ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Ήταν κάποτε ένα (αριστερό;) κόμμα…

Ήταν κάποτε ένα (αριστερό;) κόμμα… Facebook Twitter
Το μέλλον θα είναι εντελώς άνυδρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οφείλει κάποιος να παραδεχτεί ότι για την επικείμενη διάλυση δεν ευθύνεται μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι ο κύκλος του κόμματος με τη μορφή που είχε ως τώρα έχει κλείσει οριστικά.

Οι αυριανικού τύπου αποδοκιμασίες από την πλειονότητα των συνέδρων εναντίον όσων στάθηκαν απέναντι στον Κασσελάκη (με αποκορύφωμα όσα άκουσε η Γεροβασίλη, και όχι μόνο), ο κατώτερος των περιστάσεων, ελλειμματικός και σίγουρα ανάρμοστος για την αριστερά πολιτικός λόγος που ακούστηκε από τα περισσότερα στελέχη, ο ίδιος ο Κασσελάκης που περισσότερο παρέπεμπε σε έναν Σάκη Ρουβά της πολιτικής (ενδεχομένως αδικώντας τον τελευταίο) παρά σε έναν σύγχρονο πολιτικό ηγέτη της αριστεράς, οι φτηνές ίντριγκες χαμηλού επιπέδου από στελέχη που πίστεψαν ότι θα διατηρήσουν την προσωπική τους επιβίωση, αλλά κυρίως η αποκάλυψη της απόλυτης αδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει το μεγάλο μέρος του κόμματος παρά τα όσα διαφορετικά πίστευε σφράγισαν αυτό το οδυνηρό τέλος.

Το μόνο που απομένει είναι μια τυπική ημερομηνία λήξης.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με ψαλιδισμένο σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κεφάλαιο και προφίλ που προσπαθούσε να διατηρήσει παρα τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες, αυτό του εγγυητή της ενότητας του κόμματος που αν χρειαστεί θα παρέμβει ή ακόμα και θα ηγηθεί και πάλι ενός νέου ξεκινήματος, είναι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις μέρες μας, σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που, γαντζωμένοι σε μικρές ή μεγαλύτερες θέσεις κομματικής εξουσίας, προσβλέπουν στην προσωπική τους επιβίωση με όποιον τρόπο είναι αυτό εφικτό. Αυτό είναι και το μοναδικό συνεκτικό στοιχείο, που έως τώρα έχει αποτρέψει την οριστική διάλυση του κόμματος. Το συνέδριο ήταν αποκαλυπτικό και τους απογύμνωσε με έναν καθοριστικό τρόπο. Όσοι απλοί φίλοι του κόμματος το συνειδητοποίησαν πρέπει να είναι βαθιά θλιμμένοι.

O ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε (δικαίως ή σε κάποιον βαθμό αναιτιολόγητα) κατάφερνε να συγκινήσει πολιτικά μεγάλες ομάδες πληθυσμού που ένιωθαν την ανάγκη να ακουμπήσουν επάνω του, αναζητώντας απαντήσεις σε πολιτικά αδιέξοδα και ματαιώσεις, δεν υπάρχει πια. Το κόμμα που εμφανιζόταν τουλάχιστον ως μια δυνάμει εναλλακτική λύση εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία συρρικνώνεται, μειώνει δραματικά την εκλογική του επιρροή στην κοινωνία, απαξιώνεται, χάνει σε επίπεδο αξιοπιστίας και –το πιο επώδυνο για το ίδιο το κόμμα αλλά και για τις αριθμητικά μεγάλες ομάδες που το ακολουθούσαν– μετατρέπεται σε αντικείμενο χλεύης των αντιπάλων.

Ο πρόεδρος του κόμματος με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο (που θυμίζει έναν εκπρόσωπο της μεταπολιτικής με ελληνικές ιδιαιτερότητες) προσπάθησε να κερδίσει μια παρτίδα παιχνιδιού που είχε χαθεί πριν καν ξεκινήσει. Στο συνέδριο συνειδητοποίησε σε απόλυτο βαθμό ότι όσοι τον αμφισβητούν ως πολιτική προσωπικότητα και συγκρότηση αλλά και σε ό,τι αφορά τις ικανότητές του να ανατάξει το μισοπεθαμένο κόμμα δεν είναι μόνο όσοι έφυγαν για να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά. Είναι πολύ περισσότεροι και όσο ο χρόνος περνάει, θα πολλαπλασιάζονται. Διαπίστωσε ότι οι άλλοτε φανατικοί υποστηρικτές του, χάρη στους οποίους εκλέχτηκε (Πολάκης, Παππάς κ.ά.), είναι πρόθυμοι να τον αδειάσουν και δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση και ανέλιξη.

Τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα με τον Κασσελάκη; Ένα καλό γι’ αυτόν σενάριο θα ήταν να μην καταρρεύσουν εντελώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αυτό να του δώσει σεβαστό πολιτικό χρόνο, οπότε, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά, θα χτίσει σιγά σιγά και με μια άνεση το κόμμα που προσδοκά, αν, βέβαια, προσδοκά κάτι συγκεκριμένο. Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα παραμένει όμηρος όσων στελεχών τον περιμένουν στη γωνία, με πρώτο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επιδιώξει τη ρεβάνς από τη μεγάλη ήττα του τελευταίου συνεδρίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με ψαλιδισμένο σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κεφάλαιο και προφίλ που προσπαθούσε να διατηρήσει παρα τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες, αυτό του εγγυητή της ενότητας του κόμματος που αν χρειαστεί θα παρέμβει ή ακόμα και θα ηγηθεί και πάλι ενός νέου ξεκινήματος, είναι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας. Με μειωμένο κύρος και πολιτικό βάρος, εγκλωβίστηκε στις δικές του κινήσεις. Όσοι τον ακολουθούσαν είδαν μια ματαίωση, αυτοί που τον αποθέωναν τώρα τον αποδοκιμάζουν γιατί έθιξε τον διάδοχό του, τον οποίο αυτός προώθησε.

Το μέλλον θα είναι εντελώς άνυδρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οφείλει κάποιος να παραδεχτεί ότι για την επικείμενη διάλυση δεν ευθύνεται μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Το γεγονός ότι αυτός βρήκε πρόσφορο έδαφος για να κερδίσει την ηγεσία ενός κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό δείχνει και τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν στα χρόνια της διακυβέρνησης αλλά και σε αυτά που είχαν προηγηθεί. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ