Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα

Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα του Όλαφ Σολτς Facebook Twitter
Επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ακρόπολη. Φωτό: Eurokinisi
0

Η διαφορά με τη Γερμανία στα ενεργειακά παραμένει, όπως και στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη συνεργασία των δύο χωρών, όπως κατέστησαν σαφές ο Γερμανός καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο θέμα της Τουρκίας δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη στροφή (όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάτι τέτοιο), αλλά το κλίμα μεταξύ Σολτς και Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητα ήταν πολύ πιο θερμό από εκείνο με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός, που δεν είχε καμία προσωπική χημεία με τη χριστιανοδημοκράτισσα πρώην καγκελάριο, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, με τον οποίο, όπως φάνηκε, υπάρχει μία καλή επικοινωνία, παρά τις διαφορές τους.

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν, τον αποκαλούσε «αγαπητέ φίλε Όλαφ» και του είπε πως τον υποδέχθηκε σε ένα κλίμα που δεν θύμιζε την Ελλάδα των μνημονίων και σε μια ατμόσφαιρα καλύτερη από εκείνη της περσινής επίσκεψης της προκατόχου του, αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική αιχμή του κ. Μητσοτάκη. 

 

Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την επίσκεψη Σολτς, καθώς η βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων μπορεί να μην είναι στις τοπ προτεραιότητες της γερμανικής διπλωματίας, είναι όμως κάτι που την απασχολεί. Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., σύμμαχος σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και για μια χώρα που θέλει να ασκεί επιρροή, όπως η Γερμανία, αυτά έχουν τη σημασία τους. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια και οι Γερμανοί θέλουν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο καγκελάριος Σολτς που είχε τη σχετική ενημέρωση κατά την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ελλάδα και –ειδικά μετά το φτωχό αποτέλεσμα της επίσκεψής του στη Γαλλία– χρειαζόταν μία επιτυχία, έστω μικρότερης σημασίας. Ήθελε λοιπόν να πάει καλά η επίσκεψη αυτή και ο ίδιος, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές και διπλωματικές πηγές, θεωρεί ότι πήγε. 

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ικανοποίησε τη γερμανική πλευρά, όπως και το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε δημόσια το θέμα των υποβρυχίων που θα παραδώσει η Γερμανία στην Τουρκία.

Το θέμα αυτό δεν είναι υπό συζήτηση για τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά συζητά να πουλήσει κι αυτή εξοπλιστικά στην Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλούσαν «σύστημα Ζαχάρωφ» από τον γνωστό έμπορο όπλων που πουλούσε σε όλες τις (αντιμαχόμενες) πλευρές. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αναπτύξει με την τελευταία γερμανική κυβέρνηση και τον Όλαφ Σολτς την προσωπική σχέση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Παρότι ο σημερινός καγκελάριος  θεωρείται πολύ πιο επικοινωνιακός από την προκάτοχό του στη Γερμανία, δεν ταιριάζει στο προσωπικό του στυλ ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε τον Ερντογάν η Μέρκελ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάλι, εμπιστεύεται μόνο τους ηγέτες με τους οποίους αναπτύσσει μία προσωπική διπλωματία και ιδιαίτερη σχέση, όπως έκανε με τον Τραμπ παλαιότερα και τον Πούτιν τώρα. Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς όμως δεσμεύεται από τις αρχές και το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους και η Τουρκία του Ερντογάν στα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων αξιολογείται αρνητικά. Η Μέρκελ αυτά τα παρέβλεπε, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει μία διαφορετική στάση. Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια στροφή στη στάση της Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Σολτς, παρότι η κλιμάκωση των απειλών της Αγκυρας προς την Ελλάδα τον ενοχλεί γιατί τους φέρνει όλους σε δύσκολη θέση, δεν είπε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα και τα γενικά περί σεβασμού της κυριαρχίας, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση και πολύ περισσότερο να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση του διπλωματικού συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, για την αμφισβήτηση της Τουρκίας στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους, ο Σολτς απάντησε ότι «όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας». Είπε και άλλα αυτονόητα, όπως ότι «οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Το θέμα του κατοχικού δανείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε μεν, λέγοντας πως για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία θεωρεί πως για αυτήν έχει κλείσει. Η γερμανική πλευρά άκουσε θετικά την διατύπωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται», αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη άφησε κάποιες αιχμές, όπως την αναφορά στον Γερμανό σοσιαλιστή Willy Brandt που μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73 έλεγε πως «μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα» αλλά «το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα τόνισε ότι προσυπογράφει κάθε λέξη αυτής της «πολύτιμης παρακαταθήκης» της οποίας πιστεύει ότι «κανείς δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ της».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Σολτς πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα από εκείνη της Μέρκελ που συμπεριφερόταν στις ελληνικές ηγεσίες όπως η αυστηρή δασκάλα στον κακό μαθητή. Ίσως γι' αυτό ο Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να πει δημόσια στον «φίλο Όλαφ» ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ο αδύναμος δανειστής αλλά ένας ισότιμος συνομιλητής. Άλλωστε και ο Σολτς του απάντησε ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα, παρότι εκείνος εμμέσως το απέδωσε στα μνημόνια, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις σάς έκαναν καλό». 

Οι διαφορές Ελλάδας-Γερμανίας παραμένουν, τόσο στο θέμα των ημερών, αυτό του φυσικού αερίου, όσο και στο ανοιχτό από το παρελθόν κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις. Στα θέματα της Τουρκίας μπορεί στον Σολτς να μην αρέσουν οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά δεν σκοπεύει να τα βάλει μαζί του.

Μητσοτάκης και Σολτς όμως έχουν ένα κοινό, ότι βάζουν την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής τους. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες σε πολλά θέματα, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες οι Γερμανοί εξετάζουν παλαιότερα σχέδια που δεν είχαν προχωρήσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ