Μεσόγειος, η γειτονιά μας
Πέθανε η μπλόγκερ Lina Ben Mhenni, η "φωνή της τυνησιακής εξέγερσης"
*
"Η Λίνα ήταν μία ελεύθερη φωνή, μία ακούραστη ακτιβίστρια υπέρμαχος των ελευθεριών και της δημοκρατίας πριν και μετά την επανάσταση. Αγωνίστηκε με θάρρος και αποφασιστικότητα για μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία": με αυτά τα λόγια η τυνησιακή ΜΚΟ Al Bawsala αποτίει φόρο τιμής στην Τυνήσια Lina Ben Mhenni, γνωστή από το περίφημο ιστολόγιό της A Tunisian Girl, η οποία πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 36 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια.
Αυτή η "φωνή της τυνησιακής εξέγερσης", καθηγήτρια αγγλικών σε πανεπιστημιακή σχολή στην Τύνιδα, είχε παραδεχτεί τους τελευταίους μήνες ότι βίωνε μια σκληρή δοκιμασία, δράττοντας συγχρόνως και της ευκαιρίας για να καταγγείλει την κατάσταση των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα. Η νεαρή γυναίκα, για την οποία η ασθένεια ήταν μία φυλακή, παρέμεινε μαχητική μέχρι το τέλος. Το τελευταίο της σημείωμα που αφορούσε την πολιτική κατάσταση στη χώρα δημοσιεύθηκε (στα αραβικά) στις 26 Ιανουαρίου, την παραμονή του θανάτου της.
Η ίδια θεωρούσε τον εαυτό της σαν "μία μικρή, πολύ μικρή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα", και ως τέτοια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του κύματος των εξεγέρσεων της "Αραβικής Άνοιξης", που έριξαν το καθεστώς του Zine El-Abidine Ben Ali το 2011, αναγκάζοντάς τον να εξοριστεί στο Ριάντ. Ακόμη και πριν από την πτώση της δικτατορίας, για αρκετά χρόνια και παρά τους κινδύνους, η Lina Ben Mhenni ενημέρωνε μέσω του Διαδικτύου για τα ολισθήματα του καθεστώτος. Επισκεπτόταν πολλές υποβαθμισμένες πόλεις της χώρας για να τροφοδοτεί το μπλογκ της.
'Οταν αυτοπυρπολήθηκε ο νεαρός μικροπωλητής Mohamed Bouazizi στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ήταν η πρώτη blogger που πήγε στο Sidi Bouzid, το λίκνο της επανάστασης. Εξοπλισμένη με τη μικρή της κάμερα είχε μεταδώσει, μέσω των κοινωνικών δικτύων, τις πρώτες οργισμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά της κυβέρνησης.
Το χρονικό της, στα γαλλικά, αγγλικά και αραβικά, της επανάστασης υπήρξε η κορυφαία έκφραση αυτής της στράτευσης ενάντια στη δικτατορία. Από το χρονικό αυτό είχε προκύψει το 2011 και το βιβλίο της Tunisian Girl, μία μπλόγκερ για μια αραβική άνοιξη. Συνέχισε μετά τον ακτιβισμό της για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τυνησία, και το όνομά της είχε μάλιστα ακουστεί ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Ben Ali. Παρά την εύθραυστη υγεία της, συμμετείχε σε πολυάριθμες διαμαρτυρίες και σε δίκες που αφορούσαν την ελευθερία της έκφρασης.
Le Monde μαζί με AFP - 27.01.2020
Ο θάνατος της τυνήσιας ακτιβίστριας Lina Ben Mhenni: "'Ετρεχε παντού για να πει την αλήθεια"
Με επίσημες τιμές κηδεύτηκε την Τρίτη η "κυβερνοακτιβίστρια" Lina Ben Mhenni
Mathieu Galtier
Ανταποκριτής στην Τύνιδα της Libération- 28.01.2020
*
Πολλές γυναίκες στο νεκροταφείο, μερικές από τις οποίες σήκωσαν και το φέρετρό της, συνθήματα όπως "Manich msamah" ("δεν θα συγχωρήσω") κατά της διαφθοράς, αστραφτερές Mercedes των αξιωματούχων που περιορίζονταν στις πίσω σειρές: η επίσημη κηδεία της ακτιβίστριας Lina Ben Ο Μέννι, η οποία πέθανε τη Δευτέρα στην ηλικία των 36 ετών, είχε μια γεύση εκδίκησης για τους παρόντες αριστερούς ακτιβιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονται από το 2011 για την "κατάσχεση" της επανάστασης.
Με την τυνησιακή σημαία στους ώμους, η εικοσάχρονη Haifa περιμένει σε έναν κόμβο να περάσει η πομπή από την Ezzahra, την πόλη της οικογένειας Ben Mhenni, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύνιδας, για να τιμήσει αυτήν που της άνοιξε τα μάτια για τη δικτατορία: "Η Λίνα μας μετέδωσε τις εικόνες για το τι συνέβαινε πραγματικά στο εσωτερικό της χώρας, όπως στο Sidi Bouzid [απ' όπου ξεκίνησε η επανάσταση, σ.σ.]. Παρά το γεγονός ότι ήταν μικροκαμωμένη και αδύνατη, έτρεχε παντού για να πει την αλήθεια."
Υποφέροντας από μια αυτοάνοση ασθένεια που την οδήγησε τελικά στο θάνατο, η νεαρή γυναίκα ήταν μία από τις πρώτες που πήγαν στο λίκνο της αμφισβήτησης που έμελλε να ανατρέψει το αυταρχικό καθεστώς του Ben Ali. Για να μεταδώσει τις εικόνες της αστυνομικής καταστολής, η Lina Ben Mhenni χρειάστηκε να δώσει μάχη ενάντια στην τότε λογοκρισία. Χαρακτηρίστηκε έτσι κυβερνοακτιβίστρια και ως τέτοια την καλούσαν στα τηλεοπτικά πλατό. "Αλλά η Lina ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες: κατά του ισλαμισμού, κατά της διαφθοράς, κατά της κατάρρευσης των δημόσιων υπηρεσιών. Είχε η ίδια προσωπική πείρα από την υποβάθμιση των νοσοκομείων. Η Lina, είναι ένας μύθος και ο αγώνας της συνεχίζεται", επιθυμεί να τονίσει μία στενή της φίλη τη στιγμή που το φέρετρό της τοποθετείται σε ένα βαν για να κατευθυνθεί προς το νεκροταφείο Jellaz όπου βρίσκονται θαμμένες μεγάλες προσωπικότητες της Τυνησίας, από τον πρώην προέδρο Béji Caïd Essebsi, ο οποίος πέθανε το περασμένο καλοκαίρι, ως τον Chokri Belaïd, τον πολιτικό ηγέτη που δολοφονήθηκε από Ισλαμιστές το 2013. Από εκείνη την ημερομηνία, εξάλλου, η Lina Ben Mhenni είχε τεθεί υπό αστυνομική προστασία, κάτι που την εκνεύριζε, και την έκανε να ζητάει από τους σωματοφύλακές της να στέκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά όταν συναντούσε δημοσιογράφους.
Αν η μπλόγκερ θεωρούσε χαμένη την επανάσταση από το τέλος των "κινημάτων της Kasbah" το 2011 - των λαϊκών κινημάτων που οδήγησαν σε μία συνταγματική συνέλευση -, αρνήθηκε να εγκαταλείψει, έχοντας μάθει στην αντοχή (είχε κερδίσει δύο φορές ασημένιο μετάλλιο στους παγκόσμιους αγώνες μεταμοσχευμένων αθλητών το 2007 και το 2009). Η κόρη ενός ακτιβιστή της αριστερής κίνησης Προοπτική είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την δημιουργία βιβλιοθηκών στις φυλακές.
Τι εντύπωση θα της είχε κάνει αυτή η επίσημη κηδεία, όπου τουλάχιστον 2.000 Τυνήσιοι παρευρέθηκαν, όπως και η επίσκεψη, την προηγούμενη μέρα, του προέδρου Kaïs Saïed στην πενθούσα οικογένειά της; "Για τον Πρόεδρο, αυτό είναι φυσιολογικό, σηκώνει την φλόγα της επανάστασης, και γι 'αυτό τον εκλέξαμε", εξηγεί η φίλη της Lina. Η οικογένεια είχε ζητήσει ρητά από τις ισλαμικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Ennahdha που πλειοψηφεί στη Βουλή, να μην έρθουν. Για τους υπόλοιπους: "Οι πολιτικοί που προσβάλλουν την επανάσταση εδώ και εννέα χρόνια θα πρέπει να μας απαλλάξουν σήμερα από την υποκρισία τους. Η Λίνα ήταν ό,τι αυτοί δεν ήταν: η άρνηση του συμβιβασμού", δηλώνει με θυμό ο πολιτικός ακτιβιστής Ahlem Hachicha Chaker. "Ήταν ένα αληθινό άτομο, πολύ απλά", συνοψίζει ο Skander Ben Hamda, ένας άλλος κυβερνοακτιβιστής που έγινε κι αυτός γνωστός το 2011 κι από τότε είχε γίνει κι ένας από τους πιό στενούς της φίλους.
Νυχτερινά μουντζουρώματα
*
Απόψε απολαμβάνει τη μοναξιά της. Μετά από λίγα χρόνια κοινής ζωής, φοβόταν να ξαναβρεθεί μόνη της. Είχε όλες τις ανησυχίες του κόσμου, ειδικά επειδή, με την ασθένεια, η ψύχρανση επήλθε σε μια λεπτή στιγμή της ζωής της. Το άδειο κρεβάτι την τρομοκρατούσε. Οι τοίχοι της υπενθύμιζαν συγκεκριμένες στιγμές και ασφυκτιούσε. Πίστευε πως θα επηρεαζόταν απ' αυτό για πάντα. Αλλά να, τώρα, που μάθαινε ήσυχα να διαβαίνει μόνη της το μονοπάτι.
Σιγά σιγά ξαναβρίσκει τις συνήθειες του χτες: το μπάνιο με τις ώρες σε ένα λουτρό που μυρίζει αρωματικά έλαια, τις μικρές φροντίδες για το σώμα, τις σπιτικές μάσκες και τα μικρά κόλπα της μαμάς, την ωραία αίσθηση του να περπατάς γυμνή μετά από ένα ντους ή ένα μπάνιο, την τρελή διάθεση που σε πιάνει να τραγουδάς με την φρικτή φωνή σου, την ανακούφιση ενός ξέφρενου χορού πάνω στο χαμηλό τραπέζι του σαλονιού ή ξυπόλητη πάνω στο τραπέζι ενός μπαρ ή ενός κλαμπ, την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής, τις όμορφες συναντήσεις με φίλους και φίλες, τις ανέμελες βόλτες με το αυτοκίνητο το χάραμα, τη χαρά του να πειράζεις παντού τους ανθρώπους, και την ομορφιά του να σκας στα γέλια λέγοντας χαζομάρες, ή να τρέχεις κάθε στιγμή της μέρας στο αστυνομικό τμήμα, στο δικαστήριο ή στο νοσοκομείο για να βοηθήσεις κάποιον που το έχει ανάγκη...
'Εμαθε να ξαναζεί για τον εαυτό της και να γίνεται πάλι αυτόνομη.
Απόψε ακούει τη νύχτα. Τα τζιτζίκια που τραγουδούν, τις κουκουβάγιες που κρώζουν, τις γάτες που ζευγαρώνουν, τα σκυλιά που γαυγίζουν πέρα μακριά...
Απόψε, ακούει τον εαυτό της... ακούει το σώμα της και την ψυχή της
Απόψε, αγκαλιάζει και πάλι την ελευθερία της...
Απόψε, πετάει μακριά από τα ψέματα, την προδοσία, την υποκρισία και τη βία...
Ανοίγει τα φτερά της και στοχεύει το άπειρο.
Lina Ben Mhenni
atunisiangirl.blogspot.com, 07.08.2018
Μτφ. Σ.Σ.