Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ανακοινώνει τις απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας, οι οποίες «θα αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και θα διορθώσουν τις αδικίες που υπάρχουν».
Στις 12 δεσμεύσεις του για τη νέα τετραετία δεν υπόσχεται, όπως λέει, τα πάντα στους πάντες, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδίδονται σε έναν «διαγωνισμό δημοσιονομικού λαϊκισμού».
Στις προγραμματικές θέσεις που θα αποτελέσουν τις «κόκκινες γραμμές» σε περίπτωση συγκυβέρνησης, από τις οποίες δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει, συγκαταλέγονται η ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει για «ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή». Τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα βασίζεται στο real estate και η χώρα δεν θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, ενώ για την πράσινη μετάβαση της χώρας εξηγεί ότι «για να πετύχει θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη και να μη φτωχοποιεί τους πολίτες».
Ο Μιτεράν έλεγε ότι η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Το 2015, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να μιλάει για την «πρώτη φορά αριστερά», συγκυβερνώντας με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Ακόμα και τώρα στη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία» του χωράνε από στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. μέχρι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή. Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με όσα συμβολίζει η «Αλλαγή»;
Δηλώνει αμετακίνητος στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» για πρωθυπουργός, στην περίπτωση που το κόμμα του συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί πιστεύει ότι αμφότεροι εκπροσωπούν πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται. Στις πολιτικές αυτές ο Νίκος Ανδρουλάκης εντάσσει και τους χειρισμούς των Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στον πρώτο καταλογίζει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα «με όρους επικοινωνίας». Υποστηρίζει ότι ενώ πριν από έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προϊδέασε «για μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», εν τέλει αυτή «χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» από τη γείτονα. Παρομοίως, υποστηρίζει ότι «δεν απέφερε κάποια θετική εξέλιξη» ούτε η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βόρεια Ήπειρο, δείχνοντας τη φυλάκιση του ομογενειακού υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, όμως, κατακεραυνώνει και τον Αλέξη Τσίπρα: «Προτάσεις όπως αυτή που ακούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της συνάντησης με τον καγκελάριο Σολτς, για επανάληψη της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Αιγαίο, είναι μια επικίνδυνη και ανερμάτιστη στρατηγική που υπονομεύει τη θέση της χώρας».
Ο απαράβατος όρος που έθεσε για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, ισχύει επίσης στο ακέραιο, όπως υποστηρίζει ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί «είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας», τονίζοντας ότι «πρέπει οι υπεύθυνοι να κριθούν από τη δικαιοσύνη».
Όσο για την «Αλλαγή» και την αποδοκιμασία του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση της, αναφέρει ότι «η “Αλλαγή” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα», αλλά «είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας συνυφασμένο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη χώρα».
— Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εκλογική δυναμική που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ αυτή την Κυριακή;
Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στον ελιτισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό στους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κοινωνία συμπερίληψης χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκεύματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Μπορεί να επιβάλει ένα μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας που θα εμποδίσει τον αφελληνισμό και δεν θα αφήνει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας εκτός των τειχών. Μπορεί να αναγεννήσει το κοινωνικό κράτος όχι στη βάση επιδομάτων, αλλά ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και παιδεία, με στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ζωής και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
— Προκρίνετε κυβέρνηση συνεργασίας με τρίτο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτά που λέτε τώρα –ότι δεν δέχεστε ούτε Τσίπρα, ούτε Μητσοτάκη για πρωθυπουργό– είναι προεκλογικά λόγια του αέρα και ότι μετεκλογικά θα πείτε άλλα. Είναι ένας όρος που θα τηρηθεί μετεκλογικά;
Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν υποσχόταν «σεισάχθεια» και μετά ξεπουλούσε τα δάνεια των πολιτών σε funds, ή ανέτρεπε εντός ωρών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος προκάλεσε. Όμως, αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων είναι που έχει απομακρύνει τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους, από την πολιτική. Βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας είναι η ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης και για αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι λέω πριν τις εκλογές θα ισχύσει και μετά. Όπως είπα, «είναι γραμμένα στην πέτρα».
— Το πρόβλημα είναι τα πρόσωπα του νυν και του τέως πρωθυπουργού και όχι οι πολιτικές που ασκούν; Γιατί έχει τόση σημασία για εσάς;
Μα είναι οι πολιτικές που εκπροσωπούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις οποίες αντιτίθεμαι. Ο ένας ζητά από τους πολίτες να ξεχάσουν τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησής του με τον Πάνο Καμμένο και να τον ψηφίσουν για μια ακόμη «πρώτη» ευκαιρία. Ο άλλος ζητά από τους πολίτες να τα ξεχάσουν όλα και να τον ψηφίσουν υπό τον φόβο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο, όμως, που χρειάζεται ο λαός μας είναι η ελπίδα για την αλλαγή και ένα καλύτερο αύριο και όχι η τρομοκρατία του φόβου για τα χειρότερα.
Αυτό κανένας από τους δύο δεν μπορεί να το προσφέρει. Στο πεδίο της οικονομίας κάνουν διαγωνισμό δημοσιονομικού λαϊκισμού. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει ανάπτυξη με εσωτερικά δανεικά, έχοντας επί της ουσίας χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης με πελατειακούς όρους και όχι για να στηρίξει τους μικρομεσαίους και το κοινωνικό κράτος. Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει την οικονομία σαν μια αγελάδα που δεν χρειάζεται να την ταΐσεις για να βγάλει γάλα.
— Λέτε ότι ο στόχος σας είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ποιο διψήφιο ποσοστό είναι για εσάς ισχυρό; Πάνω από 12%;
Είναι το ποσοστό που θα δίνει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ουσιαστικές αλλαγές για την καθημερινότητα των πολιτών.
— Ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις οι οποίες σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα αποτελέσουν τις απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές» σας;
Στόχος μας δεν είναι να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, αλλά να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, να αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και να διορθώσουμε τις αδικίες που υπάρχουν. Αν θα έπρεπε να περιοριστώ σε κάποιες μόνο, θα ξεκινούσα με την ανασύνταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανακατευθύνοντας το 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των πιο ευάλωτων, την υποχρέωση των funds να διαπραγματευθούν με δίκαιους όρους και όχι να εκβιάζουν τους πολίτες και την αποτροπή του αφελληνισμού της οικονομίας μας.
Ένα σημαντικό σημείο της πολιτικής μου είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, μέσα από πολιτικές που βοηθούν τη νέα γενιά, όπως είναι μια ριζικά διαφορετική στεγαστική πολιτική που θα δημιουργήσει δημόσιο απόθεμα 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ώστε να ενοικιάζονται με χαμηλό αντίτιμο, δημιουργώντας και έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, μειώνοντας το κόστος στέγασης, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, για να διευκολύνουμε τις νέες οικογένειες, και θέλουμε να επαναφέρουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που είχαμε πάρει –και η κυβέρνηση απέρριψε– για την ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν νοείται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα οι οικογένειες με δύο παιδιά να έχουν ελάχιστη φοροελάφρυνση σε σχέση με τις οικογένειες χωρίς παιδιά. Γι’ αυτό δεσμεύτηκα και στο debate ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία στις οικογένειες με παιδιά.
Τέλος, ένα σημαντικό σημείο είναι η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Αποτελεί δέσμευσή μου, σε περίπτωση που συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση, οι διοικήσεις όλων των οργανισμών και των νοσοκομείων να προκύπτουν από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όχι με «κομματικά καλλιστεία».
Είναι οι πολιτικές που εκπροσωπούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις οποίες αντιτίθεμαι. Ο ένας ζητά από τους πολίτες να ξεχάσουν τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησής του με τον Πάνο Καμμένο και να τον ψηφίσουν για μια ακόμη «πρώτη» ευκαιρία. Ο άλλος ζητά από τους πολίτες να τα ξεχάσουν όλα και να τον ψηφίσουν υπό τον φόβο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ.
— Ο όρος ότι δεν θα συνάψετε κυβερνητική συνεργασία αν δεν υπάρχει συμφωνία για εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις είναι απαράβατος;
Είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Κατά τη διάρκεια του debate, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε δημόσια πως η παρακολούθησή μου δεν ήταν απλώς «πολιτικά λανθασμένη», όπως ισχυριζόταν τους τελευταίους 10 μήνες, αλλά και παράνομη, αφού δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία εμπόδισε την εξεταστική επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Πρέπει να μάθουμε ποιοι εργαλειοποίησαν την ΕΥΠ και παρακολουθούσαν εμένα, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, εν ενεργεία υπουργούς, ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Πρέπει οι υπεύθυνοι να κριθούν από τη δικαιοσύνη είτε είναι δικαστικοί, όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βασιλική Βλάχου, είτε επιχειρησιακά στελέχη, όπως ο πρώην διοικητής κ. Παναγιώτης Κοντολέων, είτε πολιτικά στελέχη και επιχειρηματίες που μπορεί να εμπλέκονται.
— Επικρίνατε τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τη λέξη «Αλλαγή», η οποία σαφώς παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου, για πλαστογραφία της ιστορίας. Μπορούν όμως οι λέξεις, ακόμη και αν είναι φορτισμένες ιστορικά και πολιτικά, να έχουν ιδιοκτήτη;
Η «Αλλαγή» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα για να τσακωνόμαστε ποιος θα το βάλει πρώτος πίσω του, στη σημαία του ή στον λόγο του. Είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, συνυφασμένο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη χώρα: το ΕΣΥ, την ισχυροποίηση της δημόσιας παιδείας, την ουσιαστική κατάργηση των διακρίσεων λόγω πολιτικών φρονημάτων και θρησκεύματος, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών, το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις υποδομές. Η «Αλλαγή» είναι συνυφασμένη με το ΠΑΣΟΚ και όχι με αυτούς που στάθηκαν απέναντι σε κάθε προσπάθεια προόδου και συμμάχησαν ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία του πατρός Μητσοτάκη με μόνο στόχο να βάλουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στη φυλακή.
Ο Μιτεράν έλεγε ότι η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Το 2015, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να μιλάει για την «πρώτη φορά αριστερά», συγκυβερνώντας με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Ακόμα και τώρα στη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία» του χωράνε από στελέχη των ΑΝΕΛ μέχρι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή. Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με όσα συμβολίζει η «Αλλαγή»;
— Μιλάτε για επαναφορά του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχετε δεσμευτεί να τον επαναφέρετε επικαιροποιημένο. Ποιους θα αφορά; Μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά ή και τα μικρομεσαία που έχουν φτωχοποιηθεί;
Το 2010, και ενώ είχαμε απέναντί μας την πιο σκληρή τρόικα, η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών. Η εν λόγω προστασία περιορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο καταθέσαμε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η απουσία πολιτικών για τη ρύθμιση των χρεών καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων.
Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής μπορεί να σώσει την κατοικία του, ρυθμίζοντας οφειλές μέχρι το ύψος της αξίας της. Έτσι, η προστασία της κατοικίας κατοχυρώνεται με τρόπο που δεν ζημιώνει τους πιστωτές. Στην περίπτωση, όμως, που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τη δόση του, προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου. Η αξία της κατοικίας που προστατεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει για έναν άγαμο οφειλέτη τις 200.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, ανερχόμενη στις 300.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Επομένως, δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους αλλά και τα μεσαία στρώματα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Επιπλέον, για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, προτείνουμε τον δίκαιο καταμερισμό της επιβάρυνσης από τη συναλλαγματική ισοτιμία, με το 1/3 να επιβαρύνει τους δανειολήπτες και τα 2/3 τις τράπεζες.
— Ποια είναι η πρότασή σας για την κατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε τα κονδύλια αυτά να μην πάνε μόνο στις τσέπες λίγων και ισχυρών;
Η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027, αν συνυπολογίσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια που αγγίζουν τα 72 δισ. ευρώ.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια μοναδική ευκαιρία. Με σωστή αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πραγματικά διαφορετική χώρα. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών. Αντιθέτως, εμείς επιθυμούμε την αξιοποίηση των πόρων αυτών για να έχουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή. Η ανάπτυξη δεν θα βασίζεται σε real estate και η χώρα δεν θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, κάνοντας τους Έλληνες να νιώθουν ξένοι στα νησιά μας.
Ας δούμε την περίπτωση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί η κυβέρνηση να τα κατευθύνει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη χρηματοδότηση συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων και στην ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας, τα παρέδωσε στις τράπεζες για να αποφασίσουν εκείνες ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν, βάσει των δικών τους εμπορικών κριτηρίων. Ως αποτέλεσμα, οι μικρομεσαίες εταιρείες, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, παραμένουν αποκλεισμένες, ενώ οι μεγάλες εταιρείες παίρνουν ακόμα πιο φθηνό χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του 2022 μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη.
Παράλληλα, βλέπουμε ότι ελάχιστα είναι τα κονδύλια που διατίθενται για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτήν τη στιγμή το δίκτυο είναι κορεσμένο, ενώ τον λίγο διαθέσιμο χώρο η κυβέρνηση τον παρέδωσε σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Εμείς επιθυμούμε την αναβάθμιση του δικτύου ώστε να είναι δυνατή η διάχυση της παραγωγής ΑΠΕ σε όλη την κοινωνία, προτεραιοποιώντας ενεργειακές κοινότητες από δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους καθαρή ενέργεια, να μπορούν οι ιδιώτες να γίνουν και παραγωγοί, και με ένα εκτεταμένο και πολύ πιο διευρυμένο «Εξοικονομώ» να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πράσινη μετάβαση για να πετύχει θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη και να μη φτωχοποιεί τους πολίτες.
Το 2010, και ενώ είχαμε απέναντί μας την πιο σκληρή τρόικα, η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών. Η εν λόγω προστασία περιορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
— Για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων τι θα κάνετε;
Η παιδεία για μας είναι δημόσιο αγαθό, μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Με σύνδεση με την παραγωγή και αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα. Με αξιοκρατία στην επιλογή των ακαδημαϊκών δασκάλων. Πρέπει, βέβαια, να δοθεί ένα τέλος στις στρεβλώσεις και στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των κολεγίων, που εντάθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να έχουμε πτυχιούχους των πρώην ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης με προγράμματα ελεγχόμενα από την πολιτεία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους και την ίδια στιγμή να έχουμε κολέγια-εκπαιδευτήρια τριετούς φοίτησης χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς κανένα σύστημα εισαγωγής, απλά με το απολυτήριο του Λυκείου, αλλά με επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων μας. Είναι μια πρόκληση στους νέους και τις νέες μας, που αγωνίζονται για ουσιαστικές σπουδές.
— Με το ν+2 και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής συμφωνείτε;
Θέλω να υπενθυμίσω ότι πρώτοι το 2010 θέσαμε ένα τέτοιο ζήτημα. Όμως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που καθόρισε η Νέα Δημοκρατία και κάθε χρόνο αλλάζει δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Εμείς προτείνουμε έναν νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ με βάση το Εθνικό Απολυτήριο, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τον καθορισμό των εισακτέων σε κάθε σχολή από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι από το υπουργείο Παιδείας.
Προτείνουμε επίσης την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη δυνατότητα των παιδιών που δεν μπορούν να συνεχίσουν για το πανεπιστήμιο να στραφούν σε ένα ισχυρό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα διασφαλίζει το μέλλον τους. Γι’ αυτό είναι λαϊκισμός η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία.
Αναφορικά με τα χρονικά όρια φοίτησης, το θέμα συναρτάται ευθέως από τη σχέση που διαμορφώνει το πανεπιστήμιο με τους φοιτητές.
— Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τελευταίας διετίας είναι η ακρίβεια στα βασικά αγαθά. Τι θα κάνετε με τον υψηλό ΦΠΑ; Θα προωθήσετε τη μείωσή του στα βασικά αγαθά αν βρεθείτε στην κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, όμως το 2022 το κράτος εισέπραξε φόρους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από τον στόχο, με το 66% να προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τους πιο ευάλωτους. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Για τον λόγο αυτό έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά διατροφής και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας για γυναίκες και παιδιά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να κερδοσκοπεί έναντι των πιο ευάλωτων πολιτών.
— Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ποιες είναι οι βασικές διαφορές σας από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η βασική μας διαφορά και με τα δύο αυτά κόμματα είναι η συνέπεια. Από τη μία έχουμε τον κ. Μητσοτάκη, που χειρίζεται τα εθνικά θέματα με όρους επικοινωνίας. Πέρσι τον Μάρτιο, μετά το γεύμα με τον Ερντογάν στον Βόσπορο, ετοιμαζόμασταν «για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» που τελικά χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το είδαμε επίσης και με την Αλβανία. Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόταν τη Βόρεια Ήπειρο και ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Ράμα εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είχε κάποια θετική εξέλιξη αυτή η επίσκεψη για την ελληνική μειονότητα; Το αντίθετο, τρεις ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές είδαμε τη φυλάκιση του ομογενειακού υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας κ. Φ. Μπελέρη.
Τα ίδια όμως και με τον κ. Τσίπρα. Όταν ήταν πρωθυπουργός, αποκαλούσε «διαβολικά καλό» τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπογράφοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Μόλις πέρασε στα έδρανα της αντιπολίτευσης φόρεσε το κοστούμι του αντιαμερικανισμού. Τα εθνικά θέματα θέλουν προσοχή και σταθερότητα. Προτάσεις όπως αυτή που ακούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο της συνάντησης με τον καγκελάριο Σολτς για επανάληψη της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Αιγαίο είναι μία επικίνδυνη και ανερμάτιστη στρατηγική που υπονομεύει τη θέση της χώρας.
— Με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, που συζητείται από κάποιους, συμφωνείτε;
Η όποια συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μοναδική προς επίλυση διαφορά με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ.
— Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμά σας από την εκλογή σας ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μέχρι σήμερα;
Θεωρώ ως σημαντικό κεκτημένο ότι προσελκύσαμε πολλούς νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική. Να τη δουν ως παραγωγό λύσεων και όχι προβλημάτων.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δυναμικές γυναίκες, εκπρόσωποι της νέας γενιάς, που ο καθένας στον τομέα του εκφράζει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
— Εσείς πιστεύετε ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος στην πολιτική;
Προφανώς και έχω κάνει λάθη, όπως όλοι μας, σημασία έχει να τα αναγνωρίζεις με ευθυκρισία και να τα διορθώνεις.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.