Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους * Facebook Twitter
Tα δυο πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας αδυνατούν να υπερβούν τον εαυτό τους ή να συγκροτήσουν μια επαρκή πρόταση εξουσίας και περιορίζονται σε μια πολιτική μιζέρια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ, από το οποίο δανείζεται αυτό το άρθρο τον τίτλο, περιγράφεται μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της κρητικής ενδοχώρας, όπου ένα νέο αγόρι ανακαλύπτει σε κηδεία συγγενή του πως έχει τη μοναδική ικανότητα να ακούει τις σκέψεις των νεκρών. Κανένας από τους χωριανούς δεν το πιστεύει, όμως είναι αλήθεια.

Διάβαζα το βιβλίο τις ίδιες ημέρες που στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ντροπιαστική για το ίδιο το κόμμα (αλλά και για τα ήθη της αριστεράς, ας μην κρυβόμαστε) αποπομπή Κασσελάκη, ο οποίος εκλέχθηκε από τη βάση, αλλά καθαιρέθηκε από ένα, έστω ανώτερο, κομματικό όργανο, επιβεβαιώθηκε η απόλυτη παρακμή του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό για μια δεκαετία, χρησιμοποιώντας αριστερό πρόσημο.

Μια παρακμή που μετράει αρκετά χρόνια έγινε κάτι περισσότερο από ορατή όταν, έναν χρόνο πριν, ψηφοφόροι επέλεξαν για ηγέτη τους έναν πολιτικά αδαή και άγνωστου παρελθόντος άνθρωπο για να ηγηθεί του κόμματός τους, και επισφραγίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφού, μετά την αποπομπή αυτού του ηγέτη αδυνατούν να βρουν ένα άτομο με επάρκεια που θα αντιπαρατεθεί στην υπό κατάρρευση κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν επιτρέπουν το αυτονόητο που πρόσφατα συνέβη και στη Γαλλία, ένα ενιαίο μέτωπο κατά της δεξιάς. Όσο απομακρύνεται το σενάριο αυτό, τόσο η αποχή θα αυξάνει και παράλληλα θα ενισχύονται τα ακροδεξιά μορφώματα που θα επωφελούνται από την κυβερνητική φθορά.

Με τον ίδιο τρόπο που το νέο αγόρι –ο ήρωας του βιβλίου– ακούει τις σκέψεις των νεκρών, όλοι εμείς, χωρίς να έχουμε απαραίτητα κάποια μαντική ικανότητα, μπορούμε να ακούσουμε τις σκέψεις εκατομμυρίων ανθρώπων που τοποθετούνται στον πέρα από τη δεξιά χώρο, οι οποίοι δεν είναι φυσικά νεκροί αλλά νιώθουν πολιτικά νεκροί.

Απογοητευμένοι, απέχουν από αυτό που λέγεται δημόσια ή κομματική ζωή, σε ένα τεράστιο ποσοστό (που πλησιάζει το 60%) απέχουν ακόμα και από τις εκλογικές διαδικασίες και απλώς υπομένουν όσα θλιβερά συμβαίνουν λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να έχουν συγκροτημένη πολιτική έκφραση, ουσιαστικά χωρίς πολιτική προοπτική. Είναι εκατομμύρια πολίτες που άλλοτε στοιχίζονταν πίσω από κόμματα εξουσίας (το ΠΑΣΟΚ και αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ) και σε μικρό ή μεγάλο βαθμό πίστευαν και επένδυαν σε αυτά τις ελπίδες τους ή, έστω, με κριτική στάση τα άκουγαν να λένε ότι η βαθιά μονεταριστική πολιτική, όπως αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, δεν αποτελεί έναν αναγκαστικό μονόδρομο.

Μπορούμε να τους ακούσουμε όλους αυτούς τους πολιτικά νεκρούς και ας μη μιλάνε, ας μην έχουν δημόσιο λόγο, ας κινούνται πίσω από τους προβολείς, τα κομματικά όργανα, τις πολύωρες συνεδριάσεις τους και τις ίντριγκες.

Μπορούμε να τους ακούσουμε να λένε πως τα δυο πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας αδυνατούν να υπερβούν τον εαυτό τους ή να συγκροτήσουν μια επαρκή πρόταση εξουσίας και περιορίζονται σε μια πολιτική μιζέρια, δίνοντας αγώνες απλώς για ένα (όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν) αξιοπρεπές ποσοστό που θα κινείται μεταξύ 10-15%, διαγκωνιζόμενα για τη δεύτερη ή τρίτη θέση, ενώ κανένα από αυτά δεν δημιουργεί προσδοκίες ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική στη δεξιά διακυβέρνηση. Οι πολιτικά νεκροί μιλάνε, αλλά δεν τους ακούνε εκείνοι που θα έπρεπε, οι ηγεσίες των κομμάτων, τα μικρά πολιτικά μεγέθη που αρκούνται σε καριέρες και μικροεξουσίες.

Αντικειμενικά, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του. Παρότι όλες οι παράμετροι (δημοσκοπήσεις, κοινωνικές αντιδράσεις κ.ο.κ.) δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μια συνεχή πτωτική πορεία, την οποία, παρά τις εναγώνιες προσπάθειές της δεν φαίνεται να μπορεί να ανατρέψει, κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν μπορεί να την απειλήσει με επάρκεια.

Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε πολλές: ο Κασσελάκης κατεβαίνει και κερδίζει πάλι ή ο Φάμελλος καταφέρνει, όπως φημολογείται, να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ· ο Ανδρουλάκης επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στο ΠΑΣΟΚ ή αντικαθίσταται από τον υπερβολικά φιλόδοξο δήμαρχο Χάρη Δούκα. Όποιο σενάριο και αν υλοποιηθεί, δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

Η πολυδιάσπαση του απέναντι της δεξιάς χώρου, η αδυναμία προσώπων να ηγηθούν με επάρκεια, δηλαδή δυο βασικές προϋποθέσεις που πάντα ήταν αναγκαίες για τη δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος ικανού να αντιπαρατεθεί στη δεξιά διακυβέρνηση, δεν υπάρχουν. Μοιραία οι δυνάμει ψηφοφόροι θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως πολιτικά νεκροί, θα επιλέγουν την αποχή απ’ όσα συμβαίνουν, θα παραμένουν ανενεργοί.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν επιτρέπουν το αυτονόητο που πρόσφατα συνέβη και στη Γαλλία, ένα ενιαίο μέτωπο κατά της δεξιάς. Όσο απομακρύνεται το σενάριο αυτό, τόσο η αποχή θα αυξάνει και παράλληλα θα ενισχύονται τα ακροδεξιά μορφώματα που θα επωφελούνται από την κυβερνητική φθορά.

*Μιχάλης Αλμπάτης, Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους, εκδόσεις Νήσος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

androulakis doukas

Οπτική Γωνία / Η κούρσα των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ, το ασυμβίβαστο και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ

Τι σημαίνουν οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, ποιο είναι το πρόβλημα με το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα και γιατί προσεγγίζουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ τα «ορφανά του Τσίπρα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από νικητής προτεινόμενος: Το ανατρεπτικό ριάλιτι του Στέφανου Κασσελάκη

Daily / Από νικητής προτεινόμενος: Το ανατρεπτικό ριάλιτι του Στέφανου Κασσελάκη

Το πρόβλημα με τα ριάλιτι είναι ότι πολλοί τα παρακολουθούν αλλά κανείς δεν τα σέβεται. Το όργιο χειραγώγησης, υστεροβουλίας και τοξικότητας κερδίζει την προσοχή αλλά όχι την υποστήριξη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ