Χάρη στο Bluesky, επέστρεψαν στη μόδα τα echo chambers των social media

Χάρη στο Bluesky, επέστρεψαν στη μόδα τα echo chambers των social media Facebook Twitter
Εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχουν πάρει τόσο ο ιστότοπος που τώρα ονομάζεται X όσο και ο ιδιοκτήτης του, συντελείται μεγάλη «έξοδος» από την πλατφόρμα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ κάποιος έγραφε: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διασπαστούν σε ακροδεξιά και ακροαριστερά echo chambers, προκαλώντας περισσότερο μίσος και διχάζοντας την κοινωνία μας». Αν και ίσως αποτελεί έκπληξη, ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Elon Musk, ο οποίος έγραψε αυτή τη φράση όταν τον Οκτώβριο του 2022 αγόρασε το Twitter, τονίζοντας την ανάγκη η ανθρωπότητα να έχει μια «κοινή ψηφιακή πλατεία» που θα είναι «ζεστή και φιλόξενη για όλους».

Και όμως... Εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχουν πάρει τόσο ο ιστότοπος που τώρα ονομάζεται X όσο και ο ιδιοκτήτης του, συντελείται μεγάλη «έξοδος» από την πλατφόρμα. Αυτή η έξοδος είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Βρετανία, ιδίως από τότε που ο Musk άρχισε, κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν το καλοκαίρι, να δημοσιεύει φράσεις όπως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς την πλατφόρμα, ενώ άλλοι απλώς βρίσκονται σε αναμονή.  

Το ότι υπάρχει ένας νέος χώρος για να συγκεντρώνονται αυτοί οι άνθρωποι είναι καλό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι, όσο καλοί και μη συνωμοσιολόγοι και όχι φανερά ρατσιστές κι αν είναι, τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από αρκετά παρόμοιες απόψεις, πράγμα που δημιουργεί ένα μάλλον θορυβώδες echo chamber.

Η δραστηριότητα του Χ έχει μειωθεί αισθητά. Τα στοιχεία της Similarweb δείχνουν ότι οι ενεργοί καθημερινοί χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί, από 8 εκατ. που ήταν πριν από έναν χρόνο, σε μόλις 5,6 εκατ., με το ένα τρίτο και πλέον της πτώσης αυτής να έχει συμβεί μετά τις καλοκαιρινές ταραχές.

Το ίδιο συμβαίνει και αλλού, και όχι μόνο σε μέρη όπου η πλατφόρμα έχει απαγορευτεί, όπως η Βραζιλία. Την ίδια περίοδο 16 μηνών, οι ενεργοί χρήστες του X στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου το ένα πέμπτο. Καθώς οι απογοητευμένοι χρήστες του Χ γίνονται πρώην χρήστες του Χ, βρίσκουν τον δρόμο τους προς εναλλακτικούς ιστότοπους. Αφού το Mastodon αποδείχθηκε για πολλούς απωθητικά τεχνολογικό, υπάρχουν είτε η εφαρμογή Threads της Meta, είτε το Bluesky, η πλατφόρμα που βοήθησε να ξεκινήσει ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey.

Αλλά ενώ η πρώτη κερδίζει σε απόλυτους αριθμούς –περίπου 1,4 εκατ. καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Threads στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με μόλις 100.000 για το Bluesky–, η δεύτερη ανεβαίνει ταχύτερα τις τελευταίες έξι εβδομάδες και μοιάζει να εδραιώνεται ως η κορυφαία επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική, τους ανθρώπους των media και τους ακαδημαϊκούς.

Το ότι υπάρχει ένας νέος χώρος για να συγκεντρώνονται αυτοί οι άνθρωποι είναι καλό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι, όσο καλοί και μη συνωμοσιολόγοι και όχι φανερά ρατσιστές κι αν είναι, τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από αρκετά παρόμοιες απόψεις, πράγμα που δημιουργεί ένα μάλλον θορυβώδες echo chamber (θάλαμος αντήχησης, δηλαδή ένας χώρος απ' τον οποίο ουσιαστικά οι αντίθετες απόψεις είναι αποκλεισμένες). Ένα ακόμη πιο θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι κανείς στο Bluesky δεν φαίνεται να νοιάζεται πραγματικά για το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα echo chamber.

Μία χρήστρια λέει χαρακτηριστικά: «Ναι, πράγματι, αλλά το ότι είναι echo chamber αρέσει στον κόσμο, είναι υπέροχο». Πολλοί ενθουσιάζονται με το γεγονός ότι το Bluesky μοιάζει πάρα πολύ με το «παλιό Twitter», πράγμα που είναι από μόνο του ενδεικτικό: τις παλιές μέρες του Twitter, οι προοδευτικοί χρήστες ήταν πολύ περισσότεροι από τους συντηρητικούς. Ωστόσο αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί δραματικά από τότε που το ανέλαβε ο Musk.

Σύμφωνα με τον οργανισμό British Election Study, που διεξάγει εκλογικές μελέτες στη Βρετανία από το 1964, κατά την προεκλογική περίοδο τόσο του 2015 όσο και του 2019, περίπου το 30% των πιο προοδευτικών Βρετανών έκαναν αναρτήσεις που σχετίζονταν με την πολιτική στo Twitter.

Φέτος, ενώ οι πιο συντηρητικοί Βρετανοί ήταν το ίδιο πιθανό να δημοσιεύσουν κάτι όσο και πριν, το ποσοστό των προοδευτικών που δημοσίευαν στο X είχε μειωθεί στο μισό, στο 15% – πιθανώς το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί έκτοτε ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η έρευνα προηγήθηκε των ταραχών.

Από πολλές απόψεις, όλα αυτά είναι, ας πούμε, αποδεκτά. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε πλατφόρμες που βασίζονται στο βίντεο, όπως το Instagram και το TikTok, για ψυχαγωγία – γιατί να μην είναι και τα social media που βασίζονται στο κείμενο ένα μέρος για ψυχαγωγία και filter-bubbling (περιεχόμενο φιλτραρισμένο από τον αλγόριθμο ειδικά για μας, με βάση προηγούμενα κλικ που έχουμε κάνει); Γιατί να μην υπάρχει ένα μέρος στο διαδίκτυο όπου να μπορούμε να μπούμε και να κάνουμε μια ωραία, πολιτισμένη συζήτηση με κάποιον που μοιράζεται την κοσμοθεωρία μας χωρίς τον κίνδυνο να συναντήσουμε χυδαίο ρατσιστικό περιεχόμενο;

Τελικά, το ζήτημα καταλήγει στο αν πιστεύουμε ή όχι ότι η «ψηφιακή πλατεία» για την οποία μίλησε ο Musk όταν αγόρασε το Twitter μπορεί να υπάρξει πραγματικά και, αν μπορεί, αν είναι ωφέλιμη για οποιονδήποτε. Η «ψηφιακή πλατεία» ωστόσο είναι μάλλον μια αντίφαση – το διαδίκτυο δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει το είδος της στήριξης και της κατανόησης που προκύπτει από την επαφή με ένα πραγματικό πρόσωπο, όσο ωμή και ατελής κι αν είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αλλά παρόλο που θα είναι πάντα πολύ πιο ακατάστατος και πιο τρελός από ό,τι θέλουμε, ένας τέτοιος χώρος είναι προτιμότερος από μια σειρά απομονωμένων echo chambers. Η ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος που προειδοποιούσε για τον «μεγάλο κίνδυνο» του διχασμού είναι και ο πλέον υπεύθυνος για αυτόν.

Μετάφραση από τους Financial Times: Χρήστος Παρίδης
Επιμέλεια: Μυρτώ Αθανασοπούλου

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω»

Οπτική Γωνία / Ένας χρόνος ισότητας στον γάμο: οι αριθμοί, τα δικαιώματα και οι παραλείψεις

«Όσοι κινδυνολογούσαν, αναμένοντας ξαφνικά να καταστραφεί η ετερόφυλη οικογένεια, έπεσαν έξω», λέει στη LiFO η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Οπτική Γωνία / Κώστας Γιαννακίδης: «Ο Κασσελάκης είναι μια αποτυχημένη βαλκανική αμερικανιά»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός σχολιάζει με τον δικό του καυστικό τρόπο την επικαιρότητα, την πολιτική και την τηλεόραση, ενώ μιλά για τη ζωή και την πορεία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Ακροβατώντας / Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Όλες οι απώλειες εδώ και χρόνια είναι προς τα δεξιά κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες επαναπατρισμού ψηφοφόρων με την υιοθέτηση, έστω εν μέρει, της ατζέντας της ακροδεξιάς. Το αντίθετο συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ