακή

Σύμφωνα με το περιοδικό «People», λίγες μόνο ημέρες μετά την πρεμιέρα της σειράς, στις 21 Σεπτεμβρίου, η διάσημη τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν επισκέφθηκε –όπως ήταν για πολλούς χρήστες στα social αναμενόμενο– τον Έρικ και τον Λάιλ Μενέντεζ στο σωφρονιστικό ίδρυμα Ρίτσαρντ Τζ. Ντόνοβαν.

Η Κιμ Καρντάσιαν είχε δημοσιοποιήσει την επιθυμία της να ασχοληθεί με τη δικηγορία και να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της. Τον Δεκέμβριο του 2021 πέρασε τις εξετάσεις των πρωτοετών φοιτητών της Νομικής. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2025, όπως έχει δηλώσει, θα δώσει τις επίσημες εξετάσεις για την άσκηση επαγγέλματος.

Η επίσκεψή της στους αδελφούς Μενέντεζ έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Green Space», πίσω από το οποίο βρίσκεται το Τμήμα Σωφρονισμού και Αποκατάστασης της Καλιφόρνια. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια προσπάθεια ώστε η ζωή στη φυλακή να μοιάζει περισσότερο με τον έξω κόσμο, κάτι που η Κιμ Καρντάσιαν προσπαθεί να προωθήσει, υποστηρίζοντας τη μεταρρύθμιση των φυλακών.

Ουκ ολίγες φορές, μάλιστα, έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο για συζητήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε συζήτηση για το θέμα αυτό και με την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Η ενασχόλησή της με ποινικές υποθέσεις ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, όταν έμαθε για την υπόθεση της Άλις Τζόνσον από ένα βίντεο στα social media. Η Τζόνσον βρίσκονταν στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 1996, όταν καταδικάστηκε για συνέργεια σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η Κιμ Καρντάσιαν βοήθησε στην αποφυλάκισή της.

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2019 βοήθησε τις διαπραγματεύσεις για την αποφυλάκιση ενός άλλου κρατούμενου και έπειτα συναντήθηκε με τον τότε κρατούμενο Μομόλου Στιούαρτ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο και ήταν 22 χρόνια στη φυλακή.

Τέλος, η Κιμ Καρντάσιαν συναντήθηκε με την Τζίπσι Ρόουζ Μπλάντσαρντ, μετά την αποφυλάκιση της τελευταίας τον Δεκέμβριο του 2023, προκειμένου να μιλήσουν για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο νομικό σύστημα και για το πώς η 33χρονη πλέον θα μπορούσε να έχει επιρροή στο ζήτημα αυτό λόγω της δικής της ιστορίας.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σκληρός ρεαλισμός του Sam Fuller στο φαντασιακό ρεπερτόριο της Cindy Sherman

Pulp Fiction / Ο σκληρός ρεαλισμός του Sam Fuller στο φαντασιακό ρεπερτόριο της Cindy Sherman

Η διάσημη φωτογράφος ξεχωρίζει μία από τις πιο αγαπημένες της ταινίες, το The naked kiss του Σάμιουελ Φούλερ, ένα σκανδαλώδες, παραγνωρισμένο, αλλά πάντα μοντέρνο κοινωνικό νουάρ από το 1964.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όλα όσα μου έμαθε η καθηγήτρια Μακγκόναγκαλ

Οθόνες / Όλα όσα μου έμαθε η καθηγήτρια Μακγκόναγκαλ

Η Μάγκι Σμιθ πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω της ένα έργο μνημειώδες και μια κληρονομιά αδιασάλευτη, τόσο θεατρικά όσο και κινηματογραφικά. Ως φόρο τιμής, επιλέγω τρεις αγαπημένες στιγμές από τον ρόλο που με σύστησε σε αυτή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
MAGGIE SMITH

Απώλειες / Μάγκι Σμιθ (1934-2024): Μια ηθοποιός καθηλωτική στη διακριτική της διαδρομή

Οι κυρίες τη θαύμασαν στο «Downton Abbey», τα παιδιά τη λάτρεψαν στον Χάρι Πότερ, το θέατρο και το σινεμά έχασαν τη βασίλισσα της ένρινης ειρωνείας και έναν εθνικό θησαυρό της Αγγλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΣ ΤΙΣ 21:00 Νύχτες Πρεμιέρας: 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

Οθόνες / Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Είκοσι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

Ο νέος Αλμοδόβαρ, η ταινία τρόμου της χρονιάς, λιγότερο γνωστά αριστουργήματα του Κουροσάβα, κορυφαία βρετανικά φιλμ των '80s και πολλές ακόμα προτάσεις από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Οθόνες / Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την παράξενη ιστορία της ταινίας «Η μέρα που έκλαψε ο κλόουν», που ο διάσημος κωμικός ήθελε να θαφτεί για πάντα.
THE LIFO TEAM
Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Οθόνες / Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Το έτοιμο να βάλει πλώρη για τα Όσκαρ και γατόφιλο «Flow» και το ιρλανδικό «Oddity», που μας έκοψε τη χολή, θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

The Review / Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (aka Αλεκσάντερ Πλατς) συζητούν για τη νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον, για τη φιλμογραφία του και τις εμμονές του, για τις μεγάλες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπο του και για το ειδύλλιό του με τη Μόνικα Μπελούτσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ