ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, είχαμε στη Βουλή την Τετάρτη στη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τον νέο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας. Η συζήτηση, βέβαια, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά τα θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι γνώριζε πως, έχοντας απέναντί του τον αναβαπτισμένο Νίκο Ανδρουλάκη, η συζήτηση δεν θα περιοριζόταν μόνο σε αυτά αλλά θα ήταν εφ' όλης της ύλης.
Η ιδιαιτερότητα σε αυτήν τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ήταν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρίς κανονικό αρχηγό. Στη θέση του χθες ήταν ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος ορίστηκε πριν από λίγο καιρό από τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο είχε πείσει να καθαιρέσει τον προηγούμενο (Σωκράτη Φάμελλο), πριν καθαιρέσουν και τον ίδιο (τον Στέφανο Κασσελάκη), στου οποίου την καθαίρεση είχε καταλυτικό ρόλο. Έτσι ο ακέφαλος ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται πλέον στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών από έναν βουλευτή, πρώην υπουργό που έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος. Επιπλέον, μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη και το κλίμα διάλυσης που επικρατεί, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά λίγο πάνω από το 6% και βρίσκεται δίπλα στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν το άγχος για τον Αντώνη Σαμαρά που θεωρούν ότι δημιουργεί εμπόδια στην πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο έχουν αποφασίσει να προωθήσουν, ούτε τον πανικό για την Αφροδίτη Λατινοπούλου λόγω της προβολής που τυγχάνει τελευταία και της εντυπωσιακής δημοσκοπικής ανόδου που καταγράφει.
Ενώ, λοιπόν, τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Νίκος Παππάς είναι ο αρχηγός του στη Βουλή, στην πράξη τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτόν, άλλωστε, αντιμετωπίζει πλέον και η ηγεσία της ΝΔ ως αντίπαλο, αν και στη συζήτηση της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ήθελε πρώτα να «μελετήσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη για να αναγνωρίσει το είδος της αντιπολίτευσης που σκοπεύει να κάνει. Σύμφωνα με παράγοντες της ΝΔ, από την επόμενη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια πιο επιθετική τακτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΝΔ, στις ποιοτικές μετρήσεις που έχει υπόψη της, παρατηρεί πως χάνει μεν συντηρητικούς ψηφοφόρους προς τα δεξιά κόμματα αλλά και κεντρώους που κατευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση, όμως, έχει νέες δυσκολίες, καθώς η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ βοηθούσε τη ΝΔ να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της, κάτι που δεν λειτουργεί στο νέο δίπολο. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ανέφερε στην ομιλία μετά την επανεκλογή του, σκοπεύει να έχει έναν προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο και όχι δημαγωγικό. Αυτά είναι και τα πρώτα δείγματα που έδωσε χθες. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν πως ειδικά το κεντροδεξιό και το κεντροαριστερό κοινό δεν ελκύεται από τις κραυγές αλλά προτιμά τον μετριοπαθή λόγο με επιχειρήματα και προτάσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν κρύβουν το άγχος για τον Αντώνη Σαμαρά που θεωρούν ότι δημιουργεί εμπόδια στην πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο έχουν αποφασίσει να προωθήσουν, ούτε τον πανικό για την Αφροδίτη Λατινοπούλου λόγω της προβολής που τυγχάνει τελευταία και της εντυπωσιακής δημοσκοπικής ανόδου που καταγράφει.
Η τακτική της κυβέρνησης, ωστόσο, φαίνεται πως συμβάλλει σε αυτή την άνοδο, καθώς φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Ο πανικός της ΝΔ οφείλεται σε έναν βαθμό και στα στελέχη της που κατευθύνονται τελευταία προς τη Φωνή της Λογικής. Δεν πρόκειται για πρόσωπα που η ΝΔ αξιοποιούσε, καθώς είναι στελέχη είτε παροπλισμένα είτε σε δυσμένεια, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμα στον πολιτικό αντίπαλο, αν είναι να δουλέψουν γι' αυτόν. Ο φιλοατλαντικός, φιλοδυτικός χαρακτήρας του κόμματός της, επίσης, τη διαφοροποιεί από τους Βελόπουλο και Νατσιό και κάνει ευκολότερη τη μετακίνηση νεοδημοκρατών στον πολιτικό της φορέα. Άλλωστε και η ίδια προέρχεται από τη ΝΔ.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού και τα ελληνοτουρκικά είναι δύο παράγοντες πρόκλησης δυσαρέσκειας τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και στη βάση των ψηφοφόρων. Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία τάραξε τα νερά στη ΝΔ. Για τον λόγο αυτό ανατέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να κάνει αυτό που στην κομματική αργκό αποκαλούν«μασάζ» στους βουλευτές που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή να τους συναντήσει για να τους κατευνάσει πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε συνεντεύξεις του έλεγε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε με την Τουρκία, είπε τώρα στους βουλευτές της ΝΔ ότι η συζήτησή αφορά μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και αν κάποιος υποχωρήσει, «να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα», τους διαβεβαίωσε.
Εντύπωση έκανε και η «πυροσβεστική» τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών στην εισήγησή του, πριν καν ρωτηθεί, για ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες, αν και δεν έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα. Ο κ. Γεραπετρίτης σε έντονο ύφος, όπως αναφέρουν παριστάμενοι, αναφέρθηκε στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό του Θόδωρου Σκυλακάκη και στην ανάμειξή του στο θέμα των βραχονησίδων όπου βόσκουν κατσίκια, τα οποία θέλει να αποσύρει, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους και εισηγήσεις κάποιων ΜΚΟ. Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα που θέτει τακτικά η τουρκική πλευρά, η οποία ζητά να φύγουν τα κατσίκια των Ελλήνων βοσκών από τις ελληνικές βραχονησίδες.
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι το κείμενο του νομοσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι (σ.σ με την πρωτοτυπία να μην επιτρέπονται τα δημόσια σχόλια) θα επανεξεταστεί από την αρχή, αναφέροντας πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις, ειδικά για τις διατάξεις που νομοθετούν ότι στα ακατοίκητα νησιά και στις βραχονησίδες θα απαγορευτεί η οικονομική δραστηριότητα.
Καθηγητές Διεθνών Σχέσεων έχουν χαρακτηρίσει το νoμοσχέδιο Σκυλακάκη ως «δούρειο ίππο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» όσον αφορά την απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας στα πολύ μικρά νησιά. Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο, ίσως σταματήσει τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα λάμβαναν πολύ μεγαλύτερη διάσταση το επόμενο διάστημα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO