Οι «κύκλοι» του Χάρη Δούκα

doukas Facebook Twitter
O Χάρης Δούκας δηλώνει την πρόθεσή του να μη συναινέσει στο κλίμα ενότητας, που είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της ηγεσίας του κόμματος. Φωτ.: Eurokinissi
0


ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εχθές για τη νέα κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της ανανέωσης και της σύνθεσης που επιχειρείται μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας έσπευσε να δημοσιοποιήσει, μέσω διαρροών που αποδίδει σε «κύκλους» του, τις αντιρρήσεις του για τις επιλογές του προέδρου, αρχίζοντας την επίθεση από την πρώτη μέρα. 

Η έκπληξη στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως η διαρροή προς τα ΜΜΕ έγινε χωρίς την έγκριση του δημάρχου. Όσο περνούσε η ώρα, ωστόσο, και η διαρροή γινόταν είδηση σε όλα τα μέσα, χωρίς να διαψεύδεται από τον δήμαρχο, οι αμφιβολίες αποσύρονταν.  

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα αδυνατούν να αντιληφθούν γιατί ο Χάρης Δούκας έσπευσε να χαλάσει το κλίμα ενότητας που επικράτησε την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών –το οποίο όλοι επαίνεσαν– και μάλιστα όταν άλλη μία δημοσκόπηση χθες επιβεβαίωνε ότι το κόμμα ανεβαίνει. 

Φαίνεται πως ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» ακόμα και μόνος του, καθώς για την ώρα κανένας άλλος στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάλογη διάθεση. 

Εκείνος όμως που λογικά εξεπλάγη περισσότερο από όλους ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού, πριν ανακοινώσει τα ονόματα, κάλεσε τον Χάρη Δούκα, τον ενημέρωσε αναλυτικά και εκείνος, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν έφερε καμία αντίρρηση. Για ποιον λόγο, λοιπόν, από τη στιγμή που όταν ζητήθηκε η γνώμη του δεν διαφώνησε σε τίποτα, έσπευσε να διαρρεύσει ότι διαφωνεί μέσω «κύκλων» μετά τις ανακοινώσεις; Φαίνεται πως ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» ακόμα και μόνος του, καθώς για την ώρα κανένας άλλος στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάλογη διάθεση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν αποφασίσει τη νέα σύνθεση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, είχε δεχθεί εισηγήσεις να μην τοποθετήσει σε αυτό τον Χάρη Δούκα και να μην του δώσει ρόλο στο κόμμα, καθώς η δουλειά του είναι στον δήμο, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την άποψη ότι θα υπηρετούσε καλύτερα τον σκοπό της ενότητας με το να τον τοποθετήσει στο Πολιτικό Κέντρο. 

Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να επιδεικνύει την κομματική του ταυτότητα, καθώς είναι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, και η κάλπη αυτό το μήνυμα έστειλε, ότι πρέπει να ασχοληθεί με τον δήμο και όχι με το κόμμα. «Άλλωστε ο Δούκας έχει πραγματική εξουσία και είναι ο μόνος που έχει τεράστιους πόρους να διαχειριστεί και θα τους έχει για άλλα τέσσερα χρόνια. Ας ασχοληθεί με την παραγωγή έργου στον δήμο», αναφέρει στέλεχος που θεωρούσε από την αρχή ότι έπρεπε να γίνει σεβαστό το ασυμβίβαστο που θεσπίζει το καταστατικό. 

Διαφορετική στάση από τον Χάρη Δούκα κρατά ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος με τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη καθίσταται νούμερο δύο, καθώς στη Βουλή έχει τον δεύτερο ρόλο μετά τον πρόεδρο αλλά και ενισχυμένο ρόλο στο κόμμα. Το χαμηλών τόνων προφίλ που επέλεξε επιδοκιμάστηκε από τα μέλη του κόμματος και ανέβασε τη δημοφιλία του, καθώς (σχεδόν) κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν διαρκώς πολλοί σε κάθε ευκαιρία. 

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ εχθές ήταν αρκετά αισιόδοξο και πολλά στελέχη της πρώτης γραμμής επισημαίνουν ότι πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία. «Το μήνυμα των μελών και των φίλων ήταν σύνθεση και ενότητα. Όποιος το παραβλέπει, δεν σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία και το αποτέλεσμα», σχολίαζε ένα από τα παλαιότερα στελέχη, ενώ ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική σύνθεση πολιτικού δυναμικού της προοδευτικής παράταξης» και «ένα νέο ξεκίνημα για την επόμενη μεγάλη μάχη, των εθνικών εκλογών».

Αρνητική εντύπωση έκανε και ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε τη διαρροή της «διαφωνίας» του προς τα ΜΜΕ, επιλέγοντας, αντί μιας άτυπης έστω ενημέρωσης, τους «κύκλους», κάτι που έχει συνδεθεί στο πρόσφατο παρελθόν κυρίως με τον Κώστα Καραμανλή και όσους μιλούσαν εξ ονόματός του. Πρόκειται για μια πρακτική διοχέτευσης πληροφοριών στα ΜΜΕ, με την οποία ο πολιτικός περνάει το μήνυμα που θέλει χωρίς να το «χρεώνεται». 

Επί της ουσίας, ο Χάρης Δούκας με την ενέργεια αυτή δηλώνει την πρόθεσή του να μη συναινέσει στο κλίμα ενότητας, που είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της ηγεσίας του κόμματος και εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία με ταχύτερους ρυθμούς. Θα εργαστεί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όταν η πρώτη του ενέργεια φανερώνει πως δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ήττα του στο κόμμα; Είναι πάντως δυσεξήγητη η στάση του, καθώς είναι το πλέον ευνοημένο στέλεχος (από το κόμμα και τη συγκυρία) του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όντως κατέχει πραγματική εξουσία. 

Η διοίκηση του δήμου Αθηναίων είναι μια μεγάλη και δύσκολη δουλειά στην οποία δεν έχει μιλήσει ακόμα με έργα, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την πολιτική του αξία, κάτι που όλοι οι καλόπιστοι αναμένουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε εμπράκτως ότι έθαψε όποια συναισθήματα πικρίας είχε προς τον Χάρη Δούκα. Σε προσωπικό επίπεδο πηγαίνοντας στον γάμο του για να του ευχηθεί και σε πολιτικό επίπεδο συμπεριλαμβάνοντάς τον στο Πολιτικό Κέντρο, παρά τις αντίθετες γνώμες που άκουσε, αλλά και καλώντας τον στο σπίτι του για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του πριν τις ανακοινώσει. 

Με την αντίδρασή του ο Χάρης Δούκας έδειξε ότι βάζει τις φιλοδοξίες του πάνω από τους στόχους του κόμματός του και ότι βιάζεται να καταγραφεί ως επικεφαλής μιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θα προωθεί τη δική του πρόταση για συνένωση δυνάμεων, απέναντι στο αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, παρότι αυτό κρίθηκε στην κάλπη. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της κατάστασης στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

Οπτική Γωνία / Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

«Hello», μου είπε η κοπέλα στο ταμείο χαμογελώντας και παίρνοντας τα σαπούνια από τα χέρια μου για να τα χτυπήσει στην ταμειακή. «Γεια σας», απάντησα εγώ. «Αχ, με συγχωρείτε, όλη μέρα εδώ μέσα κοντεύω να ξεχάσω τα ελληνικά μου», μου είπε. «A, ναι», απάντησα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
παπιγκο

Ρεπορτάζ / Μικρό Πάπιγκο: Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να βλάπτει το περιβάλλον;

Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να υποβαθμίζει την αρχιτεκτονική συνοχή και τη φυσιογνωμία του τοπίου; Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Mικρού Παπίγκου που έχουν πάει στα δικαστήρια την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ιστορικό οικισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ