Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα

Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα του Όλαφ Σολτς Facebook Twitter
Επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ακρόπολη. Φωτό: Eurokinisi
0

Η διαφορά με τη Γερμανία στα ενεργειακά παραμένει, όπως και στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη συνεργασία των δύο χωρών, όπως κατέστησαν σαφές ο Γερμανός καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο θέμα της Τουρκίας δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη στροφή (όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάτι τέτοιο), αλλά το κλίμα μεταξύ Σολτς και Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητα ήταν πολύ πιο θερμό από εκείνο με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός, που δεν είχε καμία προσωπική χημεία με τη χριστιανοδημοκράτισσα πρώην καγκελάριο, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, με τον οποίο, όπως φάνηκε, υπάρχει μία καλή επικοινωνία, παρά τις διαφορές τους.

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν, τον αποκαλούσε «αγαπητέ φίλε Όλαφ» και του είπε πως τον υποδέχθηκε σε ένα κλίμα που δεν θύμιζε την Ελλάδα των μνημονίων και σε μια ατμόσφαιρα καλύτερη από εκείνη της περσινής επίσκεψης της προκατόχου του, αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική αιχμή του κ. Μητσοτάκη. 

 

Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την επίσκεψη Σολτς, καθώς η βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων μπορεί να μην είναι στις τοπ προτεραιότητες της γερμανικής διπλωματίας, είναι όμως κάτι που την απασχολεί. Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., σύμμαχος σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και για μια χώρα που θέλει να ασκεί επιρροή, όπως η Γερμανία, αυτά έχουν τη σημασία τους. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια και οι Γερμανοί θέλουν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο καγκελάριος Σολτς που είχε τη σχετική ενημέρωση κατά την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ελλάδα και –ειδικά μετά το φτωχό αποτέλεσμα της επίσκεψής του στη Γαλλία– χρειαζόταν μία επιτυχία, έστω μικρότερης σημασίας. Ήθελε λοιπόν να πάει καλά η επίσκεψη αυτή και ο ίδιος, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές και διπλωματικές πηγές, θεωρεί ότι πήγε. 

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ικανοποίησε τη γερμανική πλευρά, όπως και το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε δημόσια το θέμα των υποβρυχίων που θα παραδώσει η Γερμανία στην Τουρκία.

Το θέμα αυτό δεν είναι υπό συζήτηση για τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά συζητά να πουλήσει κι αυτή εξοπλιστικά στην Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλούσαν «σύστημα Ζαχάρωφ» από τον γνωστό έμπορο όπλων που πουλούσε σε όλες τις (αντιμαχόμενες) πλευρές. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αναπτύξει με την τελευταία γερμανική κυβέρνηση και τον Όλαφ Σολτς την προσωπική σχέση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Παρότι ο σημερινός καγκελάριος  θεωρείται πολύ πιο επικοινωνιακός από την προκάτοχό του στη Γερμανία, δεν ταιριάζει στο προσωπικό του στυλ ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε τον Ερντογάν η Μέρκελ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάλι, εμπιστεύεται μόνο τους ηγέτες με τους οποίους αναπτύσσει μία προσωπική διπλωματία και ιδιαίτερη σχέση, όπως έκανε με τον Τραμπ παλαιότερα και τον Πούτιν τώρα. Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς όμως δεσμεύεται από τις αρχές και το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους και η Τουρκία του Ερντογάν στα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων αξιολογείται αρνητικά. Η Μέρκελ αυτά τα παρέβλεπε, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει μία διαφορετική στάση. Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια στροφή στη στάση της Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Σολτς, παρότι η κλιμάκωση των απειλών της Αγκυρας προς την Ελλάδα τον ενοχλεί γιατί τους φέρνει όλους σε δύσκολη θέση, δεν είπε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα και τα γενικά περί σεβασμού της κυριαρχίας, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση και πολύ περισσότερο να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση του διπλωματικού συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, για την αμφισβήτηση της Τουρκίας στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους, ο Σολτς απάντησε ότι «όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας». Είπε και άλλα αυτονόητα, όπως ότι «οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Το θέμα του κατοχικού δανείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε μεν, λέγοντας πως για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία θεωρεί πως για αυτήν έχει κλείσει. Η γερμανική πλευρά άκουσε θετικά την διατύπωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται», αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη άφησε κάποιες αιχμές, όπως την αναφορά στον Γερμανό σοσιαλιστή Willy Brandt που μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73 έλεγε πως «μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα» αλλά «το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα τόνισε ότι προσυπογράφει κάθε λέξη αυτής της «πολύτιμης παρακαταθήκης» της οποίας πιστεύει ότι «κανείς δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ της».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Σολτς πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα από εκείνη της Μέρκελ που συμπεριφερόταν στις ελληνικές ηγεσίες όπως η αυστηρή δασκάλα στον κακό μαθητή. Ίσως γι' αυτό ο Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να πει δημόσια στον «φίλο Όλαφ» ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ο αδύναμος δανειστής αλλά ένας ισότιμος συνομιλητής. Άλλωστε και ο Σολτς του απάντησε ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα, παρότι εκείνος εμμέσως το απέδωσε στα μνημόνια, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις σάς έκαναν καλό». 

Οι διαφορές Ελλάδας-Γερμανίας παραμένουν, τόσο στο θέμα των ημερών, αυτό του φυσικού αερίου, όσο και στο ανοιχτό από το παρελθόν κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις. Στα θέματα της Τουρκίας μπορεί στον Σολτς να μην αρέσουν οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά δεν σκοπεύει να τα βάλει μαζί του.

Μητσοτάκης και Σολτς όμως έχουν ένα κοινό, ότι βάζουν την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής τους. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες σε πολλά θέματα, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες οι Γερμανοί εξετάζουν παλαιότερα σχέδια που δεν είχαν προχωρήσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ