«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Μαρία Πρωτόπαππα Facebook Twitter
«Πρέπει να δείξεις στον πολίτη την ευθύνη του, τις προτεραιότητες, κάποιες ηθικές περιοχές που πρέπει να είναι απαραβίαστες και να τηρούνται από τον καθένα μας απολύτως στο σπίτι, στον γάμο, στις συναναστροφές, στην κοινότητα –αλλιώς δεν υπάρχει η δημοκρατία». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/LIFO
0

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί στην Επίδαυρο την «Ανδρομάχη» με άντρες ηθοποιούς. Είναι ένα έργο που διαδραματίζεται σε έναν αποδεκατισμένο τόπο, τη Θεσσαλία, στο οποίο ο Ευριπίδης στηλιτεύει την αλαζονεία και την ψευδαίσθηση ανωτερότητας των νικητών του Τρωικού Πολέμου. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή. 

— Μαρία, ετοιμάζεσαι για την πρώτη σου σκηνοθεσία στην Επίδαυρο, αλλά δεν σε έχω ρωτήσει ποτέ πώς ξεκίνησες να σκηνοθετείς. Ήταν κάτι που το ήθελες;
Δεν το ήθελα, ούτε το είχα σκεφτεί, μέχρι που μου το πρότειναν ο Γιώργος Λούκος και η Δηώ Καγγελάρη και ξαφνιάστηκα γιατί δεν είχα σχέση μαζί τους, ούτε κοινωνική, αλλά μου είπαν ότι θα τους ενδιέφερε να δουν κάτι από μένα. Πέρασαν δυο χρόνια, και σε τυχαίες συναντήσεις επαναλάμβαναν την πρόταση. Κάποια στιγμή σκέφτηκα αυτόν τον γρίφο της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», ότι με αυτά τα έργα είναι χαμένο το παιχνίδι μεν, αλλά θέλεις κάπως να τα πιάσεις, να «λερώσεις» τα χέρια σου – αυτό είναι ένα πράγμα. Το άλλο ήταν η Αγορίτσα Οικονόμου, που ήταν η μούσα μου. Τότε ακόμα δεν της έδιναν πρωταγωνιστικούς ρόλους και αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατό αυτή την ηθοποιό να μην τη χρησιμοποιούν. Ήθελα να παίξει την Κλυταιμνήστρα, γιατί ήξερα πώς το ψάχνει. Κι έτσι έγινε αυτή η παράσταση με την Αγορίτσα και τη Χριστίνα Μαξούρη που έπαιζε την Ιφιγένεια, και δεν υπήρξε άνθρωπος που να μη μιλήσει με απίθανα λόγια γι’ αυτές τις δύο ηθοποιούς. Ωστόσο, δεν θα νιώσω ποτέ επαγγελματίας σκηνοθέτις. Μπαίνω σε αυτό το πράγμα επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι με το θέμα και έχω αυτή την ελευθερία να αλλάξω λέξεις, να αλλάξω τη σειρά, να βρω το κίνητρο που βρίσκεται από κάτω, που ως ηθοποιός δεν την είχα. Ας πούμε, στην «Ιφιγένεια» το θέμα μου ήταν όχι το παιδί-θύμα αλλά ο πατέρας του, τον είδα όπως θα έβλεπα και τον δικό μου πατέρα. Τι σημαίνει η δική του ευθύνη, όχι σε ψυχολογικό επίπεδο όμως: είσαι ένας ηγέτης που καλείται να κάνει κάτι και να χάσει κάτι δικό του. Πώς στο καλό να τα βάλεις όλα σε μια παλάμη; Αυτό ήθελα να δώσω. Ήμασταν τότε και στην κρίση και σκεφτόμουν τι είναι ένας αρχηγός, τι σημαίνει να είναι ηγέτης. 

«Βρίσκω πολύ συγκινητικό το ότι άντρες καλλιτέχνες μπαίνουν στο γυναικείο σώμα, χωρίς να τους μεταμορφώνω σε γυναίκες, και μιλάνε για τα δικά μας θέματα. Μπαίνουν στη θέση των γυναικών που έχουν παιδιά, γυναικών που δεν έχουν παιδιά ή που δεν μπορούν να κάνουν».

— Και μετά πέρασες στα δύσκολα, στον Μπέρνχαρντ. Έκανες το «Ρίτερ, Ντένε, Φος», που ήταν μια υπέροχη παράσταση.
Είχε δει η Στεφανία Γουλιώτη την «Ιφιγένεια» και με φώναξαν με τη Λουκία Μιχαλοπούλου να κάνουμε ένα έργο. Ήρθε και ο Ξάφης και κάναμε τον Μπέρνχαρντ. Έπαθα πανικό στην αρχή, αλλά μπήκα πολύ μέσα, ερωτεύτηκα αυτόν τον συγγραφέα, μου άνοιξε τα μάτια. Αυτό θέλω, να εμπλέκομαι με συγγραφείς για να μαθαίνω, να ανοίγομαι με άλλον τρόπο στον κόσμο του άλλου. Το ίδιο συνέβη όταν έκανα τον Λόρκα, μου άνοιξε τα μάτια στην ουτοπία, στην πολιτική, με βοήθησε να καταλάβω τα σύμβολα –καμία σχέση με όσα ήξερα.

— Την «Ανδρομάχη» πώς τη διάλεξες;
Είναι ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά. Όταν το διάβασα, είδα άλλα πράγματα από αυτά που έλεγε, από ένστικτο και γιατί τους ποιητές μας τους εμπιστεύομαι. Δεν είμαι κλασική φιλόλογος, αλλά από πολύ μικρή με ενδιέφερε αυτό που υπάρχει μέσα και κάτω από τη γλώσσα, ξόρκια και μαθηματικά που τα λάτρευα όσο και τα αρχαία, σαν μικρογραφία του σύμπαντος. Το ίδιο βρίσκω και στον Ευριπίδη, αυτά τα άλυτα που δεν τα καταλαβαίνεις, που δεν συνδέονται μεταξύ τους διά γυμνού οφθαλμού και όταν πάω να τα παίξω ως ηθοποιός μού κλοτσάνε, δεν βγάζω άκρη, με κουρντίζουν, με απασχολούν, τα ερωτεύομαι και με συνοδεύουν σαν μια φέτα ζωής δίπλα στην άλλη μου ζωή, πέρα από το θέατρο. Για να κατανοήσω τη γραφή του Ευριπίδη ήρθα σε επαφή και βασίστηκα σε μελετητές και διανοούμενους κυρίως ξένους, νέους. Έπιασα κάθε λεξούλα και τη σημασία της και τη δούλεψα μέχρι να φτάσει στο δικό μας στόμα, να γίνει εκφραστική τέχνη.

— Έκανες όλη αυτή την προετοιμασία εδώ και έναν χρόνο στην Άνδρο. Πώς το αποφάσισες;
Μετά από τρία χρόνια που έκανα τηλεόραση και θέατρο έπρεπε να κατεβάσουμε παλμούς, έτσι πάρθηκε η απόφαση να περάσουμε έναν χρόνο στην Άνδρο για να μελετήσω απερίσπαστα‧ ήρθε και η καλλιτεχνική συνεργάτιδα της παράστασης Ελένη Σπετσιώτη και δουλέψαμε όλη τη χρονιά. Εκεί οργανώσαμε ένα σεμινάριο, το «Πριν τα Φώτα», όχι για να κάνουμε μια παράσταση αλλά για να ασχοληθούμε με τις θεματικές της «Ανδρομάχης», να δούμε τι μπορεί να φέρει κάποιος στο έργο από τα προσωπικά του βιώματα, για να το εμπλουτίσουμε με προσωπικές ιστορίες. Θέλαμε να δούμε τι σημαίνει ξενότητα, το να είσαι γυναίκα σε μια κοινότητα, τι σημαίνει βία, χρόνος, καχυποψία, αγκαλιά, κίνδυνος‧ να εκτεθούμε κι εμείς πέρα από το κοινωνικό προσωπείο μας. Αυτό οδήγησε σε έναν πυρήνα συναισθηματικά πολύ φορτισμένο, σε μια κοινότητα. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, μια υπενθύμιση ότι το θέατρο είναι επαναστατικό γιατί φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές τάξεις ώστε να ακούσουν, να κοιταχτούν σε πράγματα προσωπικά, να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο πέρα από τη διαφωνία, να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Μαθαίνεις να ακούς και να ανοίγεσαι, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία. Εγώ το έχω μάθει αυτό από το θέατρο, όπου έφαγα χαστούκια και θαύμασα και ζήλεψα και συνειδητοποίησα τι μπορώ να κάνω και τι όχι. Άλλη μια φορά το είδα να συμβαίνει αυτό και με το σεμινάριο, να χαίρομαι που υπάρχει ο άλλος, ο διαφορετικός, ένιωθα τη χαρά της ανακάλυψης και του εμπλουτισμού.

Μαρία Πρωτόπαππα Facebook Twitter
«Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της γλώσσας, που αν είναι ταγμένη σε κάτι υψηλό παράγει ιδεολογία, σε επηρεάζει. Η γλώσσα είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/LIFO

— Η «Ανδρομάχη», ως πρόσωπο, σε αυτό το έργο είναι κι αυτή ένας γρίφος. Δίνει το όνομα στην τραγωδία, αλλά δεν είναι η μόνη που πρωταγωνιστεί.
Δεν υπάρχει μία πρωταγωνίστρια εδώ, την εξαφανίζει κάποια στιγμή ο συγγραφέας. Έσπαγα το κεφάλι μου μελετώντας, μέχρι που κατάλαβα ότι εδώ δεν είναι η Ανδρομάχη το θέμα αλλά οι γυναίκες, τα παιδιά, οι πιο αδύναμοι πολίτες. Αυτοί είναι οι μοχλοί που σε κάνουν να σκεφτείς πόση ευθύνη φέρει το σώμα της δημοκρατίας. Είναι ένα έργο περί δημοκρατίας και ηθικής μέσα στη δημοκρατία, πέρα από το κοινωνικό θέμα, τη θέση της γυναίκας ή τον πόλεμο. Η «Ανδρομάχη» δεν είναι σαν τις «Τρωάδες». Ο Ευριπίδης έχει βάλει μια γυναίκα που δεν είναι Ελληνίδα –δεν είναι ελεύθερη, αλλά αιχμάλωτη πολέμου–, που έχει γεννήσει παιδί μετά τον βιασμό της από τον Νεοπτόλεμο, που σκότωσε το πρώτο της παιδί, τον Αστυάνακτα, και ο πατέρας του, ο Αχιλλέας, τον άντρα της. Μάλιστα, ο Νεοπτόλεμος διέπραξε και τη μεγαλύτερη ύβρι σφάζοντας στο ιερό του Δία τον αδελφό και τον πατέρα της, χωρίς να σεβαστεί άσυλο και άμαχο πληθυσμό.  

— Ο Ευριπίδης τη βάζει να παίρνει τον λόγο, να ξεμπροστιάζει το ελληνικό ήθος των νικητών σε ένα κοινό Ελλήνων αντρών πολιτών – αυτοί ήταν οι θεατές.
Ο Ευριπίδης έχει την ευφυΐα και το θάρρος να βάλει μια φωνή θηλυκή, μη ελεύθερη, εχθρική, που στο χώμα της χώρας της πέθαναν τα ελληνικά νιάτα –σάπισαν άθαφτα και οι μανάδες έκλαιγαν πάνω από άδεια φέρετρα, όπως σήμερα στα Τέμπη–, αυτό το μισητό πρόσωπο να πρεσβεύει το στέργειν και την προστασία της ζωής. Και φέρνει και ένα άλλο θέμα, τον κίνδυνο που νιώθουμε στη σκέψη ότι ο ξένος που φτάνει στη χώρα μας γεννάει παιδιά, ενώ εμείς όχι, και θα γεμίσουμε από αυτά, θα γίνουν τελικά οι αυριανοί βασιλιάδες. Όταν διαβάζεις αυτά τα λόγια που μιλάνε για τον φόβο που νιώθεις για το σπίτι σου, καταλαβαίνεις πού πάτησαν οι ακροδεξιές ιδεολογίες, πώς ανατέλλει ο εθνικισμός, ο Τραμπ, τι συμβαίνει με τις συμμαχίες. Εκεί, όμως, είναι που βλέπεις ότι το «βασίλειο» δεν κινδυνεύει από τον ξένο αλλά από τις εσφαλμένες επιλογές σου. Υπάρχουν όλα εδώ, σε αυτό το κείμενο που είναι αποκαλυπτικό και σε σχέση με τις συνθήκες της εποχής μας.

— Ο Ευριπίδης μας λέει με τον τρόπο του ότι για να γίνει η ουτοπία της δημοκρατίας πράξη πρέπει να αναβαθμιστεί ο πολίτης.
Πρέπει να δείξεις στον πολίτη την ευθύνη του, τις προτεραιότητες, κάποιες ηθικές περιοχές που πρέπει να είναι απαραβίαστες και να τηρούνται από τον καθένα μας απολύτως στο σπίτι, στον γάμο, στις συναναστροφές, στην κοινότητα – αλλιώς δεν υπάρχει η δημοκρατία. Το ζούσαν αυτό οι Αθηναίοι, άσχετα από τη σύλληψη της ιδέας της Δημοκρατίας. Έπασχαν απ’ όσα συμβαίνουν και σήμερα, και επαναλαμβάνονται διαρκώς μέσα στην Ιστορία. Το κόλπο το θεατρικό του Ευριπίδη είναι ότι με τον θάνατο του Νεοπτόλεμου δείχνει το τέλος της πόλης-κράτους, την ισοπέδωση ενός μοντέλου, φτιάχνει έναν επιτάφιο. Πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει το βλέμμα της Ανδρομάχης και του παιδιού της που ελευθερώνονται και προχωρούν.

Μαρία Πρωτόπαππα Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/LIFO

— Ο συγγραφέας δείχνει τις δυο γυναίκες, την Ανδρομάχη, που έχει το νόθο παιδί του Νεοπτόλεμου, και την Ερμιόνη, τη νόμιμη σύζυγό του, ως ερωτικές αντίζηλες. Αυτό είναι πρόσχημα για να μιλήσει για ποιο πράγμα;
Η διένεξη αυτών των γυναικών δεν αφορά το κρεβάτι, το σεξ, αυτά ήταν και προς τέρψιν των θεατών. Πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση: εκπροσωπούν δυο χώρες, μια παλιά, την Τρία, και μια νέα, τη Σπάρτη. Σε όλο το έργο μιλά γι’ αυτά τα πράγματα, όπως μιλά και για τα παιδιά, σε ποιους κινδύνους τα έχεις εκθέσει εσύ ο νικητής, για το αν δίνουμε ευκαιρίες σε ένα νόθο παιδί, σε έναν παρία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η αναπαράσταση διαδραματίζεται μπροστά στο ιερό θυσιαστήριο της Θέτιδας της Κουροτρόφου, προστάτιδας των ανεπιθύμητων παιδιών. Αυτούς τους μύθους προσπαθώ να φέρω στην επιφάνεια. Για τους πρώτους θεατές των έργων οι αναφορές στη μυθολογία ήταν εύκολες, ο Ευριπίδης, με τρεις λέξεις, σε γλώσσα οικεία σε αυτούς, απέδιδε όλα τα νοήματα που εμείς πρέπει να αναλύσουμε και να ξεμπερδέψουμε για να δούμε όλες τις «στρώσεις» τους.

— Μίλησέ μου για την επιλογή να κάνεις την παράσταση με άντρες ηθοποιούς.
Βρίσκω πολύ συγκινητικό το ότι άντρες καλλιτέχνες μπαίνουν στο γυναικείο σώμα, χωρίς να τους μεταμορφώνω σε γυναίκες, και μιλάνε για τα δικά μας θέματα. Μπαίνουν στη θέση των γυναικών που έχουν παιδιά, γυναικών που δεν έχουν παιδιά ή που δεν μπορούν να κάνουν, μπαίνουν στη θέση αυτών που έκαναν παιδί από βιασμό, αυτών που έχουν θρηνήσει παιδί, που υπήρξαν μάνες, αδερφές, γιαγιάδες, που δεν έχουν ελπίδα να κάνουν κάτι, δεν είναι περήφανες κι ελεύθερες, αλλά φοβούνται, που ξέρουν μόνο να υπακούνε, και ο μόνος τρόπος να μιλήσουν είναι τραγουδώντας. Θα μιλήσουν για εμάς και αυτό είναι το φεμινιστικό στοιχείο. Πιστεύω ότι και οι άντρες υποφέρουν σήμερα και θέλουν να εκτεθούν και δεν βρίσκουν τον τρόπο, γιατί όλοι είμαστε δέσμιοι των στερεοτύπων. Το βλέπω στους δικούς μου ανθρώπους, στους φίλους μου. Εμείς έχουμε το κλειδί που θα απελευθερώσει αυτές τις περιοχές τις κρυμμένες, πρώτα σαν μάνες, σαν φίλες, μιλώντας. Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της γλώσσας, που αν είναι ταγμένη σε κάτι υψηλό παράγει ιδεολογία, σε επηρεάζει. Η γλώσσα είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. 

Για μένα μέσα από αυτό το εγχείρημα παντρεύονται τα δύο φύλα. Μέσα από αυτήν τη συνάντηση των αντρών ηθοποιών με τα γυναικεία θέματα νιώθω ότι επέρχεται μια συμφιλίωση, τα φύλα αλληλοϋποστηρίζονται. Υπάρχει και μια μεγαλύτερη και πιο ευρεία σημασία σε όλο αυτό: αν δεν συμφιλιωθούν οι κοινωνίες που διαρκώς μας οδηγούν σε διαχωρισμούς, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Και συνειδητοποιώ ότι στη ζωή διαλέγεις τι θα γίνεις, φτιάχνεις τη μοίρα σου ανάλογα με τις επιλογές σου και την καλλιέργειά σου. Αυτή είναι η μοίρα σου και ο δαίμονάς σου, ο τρόπος που σκέφτεσαι, ο χαρακτήρας σου. Και πρέπει να διαλέξεις πλευρά σε έναν αγώνα που είναι ιδεολογικός και πολιτικός. Οι ιδέες γίνονται λόγια και τα λόγια πράξεις υπέρ ή εναντίον της ζωής –σημασία έχει πού θα σταθείς.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ