Νέα Ζηλανδία:
Το 2015, 3.000 εκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν το Σικάγο
και 7.000 το Παρίσι (Chicago Tribune). Γιατί;
Το escape plan των δισεκατομμυριούχων
Νέα Ζηλανδία: εκεί όπου ανθίζουν τα μπούνκερ των δισεκατομμυριούχων
Pierric Marissal
L'Humanité, 16 Απριλίου 2019
Από την Καλιφόρνια ως το 'Ωκλαντ, οι επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλλεϋ κατασκευάζουν καταφύγια φοβούμενοι το τέλος ενός κόσμου που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί.
Πιστεύουν ειλικρινά οι μεγιστάνες της Σίλικον Βάλλεϋ και οι λοιποί startupers, όπως αρέσκονται να το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία σε συνέδρια και τηλεοπτικά πλατό, ότι η τεχνολογία θα σώσει τον κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται σίγουρα στη Νέα Ζηλανδία όπου δεκάδες εξ αυτών αγοράζουν κτήματα για να προετοιμαστούν για την Αποκάλυψη. 'Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, ο οποίος είχε μόλις αποκτήσει μερικά εκτάρια δάσους σε ένα νησί όπου εγκατέστησε γεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και ένα στοκ πυρομαχικών, το έθεσε ξεκάθαρα στο BBC: "Η κοινωνία μας ετοιμάζεται να βιώσει θεαματικές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και δεν πιστεύω πως ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Αλλά το βλέπουμε εμείς, η Σίλικον Βάλλεϋ ζει στο μέλλον. Με τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη, οι μισές σχεδόν αμερικανικές θέσεις απασχόλησης δεν θα υπάρχουν πια σε 20, 30 χρόνια."
'Ενα κοινωνικό δράμα είναι προ των πυλών, και δεν δυσκολεύονται να το προβλέψουν εφόσον αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως αποτελούν οι ίδιοι την αιτία του. Ο δισεκατομμυριούχος Reid Hoffman, ιδρυτής του LinkedIn, αναρωτιέται εύλογα στο New Yorker: "Θα στραφεί η χώρα κατά των πλουσίων; Κατά της τεχνολογικής καινοτομίας; Θα οδηγηθούμε σε μία πολιτική αναρχία; Πάντως, το 50% των δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλλεϋ έχει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συνάψει μια ασφάλιση κατά της Αποκάλυψης." Γι' αυτούς, όταν έρθει η σειρά και του λαού να το αντιληφθεί και να αναρωτηθεί ποιός πλούτισε βγάζοντας δισεκατομμύρια καταστρέφοντας την εργασία και αυξάνοντας τις ανισότητες, θα είναι καλύτερα για τους υπεύθυνους να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και να είναι και καλά προετοιμασμένοι.
'Αλλοι ύπερ-πλούσιοι φοβούνται περισσότερο τις κλιματικές αναταραχές, την εξέγερση των ρομπότ κάτω από την κυριαρχία μιας εχθρικής τεχνητής νοημοσύνης, τον Kim Jong-un, έναν ιό... Απόδειξη αυτού; Το ρολόι του τέλους του κόσμου που δείχνει 23.58 και τηρείται σχολαστικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Αν δεν συμφωνούν όλοι για τις αιτίες της Αποκάλυψης, πολλοί θεωρούν πως η Νέα Ζηλανδια είναι το καλύτερο μέρος για να προφυλαχτείς. Μία χώρα που δεν γνωρίζει εχθρούς κινδυνεύει ελάχιστα να γίνει στόχος μιας πυρηνικής βόμβας. Επιπλέον, απαρτίζεται από πολλά νησιά που προσφέρουν απομόνωση, με υψώματα που προστατεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με εκτενή εδάφη, λιγοστή μόλυνση.... Μέσα στο 2016 και μόνο, 13.000 πλούσιοι Αμερικανοί ζήτησαν εκεί άδεια οικοδόμησης. Η χώρα αναγκάστηκε να περιορίσει με νόμο την πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς, για να ελέγξει την αύξηση των τιμών των ακινήτων.
Ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, ιδρυτής του PayPal και του Palantir, ξεκίνησε το ρεύμα αυτό το 2015, αγοράζοντας έναντι περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ μία φάρμα και γύρω στα 2.000 στρέμματα γης στις όχθες της λίμνης Wanaka, στη Νότια Νέα Ζηλανδία, Έχτισε εκεί ένα χώρο υψίστης ασφαλείας. Μαζί με άλλους τέσσερις επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλλεϋ, μεταξύ των οποίων και ο Sam Altman, αφεντικό της Y Combinator, διατηρεί ένα αεροπλάνο μονίμως έτοιμο για απογείωση, ικανό να διασχίσει 7.000 χμ. πάνω από τον Ειρηνικό, στο παραμικρό σημάδι συντέλειας του κόσμου ή κοινωνικής εξέγερσης. Ο ένας απ' αυτούς παραδέχεται πως διατηρεί στο γκαράζ του στο Σαν Φρανσίσκο μία μοτοσικλέτα και όπλα για να φτάσει πιο γρήγορα στο ιδιωτικό αεροπλάνο.
Ο Julian Robertson, δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος ενός καλιφορνέζικου ταμείου επενδύσεων, προτίμησε για τον ίδιο τη γειτονική λίμνη Wakatipu. Μια δεκαριά άλλοι καλιφορνέζοι πολυεκατομμυριούχοι αγόρασαν κτήματα στην ίδια περιοχή. 'Οσο για τον χρηματιστή Bill Foley και τον James Cameron, τον σκηνοθέτη του Τιτανικού, αυτοί επέλεξαν βίλες υψίστης ασφαλείας σε ένα νησί πιο βόρεια. 'Αλλα επτά σημαντικά πρόσωπα της Σίλικον Βάλλεϋ προτίμησαν θωρακισμένα μπούνκερ που κατασκευάστηκαν τρία μέτρα κάτω από το έδαφος, τα οποία εντοπίζονται μόνο με GPS μέσα σε μεγάλα λιβάδια της Νέας Ζηλανδίας. Κι' όλα αυτά προς όφελος μιας καλιφορνέζικης επιχείρησης, της Terra Vivos, που ευημερεί προτείνοντας τις λύσεις της κατά της αποκάλυψης. Η επιχείρηση είχε ήδη προβάρει το προϊόν "γνωριμίας" της, ένα μεγάλο αντι-ατομικό μπούνκερ, που διέθετε ιατρείο, κινηματογράφο, οπλοστάσιο και ατομικά κελιά για τους Αμερικανούς που πίστεψαν ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν στις 21 Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με ένα ημερολόγιο των Μάγια. Το ανακυκλώνει σήμερα για τα στελέχη της Σίλικον Βάλλεϋ που έχουν μικρότερο πορτοφόλι από τους μεγάλους διευθυντές, και προτείνει θέσεις γύρω στα 35.000 ευρώ το άτομο για συλλογικά καταφύγια που προορίζονται για 300 εώς και 1.000 άτομα.
Ο ιδρυτής της Terra Vivos τρίβει τα χέρια του από τότε που -το 2017- το αγαπημένο θέμα των αφεντικών που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ήταν, όπως λέει ο ίδιος, ο φόβος μιας "επανάστασης ή μιας κοινωνικής αναταραχής που θα στρεφόταν κατά του πλουσιότερου 1%". Καθώς υποχρεούται να ανακυκλώνει τα αντι-ατομικά του μπούνκερ στια μεγάλες εκτάσεις των ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία δεν είναι γι' αυτόν ιδανική επειδή είναι ευαίσθητη στα τσουνάμι, ιδίως στην περίπτωση πτώσης ενός μετεωρίτη.... Αλλά, καθώς οσμίζεται τη νέα τάση, επένδυσε 8 εκατομμύρια για να χτίσει εκεί ένα μπούνκερ τριακοσίων θέσεων.
Η φιλολογία αυτή καλά κρατεί και τα αφεντικά της Σίλικον Βάλλεϋ οπλίζονται. Ενώ κάποιοι αποθηκεύουν καύσιμα και πυρομαχικά, ένας άλλος startuper προτιμάει να κάνει μαθήματα τοξοβολίας. Ο Steve Huffman, ο ιδρυτής του Reddit, εγχειρήστηκε στα μάτια, για να έχει, σε περίπτωση καταστροφής, περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής. Ο Mark Zuckerberg, CEO του Facebook, έχει μεγαλύτερες βλέψεις. Αγόρασε ένα κτήμα στον Ειρηνικό, σε ένα μικρό νησί ανοιχτά της Χαβάης. Πλήρωσε, για να φύγουν, τις οικογένειες που έμεναν εκεί και καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο. Προτίθεται να χτίσει μία κατοικια και μία βιολογική φάρμα 270 στρεμμάτων με πλήρη αυτάρκεια. Μία επένδυση που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την επιβίωση μόνο του ίδιου και της οικογένειάς του... 'Οπερ σημαίνει πως "μετά από μένα το χάος" δεν είναι μόνο μια έκφραση, αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.
Pierric Marissal
Μτφ. Σ.Σ.