Βουλή: Χωρίς απαντήσεις οι δύσκολες ερωτήσεις για τις τρομακτικές πυρκαγιές

Πολλά ερωτήματα άφησε αναπάντητα ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Αν και η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να έχει εφιαλτικές διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε διαπιστώσεις που μπορεί ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τυχόν επιχειρησιακά λάθη ή πλημμελή αντιπυρική θωράκιση της περιοχής. Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ που δέχτηκε για την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τη φωτιά που έχει καταστρέψει το πολύτιμο δάσος της Δαδιάς και που κατακαίει τον Εβρο για 13η ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως ασπίδα τις πυροσβεστικές δυνάμεις: «Και όταν θα αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για δωδέκατη μέρα, θα πρέπει να μας πείτε ευθέως αν επιρρίπτετε ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σβήσουν τη φωτιά», είπε.  

Αν και η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να έχει εφιαλτικές διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε διαπιστώσεις που μπορεί ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τυχόν επιχειρησιακά λάθη ή πλημμελή αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.

Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορεί να έρχεστε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες» αλλά ταυτόχρονα «να λέτε "μα καίει η φωτιά 13 μέρες"», ενώ ανέφερε ότι διατέθηκαν έξι εκ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία της Δαδιάς.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση επίσης για το πώς η φωτιά έφτασε να απειλήσει την αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου και για την ανατίναξη των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της βάσης. 

Ως γενεσιουργά αίτια των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε κυρίως την κλιματική κρίση και τους εμπρησμούς.

Ως γενεσιουργά αίτια των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε κυρίως την κλιματική κρίση και τους εμπρησμούς. Για τους εμπρησμούς μάλιστα φαίνεται να έκλεισε το μάτι στα σενάρια συνωμοσιολογίας για τα οποία κατηγόρησε στη συνέχεια τα κόμματα από τα δεξιά του, ότι επιδίδονται σε τέτοιου είδους αφηγήματα: «Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας».

Πολλά ερωτήματα άφησε αναπάντητα ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Οι στατιστικές των καμένων μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους, όπως και οι αριθμοί, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής... Φωτ.: SOOC

Εκείνο που επίσης ανέμενε ο επιστημονικός κόσμος και η κοινωνία και δεν έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την οργάνωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών με συγκεκριμένους πόρους που θα πρέπει να διοχετεύονται ετησίως για έργα αντιπυρικής προστασίας. Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε.

Εξήγγειλε βέβαια ότι από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν περισσότερο από 200 εκ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης και προστασίας. Ωστόσο, όπως είπε, αυτοί οι πόροι θα είναι «οne off». «Μετά θα πρέπει να βρούμε αντίστοιχους πόρους για να υποστηρίζουμε αυτές τις δράσεις στο μέλλον».

Ανακοίνωσε, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιτακτικά ζητούν και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνει για την προστασία των δασών δεκάδες ειδικοί που κατέθεσαν τις απόψεις τους το τελευταίο δίμηνο που η χώρα βρίσκεται μέσα στην πύρινη δίνη. Να δημιουργηθεί δηλαδή οργανωμένο σχέδιο πρόληψης το οποίο βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Στην κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το ρεκόρ των καμένων εκτάσεων έκανε επίσης τη δική του ανάγνωση. Οι στατιστικές, όπως είπε, των καμένων μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους, όπως και οι αριθμοί. Για να αποδείξει  ότι τα νούμερα δεν λένε από μόνα τους τίποτα και στη συγκριτική αποτίμηση των φετινών πυρκαγιών με τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν «αποσπασματικά στοιχεία», ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρόδο και την Πάρνηθα.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία. Ούτε όλες οι φωτιές έχουν την ίδια επίπτωση τελικά στο περιβάλλον».

Για τη Ρόδο εξήγησε ότι από τα 160 χιλιάδες καμένα στρέμματα που ήταν η περίμετρος της φωτιάς, την οποία χαρτογράφησε το Copernicus, μόνο το 10% από τη συνολική αυτή καμένη έκταση αφορά «πραγματικά σοβαρή οικολογική ζημιά».

Για την Πάρνηθα χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως είπε, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις από αυτές που έγιναν στάχτη το 2007: «Η φωτιά στην Πάρνηθα το 2007 ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό των στρεμμάτων που έκαψε, αλλά γιατί πολύ απλά έφτασε στο ελατοδάσος της Πάρνηθας και έκαψε το μισό». 

Στη φετινή πυρκαγιά όμως, παρόλο που «έγινε μία σοβαρή ζημιά, προστατεύτηκε ο βασικός πυρήνας του εθνικού δρυμού και δεν έφτασε η φωτιά στα έλατα, όπως δυστυχώς είχε φτάσει το 2007», εξήγησε.

Η ανάγνωση αυτή βέβαια δεν έχει κανένα νόημα για τη Δαδιά. Αν και η συζήτηση στη Βουλή γινόταν την ώρα που η φωτιά στον Έβρο συνέχιζε –και συνεχίζει– να καίει ανεξέλεγκτη ό,τι απέμεινε, ο πρωθυπουργός βρήκε στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται «μία αχτίδα αισιοδοξίας»: «η Δαδιά είχε καεί και πάλι ολοσχερώς», όπως είπε, «κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’50 και τριάντα χρόνια μετά ήταν ήδη ένα ώριμο και παραγωγικό δάσος».

Για την επιβεβαίωση της διαφορετικής ανάγνωσης των στατιστικών δεδομένων δεν αποφεύχθηκε και η μακάβρια σύγκριση με το Μάτι. Απευθυνόμενος στον Σ. Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι στατιστικά «ήταν μία καλή, πολύ καλή χρονιά, χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα. Χάσαμε όμως και 104 ανθρώπους. Αυτό δεν αποτυπώνεται σε καμία στατιστική οριζόντια».

Κανένα σαφές σχέδιο δεν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και για τη διαχείριση των δασών, η οποία, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την πρόληψη και το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με μεγάλους σύγχρονους δασικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι, όπως είπε, «μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και πρόληψης». Το σχέδιο όμως αυτό για το πώς θα γίνουν τα δάση πιο παραγωγικά ακόμη δεν υπάρχει, αλλά δρομολογείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αίσθηση προκάλεσε ο εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία υποστήριξε ότι στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας που κατηγορούνται για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι όχι μόνο δεν είδαν την πόρτα της εξόδου από την πυροσβεστική, αλλά αναβαθμίστηκαν κιόλας.

Ο πρωθυπουργός φανερά εκνευρισμένος μίλησε για το τεκμήριο της αθωότητας: «Οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε σήμερα μπορεί να είναι στη Δαδιά και να πολεμούν τη φωτιά μέσα στο δάσος και να ακούν εσάς να κουνάτε το δάχτυλο, να θέλετε να τους βάλετε φυλακή και μετά να κόπτεστε για την πυροσβεστική και να λέτε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Με τη λήξη της συζήτηση στη Βουλής δυστυχώς δεν «έληξε» και η πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έχει πάρει νέες εφιαλτικές διαστάσεις, όπως επίσης και οι φωτιές σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.

Σε ολόκληρη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 68 συνολικά πυρκαγιές και δυστυχώς στον απολογισμό ο οποίος δεν έχει γραφεί ακόμη, όποια ανάγνωση και αν επιχειρηθεί, δεν είναι μάλλον εύκολο να δει κανείς την αισιόδοξη πλευρά για το πώς θα αλλάξουν οι ζωές εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ανθρώπων από τις καταστροφές των περιουσιών και του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκε, είτε πρόκειται για δάση είτε για γεωργική γη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ