Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ δημοσκοπήσεις φαίνεται να περιόρισε ελαφρώς τις απώλειές της από δεξιά, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη. Είναι μια μικρή, αλλά υπολογίσιμη άνοδος, η οποία ανεβάζει τα δημοσκοπικά ποσοστά της από το επικίνδυνο 31% στο πιο ασφαλές 32% (Metron Analysis), χωρίς όμως να έχει προκληθεί ο «πατριωτικός ενθουσιασμός» και κάποιο μεγάλο ρεύμα επιστροφής των δεξιών ψηφοφόρων που κάποιοι ελπίζανε.
Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τώρα να μετρήσει το αποτέλεσμα και από την αναθέρμανση των σχέσεων του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δέχθηκε, κατά κάποιον τρόπο, να «βάλει πλάτη», όπως φάνηκε από τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή και τη δημόσια αποδοκιμασία του προς τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις αντίθετες με το χριστιανικό πνεύμα παραινέσεις του και την προσπάθειά του να καπηλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα. Η συνάντηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από το επιτελείο του πρωθυπουργού για να βελτιώσει την τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους που επηρεάζονται από την Εκκλησία, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι αρκεί για να αλλάξει το κλίμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη έθεσε τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, αποδεχόμενος ότι αναμένει να καταγραφεί σημαντική υποχώρηση από τις εθνικές εκλογές που έγιναν πέρυσι.
Ο Κασσελάκης γνωρίζει ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα τον στριμώξει την επόμενη μέρα, γι' αυτό προσπαθεί, με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί, να προκαλεί δημοσιότητα, ελπίζοντας ότι αυτή θα μεταφραστεί σε ψήφους στην κάλπη του Ιουνίου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μια πολύ μικρή άνοδος, μικρότερη και από της ΝΔ, αλλά θεωρείται περίπου επίτευγμα το ότι συγκρατείται στα δημοσκοπικά ποσοστά του προηγούμενου μήνα χωρίς να κατρακυλάει μετά τις συνεχείς γκάφες του προέδρου του που δεν έχει μάθει ακόμα τα βασικά, αλλά και υποψηφίων, όπως ο εξάδελφός του, που αναστάτωσε το κόμμα .
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να μη διαθέτει ουσιαστικό πολιτικό λόγο (και πώς αλλιώς, αφού στην πολιτική δεν γίνονται θαύματα, θα έλεγε κανείς) και να περιορίζεται σε κοινοτοπίες και διαπιστώσεις για τα προβλήματα της χώρας, σαν αυτές που κάνει κάθε Έλληνας στο τελευταίο καφενείο, όπως σχολιάζουν και τα στελέχη του κόμματός του που κάνουν υπομονή για την ώρα, περιμένοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Μεγάλο ενθουσιασμό για την προεκλογική μάχη δεν έχει κανένας, πλην του προέδρου και των ίδιων των υποψηφίων. Ο Κασσελάκης γνωρίζει ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα τον στριμώξει την επόμενη μέρα, γι' αυτό προσπαθεί, με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί, να προκαλεί δημοσιότητα, ελπίζοντας ότι αυτή θα μεταφραστεί σε ψήφους στην κάλπη του Ιουνίου. Τα υπόλοιπα στελέχη δεν έχουν καμία διάθεση να ξοδέψουν χρόνο και ενέργεια για να ένα αποτέλεσμα που αφενός θεωρούν δύσκολο να πετύχουν, αφετέρου θα ενίσχυε τον Κασσελάκη, κάτι που δεν επιθυμεί κανείς, και πολλοί βλέπουν τον εαυτό τους σε συγκεκριμένους ρόλους μετά τις ευρωεκλογές. Εδώ και καιρό, μάλιστα, σχεδιάζονται προσωπικές στρατηγικές από αρκετά στελέχη.
Άλλοι μιλάνε με τον Αλέξη Τσίπρα, άλλοι με εκείνους που πήγαν στη Νέα Αριστερά και άλλοι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας τους δεν περιλαμβάνει στον σχεδιασμό του τον Στέφανο Κασσελάκη, με ορισμένους να τον θεωρούν ήδη ως βαρίδι από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν την επόμενη μέρα. Την άποψη αυτή έχουν κυρίως όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές ή τουλάχιστον να συνεννοηθεί αρχικά για μια κοινή πορεία σε κάποια βασικά ζητήματα. Αυτοί εκτιμούν ότι ο Κασσελάκης είναι εμπόδιο για κάτι τέτοιο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει το άλμα, όμως θα τα πάει καλύτερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές που είχε πάρει 7,72%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το ρίσκο πριν από λίγες μέρες να χαρακτηρίσει ως ήττα το ενδεχόμενο να μην είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν το πετύχει, θα ισχυριστεί ότι αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του από την προηγούμενη φορά. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν τη ζημιά που έχουν από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, το οποίο σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφηκε στο 2%.
Αν δεν τα πάει καλά το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν αρκετοί (αν και όχι με σημαντική ισχύ) που θα ήθελαν να αμφισβητήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα και όλοι αυτοί προσβλέπουν στον Μανόλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, αλλά πολιτικά δεν έχει ξεχωρίσει ως τώρα.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να τα πάνε όλα καλύτερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ είναι ανεβασμένο και φαίνεται να έχει κερδίσει κάποιους από τους αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Βελόπουλου εμφανίζεται επίσης ανεβασμένο, καθώς υποδέχεται διαφόρων ειδών διαμαρτυρόμενους και «αντισυστημικούς». Το κόμμα της Νίκης αναμένεται κι αυτό να αυξήσει τα ποσοστά του, προσελκύοντας τους πιστούς αλλά και κάποιους από το «πατριωτικό» κοινό, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας που φαίνεται να ανεβαίνει λόγω της ανάδειξης των Τεμπών από την πρόεδρό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτή που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είναι η Νέα Αριστερά, η οποία αγωνιά για την επιβίωσή της.
Τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών είναι πολλά. Τι θα κάνουν οι δεξιοί ψηφοφόροι που αντιδρούν στην πολιτική στροφή της Νέας Δημοκρατίας; Πώς θα συμπεριφερθεί το πρώην αντισύριζα μέτωπο; Πού θα πάνε οι απογοητευμένοι κεντροαριστεροί και οι ανέστιοι αριστεροί και πώς θα μοιραστούν οι αντισυστημικοί ψήφοι; Από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα κριθούν πολλά για την επόμενη μέρα. Το ενδιαφέρον γι' αυτές τις ευρωεκλογές πάντως είναι αρκετά μεγάλο και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου.