Με λίγη βοήθεια η Ελλάδα θα εκτοξευτεί και η Αθήνα θα βρει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της

Με λίγη βοήθεια η Ελλάδα θα εκτοξευτεί και η Αθήνα θα βρει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της Facebook Twitter
Φωτογραφία: Spyros Hound
0

O LEON AVIGAD, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού κολοσσού Brown Ηotels, είχε την ευκαιρία να ξετυλίξει με τον δικό του αυθεντικό τρόπο την σχεδόν ανορθόδοξη πίστη που έχει για τη μεταμόρφωση του πάλαι ποτέ ομφαλού της Αθήνας, στο Architect Show 2021. 

Ακούγοντας τον «φιλέλληνα ξενοδόχο» από το Ισραήλ Leon Avigad να μιλά για τη μεταμόρφωση της Αθήνας, του «νέου Βερολίνου», όπως του αρέσει να λέει, διακρίνουμε ξεκάθαρα η πίστη του στη μεταμόρφωση μιας περιοχής που πολλοί αποφεύγαμε να επισκεφτούμε τώρα τελευταία, της Ομόνοιας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Brown Ηotels, με έδρα το Τελ Αβίβ, δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Κροατία και η Ελλάδα. Στη χώρα μας λειτουργεί ήδη έξι ξενοδοχεία και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια πρόκειται να λειτουργήσει άλλα σαράντα, είπε ο προσκεκλημένος της Design Ambassador. Συνέχισε εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη και αναπτύσσοντας τους συναισθηματικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την επένδυση (γιατί, κακά τα ψέματα, πρώτα έρχεται η καρδιά και τα νούμερα ακολουθούν, για το rationalization): «Αυτή η χώρα με αγκάλιασε από τότε που ερχόμουν, όταν ήμουν παιδί ακόμα. Η Αθήνα θα γίνει το επόμενο Βερολίνο και οφείλει να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό της. Σε τέτοιο βαθμό, που όλοι στο μέλλον θα θέλουν να γίνουν “Αθήνα”».

Με λίγη βοήθεια η Ελλάδα θα εκτοξευτεί και η Αθήνα θα βρει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της Facebook Twitter
Φωτογραφία: Spyros Hound

Ο ομφαλός της Ελλάδας και τα περίχωρα 

Σαν γνήσιος οραματιστής ο Leon μίλησε στο Architect Show με εικόνες: «Οι πόρτες είναι κλειστές. Αλλά πρέπει να τις ανοίξουμε για να μπει φως». Κι αυτό θα κάνει στην περιοχή της Ομόνοιας, που τη θυμάται από παιδί, όταν τον πήγαινε εκεί ο πατέρας του και έβλεπε τα κίτρινα ταξί να περιμένουν στη σειρά. Σε αυτά τα παιδικά ταξίδια έμαθε την ελληνική μουσική και την κουζίνα. Γι’ αυτό θέλει να αναβιώσει τις περιοχές που γνώρισαν δόξες τη δεκαετία του ’60 και του’70, όπως οι Άγιοι Θεόδωροι, η Εύβοια και, βέβαια, η Ομόνοια, περιοχές που είναι δίπλα στη φύση αλλά και στις υποδομές της πρωτεύουσας. Βέβαια, αυτό που θέλει κάθε επενδυτής, όπως και ο πρωταγωνιστής του πάνελ «Foreign Investor Stories» του Architect Show, είναι «μια μικρή βελτίωση των υποδομών (…) και κάπως έτσι οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν να έρχονται!».

Επίσης, παρότι μπορούσε να επιλέξει τους δικούς του αρχιτέκτονες και designers, αποφάσισε να συνεργαστεί με Έλληνες, «αφού εδώ οι επαγγελματίες του design, ακόμα και του φωτισμού, είναι διεθνούς κλάσης». Μερικά από τα διακεκριμένα και πιο εξωστρεφή αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, όπως οι Elastic Αrchitects, οι Urban Soul Project και οι K-studio, εργάζονται για πρότζεκτ της Brown Ηotels.

Η Ομόνοια είναι ακόμα Ομόνοια. Δεν είναι με τίποτα Κολωνάκι. Βρίσκεται όμως κοντά στην αγορά, στο μετρό. Και η αθηναϊκή αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού

«Με λίγη βοήθεια η Ελλάδα θα εκτοξευτεί και η Αθήνα θα βρει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της», είπε. Βέβαια, χρειάζεται ακόμα δουλειά. «Η Ομόνοια είναι ακόμα Ομόνοια. Δεν είναι με τίποτα Κολωνάκι. Βρίσκεται όμως κοντά στην αγορά, στο μετρό. Και η αθηναϊκή αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Είναι επίσης δίπλα στο Μοναστηράκι, απ’ όπου μπορείς να πας στην Ακρόπολη. Και έχει θέα στο Σύνταγμα».

Ο Leon Avigad πρότεινε για αρχή να γίνει μια χριστουγεννιάτικη αγορά, «κάτι που δεν κοστίζει τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτοί που θα δραστηριοποιηθούν ανοίγοντας εστιατόρια και κλαμπ στην περιοχή της Ομόνοιας είναι επίσης δικής του επιλογής. «Λένε ότι η Ομόνοια ανήκει στον κόσμο της. Εγώ δεν λέω να βάλουμε Gucci και Prada, καμία σχέση. Η πλατεία πρέπει να είναι fun, happy, το καλύτερο μέρος για να κάνει κάποιος την έξοδο του στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν μόνο το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, ο Κεραμεικός. Θα δείτε μια άλλη Ομόνοια μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση, η πόλη, η αστυνομία και κάποιοι τολμηροί επιχειρηματίες θα αλλάξουν την πόλη». Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Όλοι θέλουν το όμορφο, που είναι από μόνο του δίκαιο, και από αυτή την άποψη θα χαρούμε πολύ να δούμε τις προσπάθειες του Ισραηλινού επιχειρηματία να ευοδώνονται, ξαναδίνοντας στην ταλαιπωρημένη περιοχή της Ομόνοιας τη χαμένη της λάμψη.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πισίνες: Το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό  

Ελλάδα / Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι παράνομες πισίνες, ενώ παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έβγαλε στη διαβούλευση ρύθμιση με την οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM
Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οι αφηγήσεις που προορίζονται να αναδείξουν τους κινδύνους του φασισμού, της παθολογικής σκληρότητας ή του υπερφίαλου εγωισμού καταλήγουν να παρερμηνεύονται από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τον εγωισμό ως αρετές.
THE LIFO TEAM
H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

Οπτική Γωνία / H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

«Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ