ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ. Δεν έλυσε κάποιο άλυτο μαθηματικό πρόβλημα. Ούτε έκανε καριέρα στην NASA. Μας συστήθηκε όμως ως επιτυχημένος καπιταλιστής από την Αμερική, που κάτι έκανε εκεί με επενδύσεις και αστακοκάραβα – χωρίς να διευκρινίζει ποτέ τι ακριβώς, αφού μιλάει πάντα με μισόλογα. Αυτό που ισχυριζόταν και επιδείκνυε σε όλες τις συνεντεύξεις του, ακόμα και σε πολιτικές ομιλίες μερικές φορές, ήταν η επιχειρηματική του επιτυχία και τα πολλά χρήματα που (λέει ότι) έχει βγάλει.
Παράξενος τρόπος, θα έλεγε κανείς, για να συστήνεται κάποιος που θέλει να μπει στην πολιτική και να ηγεμονεύσει σε ένα, κατ’ όνομα τουλάχιστον, κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Καθόλου παράξενος όμως για κάποιον σαν τον Κασσελάκη που καμία σχέση δεν είχε ούτε με την πολιτική ούτε με την αριστερά μέχρι πρότινος. Όπως είναι φανερό από τις διηγήσεις του, ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα χρήματα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθόρισαν την πορεία της οικογένειας – ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μιλάει διαρκώς για χρήματα.
Μας είπε, λοιπόν, ότι είναι ένας πετυχημένος καπιταλιστής και ότι κατάφερε να βγάλει πολλά λεφτά για τους επενδυτές του στις ΗΠΑ αλλά και ότι ο ίδιος έβγαλε τόσα που δεν χρειάζεται να εργαστεί ξανά. Το συμπερασμα που θέλει να βγάλουμε και περίπου το λέει κι αυτό, είναι ότι, όπως καταφερε να «πιάσει την καλή» αυτός στα 35 του επειδή είναι πολύ ικανός, έτσι θα τα καταφέρει και με τη χώρα.
Επειδή θεωρεί ότι αν πείσει πως εκείνος κατάφερε να πλουτίσει στα 35 επειδή είναι πολύ ικανός, οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Αυτή είναι η προσδοκία που καλλιεργείται, να κάνει όλους τους Έλληνες πλούσιους σαν αυτόν. Τους καλεί να επενδύσουν σε αυτόν. Οι ψηφοφόροι ως επενδυτές. Κάπως έτσι μοιάζει να τους βλέπει.
Μας είπε ότι μιλάει καλύτερα αγγλικά από τους άλλους και ξέρει καλύτερα οικονομικά, αν και ακόμα και στους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς υπάρχουν πάρα πολλοί με καλύτερα αγγλικά, βιογραφικά και οικονομικές γνώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης είναι δύο πρόχειρα παραδείγματα. Σίγουρα δεν είναι καλοί στο TikTok όμως και πιθανόν δεν ξέρουν από αστακοκάραβα, οπότε έχουν άλλα μειονεκτήματα.
Ο Κασσελάκης παρουσίασε την ιστορίας τη επαγγελματικής επιτυχίας (που λέει ο ίδιος πως είχε) ως αριστεία και διαβατήριο για να εισέλθει στην πολιτική και να του ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στην εξουσία. Τα χρήματα που φαίνεται να έχει στην περιουσιακή κατάσταση που παρουσίασε είναι αντίστοιχα με τα χρηματα ενός ομογενούς που πουλά τα εστιατόρια τα οποία έκανε στον Καναδά ή στις ΗΠΑ και επιστρέφει στην Ελλάδα και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στον μύθο του πλούσιου πετυχημένου που έχτιζε το προηγούμενο διάστημα.
Για ποιον λόγο όμως κάνει όλη αυτή την επίδειξη πλούτου που ποτέ πριν δεν είχαμε ξαναδεί στην πολιτική; Επειδή έτσι αντιλαμβάνεται την αριστεία και την επιτυχία. Ο Κασσελάκης δεν σκέφτεται πολιτικά. Ο πλούτος είναι γι’ αυτόν μέτρο επιτυχίας. Γι’ αυτό ιδρώνει από την πρώτη μέρα να πείσει ότι έχει πολλά χρήματα, χτίζοντας αυτό το στάτους, το οποίο κανείς δεν ξέρει από πού θα βρει τους πόρους να διατηρήσει, αν συνεχίσει να μην εργάζεται.
Για να πείσει τον κόσμο ότι αυτός δεν θέλει να μπει στην πολιτική για να βγάλει χρήματα και ότι δεν τα χρειάζεται. Θεωρεί δηλαδή ότι αν πείσει πως έχει πολλά λεφτά, θα είναι αρκετό για να βεβαιωθούν όλοι ότι δεν βλέπει την πολιτική ως μέσο πλουτισμού.
Επειδή θεωρεί ότι αν πείσει πως εκείνος κατάφερε να πλουτίσει στα 35 επειδή είναι πολύ ικανός, οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Αυτή είναι η προσδοκία που καλλιεργείται, να κάνει όλους τους Έλληνες πλούσιους σαν αυτόν. Τους καλεί να επενδύσουν σε αυτόν. Οι ψηφοφόροι ως επενδυτές. Κάπως έτσι μοιάζει να τους βλέπει.
Πιθανόν ο Κασσελάκης να σκέφτεται ότι οι Έλληνες έχουν πιστέψει κατά καιρούς τόσα και τόσα. Γιατί να μην πιστέψουν τώρα και το δικό του αφήγημα;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.