Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν εξέταση ωοθηκικού αποθέματος

Δωρεάν θα παρέχεται η εξέταση ωοθηκικού αποθέματος ΑΜΗ για γυναίκες 30-35 ετών Facebook Twitter
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς ντόρος για μια σωτήρια εξέταση η οποία αποτελεί δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κάθε γυναίκας.
0

ΤON TΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ γίνεται πολύς ντόρος για μια σωτήρια εξέταση η οποία αποτελεί δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κάθε γυναίκας. Η εξέταση αυτή λέγεται ΑΜΗ, ανιχνεύει την αντιμυλλέριο ορμόνη και πλέον, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του δημογραφικού, θα παρέχεται δωρεάν για τις γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Η πρόταση για τη δωρεάν παροχή της σημαντικής εξέτασης του δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος κατατέθηκε πρώτα από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνο Πάντο.

Η τεκνοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και φυσικά της ακριβής στέγασης.

Η ΑΜΗ σήμερα κοστίζει 34 ευρώ και γίνεται στα ιδιωτικά κέντρα.  Παράλληλα, η τεκνοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό και φυσικά της ακριβής στέγασης. Οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το δημογραφικό δεν προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε δάνεια για την αγορά σπιτιών αλλά κοινωνική κατοικία, δηλαδή δωρεάν ή επιδοτούμενο σπίτι. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, αφορά κι άλλα υπουργεία, το πλάνο για το δημογραφικό είναι διυπουργικό. 

Από πλευράς υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να υπάρχει εύκολη, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις απαιτούμενες εξετάσεις. Η δωρεάν διενέργεια της εξέτασης ΑΜΗ για τις γυναίκες 30-35 ετών αποτελεί μια μικρή συμβολή από την πλευρά του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και ιατρικής και, κυρίως, για την κάλυψη της εξέτασης ΑΜΗ. Ήδη από τις προαπαιτούμενες αιματολογικές εξετάσεις (ορμονικές, προγεστερόνη, προλακτίνη, ανδρογόνα, ορμονικές για θυρεοειδή κ.ά.) ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 85%, διευκρίνισε η κ. Αγαπηδάκη. Η νέα εξέταση εκτιμά το ποσοστό γονιμότητας και κάθε γυναίκα που θα μπει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να το γνωρίζει ώστε να ξέρει αν θα χρησιμοποιήσει δικά της ή άλλα ωάρια, καθώς η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται και με δωρεά ωαρίων.

Το υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ στη διαδικασία αποζημίωσης. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ των κριτηρίων και της διαδικασίας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ