Για να γυρίσει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θέλει δουλειά πολλή και σύνθεση

ΕΠΕΞ Για να γυρίσει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θέλει δουλειά πολλή και σύνθεση Facebook Twitter
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ανέδειξε την ανάγκη για σύνθεση και ίσως και για μια πιο συλλογική ηγεσία, η οποία τρομάζει τα αρχηγοκεντρικά κόμματα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Η ΠΡΩΤΙΑ, ΑΛΛΑ με ψαλιδισμένα τα φτερά, του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, κατέδειξε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τον εμπιστεύεται, του πιστώνει την άνοδο και δεν συμμερίζεται εξ ολοκλήρου τη σκληρή κριτική των εσωκομματικών του αντιπάλων μεν, αλλά περιμένει από εκείνον να αλλάξει, να διορθώσει τα λάθη του και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της πρώτης περιόδου.

Η δεύτερη θέση του Χάρη Δούκα, που πέρασε οριακά στον δεύτερο γύρο, παρά την κατάταξή του στην τρίτη θέση στην πρωτεύουσα (η οποία συνιστά καθαρή αποδοκιμασία από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα), του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τώρα και την προεδρία του κόμματός του με πιθανότητες επιτυχίας. Μετά από το αποτέλεσμα της κάλπης του πρώτου γύρου, όμως, δύσκολα θα μπορεί να πείσει στο εξής ότι «όπως πήρε τον δήμο, θα πάρει και την κυβέρνηση», όταν δεν τον ψηφίζουν πλέον ούτε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα προτού κλείσει καλά-καλά έναν χρόνο ως δήμαρχος.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από κάποια επιφύλαξη μαζί με τη δυσπιστία που διατηρούν οι πολίτες, οι οποίοι αρχικά περιμένουν να δουν στην πράξη αν θα μπορέσει να αλλάξει. 

Αν η απογοήτευση αυτή συνεχιστεί, το ΠΑΣΟΚ συνολικά θα απολογείται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν πετύχει, παρά την περίεργη αρχή, τότε όλοι θα κερδίσουν. Το ΠΑΣΟΚ παρέβλεψε το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας για την προεδρία με την ιδιότητα του δημάρχου για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση του αποκλεισμού, παρότι στη Διαύγεια μπορεί να βρει κανείς συμβάσεις απευθείας αναθέσεων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα του δημάρχου για την ηγεσία του κόμματος.

Υπάρχουν σημαντικά στελέχη που είχαν αντίρρηση για την παράβλεψη, αλλά δεν εισακούστηκαν. Κάποιοι από αυτούς επισημαίνουν ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θεσπίζεται το ασυμβίβαστο και είναι σοβαροί, καθώς και ότι αν είχε τηρηθεί, θα ήταν ο Παύλος Γερουλάνος τώρα στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα είχε περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει μεγαλύτερη αποδοχή στην Αττική και την Αθήνα, όπου τώρα ενδέχεται να σημειωθεί σημαντική αποχή στον δεύτερο γύρο, και εκτιμάται ότι θα προκαλούσε λιγότερες αντισυσπειρώσεις από τον Χάρη Δούκα, ο οποίος, αν εκλεγεί, επίσης δεν θα είναι στη Βουλή για να αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη τα επόμενα τρία χρόνια.  

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από κάποια επιφύλαξη μαζί με τη δυσπιστία που διατηρούν οι πολίτες, οι οποίοι αρχικά περιμένουν να δουν στην πράξη αν θα μπορέσει να αλλάξει. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα πρέπει να δράσει άμεσα από τη Δευτέρα και να κάνει τις πρώτες κινήσεις. Το 40% που έλαβαν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα υψηλό ποσοστό για να αγνοηθεί και υποδεικνύει την ουσιαστική αξιοποίησή τους.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου άλλωστε, αν ανέδειξε κάτι, είναι η ανάγκη για σύνθεση και ίσως και για μια πιο συλλογική ηγεσία, η οποία τρομάζει τα αρχηγοκεντρικά κόμματα. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου αλληλοσυμπληρώνονταν σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο ένας έχει κάτι που λείπει στον άλλον, όπως μπορούν να διαπιστώσουν πολλοί. 

Θα θελήσει ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να συνθέσει και να μοιράσει εξουσίες και καθήκοντα στους άλλους ή θα πάρει πάλι όλο το παιχνίδι πάνω του; Αν θέλει να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη πρόταση από αυτήν που υπέδειξε ο κόσμος του –μέλη και φίλοι– την πρώτη Κυριακή.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ