Εκλογολογία, το εξωτερικό χρέος και οι απειλές της Τουρκίας

Εκλογολογία, το εξωτερικό χρέος και οι απειλές της Τουρκίας  Facebook Twitter
Η κυβέρνηση δημοσίως εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την οικονομία και υποστηρίζει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO
0



Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

Η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να παράγει «θετικές» ειδήσεις μέσω μικροπαροχών και υποσχέσεων για αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων, η δε αντιπολίτευση πλειοδοτεί, τάζοντας τα πάντα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι πολιτικές δυνάμεις να μην ασχολούνται με το πραγματικό πολιτικό έργο που περιμένουν οι πολίτες αλλά με την ενίσχυση της εκλογικής τους δύναμης, καθώς αυτά τα δύο στην Ελλάδα δύσκολα συνδυάζονται. 

Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο ασχολείται κυρίως με την εικόνα της, τη μικροδιαχείριση και την παροχολογία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε κάθε προσπάθεια (αν ξεκίνησε ποτέ) ανασυγκρότησης του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θα επεξεργαζόταν μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση. 

Εκτός από τις απειλές των αγορών, σταθερές και αναβαθμισμένες παραμένουν και οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, τις οποίες ενισχύει και η τουρκική αντιπολίτευση, όταν δεν πλειοδοτεί κιόλας.

Όταν η χώρα μπαίνει σε ρυθμό προεκλογικής περιόδου, τότε σχεδόν σε όλα τα υπουργεία ασχολούνται με την πρόσκαιρη ικανοποίηση ομάδων του εκλογικού σώματος. Ακόμα και η περίφημη σύσκεψη της Σπάρτης με τον δήμαρχο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό αποκάλυψε ουσιαστικά.

Το νόημα των λεγομένων του Πέτρου Δούκα, που προσπαθούσε να πείσει τον υπουργό για γενναίες αποζημιώσεις των αγροτών της Σπάρτης μετά τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, ήταν ότι αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει τις εκλογές, πρέπει να φροντίσει να μοιράσει λεφτά. Φυσικά είπε και ανακρίβειες, όπως ότι η ΝΔ υπολειπόταν του ΠΑΣΟΚ δεκαπέντε μονάδες και όταν μοίρασε λεφτά «με τις σακούλες», ανέτρεψε τη διαφορά και κέρδισε τις εκλογές.

Την περίοδο 2004-2007 η ΝΔ ουδέποτε είχε χάσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς (δημοσκοπήσεις και πρόβλεψη εκλογών στην Ελλάδα 2004-20015, Public Issue). Όμως ο σκοπός των κομπασμών του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή και νυν δημάρχου Σπάρτης ήταν να πείσει τον υπουργό να μοιράσει λεφτά, γιατί «έτσι κερδίζονται οι εκλογές». Αυτό ήταν το νόημα. Έτσι σκέφτονται οι πολιτικοί στην Ελλάδα, ακόμα και μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και κρίσης.

Το μεγάλο θέμα που προέκυψε αυτή την εβδομάδα είναι πόσο πίσω έχει αφήσει τελικά η Ελλάδα αυτή την περίοδο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου και των spreads υπενθύμισε πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία. 

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να πανηγύριζε για την ολοκλήρωση των μνημονίων, την οποία παρουσίαζε ως «έξοδο», και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη βελτίωση της οικονομίας και την «επιστροφή στην κανονικότητα», αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παρέμεινε μια υπερχρεωμένη χώρα, σε καθεστώς υψηλής εποπτείας, με ακόμα μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος και τα δομικά της προβλήματα άλυτα.

Η κοινή γνώμη ελάχιστα αντιλήφθηκε, αφού κανείς δεν φρόντισε να το αναδείξει, την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, ούτε ότι το ΔΝΤ ξεκίνησε τις συστάσεις για επιστροφή στη «δημοσιονομική πειθαρχία», παρότι αυτή ήταν μάλλον η σημαντικότερη είδηση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν τους λόγους τους να κάνουν ότι ξεχνούν πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και οι «θεσμοί» απαιτούν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος της.

Με τον όρο μεταρρυθμίσεις, όπως είναι γνωστό, εννοούν μέτρα που σχετίζονται με τον δημοσιονομικό έλεγχο, γιατί αυτό είναι που τους ενδιαφέρει. Τα δύο χρόνια της πανδημίας η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., χαλάρωσε για λίγο τους κανόνες και τα προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί, αλλά παραμένει το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ε.Ε. και ο πιο αδύναμος κρίκος.

Κανένας οικονομικός αναλυτής δεν θεωρεί τυχαίο ότι ήταν τα ελληνικά ομόλογα αυτά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα τις προηγούμενες μέρες. Οι αγορές ζητούν ήδη από την ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες και να παρουσιάσει ένα σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και επαναφοράς, κάτι που οπωσδήποτε δυσκολεύει κάθε εκλογικό σχεδιασμό. Παρότι η κυβέρνηση φροντίζει να καθησυχάζει όσους ανησυχούν, όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι αδύνατοι σε προεκλογική περίοδο. 

Προβληματισμό για την οικονομική κατάσταση προκαλεί και το ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, όπως και η πιθανότητα αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμούν ισχυρές κυβερνήσεις που θα ακολουθούν αυτό που ονομάζουν «συνετή» οικονομική πολιτική. Τα σενάρια περί τεχνοκρατικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησαν δεν προέρχονται από τις Βρυξέλλες αλλά από επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα της χώρας (εύκολο να το διαπιστώσει κανείς αν παρατηρήσει ποιοι τα αναπαρήγαγαν), τα οποία ενδιαφέρονται για τη διανομή των σημαντικών πόρων που θα έρθουν στη χώρα το επόμενο διάστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άλλωστε, διέψευσε κατηγορηματικά ως φαιδρότητες τα σενάρια αυτά, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είχαν καμία τεκμηρίωση. «Για ποιον λόγο να συνωμοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανατρέψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση; Αυτά δεν είναι σοβαρά» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν χαρακτηρίζεται καν από συγκρουσιακές διαθέσεις απέναντι στην ηγεσία της Ε.Ε., κάθε άλλο». 

Εκλογολογία, το εξωτερικό χρέος και οι απειλές της Τουρκίας  Facebook Twitter
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το σταθερό επιτόκιο που έχει εξασφαλίσει η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της αποτελεί σημαντική ασπίδα και επισημαίνει ότι το σχέδιο Πισσαρίδη έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το ΔΝΤ. Φωτ.: ΑΠΕ

Η κυβέρνηση δημοσίως εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την οικονομία και υποστηρίζει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Θεωρεί πως το σταθερό επιτόκιο που έχει εξασφαλίσει η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της αποτελεί σημαντική ασπίδα και επισημαίνει ότι το σχέδιο Πισσαρίδη έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το ΔΝΤ.

«Αυτά που μας ζητάνε τα θέλουμε κι εμείς και υπάρχουν ήδη στον σχεδιασμό μας», υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Πώς θα συνδυάσουν τις οδηγίες για περικοπές δαπανών με τις υποσχέσεις για στήριξη στα νοικοκυριά και προστασία από την επίθεση που έχει δεχτεί το εισόδημα των πολιτών από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις, μένει να το δούμε. 

Ο αρμόδιος της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Μάρτιν Μπάιστερμπος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, παρά την παραίνεση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είχε και επαίνους για το σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό και υποστήριξε ότι, παρά την πανδημία, «οι ελληνικές αρχές υλοποίησαν μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που αναμένεται να ενισχύσει τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες έχει να καθησυχάσει τις αγορές και να πείσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα ξεφύγει ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να δείξει στο εσωτερικό ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, έχοντας απέναντί της την αξιωματική αντιπολίτευση που θα την κατηγορεί ότι «μοιράζει ψίχουλα». 

Εκτός από την απειλή των αγορών, σταθερές και αναβαθμισμένες παραμένουν και οι πραγματικές απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, τις οποίες ενισχύει και η τουρκική αντιπολίτευση, όταν δεν πλειοδοτεί κιόλας.

Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες που, όπως ισχυρίστηκε, απεικονίζουν νεκρούς πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα, τους οποίους οι ελληνικές αρχές άφησαν να πεθάνουν από το κρύο. Οι φωτογραφίες αυτές δεν συνοδεύονταν από κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για πρόσφυγες που βρέθηκαν στην ελληνική πλευρά των συνόρων και μίλησε για τουρκική προπαγάνδα. Το καθεστώς Ερντογάν, ωστόσο, συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμησης της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη με κάθε τρόπο.

Τελευταίο επεισόδιο οι ακραίοι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο. Ο Τσαβούσογλου παρομοίασε την Ελλάδα με τους Ταλιμπάν, λέγοντας: «Όλοι λέμε στους Ταλιμπάν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ποιος θα το πει στην Ελλάδα; Ποιος θα τη σταματήσει; Θα το κάνει η Ε.Ε.;» καταλήγοντας ότι ελπίζει να μιλήσει ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια, όταν τον επισκεφτεί.

Ο Τσαβούσογλου δεν κατηγόρησε μόνο την Ελλάδα, παρουσίασε ως «συνένοχη» τη Frontex και άφησε αιχμές και για την Ε.Ε. Ο ίδιος παρουσίασε την Τουρκία ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ίδια πλευρά με την Φινλανδία, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενους, καλλιτέχνες και πολιτικούς αντιπάλους. 

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την Ε.Ε. και τη Frontex «και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων», όπως είπε, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, όπου «υπήρξε ένα πλασματικό κύμα προσφύγων που προωθήθηκε από τον στρατό της Λευκορωσίας».

Είπε επίσης στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση και χρειάζονται υποστήριξη, χωρίς να του αφήσει περιθώριο να το συνεχίσει. Κανείς φυσικά δεν περιμένει ότι η Τουρκία θα σταματήσει και η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει το θέμα αυτό ψηλά στις προτεραιότητές της. 

Η κυβέρνηση όμως έχει προβλήματα και στο εσωτερικό με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Στη Λέσβο οι διαμαρτυρίες για τις νέες δομές συνεχίζονται. Τις προηγούμενες μέρες κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στα μηχανήματα που έχουν φτάσει στο νησί για τα έργα. Ο (υποστηριζόμενος από τη ΝΔ) περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ετοιμάζει κινητοποιήσεις, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της δημιουργίας της νέας προσφυγικής δομής και ζητάει να μην ξεκινήσουν εργασίες πριν ληφθεί η απόφαση.

Οι χειρισμοί του μεταναστευτικού έχουν προκαλέσει γενικότερες αντιδράσεις, με τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε αρκετές περιοχές, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το αντιμετωπίζει με επιτυχία. Τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει χωρίς να δυσαρεστήσει καμία πλευρά, κάτι που δύσκολα θα πετύχει. Η διαχείριση και των δύο ζητημάτων όμως θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, με την οικονομία στην πρώτη θέση.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού ήταν μια προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς όλους του υπουργούς και τους βουλευτές του πως από δω και πέρα δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που ζημιώνουν τη εικόνα της κυβέρνησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ