Μπορεί το TikTok να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για την υγεία;

Μπορεί το TikTok να βοηθήσει στην παραπληροφόρηση για την υγεία; Facebook Twitter
Το δίκτυο Fides του ΠΟΥ δημιουργήθηκε το 2020 για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην υγεία.
0

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ σε θέματα υγείας αποτελεί διεθνώς ένα αγκάθι που γίνεται πιο επικίνδυνο όταν, λόγω της άγνοιας και της ευπιστίας, μπορούν να διαδίδονται για σκοτεινούς σκοπούς fake news που χειραγωγούν το κοινό. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον με τόση ευκολία, αν οι αποδέκτες των πληροφοριών ήταν καλύτερα ενημερωμένοι. Για να διορθωθεί αυτό το απειλητικό φαινόμενο των καιρών, η ελλιπής ή και εσφαλμένη ενημέρωση σε θέματα υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται με το TikTok, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως των νέων. Η συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους και αντανακλά τη δέσμευση του ΠΟΥ να προαχθεί η εκπαίδευση σε θέματα υγείας και να υιοθετηθούν πιο υγιεινές συμπεριφορές που θα τους προστατεύουν και από τα λοιμώδη και από τα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. 

Οι πλατφόρμες των social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, από αυτές πληροφορούμαστε καθημερινά τι συμβαίνει στον κόσμο. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, σήμερα 1 στους 4 ανθρώπους σκρολάρει τις ειδήσεις στα social media, καθώς επιλέγει να ενημερώνεται από εκεί για ό,τι συμβαίνει. 

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το TikTok καθημερινά. Στην Ελλάδα, βέβαια, η νεανική πλατφόρμα παραμένει τρίτη, με πρώτο ακόμα το Facebook (Meta) και δεύτερο το Instagram, ενώ αντίστοιχη είναι και η διεθνής εικόνα.

Γνωρίζουμε παράλληλα ότι μεγάλες κοινωνικές ομάδες καθημερινά γίνονται στόχος εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Πρόκειται για ανθρώπους πρωτίστως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, συνιστά εργαλειοποίηση ανθρώπων μέσω ψηφιακών καναλιών, για κακό σκοπό. 

Αυτή η συνεργασία, λοιπόν, μεταξύ ΠΟΥ και TikTok, αποτελεί ένα πρότυπο για το πώς οι πλατφόρμες των social media μπορούν να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνες και να συμβάλουν στη δημιουργία εξίσου υπεύθυνων πολιτών, τροφοδοτώντας τους εφήβους, τους νέους και τους ενήλικες με εμπεριστατωμένη γνώση πάνω σε θέματα υγείας ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις. «Με την αξιοποίηση και τον συνδυασμό της υγείας, της επιστημονικής πληροφόρηση και της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, όπου κι βρίσκονται, και να ανοίξουμε έναν διάλογο στη γλώσσα των νέων, στην αργκό που χρησιμοποιούν, ώστε η πληροφορία να είναι οικεία, να φτάνει σε ευήκοα ώτα και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου, υγιέστερου μέλλοντος», εξηγεί ο δρ. Jeremy Farrar, επιστημονικός διευθυντής του ΠΟΥ.  

Ο ρόλος των influencers

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το TikTok καθημερινά. Στην Ελλάδα, βέβαια, η νεανική πλατφόρμα παραμένει τρίτη, με πρώτο ακόμα το Facebook (Meta) και δεύτερο το Instagram, ενώ αντίστοιχη είναι και η διεθνής εικόνα. Με το σπάσιμο προκαταλήψεων και τη διάδοση σημαντικών ιστοριών, το TikTok φιλοδοξεί, σε αυτήν τη νέα του κίνηση, να χτίσει ισχυρές κοινωνίες, αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. 

«Ξέρουμε ότι καθημερινά έχουμε εκατομμύρια χρήστες που μοιράζονται με τους υπόλοιπους tiktokers πληροφορίες, απόψεις, ιστορίες για όλες τις πτυχές της ζωής τους, και θα θέλαμε αυτές οι ιστορίες να εμπνέουν και να συμβάλουν σε σωστές επιλογές. Χαιρόμαστε, λοιπόν, γι’ αυτήν τη συνεργασία με τον ΠΟΥ και το δίκτυο των influencers υγείας του, το Fides, η οποία θα φέρει τεκμηριωμένο περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας», επισημαίνει ο Valiant Richey, διευθυντής Εγκυρότητας και Ασφάλειας του TikTok (Global Head of Trust and Safety Outreach and Partnerships, TikTok).

Το δίκτυο Fides του ΠΟΥ δημιουργήθηκε το 2020 για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην υγεία. Στη διάρκεια της πανδημίας, η παραπληροφόρηση και τα fake news είναι γνωστό ότι εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο τσουνάμι που απείλησε να σαρώσει ολόκληρες κοινότητες. Το δίκτυο Fides έχει περισσότερους από 800 δημιουργούς περιεχομένου και μέσω από πλατφόρμες φτάνει σε 150 εκατ. ανθρώπους. Όπως επισημαίνει ο δρ. Alain Labrique, διευθυντής στον τομέα Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ, οι δημιουργοί, παρέχοντας έγκυρη πληροφορία, μπορούν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ επιστήμης και καθημερινής ζωής. Έτσι, ο ΠΟΥ μπορεί να αναδείξει influencers που μέσω της συνεργασίας με το TikTok θα έχουν ακόμα πιο θετική επιρροή στις ζωές των πολιτών.


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM