Επιχείρηση απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά

Επιχείρηση απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά Facebook Twitter
Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως εξακολουθεί να έχει κάποια απήχηση σε ένα κοινό, δεξιό και κεντροδεξιό, το οποίο τον ακούει και συμφωνεί με τη σκληρή γραμμή του στην εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό.
0


ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ
Αντώνη Σαμαρά έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε από το σαφές υπονοούμενο που άφησε εχθές κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, όταν είπε ότι δεν θα συνομιλήσει ούτε θα χαριεντιστεί με τον καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή προκύπτει ότι δεν υπολογίζει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοβαρό πολιτικό αντίπαλο, ενώ σχολίασε περιφρονητικά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι μάλλον είχε «υψηλές προσδοκίες» από εκείνον. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε ότι με την αλαζονική συμπεριφορά επιταχύνουν την έξοδό τους από το Μαξίμου και ότι θα τους ανοίξουν με χαρά την πόρτα εξόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού απάντησε «έλα με φόρα», υπενθυμίζοντας τη φράση της Πόπης Τσαπανίδου με την οποία είχε προλογίσει προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πειστεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο από τους πολιτικούς αντιπάλους του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, γι' αυτό και εστιάζει τώρα στην προσπάθεια της πολιτικής απομόνωσής του, μία κίνηση με ρίσκο, που επιδοκιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε πάντα αυτήν τη θέση και έβλεπε με καχυποψία την προσέγγισή τους.

Ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας την αδυναμία του κόμματός του να αναπληρώσει τις απώλειες που συνεχίζουν να καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι αρνητική συμβολή σε αυτό έχει και η συνεχιζόμενη κριτική του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά ζητήματα, η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα.

Εδώ και καιρό, για λόγους τακτικής, το Μέγαρο Μαξίμου διαχωρίζει τον Αντώνη Σαμαρά από τον Κώστα Καραμανλή – ο οποίος ήταν εξαρχής αποστασιοποιημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον Σαμαρά που τον στήριζε και ήταν σύμμαχός του. Ο διαχυτικός χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ σε πρόσφατη εκδήλωση με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά αξιοποιείται εδώ και μέρες επικοινωνιακά με σκοπό την έκθεσή του στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το έκανε και ο ίδιος αυτό από το βήμα της Βουλής. Ήταν ένας αιφνιδιασμός που τον έφερε μάλλον σε αμηχανία, γι' αυτό και έριξε την μπάλα πίσω στο γήπεδο της εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας μέσω άτυπων αναφορών ότι η κριτική του σε αυτό το πεδίο ήταν εκείνο που ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Επιχείρηση απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά Facebook Twitter
Ο διαχυτικός χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ σε πρόσφατη εκδήλωση με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά αξιοποιείται εδώ και μέρες επικοινωνιακά με σκοπό την έκθεσή του στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Φωτ.: Eurokinissi

Η συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά στα πρώτα του βήματα ως προέδρου ήταν απαραίτητη για την ισχυροποίησή του και την ενότητα του κόμματος. Η συμμαχία αυτή του εξασφάλιζε, σε έναν βαθμό, και την επιτυχή ισορροπία της πρώτης περιόδου μεταξύ της δεξιάς τάσης και του φιλελεύθερου κέντρου, στο οποίο τοποθετείται ο πρωθυπουργός. Η ενσωμάτωση στην κυβέρνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και για ένα διάστημα του Θάνου Πλεύρη, παρότι δεν πρόκειται για πολιτικούς που γαλουχήθηκαν στη ΝΔ, έκανε αρκετούς από όσους βρίσκονται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιστεύουν ότι ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά δεν είχε πια ιδιαίτερη χρησιμότητα. Οι συγκεκριμένοι ακροδεξιάς προέλευσης υπουργοί, σύμφωνα με ορισμένους από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μπορούν να μιλάνε στο δεξιό κοινό, να λειτουργούν ως ανάχωμα για να περιορίζονται οι διαρροές στα δεξιά και ταυτόχρονα να μη δημιουργούν με τη στάση τους προβλήματα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση. 

Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται, ωστόσο, πως εξακολουθεί να έχει κάποια απήχηση σε ένα κοινό, δεξιό και κεντροδεξιό, το οποίο τον ακούει και συμφωνεί με τη σκληρή γραμμή του στην εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό. Οι απόψεις αυτές βέβαια θα υπήρχαν και χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά να διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή, έχει σημασία όμως ότι λειτουργεί ως διακριτός πόλος. Αρκετά πρόσωπα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούσαν ότι η επιρροή του Αντώνη Σαμαρά είχε συρρικνωθεί και δεν επηρέαζε τις ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός είχε βγει κυρίαρχος από τις κάλπες των τελευταίων εθνικών εκλογών και οι νεοδημοκράτες δεν συνηθίζουν να δημιουργούν προβλήματα όταν το κόμμα τους έχει την εξουσία και η ηγεσία του είναι πανίσχυρη. 

Επιχείρηση απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά Facebook Twitter
Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του Αντώνη Σαμαρά. Από εκεί που απαντούσαν ότι αυτές ήταν πάντα οι θέσεις του και έχει δικαίωμα, ως πρώην πρωθυπουργός, να τις εκφράζει, τώρα τον βάζουν απέναντι, σαν αντίπαλο. Φωτ.: Eurokinissi

Η ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας για κάποιους ήταν ένα πρώτο μήνυμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, το οποίο με αρκετή καθυστέρηση τώρα κάποιοι χρεώνουν εν μέρει και στους «σαμαρικούς». Το ίδιο και με τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ΝΔ κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Παρότι στην αρχή η εκτίμηση ήταν εντελώς διαφορετική για το ποιοι ήταν οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τη ΝΔ, με κάποιους στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να εκτιμούν ότι έφυγαν οι κεντρώοι, τώρα χρεώνουν μέρος της υποχώρησης στους «σαμαρικούς» και στους «καραμανλικούς». 

Ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας την αδυναμία του κόμματός του να αναπληρώσει τις απώλειες που συνεχίζουν να καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι αρνητική συμβολή σε αυτό έχει και η συνεχιζόμενη κριτική του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά ζητήματα, η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα. Επιπλέον, θεωρεί ότι η στάση του ενθαρρύνει βουλευτές που έχουν αρχίσει να εξεγείρονται το τελευταίο διάστημα. Γι' αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του Αντώνη Σαμαρά. Από εκεί που απαντούσαν ότι αυτές ήταν πάντα οι θέσεις του και έχει δικαίωμα, ως πρώην πρωθυπουργός, να τις εκφράζει, τώρα τον βάζουν απέναντι, σαν αντίπαλο. Άλλωστε, θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς τούς κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τους πραγματικούς πολιτικούς αντιπάλους. 

Επιχείρηση απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά Facebook Twitter
Εδώ και καιρό, για λόγους τακτικής, το Μέγαρο Μαξίμου διαχωρίζει τον Αντώνη Σαμαρά από τον Κώστα Καραμανλή. Φωτ.: Eurokinissi

Πέρα από την εσωκομματική αναστάτωση και τις απώλειες που πιστεύουν ότι ενθαρρύνει η διαφοροποίησή του, θεωρούν ότι με την έντονη κριτική που ασκεί δημιουργεί εμπόδια και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιδιώκει η κυβέρνηση και η οποία αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε ανησυχία ότι, εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε λίγες μέρες, η κατάσταση μπορεί να ξέφευγε και γι' αυτό αποφασίστηκαν γρήγορα οι συντονισμένες κινήσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα: η επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, το «μασάζ» των βουλευτών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και η παραίνεση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, προς τους «ανησυχούντες», όπως τους αποκαλούν, βουλευτές να μην καταθέσουν ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα αυτή την περίοδο. 

Πληροφορίες –μη επιβεβαιωμένες– αναφέρουν ότι αναμένεται «χτύπημα» και από τον Κώστα Καραμανλή τις επόμενες μέρες και ότι γίνονται κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις για να αποτραπεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «δεν απειλείται η συνοχή της ΝΔ» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί «κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας να έχει μεγαλύτερη συνοχή από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Πολιτική / Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Ο Σαμαράς κατέκρινε τις προτάσεις που ακούγονται για λύσεις διχοτόμησης, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση και θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Οπτική Γωνία / Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Όταν πρόσωπα διεκδικούν την προσωπική τους λάμψη στη show biz, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική (πηδώντας εύκολα από το ένα στο άλλο), η πολιτική βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ασημαντότητα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Βασιλική Σιούτη / Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ένας Τσίπρας από τα παλιά εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά χθες, στην εκδήλωση του ινστιτούτου του, με λίγο χαμηλότερους τόνους και αγωνία να ξαναγράψει την ιστορία του και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
doukas

Βασιλική Σιούτη / Οι «κύκλοι» του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας επέλεξε εχθές με διαρροές μέσω «κύκλων» να εκφράσει τη διαφωνία του για τις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, παρότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ενημέρωσε, πριν τις ανακοινώσει, δεν διατύπωσε καμία αντίρρηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της κατάστασης στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

Οπτική Γωνία / Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

«Hello», μου είπε η κοπέλα στο ταμείο χαμογελώντας και παίρνοντας τα σαπούνια από τα χέρια μου για να τα χτυπήσει στην ταμειακή. «Γεια σας», απάντησα εγώ. «Αχ, με συγχωρείτε, όλη μέρα εδώ μέσα κοντεύω να ξεχάσω τα ελληνικά μου», μου είπε. «A, ναι», απάντησα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
παπιγκο

Ρεπορτάζ / Μικρό Πάπιγκο: Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να βλάπτει το περιβάλλον;

Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να υποβαθμίζει την αρχιτεκτονική συνοχή και τη φυσιογνωμία του τοπίου; Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Mικρού Παπίγκου που έχουν πάει στα δικαστήρια την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ιστορικό οικισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ