Εναλλακτικό καλοκαίρι: Ήρθε η στιγμή να ανέβεις στον Όλυμπο

Εναλλακτικό καλοκαίρι: Ήρθε η στιγμή να ανέβεις στον Όλυμπο Facebook Twitter
0

«Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ' ακούσεις.»

Νικηφόρος Βρεττάκος

 

Τι να 'βλεπε ο ποιητής απ' το παράθυρό του όταν ατένιζε τον Ταΰγετο για να βρει τόσο λιτά και γρήγορα το συνώνυμο του βουνού ουδείς γνωρίζει. Eμείς κρατάμε την «ποιητική διάθεση» και ανεβαίνουμε στα βουνά. Για να πατήσουμε την κορυφή του Ολύμπου που ψήλωσε 1 μέτρο και να μείνουμε σε μερικά από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς και της Θεσσαλίας.



Ολύμπου Ανάβαση

Επειδή σίγουρα δεν έχουμε καμία σχέση με τον Χρίστο Κάκκαλο, που τον Αύγουστο του 1913 ήταν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε στην κορυφή, ας μάθουμε μερικά χρήσιμα πράγματα γι' αυτό που πάμε να κάνουμε. Έχουμε και λέμε:

 

Θα πατήσουμε την καμπύλη κορυφή του βουνού (Μύτικας) στα 2.918 μέτρα και 8 εκατοστά, βάσει των νεότερων μετρήσεων του ΑΠΘ.

Το βουνό -με πολλές κορυφές πάνω από τα 2.500 μέτρα- υφίσταται επαίσχυντες διακρίσεις λόγω ύψους. Πολλοί ξέρουν το Στεφάνι (2.909 μ.) δεύτερη ψηλότερη κορυφή, λίγοι την Τουρτοφωλιά, που παρά το πιασάρικο όνομα παραμένει άγνωστη λόγω ύψους (1.241 μ.).

Είναι βουνό με δύσκολο ανάγλυφο, μεγάλες διαδρομές, απότομες και σαθρές κορυφές.

Αλλαγές καιρού με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους συμβαίνουν ξαφνικά.

Το βουνό είναι ο πρώτος χαρακτηρισμένος εθνικός δρυμός της χώρας από το 1938 και συντηρεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών και χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Άρα, στην πορεία μας μόνο φωτογραφίζουμε ή τραβάμε βίντεο, δεν κόβουμε λουλουδάκια και πρασινάδες ούτε κυνηγάμε σαύρες και έντομα.

 

10 τρόποι για να μη μου βγει ξινός ο Όλυμπος

1. Δεν ανεβαίνω ποτέ μόνος.

2. Δεν ξεκινάω αν χθες το βράδυ αποξήρανα τη Βιστωνίδα.

3. Μαθαίνω τη μετεωρολογική πρόγνωση και ενημερώνω φίλους ότι θα κάνω ανάβαση.

4. Στα δύσκολα σημεία κρατάω μεγάλη απόσταση από τους μπροστινούς.

5. Δεν συνεχίζω στα δύσκολα λούκια, αν νιώσω ανασφάλεια.

6. Κινούμαι αργά και προσεκτικά, χωρίς νευρικότητα.

7, Αν προκαλέσω λιθόπτωση, ειδοποιώ με δυνατή φωνή όσους ακολουθούν.

8. Κάνω οικονομία δυνάμεων, δεν πιέζω υπερβολικά το σώμα μου κι αν χρειαστεί δεν συνεχίζω.

9. Δεν ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια, αν νιώθω ότι τη χρειάζομαι.

10. Ακούω τις συμβουλές των ανδρών της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Διαδρομές

Οι ορειβατικές διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο, το Δίον και την Πέτρα. Δύο είναι οι πιο κλασικές και με σαφή σήμανση διαδρομές: από Πριόνια και Γκορτσιά προς τα δύο καταφύγια κι από κει στις τελικές αναβάσεις προς τις κορυφές. Ενημερώστε κάποιον από τους ορειβατικούς συλλόγους μια μέρα πριν την ανάβασή σας.

 

1. Πριόνια - Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» - Κορυφή

Η διαδρομή από τα Πριόνια (1.100 μ.) στα 2.100 μ. του καταφυγίου γίνεται από φαρδύ όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος πεύκων και οξιάς. Από το καταφύγιο ξεκινούν μονοπάτια προς τις καθαρά πεζοπορικές κορυφές Σκάλα, Σκολιό και Αγ. Αντώνιο και για το δυσκολότερο Μύτικα μέσα από δάσος με ρόμπολα (ο προϊστορικός παππούς του πεύκου που ζει μόνο εκεί που λιγοστεύει το οξυγόνο) και αλπικό τοπίο. Το μονοπάτι για το Μύτικα είναι μεν άνετο αλλά σε σαθρό πεδίο, κάτω από λούκια και ορθοπλαγιές.

 

2. Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών - Κορυφή

Από τα Γκορτσιά στα 1.100 μ. έως τα 2.700 μ. του Οροπεδίου των Μουσών, όπου και τα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» (2.698 μ.) και «Χρίστος Κάκκαλος» (2.650 μ.) η πορεία ξεκινά άνετη και όμορφη σε δάσος πεύκου και οξιάς. Στα 2.000 μ., στη θέση Πετρόστρουγκα, έχετε το νου σας: οι καταιγίδες είναι συχνές, το μονοπάτι παραμένει καλό, το πράσινο αραιώνει, τα ρόμπολα εμφανίζονται και το αλπικό τοπίο κυριαρχεί. Από τα 2.450 μ. (κορυφή Σκούρτα) μέχρι τα καταφύγια υπάρχει ένα στενό πέρασμα (Λαιμός) κι ένα σαθρό πεδίο (Καγκέλια), το μονοπάτι παραμένει άνετο και οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών κι από κει στην τελική ευθεία σε σαθρό αλλά φαρδύ μονοπάτι κάτω από ορθοπλαγιές και λούκια για τις κορυφές του Στεφανιού και του Μύτικα.

 

Εξοπλισμός

Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση μποτάκια με τρακτερωτή σόλα, αδιάβροχο, μακριά μπλούζα και παντελόνι, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, καπέλο και σκούφος, γυαλιά ηλίου, μικρό φαρμακείο, τρόφιμα, μπόλικο νερό, χάρτης φυσικά και κάποιο μέσο επικοινωνίας, .π.χ. κινητό.

 

Όποιος έχει VHF οι συχνότητες είναι:

• 146.500: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
• 146.475: Ομάδα Διάσωσης Λιτόχωρου

• 151.175: Νομαρχία Πιερίας

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

Κατερίνης: 23510 23102
Λιτόχωρου: 23520 82444
Κατερίνης: 23510 31311

Λιτόχωρου: 23520 84200

 

Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στην έντυπη LIFO το 2010

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ