Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κινητά από τα χέρια μας;

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κινητά από τα χέρια μας; Facebook Twitter
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω», μας θυμίζει ο φιλόσοφος Καρτέσιος. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Τα smartphones δημιουργούν έναν εθισμό που μας εμποδίζει να χαρούμε με τα «μικρά πράγματα». Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Ίσως να ξεκινήσουμε βάζοντας το ερώτημα τι στ’ αλήθεια είναι έξυπνο/smart για εμάς, δηλαδή ωφέλιμο. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη περίοδο που είχα στα χέρια μου ένα τέτοιο εργαλείο και βρέθηκα στην εφορία – έσωσε την κατάσταση. Ωστόσο, όταν μιλάμε για χρήση, σκεφτόμαστε και την άλλη όψη, της κατάχρησης ή και του εθισμού. Άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια του εθισμού είναι εκείνη της στέρησης. Οπότε θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι είναι εκείνο που δεν μας ικανοποιεί στις χαρές των μικρών πραγμάτων και καταλήγουμε στην κατάχρηση μιας ψηφιακής απόλαυσης.

Μήπως ο ναρκισσιστικής φύσεως σύγχρονος τρόπος ζωής, οι έντονες ταχύτητες της καθημερινότητας; Η δυσκολία της ανοχής στη ματαίωση; Παίρνοντας αποστάσεις από πλευρές του ίδιου μας του εαυτού στο όνομα της διεκπεραίωσης, διάψευσης ή και άρνησης των ψυχοσωματικών αναγκών μας, μπορεί να καταλήξουμε σε μια οθόνη, σε ένα κουμπί που είναι εφικτό να ελέγξουμε και να ηδονιστούμε, όπως, όπου και όποτε το επιθυμούμε.

Τα μικρά πράγματα, μια βόλτα, ένα χουζούρεμα, ένα όνειρο, μια επαφή, μια οσμή, μια ανταλλαγή με τους άλλους, μοιάζουν ξαφνικά ψιλά γράμματα. Φαίνεται ότι οι καθημερινές αυτές συγκινήσεις απαιτούν μια σχετική νηφαλιότητα, τόσο για να τραβήξουν την προσοχή μας όσο και για να αφεθούμε σε αυτές. Καθώς, λοιπόν, γίνεται φαύλος ο κύκλος της ζωής, με μία μόνο γροθιά σπάει, εφόσον αποδεχτούμε το εφήμερο της ζωής και την ανάγκη να βυθιστούμε όχι στην οθόνη αλλά στη σκέψη και στα συναισθήματά μας.

Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι είναι εκείνο που δεν μας ικανοποιεί στις χαρές των μικρών πραγμάτων και καταλήγουμε στην κατάχρηση μιας ψηφιακής απόλαυσης.

— Ποιος είναι ο αντίκτυπος από την εκτεταμένη χρήση κινητών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Και ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς;
Κατά την περίοδο της πανδημίας, όλοι βιώσαμε πιο έντονα την ανάγκη της επικοινωνίας και γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε, λίγο ή πολύ, την τεχνολογία που προσφέρουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και δη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, και πριν από αυτή την αλλόκοτη συνθήκη, όλα τα παραπάνω είχαν αποκτήσει ήδη μεγάλη αξία στην καθημερινότητά μας, αλλά νομίζω ότι η περίοδος του Covid έφερε τα πράγματα στα άκρα. Τότε ήμασταν αναγκαστήκαμε να απομονωθούμε, τώρα φαίνεται σαν να την επιλέγουμε. Αναζητάμε την επαφή και ταυτόχρονα μοιάζει να την αποφεύγουμε.

cover
Εύα Αγγέλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων

Παρατηρούμε ότι είναι πιο εύκολο για όλους να ασχοληθούν με το κινητό ή να αλληλεπιδρούν μέσα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βρίσκονται σε μια παρέα, στο σπίτι με την οικογένεια, στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας τους. Συχνά ακούμε ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται απομονωμένοι/σκυμμένοι πάνω από τα κινητά τους, ενώ είναι με παρέα, ενώ είναι τουλάχιστον αγένεια κάποιος ενήλικας να ασχολείται με το κινητό του, παρευρισκόμενος σε μια κοινωνική εκδήλωση. Πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι η συζήτηση ανάμεσα σε δυο, τρεις, δέκα ανθρώπους, η ανταλλαγή βλεμμάτων, λόγων, ιδεών, βιωμάτων χωρίς έναν ηλεκτρονικό διαμεσολαβητή που θα απορροφήσει τις συναισθηματικές δυσκολίες, όταν αισθανθεί κανείς την ανάγκη να κρυφτεί, να προστατευτεί, να ξεφύγει;

Οι νεότεροι άνθρωποι, οι έφηβοι και τα παιδιά, έχουν την ανάγκη να αποσυρθούν στο δωμάτιό τους και να εκτεθούν στη λαμπερή, όλο ερεθίσματα οθόνη τους, πολλές φορές για ώρες ολόκληρες. Διάσπαση προσοχής, ευερεθιστότητα, κόπωση, διαταραχές ύπνου, έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες, επιθετικότητα είναι μερικά από τα φαινόμενα της εκτεταμένης χρήσης των συσκευών και των εφαρμογών τους. Οι γονείς εύλογα ανησυχούν και προσπαθώντας να θέσουν όρια χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές. Όχι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συνέπειες, αλλά ίσως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει κανείς να σκέφτεται τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος.

Η πιο πρακτική και αποτελεσματική συνταγή για τη βέλτιστη χρήση όλων αυτών των πραγμάτων μάλλον αποτελεί η συμπεριφορά του ενήλικα, ο οποίος καθημερινά, με τη στάση του, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα. Δεν γίνεται να απαγορεύει αυτόν τον «θαυμαστό» κόσμο, ενώ ο ίδιος μπορεί να χάνεται μέσα σε αυτόν. Δεν γίνεται να παραπονιέται στο παιδί του, στον/στην σύντροφό του, ενώ συνάμα δεν προκαλεί την επαφή και την επικοινωνία. Πρόκειται για μια αντίφαση, και μάλιστα ψευδή. Όσον αφορά τα παιδιά, χρειάζεται εκπαίδευση στη χρήση, σαφή όρια και χειρισμοί ανάλογα την αναπτυξιακή ηλικία.

— Σήμερα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν είναι η απόσπαση προσοχής, γίνεται ήδη λόγος για τη «γενιά του χρυσόψαρου». Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας;
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω», μας θυμίζει ο φιλόσοφος Καρτέσιος. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε; Παρατηρούμε τι συμβαίνει μέσα και γύρω μας; Ή μήπως αναλωνόμαστε στα γρήγορα, εναλλασσόμενα ερεθίσματα, τα οποία τελικά, με τη δύναμη της επανάληψης, μας μεταμορφώνουν σε χρυσόψαρα; Σκέφτομαι πόση ψυχική και σωματική ενέργεια απαιτείται, πόσες λειτουργίες του εγκεφάλου και πόσα συστήματα του σώματός μας κινητοποιούνται όταν επιδιδόμαστε σε ένα άθλημα, μια τέχνη, ένα παιχνίδι, στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στη μαγειρική, στην κηπουρική κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και αναπτύσσεται η προσοχή, η μνήμη και η συγκέντρωσή μας.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου οι μισοί μαθητές δεν παρακολουθούν την παράδοση του μαθήματος από τον καθηγητή. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εμποδίζει τη διαδικασία μάθησης σε ένα 60% των μαθητών. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Χωρίς να παραβλέψουμε ότι η κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών δυσκολεύει τα πράγματα, ίσως πρέπει να θέσουμε το ερώτημα διαφορετικά. Μήπως η διαδικασία της μάθησης είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες; Συνομιλώντας με συναδέλφους αλλά και εκπαιδευτικούς, βλέπω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την παρούσα μεθοδολογία της διδασκαλίας και της μετάδοσης γνώσεων. Πώς οι νεότερες γενιές, που έχουν ήδη μάθει σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απορρόφησης των ερεθισμάτων, θα μπορέσουν να μείνουν για 45 λεπτά συγκεντρωμένες στην απλή ενδεχομένως παράδοση;

Η λέξη-κλειδί είναι διάδραση. Απαιτείται εκπαίδευση σε νέα εργαλεία, τόσο από την πλευρά των ενηλίκων όσο και από την πλευρά των νεότερων. Η παπαγαλία, που κακά τα ψέματα ακόμα υφίσταται ως τρόπος εκμάθησης, είναι εντελώς στείρα και το γνωρίζουμε όλοι. Όταν οι νέοι έχουν ήδη στη φαρέτρα τους έναν άλλον τρόπο προσέγγισης της γνώσης, πως θα κρατήσει κανείς ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσοχή τους; Απαιτείται δράση, οργανωμένη και συμπεριληπτική. Δύσκολα πράγματα, όχι όμως ανέφικτα.

— Στην ίδια έρευνα διαβάζουμε ότι αν και οι περισσότεροι μαθητές (75%) δηλώνουν πως κάνουν εύκολα φίλους στο σχολείο, σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά νιώθουν μοναξιά ή εκτός περιβάλλοντος.
Αντιφατικό μεν, αληθινό δε. Το σχολείο είναι ένα οργανωμένο πλαίσιο ή θα έπρεπε να είναι, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας όσα διαδραματίζονται πλέον στα ελληνικά σχολεία. Όταν αυτό το περιβάλλον εμπνέεται από αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον, τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες, το διοικητικό και υπόλοιπο προσωπικό, διευκολύνονται στις μεταξύ τους σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της τεχνολογίας στις ανθρώπινες επαφές, μπορούμε να σκεφτούμε ότι, αν και δίνεται η ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή στο σχολείο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πώς αυτή διαμορφώνεται, αν έχει μεσολαβήσει η ευκολία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και της απόστασης.

Σκέφτομαι πόση επιθετικότητα αναπτύσσεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ίσως, αν ερχόταν ζωντανά στη δυναμική του σχολείου, να ήταν ακόμα και καταστροφική. Για την αντιμετώπισή της θα απαιτούνταν χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες. Αυτό αφορά το σχολείο, τα παιδιά-εφήβους, την οικογένεια και την κοινότητα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η δύναμη της δημιουργικότητας. Παρατηρείται ότι τα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν ομαδικά και να είναι παραγωγικά, χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος της κοινωνικής τους ζωής, από το να παρακολουθήσουν κάτι ταυτόχρονα, ενώ βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, μέχρι να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες συνεργαζόμενα σε ένα εκπαιδευτικό έργο.

Είναι αναγκαία η ενήλικη διαμεσολάβηση όταν παρατηρούμε ένα παιδί στο προαύλιο να είναι απομονωμένο ή στοχοποιείται, ώστε να μη νιώθει και να μη βρεθεί εκτός. Έχουμε, άραγε, πλέον την ψυχική διαθεσιμότητα για κάτι τέτοιο;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFΟ δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Ιδέες / Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το ατέλειωτο σκρολάρισμα στα social media και στις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο ευθύνεται για το «στέγνωμα» του ανθρώπινου μυαλού. Κι όμως, το ζήτημα της ελλειμματικής προσοχής μάς απασχολεί από την αρχαιότητα και κάποιοι έχουν ήδη δώσει λύσεις και εξηγήσεις.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ