Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος

Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία "I giovani tigri" (1968)
0

Η εισαγωγή στο λήμμα «Helmut Berger» πρέπει είναι από τις πιο ακριβείς και περιεκτικές που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Wikipedia: «Ο Helmut Berger (1944-2023) είναι [ήταν, από χθες πλέον] ένας Αυστριακός ηθοποιός, γνωστός για τα πορτρέτα ναρκισσιστικών και σεξουαλικά αμφιλεγόμενων χαρακτήρων, σταρ του Ευρωπαϊκού σινεμά από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, σύμβολο του σεξ και pop icon για την περίοδο εκείνη».

Κάπου θα έπρεπε να χωρά σε κάποια μορφή της και η λέξη decadence αλλά σε γενικές γραμμές αυτός ήταν ο Χέλμουτ Μπέργκερ, τότε ήταν ο Χέλμουτ Μπέργκερ, παρότι ακόμα και στην πιο βαθιά παρακμή του δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει (μελαγχολικές εκδοχές του ανοικονόμητου εαυτού του) σε ταινίες μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Τι μορφή όμως που υπήρξε κάποτε!

Αν ο Μπιορν Άντρεσεν (ο αγγελικός Τάτζιο στο «Θάνατο στη Βενετία» του Βισκόντι) ήταν κάποτε το «πιο ωραίο αγόρι στον κόσμο», ο Χέλμουτ Μπέργκερ – μούσα, πρωταγωνιστής και σύντροφος του Βισκόντι – ήταν μια εποχή «ο πιο ωραίος άνδρας στον κόσμο», η ιδανική ενσάρκωση ενός τζετ σετ ηδονισμού – έμβλημα μιας ζωής σαν διαφήμιση πολυτελούς ανδρικού αρώματος της δεκαετίας του ’70, και με ερωτική συντροφιά προσωπικότητες όπως ο Νουρέγιεφ, η Μπιάνκα (αλλά και ο Μικ) Τζάγκερ ή η Μαρίζα Μπέρενσον, πλάι στην οποία ο Μπέργκερ έγινε ο πρώτος άνδρας που βρέθηκε στο εξώφυλλο της Vogue.  

O Χέλμουτ Μπέργκερ – μούσα, πρωταγωνιστής και σύντροφος του Βισκόντι – ήταν μια εποχή «ο πιο ωραίος άνδρας στον κόσμο», η ιδανική ενσάρκωση ενός τζετ σετ ηδονισμού – έμβλημα μιας ζωής σαν διαφήμιση πολυτελούς ανδρικού αρώματος της δεκαετίας του ’70.

Πιο πολύ από τις ταινίες του Λουκίνο Βισκόντι (όταν πέθανε ο μαέστρος το 1976 ο Μπέργκερ, 32 χρονών ακόμα, είχε δηλώσει ότι ένιωθε συγχρόνως σαν χήρος και σαν ορφανό) τον έχω πάντα στο μυαλό μου ως Ντόριαν Γκρέι στην αφάνταστα trashy και ‘swinging London’ εκδοχή του διάσημου έργου του Όσκαρ Γουάιλντ που είχε γυρίσει το 1970 ο Μάσιμο Νταλαμάνο. Θα τολμούσε μάλιστα να πει κανείς ότι από ένα σημείο και μετά, ο Χέλμουτ Μπέργκερ γινόταν ο ίδιος όλο και πιο πολύ σαν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, πάνω στο οποίο αποτυπώνονται με ανατριχιαστικά γλαφυρό τρόπο όλα τα φοβερά πάθη, τα αμαρτήματα και οι καταχρήσεις του ήρωα.

Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ Helmut Berger, Actor του Αντρέας Χόρβαθ.

Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί στην ιστορία του κινηματογράφου για τους οποίους και τις οποίες δεν έχει γυριστεί ποτέ κι από κανέναν ένα αξιοσημείωτο βιογραφικό ντοκιμαντέρ. Για τον Χέλμουτ Μπέργκερ έχουν γυριστεί δύο – ιδιοσυγκρασιακά αμφότερα σε εξωφρενικό βαθμό, όσο και το κωμικοτραγικά ματαιόδοξο «αντικείμενο» τους.

Το πιο πρόσφατο από τα δύο είναι το ελεγειακό, φθινοπωρινό «Ο Χέλμουτ Μπέργκερ, η μητέρα μου κι εγώ» του 2019. Τίποτα όμως – στην ιστορία των βιογραφικών ντοκιμαντέρ – δεν μπορεί να συγκριθεί σε ωμή αναπαράσταση με την ταινία του 2015 με τίτλο «Χέλμουτ Μπέργκερ, ηθοποιός» που γύρισε το 2015 ο σκηνοθέτης Αντρέας Χόρβαθ, ο οποίος πέρασε έναν μαρτυρικό χρόνο (πήγαινε γυρεύοντας βέβαια) πλάι στον πρώην σταρ και μέσα στο χαοτικό μικρό του διαμέρισμα στο Σάλτζμπουργκ, ένα μαυσωλείο γεμάτο από σουβενίρ περασμένων μεγαλείων.

Η ταινία ξεκινά με τον 70χρονο τότε Μπέργκερ σε κατάσταση κρίσης, σύγχυσης και παράνοιας, και με τα παντελόνια κατεβασμένα. Η χρόνια και πολλαπλώς διαβρωτική κατάχρηση ουσιών είναι συνταρακτικά εμφανής. Παραμένει όμως, συγκινητικά σχεδόν, αμετανόητος και έτοιμος για φασαρία. Ο Κλάους Κίνσκι μοιάζει συγκριτικά πράος και συνετός. Και είναι μόνο η αρχή.

Ανά πάσα στιγμή στη ταινία, παραμονεύει άλλη μια έκρηξη οργής με στόχο τον σκηνοθέτη, τον οποίον ο Χέλμουτ Μπέργκερ, θολωμένος από μανίες καταδίωξης και ψευδαισθήσεις μεγαλείου, τραμπουκίζει με κάθε ευκαιρία (συγχρόνως βέβαια, του την πέφτει χύμα, τιμώντας την φήμη του υπέροχου αμφισεξουαλικού «τέρατος» που είχε κάποτε). Σε κάποιο σημείο μάλιστα τον «απολύει», λέγοντας του να πάει να βρει κάποιον κατώτερο ηθοποιό να του κάνει ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τον καημένο τον Τόμας Φριτς (πέθανε πρόπερσι κι αυτός), γνωστόν σε εμάς από την εμφάνισή του στην «Επιχείρηση Απόλλων» πλάι στην Έλενα Ναθαναήλ.

Όποιος έχει δει την τελευταία σκηνή αυτού του ντοκιμαντέρ, αποκλείεται να καταφέρει να την ‘ξε-δει’ ποτέ: Ο Χέλμουτ Μπέργκερ αυνανίζεται μπροστά στην κάμερα και όταν εκσπερματώνει, είναι σα να πέφτει η μάσκα που φορούσε όλη την προηγούμενη ώρα, σα να χαλαρώνει λυτρωτικά μια βασανιστική ένταση που επικρατούσε πριν. Ξαφνικά, είναι και πάλι ανθρώπινος, ασχέτως αν μόλις έκανε το πιο ξεδιάντροπο πράγμα στον κόσμο.  

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΡ

Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Ο Χέλμουτ Μπέργκερ ήταν ο πρώτος άντρας που φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο της Vogue.
Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία "I giovani tigri" (1968)
Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Στην Ίσκια, φωτογραφημένος από τον Βισκόντι
Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Με την Elizabeth Taylor στην «Ash Wednesday» (1973)
Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Ο Χέλμουτ Μπέργκερ μεταμφιέστηκε σε Μαρλέν Ντίτριχ σε αυτή που είναι ίσως η πιο διάσημη σκηνή από το αριστούργημα του Βισκόντι «Οι Καταραμένοι».
Χέλμουτ Μπέργκερ: Όμορφος και καταραμένος Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου: Άσκοπη φλυαρία για μία μελανή σελίδα του κινηματογράφου

Οπτική Γωνία / Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου: Άσκοπη φλυαρία για μία μελανή σελίδα του κινηματογράφου

Διαφημίστηκε τόσο πολύ το ντοκιμαντέρ των Λίνστρομ και Πέτρι για τον ανήλικο που ενέπνευσε τον Βισκόντι στις αρχές των ‘70s, αλλά τελικά δεν ειπώθηκε τίποτα ουσιαστικό για ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα της κινηματογραφικής Μέκκας εναντίον της ανηλικότητας
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όλα είναι λαϊκισμός

Daily / Όλα είναι λαϊκισμός

Δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αντικυβερνητικά γεγονότα. Δεν είναι σωστό. Είναι αχαριστία, είναι cringe, είναι λαϊκισμός. Η αμφισβήτηση είναι λαϊκισμός. Η διαμαρτυρία είναι λαϊκισμός. Η επίκληση του θυμικού είναι λαϊκισμός. Τα μνημόσυνα είναι λαϊκισμός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Daily / Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Η εκδοχή του ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μοναδική και αποκλειστική για τη συγκεκριμένη προβολή, αυτό που μένει όμως σε κάθε περίπτωση είναι η μαγνητικά χαρισματική και πάντα προσηνής προσωπικότητά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Daily / Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Με αφορμή της επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, οι εγχώριοι αυτόκλητοι θεματοφύλακες των «δυτικών αξιών» διατράνωσαν για μια ακόμη φορά τη θερμή στήριξή τους στην «ιερή αποστολή» του Ισραήλ, σύμφωνα με την ορολογία του πρωθυπουργού του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Daily / Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Όταν η παλιά του φιλική επαφή από το Saturday Night Live αποκάλυψε στον έκπληκτο Γουίλ Φέρελ ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης, ο διάσημος κωμικός είχε την ιδέα να κάνουν μαζί ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα και να καταγράψουν την εμπειρία τους σ’ αυτή την ταινία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Daily / Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Ένας συρφετός υστερίας, ηθικού πανικού, κοινωνικού κανιβαλισμού, αμφίβολων μαρτυριών και βαρυσήμαντων αναλύσεων από «ειδικούς» της συμφοράς. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έξαρσης της εφηβικής βίας από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Daily / Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Πάνω απ’ όλα ίσως, ο σπουδαίος τραγουδοποιός και σταρ του σινεμά υπήρξε η επιτομή του «είναι και φαίνεται». Η μορφή του πιστοποιούσε την αυθεντικότητα της εμπειρίας και λειτουργούσε καθησυχαστικά, ακόμα κι όταν τα λόγια των τραγουδιών σε κάνουν να θέλεις να κατεβάσεις απνευστί μισό μπουκάλι ουίσκι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM
Τελικά, τα «πολιτισμένα» ντιμπέιτ είναι τα χειρότερα

Daily / Τελικά, τα «πολιτισμένα» debate είναι τα χειρότερα

Χαιρετίζεται από πολλούς ως εξόχως πολιτισμένο και πρωτοποριακό το debate για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην πραγματικότητα η νέα, «εκλεκτική» εκδοχή ήταν ακόμα πιο προβληματική από τις προηγούμενες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ