Ανάρμοστες σχέσεις: Η διαπλοκή, τα media και οι πολιτικοί

Ανάρμοστες σχέσεις… Facebook Twitter
Διαπλοκή στην πολιτική ζωή προφανώς υπήρχε και νωρίτερα, άλλωστε είναι τόσο παλιά η ιστορία της όσο και η πολιτική. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΚΟΥΝΗΣΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ αριστερό ώμο, όπως συνήθιζε, πήρε αυστηρό ύφος και έκανε μια δήλωση οργής στην οποία περίπου έλεγε ότι διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα είχαν συνωμοτήσει εναντίον του με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν Σεπτέμβριος του μακρινού 1993 όταν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαπίστωνε ότι έχανε την πλειοψηφία στη Βουλή και μαζί την πρωθυπουργία.

Για πρώτη φορά καθιερωνόταν στην πολιτική με τόσο έντονο τρόπο ο όρος «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Ως τέτοια εννοούσε έναν πανίσχυρο οικονομικό παράγοντα και μιντιάρχη της εποχής και περισσότερους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι είχαν κατακτήσει ήδη ένα μεγάλο μερίδιο στον χώρο της ενημέρωσης με την αντίστοιχη επιρροή στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή.

Διαπλοκή στην πολιτική ζωή προφανώς υπήρχε και νωρίτερα, άλλωστε είναι τόσο παλιά η ιστορία της όσο και η πολιτική. Όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν με έναν τρόπο ο «νονός» του συγκεκριμένου όρου, που τον καθιέρωσε, συνδέοντάς τον ιδιαίτερα με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Και ο γιος του, πολλά χρόνια αργότερα, θυμήθηκε να μιλήσει για το θέμα αυτό της διαπλοκής στη Βουλή, καλώντας έναν μιντιάρχη της σημερινής εποχής «αν έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα». Είχε ενοχληθεί επειδή μια εφημερίδα του εν λόγω επιχειρηματία ανέδειξε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό θέμα για την κυβέρνηση, που αφορά το έγκλημα των Τεμπών.

Η φράση «τα μίντια ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις» σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε μια εποχή κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για διαπλοκή έχουν μιλήσει πολλοί ακόμα, πρωθυπουργοί και μη. Μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν δεχόταν κριτική από μέσα ενημέρωσης, έλεγε ως πρωθυπουργός το 2012 πως «η διαπλοκή δεν θα καταφέρει να μας κόψει τον δρόμο». Και δεν του τον έκοψε, ο Σαμαράς παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2015.

Γιατί, εκτός από τον χαρακτηρισμό «ανάρμοστη σχέση», με τον οποίο μπορεί να περιγραφεί η σχέση μεταξύ πολιτικής και μιντιακής εξουσίας, υπάρχει και υπερτίμηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα μέσα ενημέρωσης – η γενικευμένη απαξίωσή τους έχει αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την εγκυρότητα και την επιρροή τους στην κοινωνία. Με άλλα λόγια, η φράση «τα μίντια ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις» σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε μια εποχή κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πραγματικότητα. Και αυτή λέει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τα μεγάλα και ισχυρά μέσα ενημέρωσης. Σχέσεις τις οποίες ανέπτυξε σε έντονο βαθμό η ίδια, ενώ και η απέναντι πλευρά ανταποκρίθηκε με ανάλογο ενδιαφέρον: αμοιβαία ανταπόκριση, αμοιβαία εξυπηρέτηση.

Αλλά αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις ανάρμοστες σχέσεις (όπως σε όλες τις σχέσεις άλλωστε) είναι πως επειδή βασίζονται αποκλειστικά σε αμοιβαίο συμφέρον και σκοπιμότητες θα έρθει η στιγμή που θα κλονιστούν και θα μετατραπούν σε κάτι εξαιρετικά δύσκολο, όπως συνέβη μερικές μέρες νωρίτερα.

Όταν πρωθυπουργός και πολλά κυβερνητικά στελέχη λειτούργησαν επιθετικά απέναντι στον ιδιοκτήτη του μέσου στο οποίο εμφανίστηκε το δημοσίευμα προφανώς κατάλαβαν ότι ο λόγος και τα επιχειρήματά τους ήταν εντελώς αδύναμα και καθόλου πειστικά. Γιατί όλοι έβλεπαν τις ανάρμοστες σχέσεις των δυο πλευρών όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλοι έμαθαν για την επίσκεψη δυο υπουργών που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του μιντιάρχη, πολλοί γνώριζαν την αμοιβαία υποστήριξη, όλοι αντιλήφθηκαν πως κάτι περίεργο συνέβη και τάραξε αυτή την ανάρμοστη σχέση. Η κυβέρνηση πλήρωσε αυτή ακριβώς τη σχέση.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος στην ιστορία αυτή, πρόκειται για την προαναφερθείσα υπερτίμηση της δυνατότητας των μέσων να παρεμβαίνουν με καθοριστικό τρόπο στις πολιτικές διεργασίες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν πως η επιρροή τους, ιδιαίτερα όταν είναι απαξιωμένα από πλευράς κύρους και αξιοπιστίας, περιορίζεται.

Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Είχε σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα απέναντί του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις την ίδια χρονιά. Βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επεδίωξε να αναπτύξει ανάλογες ανάρμοστες σχέσεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Διδάγματα από αυτές τις ιστορίες δεν υπάρχουν, η ιδανική συνθήκη, που θα ήταν ο περιορισμός κάθε θεσμικής και εξωθεσμικής εξουσίας τους, δεν πρόκειται να συμβεί. Ο διαχωρισμός τους δεν προβλέπεται, ούτε καν ο περιορισμός τους, γιατί δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για κάτι τέτοιο. Οι ανάρμοστες σχέσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα μας τις υπενθυμίζει κάθε τόσο μια επόμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ίδιο ή κάποιον άλλο μιντιάρχη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ