Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου έθεσε τους στόχους του για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, είπε ότι δεν είναι μάγος για να κάνει θαύματα, αλλά προχωρά με σταθερά βήματα, κατηγορώντας ως μεμψίμοιρους όσους μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εθνική αναμέτρηση, και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, και αναρωτήθηκε «ποιο χέρι είναι άραγε ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους, αν όχι αυτό της κυβέρνησης». Η νέα δημοσκόπηση της GPO, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία παρουσιάστηκε εχθές στον τηλεοπτικό σταθμό Star, επιβεβαιώνει τη διαφορά των 14-15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, που ικανοποιεί τις χαμηλές κυβερνητικές προσδοκίες. Επιβεβαιώνει όμως και μια άλλη πρόσφατη διαπίστωση του πρωθυπουργού, ότι το 41% των εθνικών εκλογών, που περιείχε υψηλότερες προσδοκίες, δεν υπάρχει πια.
Η κυβέρνηση φαίνεται να σταθεροποιείται στα χαμηλά της ποσοστά, κάτω από το 30%, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ενθουσίασαν την πλειοψηφία. Τις αποτιμά όμως θετικά το 39,2%, έναντι του 57,4% που τις αποτιμά αρνητικά.
Σύμφωνα με την ανάγνωση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό των πολιτών που βλέπει θετικά όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ένα κοινό που θεωρούν ότι δεν έχουν χάσει, και το οποίο μπορούν να ξανακερδίσουν στις κάλπες. Το ποσοστό αυτό, όπως φαίνεται, τους είναι αρκετό (αν το κερδίσουν).
Η κοινή γνώμη με ποσοστό 61,7% επιμένει να θέτει την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως πρώτη προτεραιότητα, μαζί με τη βελτίωση του συστήματος υγείας, με ποσοστό 43,2%.
Θεωρείται άλλωστε σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο, την οποία τώρα η κυβέρνηση αρνείται, αλλά οι αλλαγές αυτές συνήθως δεν προαναγγέλλονται.
Όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα, η κοινή γνώμη με ποσοστό 61,7% επιμένει να θέτει την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως πρώτη προτεραιότητα, μαζί με τη βελτίωση του συστήματος υγείας, με ποσοστό 43,2%. Εντύπωση όμως κάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της GPO, με ποσοστό 78,7%, θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, παρότι ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε και στη ΔΕΘ, θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό η κυβέρνησή του το έχει λύσει.
Η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται επίσης υπέρ της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, με 83,6%, ένα απλό μέτρο που παρουσιάστηκε ως μεγάλη πολιτική αλλαγή της κυβέρνησης, παρότι εκφράζονται αρκετές βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί.
Στο θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία GPO παρουσίασε με διαφορετικό τρόπο τα αποτελέσματά της.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση ήταν ποιος, μεταξύ 7 πιθανών υποψηφίων, θεωρείται καταλληλότερος για αρχηγός του κόμματος, όπου πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 42,8%, δεύτερος ο Κασσελάκης με 17,9% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά Φάμελλος, Πολάκης, Γεροβασίλη, Φαραντούρης και Γκλέτσος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, σύμφωνα με τις διαρροές των συνεργατών του, δεν θα είναι υποψήφιος, οπότε πρώτος μεταξύ των υπολοίπων είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα φανερώνουν ότι η δημοφιλία του, αν και παραμένει πρώτος, έχει υποχωρήσει σημαντικά, καθώς κάποτε σε αντίστοιχες ερωτήσεις λάμβανε σταλινικά ποσοστά.
Τώρα λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον προτιμούν για αρχηγό, αλλά το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι ψηφοφόροι του συνεχώς λιγοστεύουν και πρόκειται για ένα διαρκώς συρρικνούμενο κοινό. Στη δημοσκόπηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μονοψήφιο ποσοστό, καθώς έχει πέσει στο 9,3%, και τον έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,8%.
Το ερώτημα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων της GPO με ανάλογο τρόπο, δηλαδή ποιος θεωρείται καταλληλότερος για αρχηγός μεταξύ των υποψηφίων, όπως έκανε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η ερώτηση είναι αν πρέπει να εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ή κάποιος άλλος, με τις απαντήσεις να καταγράφουν ότι το 35,2% θέλει να επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 59% να εκλεγεί άλλο πρόσωπο, χωρίς να παρουσιάζει η δημοσκόπηση όμως τα ποσοστά των άλλων υποψηφίων ξεχωριστά (όπως έκανε με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ).
Κατά τ’ άλλα, αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζει το δεξιό κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, Φωνή της Λογικής, στο οποίο αφενός κατευθύνονται κάποιοι απογοητευμένοι δεξιοί, αφετέρου προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ τελευταία. Το αντίθετο συμβαίνει με το συντηρητικό κόμμα της Νίκης, που φαίνεται να υποχωρεί δημοσκοπικά και του οποίου ο πρόεδρος έχει μικρότερη προβολή από τους ανταγωνιστές του. Αξιοσημείωτο είναι και το χαμηλό ποσοστό, 2%, του κόμματος της Νέας Αριστεράς, παρότι μετά τις αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της δήλωναν δικαιωμένα και περίμεναν αυτό να εκφραστεί και δημοσκοπικά.