«Ένας Έλλην πρώην αριστερός, ένας θνητός»

«Ένας Έλλην πρώην αριστερός, ένας θνητός» Facebook Twitter
Σε κάποιον πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς οι μεγάλοι. Εμείς που κάποτε ήμασταν παιδιά. 
0


ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ
η 7χρονη κόρη μου αν υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου που δεν πίστευα στον Αϊ-Βασίλη. Τι να της απαντήσω; Ότι υπήρξαν δεκάδες Αϊ-Βασίληδες στους οποίους πίστεψα και αποδείχτηκαν μούφα; Δεν τα λες αυτά σε ένα παιδί, νομίζω. Το προετοιμάζεις για τους δήθεν αγίους αλλά μέχρι εκεί.

Κατά τ’ άλλα, ο Αϊ-Βασίλης θα έρθει και φέτος, θα μας φέρει δώρα, θα μας αφήσει γλυκά στις κάλτσες και αυτή θα είναι η πιο μη απαιτητική, άνευ όρων και ανταλλαγμάτων σχέση που ενδεχομένως να βιώσεις στη ζωή σου. Γιατί λοιπόν να διαλύσεις το όνειρο από νωρίς; Επειδή τα γλυκούλια τα παιδάκια μας έχουν φτάσει να ζητάνε το νέο Play Station ή ένα παιχνίδι των 200 ευρώ που είδαν στο YouTube;

Έχω ακούσει πολλούς γονείς να σιχτιρίζουν «την ώρα και τη στιγμή που τους είπαμε ότι υπάρχει», γιατί αυτός φέρνει τα πάντα από το εργαστήρι του υποτίθεται, οπότε δεν μπορεί να αρνηθεί τα δώρα που γράφουν στα γράμματά τους τα πιτσιρίκια, όσο ακριβά κι αν είναι. Εκεί είναι που φλερτάρεις με την ιδέα να αμολήσεις την αλήθεια ξερά και χωρίς πολλές εξηγήσεις.

Για να απαντήσω στην ερώτηση με την οποία ξεκίνησα, δεν θυμάμαι πότε και πώς σταμάτησα να πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη. Δεν θυμάμαι καν μέχρι ποια ηλικία πίστευα σε αυτόν. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι ξυπνούσα κάθε Πρωτοχρονιά πιο νωρίς από όλα τα πρωινά του χρόνου για να ανοίξω τα δώρα μαζί με την αδελφή μου.

«Δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης, πουλάκι μου. Ο μπαμπάς και η μαμά παίρνουν τα δώρα και όχι, δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε τα παπούτσια που ζήτησες». Δεν ξέρω τι είναι πιο σκληρό σε αυτή την αποκάλυψη για ένα παιδί –ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης ή ότι δεν μπορεί να έχει αυτό που ζήτησε;–, αλλά αλήθεια θέλω να πιστεύω ότι είναι το πρώτο.

Κι αν του έλεγες, αν τους λέγαμε, ότι αυτό το deal έχει να κάνει με μικρά συμβολικά δώρα για να μπορέσει κι εκείνος ο άνθρωπος-άγιος να φέρει κάτι σε όλα τα παιδιά του κόσμου; Θέλω να πω, αν πρέπει να καταρρίψουμε νωρίς τον μύθο, επειδή τους επιτρέπουμε να έχουν ό,τι ζητήσουν, ίσως είναι προτιμότερο να τους αποκαλύψουμε μια άλλη αλήθεια. Ότι το δώρο είναι μια πράξη που δείχνει αγάπη και νοιάξιμο κι ας μην είναι ακριβό, ας μην τραβάει high definition φωτογραφίες, ας μην παίρνει αναβαθμίσεις, ας μη στοιχίζει μια μικρή περιουσία. Ότι η αληθινή περιουσία είναι να μπορείς να ζεις με το «άκυρο» και να είσαι οκ με αυτό. Γιατί, πρώτον, ως παιδί μπορείς να χαίρεσαι με το παραμικρό, αρκεί να σου προσφέρεται σε περιτύλιγμα δώρου και πασπαλισμένο με λίγη μαγεία που πετάει με έλκηθρο και, δεύτερον, δεν θα βρεις ποτέ στην ενήλικη ζωή σου κάποιον Αϊ-Βασίλη που να του γράφεις τι θέλεις κι εκείνος να στο προσφέρει με όλη του την αγάπη – τουλάχιστον όχι μετά τον πρώτο χρόνο γνωριμίας.

Για να απαντήσω στην ερώτηση με την οποία ξεκίνησα, δεν θυμάμαι πότε και πώς σταμάτησα να πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη. Δεν θυμάμαι καν μέχρι ποια ηλικία πίστευα σε αυτόν. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι ξυπνούσα κάθε Πρωτοχρονιά πιο νωρίς από όλα τα πρωινά του χρόνου για να ανοίξω τα δώρα μαζί με την αδελφή μου. Μεγαλώνοντας, ο στίχος του Δεληβοριά «τον Αϊ-Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά» πήρε τη θέση του «Ρούντολφ το ελαφάκι» και η παράδοση αυτή μού φαινόταν μακρινή ανάμνηση χωρίς πολύ νόημα, μέχρι που την ξαναθυμήθηκα με τα δικά μου παιδιά. Τότε αποφάσισα να θάψω ένα μεγάλο κομμάτι του κυνικού εαυτού μου και να πιστέψω μαζί τους. Σε κάποιον πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς οι μεγάλοι. Εμείς που κάποτε ήμασταν παιδιά.

* Ο τίτλος είναι στίχος του Φοίβου Δεληβοριά από το τραγούδι «Χριστούγεννα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Ακροβατώντας / Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Η δημοκρατία υποχώρησε, έκανε γενναία βήματα προς τα πίσω, κινδύνευσε ακόμα περισσότερο. Η δύναμη του χρήματος ως μέσου χαλιναγώγησης παραμένει καθοριστική και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες να επιλέξουν εχθρούς της δημοκρατίας (ακροδεξιούς και φασίστες). Μετά από κάποιες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί σε επικίνδυνους δρόμους, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ